Įkraunama...
Įkraunama...

Mirus artimajam

QUOTE(zirzalas @ 2009 01 09, 16:06)
gustomama teisingai viską susakė, bet būna tokių atvejų, kai tėvas surašo testamentą sugyventinės labui. arba sugyventinė po mirties pradeda teismų maratonus, kad dalis turto priklauso jai, nes ji remontavo už savo pinigus ar žemę prižiūrėjo ir t.t.

Taip, testamentas yra galimas, nuo jo niekas neapsaugotas. Aš tiesiog rašiau kaip būtų pagal įstatymą, t.y. nesant testamento. Bet iš patirties žinau, kad atsitinka taip, kad sugyventinė pamačiusi, kokį mokestį valstybei reikia susimokėti už palikimo priėmimą ne iš artimojo, tai nebenori jokio palikimo (mokestis nuo 5 iki 10 proc nuo paveldėto turto) doh.gif O jeigu testamentinis įpėdinis turto nepriima, tai palikimas vis tiek pereina įstatiminiams įpėdiniams.
Papildyta:
QUOTE(ramuneb @ 2009 01 10, 20:08)
sveiki,

senelis kaimynas manes klausia ,ar gali duoti savo pasa ir banko saskaitos numeri savo sunui, mat sunus nori "sutvarkyti" kazkokia pasalpa. Senelis pats nueiti negali, bet savo sunumi nelabai pasitiki, bijo, kd "nenuimtu " pinigeliu nuo saskaitos ir kad  nepersirasytu buto savo labui, juk siais laikais visokiu aferu buna.
ka man seneliui patarti?

aciu uz atsakyma

dokumentus kito asmens vardu galima tvarkyti tik turint įgaliojimą. įgaliojimai paprastai būna notarinės formos (t.y. sudaryti pas notarą ir patvirtinti notaro), nors CK numato ir paprastą rašytinį, nors aš tokio nesu mačiusi. CK 2.139 str. numato, kad pensijoms, pašalpoms ir kitoms panašioms išmokoms gauti gali būti sudarytas įgaliojimas, patvirtintas daugiabučio namo, kuriame gyvena senelis, bendrijos pirmininko. Jeigu name bendrijos nėra, tai vargu, ar tokias f-jas gali atlikti namo administratorius.. manau, kad ne. Dėl buto persirašymo sau, tai be notarinio įgaliojimo tikrai nieko nepadarysi. Nebent klastojant dokumentus, bet nemanau, kad ras notarą, kuris patvirtintų tokią sutartį.
tam seneliui patarčiau nueiti pas notarą, arba išsikviesti notarą į namus (deja, toks malonumas brangiai kainuoja) ir parašyti aiškų notarinį įgaliojimą, kuriame būtų numatyta, ką jis leidžia tam sūnui jo vardu daryti.
Atsakyti
koks geras ir reikalingas skyrelis!
noreciau ir as konsultacijos blush2.gif
1.mano vyras turi pussesere vienuole, toji neturi jokiu artimu giminiu. jos mama yra mirusi. vienuole uzsidariusi vienuolyne. a.a. teta paliko nama prie juros su zeme, kuri priklauso pusseserei, ji dokumentis susitvarkiusi. namas griuna, gaila ziureti. mano klausimas toks- kas po pusseseres mirties paveldes nama? baznycia ar artimiausi gimines? namas latvijoj. ar galima kazkaip is jos atsikovot ta nama, nes jis trunija, o ji jo nepriziuri visiskai.
2.mano vyras turi motina, tevai issiskyre, motina po insulto, sedi namie, bet invalidumo nepasidariusi. vyras ja priziuri, isveda i lauka, nuperka maisto ir t.t vyras turi broli, taciau tam visiskai nerupi jo mama, jis gyvena vokietijoje, ir visiskai neprisideda prie savo mamos nukarsinimo. abu jie priregistruoti jos bute. anyta turi du namus ir buta. norejau paklausti, po jos mirties kaip bus dalinamas turtas? ji turi tik du vaikus. problema tame, kad ji nepilno proto, ir mano vyras nors ja ziuri jai vos ne kaip priesas, o tas kitas, tai angeliukas, nors jis visai neziuri. jei nera testamento, kaip supratau bus dalinamas turtas per puse, o jei ji parase testamenta to brolio naudai, o mano vyrui nieko? ar galim uzprotestuoti? vyras turi kaimynu ir anytos daktare liudininkus, kad tik jis ziuri ja, vargsta, vaistus perka ir po ligonines vezioja.
3.mes gyvenam vyro tevo bute. jame priregistruotas tik vyro tevas, butas nera privatizuotas. jei vyro tevas nespes prisivatizuot buto ar priregistruoti kazko is musu, ar po jo mirties valstybe atims is musu buta? turesim eiti i gatve, nepaisant kad jame auga mano mazametis sunus? ar galima bus teisme irodyti, kad mes cia gyvenam jau 2 metus, ir kad savivaldybe leistu mums toliau tame bute gyventi, prisiregistruoti?
aciu uz atsakymus is anksto! ax.gif
Atsakyti
1. Po vienuolės mirties, nesant testamento, bus paveldima pagal įstatymą. Paveldėtojų eilės:
1) vaikai ir sutuoktinis;
2) tėvai, anūkai (ir sutuoktinis, jei vaikų nėra);
3) seneliai ir provaikaičiai;
4) broliai, seserys, proseneliai;
5) brolių/seserų vaikai (sūnėnai, dukterėčios) ir tėvų broliai/seserys (tetos, dėdės);
6) tėvų brolių/seserų vaikai (pusseseres, pusbroliai).

