Įkraunama...
Įkraunama...

Mirus artimajam

QUOTE(saulute85 @ 2009 11 03, 10:47)
Teorinė galimybė yra, o dėl praktinės labai abejoju. Kitaip tariant nemanau, kad galima laimėti tokią bylą. Nors 100 proc garantuoti už Lietuvos teisėjus tikrai negaliu..

pati domejausi sia situacija ir issiaiskinau,kad istatymai palankus dabartiniams paveldetojams thumbup.gif na,o del teiseju pritariu...
Atsakyti
reikia atsakymo.Mire patevis,augines nuo kudikystes ,darbe nemoka jokios paramos,ar nepriklauso?aisku pavarde mano mamytes o mamyte susituokusi nepakeite mano pavardes.Ar man is mano darbovietes kas priklauso?
Atsakyti
sveikos,

turiu tokią dilemą,reikia patarimų.

Gruodį mirė mama.
Likom 3 tiesioginiai jos vaikai ir jos sutuoktinis.
Su juo mama sugyveno 2 Broliukus kurie pilnamečiai taps tik Balandį.

Nuvažiavęs tėvas pas notarą sužinojo kad geriau palaukti vaikų pilnametystės ir tada kreiptis dėl paveldėjimo ir tvarkyti dokumentus ant vieno žmogaus.

Galvojom viską sutvarkyti tėvo vardu.
bet yra taip.

Aš esu iš pirmos mamos santuokos, o Brolių tėvas turi dar 2 santuokinius vaikus iš savo pirmosios santuokos (suaugę jau sukūrę savo šeimas)ir vieną nesantuokinę dukrą. jei paveldėjimą perrašom jam, tai galutiniams variante tikriausiai visas "turtas" ateityje eis per jo liniją... (5 jo biologinius vaikus)ar paveldėjimas priklausys tik mano broliams kuriuos augino su mama?

kaip yra su gyvybės draudimu? (naudos gavėjas taipogi nenurodytas sutartyse)

Klausimas,kaip geriau pasielgti.. (dalinti dabar... ar laukti tuos 3mėn kol broliai taps pilnamečiai, ar realiai rašyti ant vieno...)
Atsakyti
QUOTE(astaxa @ 2010 02 05, 11:06)
Klausimas,kaip geriau pasielgti.. (dalinti dabar... ar laukti tuos 3mėn kol broliai taps pilnamečiai, ar realiai rašyti ant vieno...)


