Įkraunama...
Įkraunama...

Giminės medis

Apklausa: giminės medį: (247 nariai(-ių) jau prabalsavo)

Balsuoti
Венгеринского общество

Užklausiau vieno geneologo dėl to termino, jis man atsakė, kad tai tai mazesnis administracinis vienetas nei valscius. Galima butu versti “seniunija”. Tačiau man vistiek keista, jei keliuose įrašuose yra jog mirė Onuškyje, o kitoje grafoje skiriasi įrašai - viienur vienokia seniūnija, kitur kitokia...

Bingo, ši naktis man sėkminga - aptikau mirties įrašą! 1871. Taigi belieka spėti, kad data ant paminklo - jo pastatymo data, kuri sutampa su ant paminklo nurodyto asmens sūnaus mirties data.
Atsakyti
QUOTE(skibru @ 2011 09 13, 23:36)
Sveikos,

Kadangi esu viena iš tų laimingųjų, kurios reikiamos bažnyčios metrikai suskaitmeninti (Onuškio, Rokiškio raj.), tai naktim juos ir tyrinėju  ax.gif  Viskas kaip ir aišku, o šiandien aptikau vieną parašymą, gal pakomentuosit.

1893 m., Mirties metrikų grafoje, kurioje rašo kokios padėties ir tt., rašo taip: Кр. Чадосской волости,  Венгеринского общество.

Kaip suprasti paryškintą dalį? Bendruomenė? Kas įdomiausia, kad po kelių lapų nebėra tokio įrašo.

Papildyta:
QUOTE(skibru @ 2011 09 13, 23:36)
Sveikos,

Kadangi esu viena iš tų laimingųjų, kurios reikiamos bažnyčios metrikai suskaitmeninti (Onuškio, Rokiškio raj.), tai naktim juos ir tyrinėju  ax.gif  Viskas kaip ir aišku, o šiandien aptikau vieną parašymą, gal pakomentuosit.

1893 m., Mirties metrikų grafoje, kurioje rašo kokios padėties ir tt., rašo taip: Кр. Чадосской волости,  Венгеринского общество.

Kaip suprasti paryškintą dalį? Bendruomenė? Kas įdomiausia, kad po kelių lapų nebėra tokio įrašo.

Kalbama apie Čedasų valsčiaus Vengerinės bendruomenės valstietį. Tuo metu valstiečiai buvo įpareigoti prisirašyti prie artimiausių kaimo bendruomenių. Ko į jas nepriimdavo, tie prisirašydavo prie miestiečių, nors ir likdavo gyventi kaime. Dėl to yra nemažai painiavos.
Atsakyti
QUOTE(skibru @ 2011 09 14, 10:51)
Hmm, aš manau kad tai reiškia ne vietovę, o galbūt priklausomybę kokiam dvarininkui? Nes grafoje, kurioje rašo kur mirė, parašytas kaimo pavadinimas, o va kitoje grafoje rašo šitaip... Nerandu ir vietovės tokiu pavadinimu, gal sakau tai nuo pavardės. Vėlesniuose įrašuose tos priklausomybės nebėra.

Man po mirties metrikų studijavimo taip širdį suėmė, visgi kiek mažų vaikučių mirdavo... Dauguma įrašų ne apie suaugusių, senyvų žmonių, o apie vaikų mirtį. Sakiau reiks mesti naktim skaityti, nes paskui sunku užmigti nuo tokių skaitinių...
Sakykit, kokie būtų patarimai: norėjau metrikuose patvirtinti proprosenelio mirties datą, kuri iškalta ant paminklo - 1901. Tačiau mirties metrikuose 1903 ir anksčiau neradau tokio įrašo. Vėlesnių metrikų nėra suskaitmenintų. Ar gali dar būti tokia paklaida, kad miręs pvz. 1904?

