QUOTE(Nikoleta @ 2011 03 19, 10:14)
gal būte ne taip parašiau, bet mūsų pavardė pasirodo per amžius stipriai kito, buvo lietuviška, sulenkino, tad sulietuvino ... keitėsi galūnė net

aš ieškau Gurskas, pasirodo jis senuose dokumentuose kurios turiu "žemės įsigijimo" Gurskis, o dar seneniuose jau kaip matau galėjo būti Gorskis , o šaknis yra guru ir gora, tai kaip kas taria - kalnas

kilus pavardė nuo žodžio Kalnėnas

tokia vat istorija

čia man panašu kaip ir vardas Pranas, Francas, Francickas, kaip kas girdi taip tas rošo

ar klystu

o žiūriu savo pavardę jau rusiškais rašmenimis, net persirašiau, bet pradžiai buvau blogai persirašius visgi skiriasi rusų y mūsų u

o dabar reik o dairytis
dar susidūriau su tuo, dokumentuose žemės pirkimo parašyta meščianin - miestietis, tai vat bažnytinėj knygoj kaip žiūrėt? kristienin ar dvorianin

dabar žiūriu abu
Šaunu! Bet procesas įtraukia, tad atsargiai. Bet genealogija juk ne azartiniai žaidimai, kuriuose jokios prasmės, o laikas tirpsta. Tai sunkus ir prasmingas užsiėmimas.
Pavardės kito, jas išversdavo jei tik analogiškų žodžių buvo. Pvz. iš Jono sudarytos galėjo būti perdarytos į ką tik nori: Jonaitis-Jonavičius-Janavičius-Junavičius-Junevičius-Junevskis-Janovskis ir t.t. Oželis - Kazlovskiu tapo. Matomai raštininkai gerai mokėjo ir lietuvių, jeigu versti sugebėjo. Sunkiausia užduotis būtų surasti gimines, jeigu pravardėmis būtų užrašyti. Nes, jeigu vietovėje buvo daug žmonių ta pačia pavarde, tai Petro vaikai galėjo Petraičiais, Petrienėmis, Petrovskiais tapti, o dar geriau pagal amatą Kurpaičiais, Kalveliais ir dar pagal būdo bruožus, išvaizdą. Tuomet ilgos dokumentų studijos gal būt padės susekti kelią, o gal ir liks svetimais, pamestais pusiaukelėje. Tai nedažni atvejai, bet reikia būti akyliems. Stebėti vietovardžius, liūdininkus. To prireiks tik tada, kada atsiras spragų tarp surinktų giminių. Aš jau rašiau, kad vedu Blog'ą apie genealogiją, dokumentus, archyvus. Gal rasite reikalingų nuorodų. Jeigu neskaitėte, gal būt jums padės studijuojant senus įrašus. Ten galiu atsakyti į klausimus.
http://giminesmedis.blogas.lt Linkiu sėkmės.