QUOTE(zirzalas @ 2009 01 09, 16:06)
gustomama teisingai viską susakė, bet būna tokių atvejų, kai tėvas surašo testamentą sugyventinės labui. arba sugyventinė po mirties pradeda teismų maratonus, kad dalis turto priklauso jai, nes ji remontavo už savo pinigus ar žemę prižiūrėjo ir t.t.
Taip, testamentas yra galimas, nuo jo niekas neapsaugotas. Aš tiesiog rašiau kaip būtų pagal įstatymą, t.y. nesant testamento. Bet iš patirties žinau, kad atsitinka taip, kad sugyventinė pamačiusi, kokį mokestį valstybei reikia susimokėti už palikimo priėmimą ne iš artimojo, tai nebenori jokio palikimo (mokestis nuo 5 iki 10 proc nuo paveldėto turto) O jeigu testamentinis įpėdinis turto nepriima, tai palikimas vis tiek pereina įstatiminiams įpėdiniams.
Papildyta:
QUOTE(ramuneb @ 2009 01 10, 20:08)
sveiki,
senelis kaimynas manes klausia ,ar gali duoti savo pasa ir banko saskaitos numeri savo sunui, mat sunus nori "sutvarkyti" kazkokia pasalpa. Senelis pats nueiti negali, bet savo sunumi nelabai pasitiki, bijo, kd "nenuimtu " pinigeliu nuo saskaitos ir kad nepersirasytu buto savo labui, juk siais laikais visokiu aferu buna.
ka man seneliui patarti?
aciu uz atsakyma
senelis kaimynas manes klausia ,ar gali duoti savo pasa ir banko saskaitos numeri savo sunui, mat sunus nori "sutvarkyti" kazkokia pasalpa. Senelis pats nueiti negali, bet savo sunumi nelabai pasitiki, bijo, kd "nenuimtu " pinigeliu nuo saskaitos ir kad nepersirasytu buto savo labui, juk siais laikais visokiu aferu buna.
ka man seneliui patarti?
aciu uz atsakyma
dokumentus kito asmens vardu galima tvarkyti tik turint įgaliojimą. įgaliojimai paprastai būna notarinės formos (t.y. sudaryti pas notarą ir patvirtinti notaro), nors CK numato ir paprastą rašytinį, nors aš tokio nesu mačiusi. CK 2.139 str. numato, kad pensijoms, pašalpoms ir kitoms panašioms išmokoms gauti gali būti sudarytas įgaliojimas, patvirtintas daugiabučio namo, kuriame gyvena senelis, bendrijos pirmininko. Jeigu name bendrijos nėra, tai vargu, ar tokias f-jas gali atlikti namo administratorius.. manau, kad ne. Dėl buto persirašymo sau, tai be notarinio įgaliojimo tikrai nieko nepadarysi. Nebent klastojant dokumentus, bet nemanau, kad ras notarą, kuris patvirtintų tokią sutartį.
tam seneliui patarčiau nueiti pas notarą, arba išsikviesti notarą į namus (deja, toks malonumas brangiai kainuoja) ir parašyti aiškų notarinį įgaliojimą, kuriame būtų numatyta, ką jis leidžia tam sūnui jo vardu daryti.