Kitas klausimas yra dėl to nekilnojamojo turto Latvijoj, nes Lietuvoj tai užsieniečiai kol kas dar negali gauti nuosavybės teise žemės sklypo, paveldėjimo atveju ji yra parduodama aukcione, paveldima yra tik pinigų suma už tą sklypą. Nesu tikra dėl Latvijos įstatymų.. g.gif

2. po anytos mirties, nesant testamento bus paveldima pagal įstatymą (žr eiles aukščiau), t.y. paveldės vaikai lygiomis dalimis (sutuoktinio kaip supratau nėra). Jeigu anyta sudarys testamentą, jį nuginčyti bus labai sunku. pagrindas nuginčijimui - įrodyti, kad ji sudarydama testamentą nesuprato ką daro. Tai gali būti gydytojo pažyma, kad ji tuo laikotarpiu sirgo psichine liga, kuri galėjo turėti įtakos tam ir pan. Žodžiu, labai sudėtingas atvejis. Tai, kad vienas iš sūnų neprižiūri, nei tai, kas yra deklaravęs gyvenamąją vietą tame bute neturi reikšmės.

3. Dėl socialinio būsto, tai kiek žinau, tai jums teks stoti į eilę dėl būsto bendrąja tvarka. dėl konkretesnės informacijos siūlai kreiptis į savivaldybės socialinį skyrių.

Sėkmės.
Atsakyti
QUOTE(saulute85 @ 2009 01 14, 14:09)
1. Po vienuolės mirties, nesant testamento, bus paveldima pagal įstatymą. Paveldėtojų eilės:
1) vaikai ir sutuoktinis;
2) tėvai, anūkai (ir sutuoktinis, jei vaikų nėra);
3) seneliai ir provaikaičiai;
4) broliai, seserys, proseneliai;
5) brolių/seserų vaikai (sūnėnai, dukterėčios) ir tėvų broliai/seserys (tetos, dėdės);
6) tėvų brolių/seserų vaikai (pusseseres, pusbroliai).

