QUOTE(Sigrid @ 2013 10 05, 22:31)
Paskaitinėjau įvairius forumus, bet nerandu tinkamo atsakymo į savo reikalą. O jis toks: aš ir mano tėvai jau 30 metų bendraujam su bevaike netekėjusia vieniša močiutėle, man augant ji buvo mano aukle. Labai susibendravom, padedam vieni kitiem - kaip tikra močiutė ji man. Močiutėlė jau paseno, sunku judėti, tad einam jai padėti tvarkytis, maudyti ir t.t. Žinodama, kad pasirūpinsime ja, ir norėdama išvengti didelių paveldėjimo mokesčių nesant giminystės ryšio, ji pati 2005 m. pareiškė norą sudaryti išlaikymo iki gyvos galvos sutartį. Ji buvo sudaryta tarp manęs ir jos - tad po jos mirties jos butas atitektų man. Šiuo metu močiutėlė itin pasiligojo ir bijom pačio blogiausio
Dėl buto viskas aišku, o kaip mirties atveju būtų su jos turimomis santaupomis banke? Ar galėčiau į jas pretenduoti, ar atitektų valstybei? Jokių kitų oficialiai įteisintų santykių (neskaitant rentos) tarp jos ir manęs nėra - jokios globos, slaugos ar pan., tad po jos mirties ar galėčiau teisėtai tvarkyti jos reikalus?
Būčiau labai dėkinga, jei kas žino atsakymą į mano klausimus
Sąskaitų Jūs nepaveldėsite, jeigu nėra visai jokių jos giminaičių, turtas pereis valstybei paveldėjimo teise.
Papildyta:
QUOTE(Kompetentingas @ 2013 10 24, 20:59)
Išlaikymo reikalingumas yra preziumuojamas, kai pretendentas palikėjo mirties dieną yra nepilnametis, nedarbingas dėl savo amžiaus (sulaukęs senatvės pensijos amžiaus)
ar sveikatos būklės (invalidumas)[U], taip pat jeigu jis yra palikėjo sutuoktinis ir augina bendrą savo ir palikėjo nepilnametį vaiką.
Nuo kada socialiai remtinas asmuo yra prilyginamas invalidumą turinčiam asmeniui? beje, tai, kad asmuo neturi pakankamai pajamų (socialiai remtinas), nereiškia, kad jam bus priteista privalomoji dalis. Jeigu asmuo turi galimybę dirbti ir užsidirbti, turi bent kokį būstą, nemanau, kad būtų priteista privalomoji dalis.