Gali būti visaip. Galėjo mirti kitoje parapijoje, pvz. kelionėje, arba viešint pas dukrą, seserį. Tuomet įrašo ieškomoje parapijoje galima ir nerasti.
Mano paieškose taip nutiko, kad visai kitoje parapijoje mirė; radau vardą, pavardę, amžių, bet per tris parapijas nušokusią vietą. Vėliau išsiaiškinau, kad dukra ištekėjo, apsigyveno vyro pusėje ir, matomai, motina ją lankė gimus pirmagymiui.
Atsakyti
QUOTE(Elenajazz @ 2011 09 22, 10:14)
Papildyta:
Kalbama apie Čedasų valsčiaus Vengerinės bendruomenės valstietį. Tuo metu valstiečiai buvo įpareigoti prisirašyti prie artimiausių kaimo bendruomenių. Ko į jas nepriimdavo, tie prisirašydavo prie miestiečių, nors ir likdavo gyventi kaime. Dėl to yra nemažai painiavos.

QUOTE(Elenajazz @ 2011 09 22, 10:51)
Gali būti visaip. Galėjo mirti kitoje parapijoje, pvz. kelionėje, arba viešint pas dukrą, seserį. Tuomet įrašo ieškomoje parapijoje galima ir nerasti.
Mano paieškose taip nutiko, kad visai kitoje parapijoje mirė; radau vardą, pavardę, amžių, bet per tris parapijas nušokusią vietą. Vėliau išsiaiškinau, kad dukra ištekėjo, apsigyveno vyro pusėje ir, matomai, motina ją lankė gimus pirmagymiui.

Ačiū už komentarus; Per tą laiką pati suradau tokią vietovę - Vengerinė, kuri pasirodo yra kitoje Žiobiškio parapijoje; tik dabar jūs man pasakykit - įraše rašo, kad vaikas mirė Valiūniškyje, kuris priklausė Onuškio parapijai (šios bažnyčios metrikuose tai ir užfiksuota), o prie tėvų rašo, kad tai valstiečiai Vengerinės bendruomenės. Tai kur finale jie gyveno? Būtų kaip ir nesvarbu, bet kiek žinau, mirusio vaiko senelis kaip ir kilęs nuo tų Vengerinės kraštų, tai va įdomu, ar vaiko tėvai ten gyveno, o gal gimę ten?

Sakykit, kitas klausimas: Onuškio bažnyčios metrikai internete yra ne visi - ta prasme kai kurių metų viduryje nėra. Ar gali būti, kad jie ne visi dar suskaitmeninti, ar jie tiesiog neišlikę? Trūksta kaip tik esminių metų...
Atsakyti
QUOTE(skibru @ 2011 09 22, 12:53)
Sakykit, kitas klausimas: Onuškio bažnyčios metrikai internete yra ne visi - ta prasme kai kurių metų viduryje nėra. Ar gali būti, kad jie ne visi dar suskaitmeninti, ar jie tiesiog neišlikę? Trūksta kaip tik esminių metų...

gali būt, kad neišliko... nes man vienoj parapijoj nebuvo tik vienų mirimo metų ir jų man kaip tyčia reikėjo.. net norėjau siųst užklausą, kodėl nesustkaitmenino, bet paskui kažkur pažiūrėjau archyvo sąrašus, kad tos knygos išvis nėra

epavelde vėl papildė suskaitmenintų archyvų thumbup.gif visai nežinodama ko ieškot permečiau vienos bažnyčios knygą, akis užkliuvo už pavardės ir radau prosenelio brolio santuokos įrašą biggrin.gif net būčiau nežinojus kuriam pasaulio gale jo ieškot, o čia taip netyčia biggrin.gif gaila kad laiko nėra pastudijuot naujienas išsamiau rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(Žalioji_Fėja @ 2011 09 23, 16:33)
epavelde vėl papildė suskaitmenintų archyvų  thumbup.gif visai nežinodama ko ieškot permečiau vienos bažnyčios knygą, akis užkliuvo už pavardės ir radau prosenelio brolio santuokos įrašą  biggrin.gif net būčiau nežinojus kuriam pasaulio gale jo ieškot, o čia taip netyčia  biggrin.gif gaila kad laiko nėra pastudijuot naujienas išsamiau  rolleyes.gif

O ar kur skelbia, kokiomis papildė? Ar tiesiog nuolat tikrinti telieka, ar dar nėra pageidaujamos?