Kitas klausimas yra dėl to nekilnojamojo turto Latvijoj, nes Lietuvoj tai užsieniečiai kol kas dar negali gauti nuosavybės teise žemės sklypo, paveldėjimo atveju ji yra parduodama aukcione, paveldima yra tik pinigų suma už tą sklypą. Nesu tikra dėl Latvijos įstatymų.. g.gif

2. po anytos mirties, nesant testamento bus paveldima pagal įstatymą (žr eiles aukščiau), t.y. paveldės vaikai lygiomis dalimis (sutuoktinio kaip supratau nėra). Jeigu anyta sudarys testamentą, jį nuginčyti bus labai sunku. pagrindas nuginčijimui - įrodyti, kad ji sudarydama testamentą nesuprato ką daro. Tai gali būti gydytojo pažyma, kad ji tuo laikotarpiu sirgo psichine liga, kuri galėjo turėti įtakos tam ir pan. Žodžiu, labai sudėtingas atvejis. Tai, kad vienas iš sūnų neprižiūri, nei tai, kas yra deklaravęs gyvenamąją vietą tame bute neturi reikšmės.

3. Dėl socialinio būsto, tai kiek žinau, tai jums teks stoti į eilę dėl būsto bendrąja tvarka. dėl konkretesnės informacijos siūlai kreiptis į savivaldybės socialinį skyrių.

Sėkmės.

aciu, jau pradedu gaudytis 4u.gif
del trecio klausimo tik nesupratau, nes sis uosvio butas ne socialinis, jis ji gavo dar sovietu laikais, bet kai lietuva tapo nepriklausoma, ir butus reikejo prisivatizuoti, jis to nepadare blink.gif ir jam iki sio rudens atrode kad butas jo, ir jis ji gali visaip disponuot (priregistruot, parduot ir t.t), o dabar suzinojo kad tas butas "tarp zemes ir dangaus", sake tvarkys reikalus, na tikekimes susitvarkys...reiks apsilankyt tam sav soc sk ax.gif
Atsakyti
QUOTE(blondinatore @ 2009 01 14, 14:38)
aciu, jau pradedu gaudytis 4u.gif
del trecio klausimo tik nesupratau, nes sis uosvio butas ne socialinis, jis ji gavo dar sovietu laikais, bet kai lietuva tapo nepriklausoma, ir butus reikejo prisivatizuoti, jis to nepadare blink.gif  ir jam iki sio rudens atrode kad butas jo, ir jis ji gali visaip disponuot (priregistruot, parduot ir t.t), o dabar suzinojo kad tas butas "tarp zemes ir dangaus", sake tvarkys reikalus, na tikekimes susitvarkys...reiks apsilankyt tam sav soc sk ax.gif

jeigu butas nėra socialinis, tai tada truputi kitaip..
kiek esu girdėjusi, tai buvo nustatytas laikas, kada buvo galima privatizuoti butus, dabar jis jau pasibaiges, nebent kreipsitės į teismą dėl termino atnaujinimo..
Atsakyti
Laba,

turiu ir aš klausimą. Mirus močiutei, kuri turėjo 2 vaikus, aš atstovavimo teise pasirašiau, kad priimu palikimo dalį, kuri būtų priklausiusi mano tėvui (jis mirė anksčiau nei močiutė). Taigi esame 2 paveldėtojos aš ir teta. Po viso to pasirašymo jau praėjo daugiau nei metai, o dokumentai (registre ir pan.) nėra tvarkomi (yra namas, žemės, sąskaita), juos tvarkyti apsiėmė teta, bet viskas stovi vietoje, o visi nuosavybes dokumentai, mirties liudijimai pas ją. Be to dar neseniai sužinojau, kad ji jau persikraustė ir gyvena tame name. Užklausus kaip reikalai su dokumentais, kažką vis neaiškiai numykia, kad čia nereikia skubėti ir nesvarbu kada jau ten galutinai viskas bus persirašyta. Tai va, o klausimas man iškilo toks, ar po n metų, nesigaus taip, kad ji gyvena tame name, jį kažkiek prižiūri,o aš ten nieko nedarau, tai gal tada jau man jis ir nebepriklausys ir negalėsiu pareikšti savo teisių? Gal specialiai tempia gumą ir yra koks senaties terminas?

Ačiukas, jei kas galėsite pakomentuoti.