Paveldejima reikia priimti per 3 menesius. Bent jau jums patarciau taip daryti, juk nereikia eiti visai giminei kartu. O paskiau jie lai dalinasi savo dali. Nepilnameciai, tai nepilnameciai. Jei klystu, pataisykit. Pati rasot, kad ten tu vaiku n. Patariu savo dali susitvarkyti dabar ir nieko nelaukti. Paskiau mamos sutuoktinio vaikai (drauge su jumis) gales pretenduot i TEVO dali. Pagalvokit pati, kol ateis laikas paveldeti turta, jis gali buti parduotas, perrasytas ir jo realiai neliks. Nedarykit kvailystes, tvarkykites savo dali. Sekmes 4u.gif
Atsakyti
sprendimą turite priimti pati. apie pasekmes galiu papasakoti.
1. variantas: jūs paklausote savo patėvio (jei teisingai supratau). Tačiau notaro patarimas truputi keistas.. kuomet broliukams bus 18 (balandį), tai jau bus praleistas terminas valiai dėl paveldėjimo pareikšti (3 men. nuo mirties). Nenustebčiau, jei galiausiai jums visiems susirinkus pas notarą išgirstumėt, kad reikia kreiptis į teismą dėl termino atnaujinimo. Nu,čia tarp kitko.. tačiau jums visiems atsisakius nuo palikimo, sutuoktinis turi teisę paveldėti su antrąja eile (palikėjo tėvai ir vaikaičiai). sakykim, kad iš antrosios eilės taip pat nebus pretendentų, ir sutuoktinis paveldi vienas. Tačiau tas sutuoktinis jums joks ne giminė ir tikimybė, kad jis jums perleis bent dalį turto (bet kuriuo būdu) yra maža.. paveldėti pagal įstatymą jūs negalėsite (nes ne biologinė dukra, nebent jis jus įsivaikintų..) priimti palikimą pagal testamentą.. įmanoma, bet bus mokestis valstybei (kai turto vertė iki 0,5 mln - 5 proc.). gauti kaip dovanąą.. irgi įmanoma, bet vėlgi - mokestis valstybei (15 proc plius 6 proc). Bet žinokite, kad tapęs savininku jis neturės jokios teisinės pareigos (tik moralinę) kažkaip atsiskaityti su jumis.
2 variantas. jūs pati einate pas notarą ir pareiškiate, kad pageidaujate priimti palikimą po motinos mirties. tą būtina padaryti per 3 mėnesius nuo palikimo atsiradimo. Žinotina, kad pareiškus norą priimti palikimą nebegalėsite nuo jo atsisakyti (nebent perleisti paveldėjimo teise(parduoti ar dovanoti)). Kokią dalį palikimo Jūs gausite priklausys nuo likusių pretendentų skaičiaus.. bendroji taisyklė yra ta, kad jei vaikų yra ne daugiau kaip 3, tai sutuoktiniui tenka 1/4, vaikai dalijasi likusias 3/4. toliau jau matematika. tačiau vaikams (jūsų broliukams) atsisakius nuo palikimo didės ne sutuoktinio dalis, o jūsų, kaip vaiko.
kaip suprantu nepilnamečių vaikų globėjas yra jų tėvas. jam kyla pareiga kreiptis į teismą dėl teismo leidimo tiek norint priimti palikimą nepilnamečių vardu, tiek norint atsisakyti nuo palikimo jų vardu. tikimybė, kad teismas leis atsisakyti nuo palikimo minimali. laukti kol broliams sukaks 18 įmanomas variantas, tačiau teisiškai jų atsisakymas nuo palikimo po to, kai jau bus praleistas terminas palikimui priimti bus niekinis. reiškiasi, kad nepaisant tokio pareiškimo jie galės kreiptis į teismą dėl termino palikimui priimti atnaujinimo ir pan.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo saulute85: 05 vasario 2010 - 13:36
QUOTE(rainiukas @ 2010 02 05, 10:38)
Paveldejima reikia priimti per 3 menesius.

Ne paveldėjimą priimti, o pateikti prašymą notarui. Paveldėjimo teisės liudijimas išduodamas po trijų mėnesių.
Ir aš siūlyčiau pateikti prašymą ir paveldėti jums priklausančią dalį.
Atsakyti
sveikutės,labai reikia protingų moteryčių patarimo.Mano sesuo gyveno su vyru 15 metų ,nesusituokus,bendro gyvenimo laiku pirko butą,o dabar jis mirė neparašęs testamento,pas jį yra 2 dukros,logiškai mastant būtų tai turtas pusiau,bet kaip bus po 3 mėnesiū neaišku,nes ji ten net neregistruota,ką patartumėt daryt tokiu atveju???ar jau dėtis daiktus???
Atsakyti
Ačiū už išsamius paaiškinimus. reiks palėkt kokią dieną Kaunan pas notarą paveldėjimo prašymui pateikti...

Aš irgi logiškai mastydama taip manau.. iš pradžių "tėvui" sakiau, susitarkit pasnotarą ir man praneškit... nesulaukus žinios skambinu jam..sako aš jau seniausiai sutvarkiau biggrin.gif tai vat taip, jis tikrai neblogas žmogus,bet yr kaip yr.. apsuks kokia moterėlė galvą diedukui prie ūkio.. ir Atę!