Gal patartumėt, kur ieškoti informacijos apie senas parapijas - ta prasme kokiai parapijai priklausė vietovė, kol joje nebuvo bažnyčios?
Atsakyti
QUOTE(skibru @ 2011 09 23, 17:00)
O ar kur skelbia, kokiomis papildė? Ar tiesiog nuolat tikrinti telieka, ar dar nėra pageidaujamos?

dabartinis sąrašas čia jį rasti galima epaveldo svetainėje, spaudžiat "Apie projektą" ir tada puslapio apačioje yra nuoroda apie suskaitmenintas bažnyčias 4u.gif
Atsakyti
Man kilo toks klausimas - ar nėra tokio dalyko kaip kapų knygos - ta prasme ar nevedami kokie sąrašai, kas yra palaidotas konkrečiose kapinėse? Kapo vietą tai vargu ar berasčiau, bet bent jau žinočiau, kad palidotas ten tikrai, ir gal data būtų kokia?

Ir dar - gal apšviestumėt, kaip ten buvo su tais visuotiniais gyventojų surašymais? Kelintais metais jie vyko ir kiek jie informatyvūs, ar juos galima rasti archyve? Kažkur tikiu kad daug kart rašyta apie tai, bet jau pati pasimečiau informacijos liūne doh.gif
Dar vienoj knygoj aptikau, kad būdavo dvaro gyventojų revizijos, jos kaži ir archyve saugomos?

Ir dar: gal kam teko ieškoti reformatų bažnyčiose? Ar ten metrikai rašomi tokiu pačiu principu? Reiktų man Nemunėlio Radviliškio reformatų....
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo skibru: 30 rugsėjo 2011 - 13:54
QUOTE(skibru @ 2011 09 30, 14:53)
Ir dar - gal apšviestumėt, kaip ten buvo su tais visuotiniais gyventojų surašymais?

Surašymo duomenų šiek tiek yra internete http://www.genealogija.lt/. Viršuje yra skiltis SĄRAŠAI. Nors ten nedaug.
Vilniaus archyvuose yra, bet man dar neteko naudotis. Gerai būtų, jei kas pasidalintų patirtimi.
Atsakyti
beje, gal kam pravers nuoroda apie lietuvos knygnesius?

http://www.spaudos.l...baze_ivadas.htm

pagal pavarde, varda netiketai galima proteviu atrasti
Atsakyti
http://genealogyindexer.org/ nežinau ar daugiau kas yra, aš kiek ieškojau pagal giminės pavardes, man mesdavo tik tarpukario telefonų knygas, bet gal kasnors kąnors atkapstysit ir jose pažįstamo 4u.gif
Papildyta:
ir dar pasikeitus archyvų puslapiui neberandu, paieškos sistemos, kur įvedus gyvenvietę ar panašiai, rodytų saugomus dokumentus, na ir paprastai kokie bažnyčių archyvai yra išlikę.. gal kas žinot kur ieškot?

ir dar vieną klausimą sugalvojau biggrin.gif metrikų knygos vedamos tik bažnyčiose buvo ar ir koplyčiose? nes turiu laiko tarpą, kai asmenys persikėlė į kitą vietą, bet bažnyčią ten pastatė tik po 10 metų.. o toj vietoj tik koplyčios buvo.. man jau tamsus miškas čia darosi.. unsure.gif

http://db.militaryhe...ge.eu/titulinis galima pabandyti paieškoti pirmojo pasaulinio karo metu žuvusių karių 4u.gif daugelis pavardžių įvestos rusiškai, tad ieškant lietuviškais raštmenimis nieko neranda. kita vertus daugelyje įrašų yra tik pavardės, tad nelabai ką ir atseksi, bet gal kam pasiseks 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Žalioji_Fėja @ 2011 10 22, 21:28)
ir dar vieną klausimą sugalvojau  biggrin.gif  metrikų knygos vedamos tik bažnyčiose buvo ar ir koplyčiose? nes turiu laiko tarpą, kai asmenys persikėlė į kitą vietą, bet bažnyčią ten pastatė tik po 10 metų.. o toj vietoj tik koplyčios buvo.. man jau tamsus miškas čia darosi..  unsure.gif

Kiek teko susidurti - koplyčiose vykę veiksmai buvo registruojami toje parapijoje kuriai priklausė koplyčia. Įraše pažymėdavo (pvz. Šakynos par. knygoje santuoka įregistruota Kruopių koplyčioje).
Atsakyti