P.S. Senelis irgi miręs dar seniau.
Atsakyti
QUOTE(saulute85 @ 2009 01 15, 12:31)
jeigu butas nėra socialinis, tai tada truputi kitaip..
kiek esu girdėjusi, tai buvo nustatytas laikas, kada buvo galima privatizuoti butus, dabar jis jau pasibaiges, nebent kreipsitės į teismą dėl termino atnaujinimo..

bandysim, nes uosvis pensininkas, gal duos? mamos pazystamos kaimyne irgi pensininke gavo leidima prisivatizuot 1 kmb buta uz 1000lt is savivaldybes...
gaila, tik reikia laukti iki vasaros, ziuresim kaip bus... blink.gif
Atsakyti
svieki,
susikloste tokia situacija ir pasidare neramu. Mociute turi du sunus. Sunus A turi 2 vaikus. Sunus B turi taip pat 2 vaikus. Testamente parasyta kad visas turtas atitenka abiem sunums lygioms dalims. Nesenai mire sunus B. Ar sunaus B palikimas atiteks vaikams jo?ar visas sunui A?
Atsakyti
Taip, palikimas atiteks ir B sunaus vaikams.
Atsakyti
tai taip iseina kad A sunui atiteks 1/2, o B sunaus vaikams po 1/4. Nors pagal paveldimumo istatyma sakoma, kad atitenka pirmos eiles vaikams, sutuoktiniui.
Atsakyti

QUOTE(irida @ 2009 01 16, 01:04)
tai taip iseina kad A sunui atiteks 1/2, o B sunaus vaikams po 1/4. Nors pagal paveldimumo istatyma sakoma, kad atitenka pirmos eiles vaikams, sutuoktiniui.

Kiek skaičiau šią temą, tai man atrodo, kad jums reiktų pasitikslinti su teisininku, nes esant testamentui paveldi gyvieji. Paskaitykite 4 psl., ten kometuojamas panašus atvejis.

QUOTE(linuciuke @ 2007 02 15, 10:44)
Laba diena, pirmame puslapyje skaičiau apie paveldejimą, vaikai, seserys, tėvai, anūkai, žodžiu nesusigaudau. Parašysiu savo situaciją, labai būsiu dėkinga jei paaiškinsite.
Mano močiutė (našlė) turi 3 vaikus (mano mama ir dvi tetos), močiute parašė vardinį testamentą, butą testamente įkainavo 40 000 lt, ir puse buto (t.y.20 000 lt uzrase mamai, o likusia puse dar per puse, t.y. po 10 000 tetoms jei mama noretu taip vadinkim isipirkt is ju dali), taciau, mama labai sunkiai serga, ir jei taip nutiktu kad ji mirtu pirma, ar jos dalį uzrasyta testamente paveldetu jos vaikai?
*

QUOTE(AsJa @ 2007 02 19, 16:23)
Mano nuomone - NE
mano nuomone, pagal Civilinį kodeksą
5.5 straipsnis. Asmenys, galintys būti įpėdiniais
1. Įpėdiniais gali būti:
1) paveldint pagal įstatymą – fiziniai asmenys, kurie buvo gyvi palikėjo mirties momentu, palikėjo vaikai, gimę po jo mirties, taip pat Lietuvos valstybė;
2) paveldint pagal testamentą – fiziniai asmenys, kurie buvo gyvi palikėjo mirties momentu, taip pat kurie buvo pradėti jam esant gyvam ir gimė po jo mirties; testamente įvardyti dar nepradėti asmenys, jiems gimus;3) paveldint pagal testamentą – juridiniai asmenys, kurie yra palikėjo mirties momentu arba steigiami vykdant palikėjo testamente išreikštą valią.
2. Įpėdiniais pagal testamentą taip pat gali būti valstybė, savivaldybės.
Jeigu neteksite mamos anksčiau negu močiutės tai testamentas jos turto daliai nebegalios, nes testamentu paveldi tik gyvieji.