Ačiū labai dar kartą.
Atsakyti
QUOTE(Ausra757 @ 2010 02 05, 16:39)
sveikutės,labai reikia protingų moteryčių patarimo.Mano sesuo gyveno su vyru 15 metų ,nesusituokus,bendro gyvenimo laiku pirko butą,o dabar jis mirė neparašęs testamento,pas jį yra 2 dukros,logiškai mastant būtų tai turtas pusiau,bet kaip bus po 3 mėnesiū neaišku,nes ji ten net neregistruota,ką patartumėt daryt tokiu atveju???ar jau dėtis daiktus???


Turtas kaip supratau pirktas ir registruotas tik to vyro vardu. Šeimos teisės nuostatos šioje situacijoje nebus taikomos, nes santuokos nebuvo. Anksčiau teismas yra pritempęs tokius santykius prie partnerystės sutarties, nes senasis CK lygtais nereikalavo būtinos rašytinės formos (dabartinės nuostatos reikalauja rašytinės formos, kitu atveju sutartis laikoma nesudaryta). Jeigu sakote, kad sdantykiai (gyvenimas ir bendro ūkio vedimas) prasidėjo mazdaus prieš 15 metų, tai dar prie seno CK.. tikimybė manau yra... Tiesa, toje byloje, kur buvo pritempta prie partnerystės buvo kiek prisimenu statyta sodyba, o ne pirktas butas. Dėl to buvo lengviau įrodinėti kiekvieno partnerio įnašus (nes įnašas gali būti tiek piniginis, tiek ir fizinio darbo). šiaip sunku man kažką daugiau komentuoti šioje situacijoje. Gal kas nors daugiau patirties turite? smile.gif
Atsakyti
Sveki,matau yra protingu zmoniu kurie gali patart,o situacija tokia:
Esam dvi seserys,mire tevas,kad iskarto butu aisku pasakysiu,kad mano sesers jis yra tikras tevas,mano ar jis biologinis nezinau,bet pavarde jo turiu ir esu oficialiai jo dukra,ar kazkokiu atveju galetu mane atmesti kaip paveldetoja,tarkim padarius DNR,ir jei nesu biologine dukra taip kaip mano sesuo?
tai vasario men suejo trys men,pas notara kreipemes,viskas tvarkoj,mus atstovauja advokate,nes turtas nemazas,imones akcijos ir keli zemes sklypai,du is ju su namu,kita savaite pas notara paimsim jau Teises paveldejimo liudijima,(berods taip vadinasi),testamento nera,pagal istatyma,ir palikimas tvarkomas pagal apyrasa,nes yra skolos nemenkos bankui ir tai paciai jo imonei,tai klausimukai butu tokie:
1.Kada sumokamas yra tas mokestis valstybei,ar kai gauni ta paveldejimo dokumenta ar kai turtas jau paskirstomas?
2.Jo imonei yra nemaza skola,bet tie pinigai nera registruoti kaip paskola,jis tiesiog pasirases kasos pajamu orderi,advokate sako kad mes galim issisukti nuo tos skolos,ar tikrai galima jei neatsiras dokumentu kurie patvirtintu kitaip,nes ta imone uz skola reikalauja ir arestuoti visa turta,todel ir daromas palikimas pagal apyrsa?
3.Yra dar jo ir zmona(tai ne musu su seserim mama,tai antra jo santuoka)nera zinoma ar ji kreipesi i notara dar nesuejus terminui,bet greiciausiai kaip speja ne,itaria kad jo mirties diena ji nuemus is jo saskaitu pinigus,jiegu ji nesikreipe ir mes su seserim likom tik dviese ar ji gali po kazkurio laiko atsitokejus tegu turta mes busim ir priemusios uzprotestuoti?Ta zmona turi suaugusi sunu kuri tariamai ivakino bet registre jo tokia pavarde nera,ar jis butu galimas paveldetojas?
Labai daug klausimu,nes tai tikrai labai sudetinga,bet buciau labai dekinga jei atsirastu zmogus kuris pasistenktu atsakyti,aciu isanksto 4u.gif
Atsakyti
Labas.
Visų pirma, dėl tėvystės, tai tėvystei nuginčyti yra taikoma 1 metų ieškinio senaties terminas nuo aplikkybių, dėl kurių galima būtų daryti prielaidą apie neteisingai nustatytą tėvystę atsiradimo. Ieškinį dėl tėvystės nuginčijimo gali pateikti ir asmens, įrošyto vaiko tėvu įpėdiniai (t.y. tavo sesuo), bet taikomas tas pats 1 metų senaties terminas nuo kažkokių konkrečių aplinkybių paaiškėjimo (CK 3.150, 3,151, 3.152 STR).
kiti klausimai:
1. mokesčio valstybei Jūsų atveju nebus. Bus tik mokestis notarui už paveldėjimo teisės liudijimo išdavimą. Už apyrašo sudarymą matyt jau sumokėjote.
2. reiktų žiūrėti konkrečius dokumentus, sunku taip komentuoti iš tokio paaiškinimo. Įtariu, kad advokatė turi galvoje CK 5.63 str., kur numatyta, kad kreditoriai privalo pareikšti savo kreditorinius reikalavimus per tirs mėnesius nuo palikimo atsiradimo dienos. Jeigu konkretus kreditorius tokio reikalavimo laiku nepareiškė, jis laikomas praleidudiu terminą, bet jis vis dar turi teisę teismo tvarka jį atnaujinti.
3. dėl naujosios sutuoktinės, tai CK yra numatyta, kad asmenys, laiku nesikreipę į notarą gali kreiptis į teismą dėl termino atnaujinimo. bet jei ta sutuoktinė liko gyventi, sakykim jūsų tėvui nuosavybės teise turimame gyvenamajame būste, tai ji turi pagrindą reikalauti teismo pripažinti, kad ji palikimą priėmė faktiniu valdymu. abiejais atvejais teisme ji turės pareikšti reikalavimą nuginčyti jums ir jūsų sesei išduotis paveldėjimo teisės liudijimus ir pripažinti jai teisę į dalį palikimo. Aišku, ji gali priimti palikimą ir ne per teismą, o jums visosma gražiuoju susitarus, jei tik jūs sutiksite. Dėl neteisėtų mokėjimo priemonių panaudojimo, tai galima su tokiu pareiškimu ir į policiją kreiptis. aišku, lemiamą reikšmę turės faktas, ar jūsų tėvas leido savo sutuoktinei naudotis jo mokėjimo priemone (banko kortele), taip pat labai svarbu aplinkybė, kada sutuoktinė sužinojo apie jūsų tėvo mirtį ir ar pinigus nuėmė po to, ar prieš tai. Dėl jos sūnaus, tai paveldėti turi teisę biologiniai vaikai (kurių tėvystė nustatyta gimimo liudijime) ir oficialiai įvaikinti vaikai.
Atsakyti
Pas notara teises paveldejimo dokumenta turetumem paimti jau kita savaite,visus musu su seserim reikalus tvarko advokate,ir sakykit kodel musu atveju netaikomas mokestis valstybei,kuo isskirtinis musu atvejis?
Jis savo pavarde man daves nuo gimimo,mano gimimo liudijime jis oficialiai yra mano tevas.
Del jo zmonos ji buvo ir laidotuvese,is banku yra atejes rastas kad ta diena kai kriminalistai uzregistravo jo mirti ta diena nuimti pinigai.
Del skolos imonei dabar gavus ta dokumenta is notaro ji(advokate) perduos imonei kad yra nauji paveldetojai,kiek zinau bus rengiamas akcininku susirinkimas per kuri bus sprendziama tos skolos likimas,jo akciju procentas yra 35%,ar jie gali reikalauti uz skola atiduoti akcijas?Skola yra 320tukst. litu
Atleiskit jei as gal taip neaiskiai,bet milijonas minciu galvoj 4u.gif
Atsakyti