Tačiau CK yra numatyta kitas būdas, kuriuo gali pasinaudoti jūsų močiutė:
5.21 straipsnis. Kito įpėdinio paskyrimas
Testatorius turi teisę nurodyti testamente kitą įpėdinį tam atvejui, jeigu jo paskirtas įpėdinis pagal testamentą numirtų prieš atsirandant palikimui arba nepriimtų palikimo.
Taip pat testatorius gali antriniam įpėdiniui paskirti kitą įpėdinį, jeigu antrinis įpėdinis numirtų iki atsirandant palikimui arba nepriimtų palikimo. Kitų įpėdinių paskyrimų eilė neribojama.

Tačiau jeigu nebūtų šio straipsnio ir jūsų mama nesuspėtų priimti palikimo, tada palikimo dalis nurodyta testamente būtų atiduota jūsų tetoms, o jūsų mamos dalis dalintųsi pagal įstatyminio paveldėjimo tvarką, t.y. į teik dalių kiek jūsų močiutė turėjo vaikų, t.y. į 3 dalis, 2 dalys atitektų jūsų tetoms ir 1 dalis jūsų mamos vaikams, t.y. jums, jūsų seserims ir broliams po lygiai.

Atsakyti
QUOTE(maggota @ 2009 01 15, 17:55)
Laba,

turiu ir aš klausimą. Mirus močiutei, kuri turėjo 2 vaikus, aš atstovavimo teise pasirašiau, kad priimu palikimo dalį, kuri būtų priklausiusi mano tėvui (jis mirė anksčiau nei močiutė). Taigi esame 2 paveldėtojos aš ir teta. Po viso to pasirašymo jau praėjo daugiau nei metai, o dokumentai (registre ir pan.) nėra tvarkomi (yra namas, žemės, sąskaita), juos tvarkyti apsiėmė teta, bet viskas stovi vietoje, o visi nuosavybes dokumentai, mirties liudijimai pas ją. Be to dar neseniai sužinojau, kad ji jau persikraustė ir gyvena tame name. Užklausus kaip reikalai su dokumentais, kažką vis neaiškiai numykia, kad čia nereikia skubėti ir nesvarbu kada jau ten galutinai viskas bus persirašyta. Tai va, o klausimas man iškilo toks, ar po n metų, nesigaus taip, kad ji gyvena tame name, jį kažkiek prižiūri,o aš ten nieko nedarau, tai gal tada jau man jis ir nebepriklausys ir negalėsiu pareikšti savo teisių? Gal specialiai tempia gumą ir yra koks senaties terminas?

Ačiukas, jei kas galėsite pakomentuoti.

P.S. Senelis irgi miręs dar seniau.

kur pasiraset apie palikimo priemima? pas notara? jei taip, tuomet nueikit pas ta pati notara ir pasiteiraukit del paveldejimo reikalu. jei pasiraset ne pas notara arba ne del palikimo priemimo, o del palikimo reikalu tvarkymo pavedimo tetai, tuomet kreipkites i teisma del palikimo priemimo termino atnaujinimo, nes i notara del palikimo priemimo turejote kreiptis per 3 menesius po seneles mirties.
jei paveldejimo byla pas notara neuzvesta, dokumentai netvarkomi jokie, tuomet teta gales pareiksti, kad ji viena faktiskai prieme palikima pradejusi valdyti ta turta.
vienu zodziu - pirmu taikymu pas notara. kuo greiciau susitvarkysit dokumentus, tuo bus geriua, nebutinai vienas zmogus turi tvarkyti paveldejimo reikalus - bylos uzvedimui reikia tik mirties liudijimo originalo, o pazyma apie paskutine mirusiojo gyvenamaja vieta galite paimti is seniunijos ir jus, o paskui notaras bet kuriam is paveldetoju gali isduoti pazyma, kad jie yra ipediniai ir su tom pazymom ir is nekilnojamojo turto registro, ir is banku ir is kitur kur reik duomenis apie seneles tureta turta gausite. kol nera surinktos pazymos apie turima turta, tol notaras negali baigti tvarkyti dokumentu.
procesas gali uzsitesti, jei nera sutvakyti namo ar zemes dokumentai.
Atsakyti