Girdėjau, kad visos mokyklos gali duoti vaikams nemokamai ( ar dalinai nemokamai) pieną , ar Jūsų vaikučiai jį gauna? Jei negauna , tai kodėl, ar kas nors bent siūlė?
Apie tai galite pasiskaityti čia.
QUOTE(MELDA @ 2006 10 04, 08:41)
Girdėjau, kad visos mokyklos gali duoti vaikams nemokamai ( ar dalinai nemokamai) pieną , ar Jūsų vaikučiai jį gauna? Jei negauna , tai kodėl, ar kas nors bent siūlė?
Girdėjau, kad daugelis mokyklų Kaune atsisakė pigių ir greitai gendančių produktų, dėl griežtų san.higienor reikalavimų ir finansinių sumetimų.
Be tu taip pat zinoma, kad šalyse, kur stipriai išvystyta pieno pramonė, yra kelis kartus didesnis artrito, osteoporpzes, osteochondrozės, o taip pat kaikurių odos ir viškinamojo trakto ligų skaičius, nei tose šalyse, kur pieno pramonė nepropaguojama dėl religinių isitikinimų ar nėra tam palankių rinkos ar klimato salygų.
pvz.: šiauriečiams tokios ligos apskritai nėra žinomos.
Taip pat viena iš populeariausių specialybių tarp medikų šiose šalyse yra stomatologija.
p.s. žinau, kad mano nuomone tikriausiai nebus populeari, bet, kaip sakoma, įprotis - antra motina
geros dienos visoms ir visiems
QUOTE(Uvė @ 2006 10 04, 14:47)
gal įmestum nuorodas šiems teiginiams pagrįsti? minėtas "pieno" projektas finansuojamas iš ES lėšų, tai ką ten visi kvankt?
nemanau, kad reikia irodymu, kad pienas - vienas is greitai gendanciu produktu, ir siekiant prailginti jo galiojimo laika, jis chemiskai ir termiskai apdorojamas, po ko p[raranda visas naudingas savybes.
Be to taip pat neraikia irodineti to, kad pienas salygoja sveikus stiprius dantis ir kaulus, nes jame yra daug kalcio. Vaikystėje gerdauvau beprotiskai daug kaimisko pieno, grietinėlės, grietinės, val;giau balta suri, sviesta, rugpieni ir kefyra. Jei taip butu tai ir pas mane ir pas daugeli kitu butu patys sveikiausi dantys pasaulyje. Deje, yra greiciausiai truputi atvirksciai. O pas mano draugus, kurie turi virskinimo problemu nuo pieno ir jo nevartoja, gal;ima tiesiog pavydeti ju dantu sveikumo.
Tikriausiai nereikia irodineti kad gamtoje neivienas vyvas padaras negeriai titos ruries gyvuno pieno, o juo labiau suauges nebegeria ir savo motinos pieno.
Tikrai nereikia irodineti, kad karves pienas skirtas jautukams iki tam tikro amziaus;
kad karves kuno bazine temperatura yra zymiai aukstesne uz zmogaus, jautoko virskinimo sistema yra dvieju pakopu (dvigubas virskinimas - jie atrajoja), skrandzio virskinimo fermentai visiskai kiti, nei zmogaus, o tai reiskia, kad mes neturim galimybes tinkamai apdoroti piena ir kitas jo modifikacijas.
Taigi, pienas prisotintas kalcio, riebalu ir baltymu, kurie reikalingi jautukui, bet mes ju neisisavinam.
Tiesa, kalbejau apie piena, katik pamelzta, t.y. "kaimiska".
Apie parduotuvini geriau nekalbesiu, negadinsiu apetito.
Tai gi, jei kovosite del chemiskai apdoroto balto skyscio, vadinamo pienu, savo vaikams tik del to, kad jis bus nemokamas, prasau.
Bet mano vaikams to tikrai nereikia, kalcio jie sociai gauna is dziovintu vaisiu, siesutu ir svieziu darzoviu
Pagarbiai,
asmeniškai aš nekovosiu, nes mano vaikai alergiški pienui. bet tikrai norėčiau, kad mokykloje vietoj bandelių, saldžių batonėlių, kokio apsvilusio sojos kotleto vaikai galėtų pigiau nusipirkti jogurto, sūrelį ar varškės.
teorija apie pieno žalingumą arba nereikalingumą girdėta. kokius 20 metų ypač propaguojama tokio nusenusio KMUK profesoriaus. tačiau niekam nepavyko paneigti, kad kalcis iš pieno labiau pasisavinamas nei iš daržovių, kuriose jo yra palyginti nedaug.
teorija apie pieno žalingumą arba nereikalingumą girdėta. kokius 20 metų ypač propaguojama tokio nusenusio KMUK profesoriaus. tačiau niekam nepavyko paneigti, kad kalcis iš pieno labiau pasisavinamas nei iš daržovių, kuriose jo yra palyginti nedaug.
QUOTE(Uvė @ 2006 10 04, 22:38)
Na, nežinau koks ten profesorius ką propaguoja, tačiau JAV, kur anksčiau mokyklose taip pat būdavo dalinamas nemokamas pienas, šios praktikos atsisakė prieš gerą dešimtmetį. Pati tuo metu ten studijavau, todėl prisimenu diskusijas spaudoje ir per TV, jog pienas nėra jau toks sveikas dalykas, kaip buvo manoma. Taip pat ir Anglijoje - dar Tečer laikais mokyklose buvo nustota dalinti nemokamą pieną (iš čia kilo jos pravardė - Mrs Thatcher milk-snatcher)
idėja dalinti nemokamą pieną kilo po to, kai atsirado jo perteklius ES. Taip sakant akcija "gelbėkim ūkininkus"
Esmėj daugelis mokyklų šios malonės atsisakė. Pav mano vaikų mokykloje motyvavo tuo, jog skirta nemokama stiklinė pieno (kurio daug vaikų nemėgsta, o pakeist į kitus produktus :varškę, sūrelį, jogurtą neišeina pagal skirtas lėšas -per brangu. Juk nedalinsi sūrelio į tris dalis ). Kitas dalykas mokyklai padaugėja darbo. Šitą reikalą reikia administruoti. Žodžiu daugiau išlaidų nei realios naudos.
Aš tai neįmu į galvą. Mano vaikai pieno nemėsta
O kad pienas tampa kenksmingu žmogaus organizmui maždaug nuo 3 metų amžiaus įrodyta jau senokai. Taip kad nuo tokio amžiaus nekenkdami sau galime valgyti tik rūgščius pieno produktus.
P.S mano vaikams teko mokytis ir užsienio mokykloje. Ten tokio bajerio kaip nemokamas pienas nebuvo
Esmėj daugelis mokyklų šios malonės atsisakė. Pav mano vaikų mokykloje motyvavo tuo, jog skirta nemokama stiklinė pieno (kurio daug vaikų nemėgsta, o pakeist į kitus produktus :varškę, sūrelį, jogurtą neišeina pagal skirtas lėšas -per brangu. Juk nedalinsi sūrelio į tris dalis ). Kitas dalykas mokyklai padaugėja darbo. Šitą reikalą reikia administruoti. Žodžiu daugiau išlaidų nei realios naudos.
O kad pienas tampa kenksmingu žmogaus organizmui maždaug nuo 3 metų amžiaus įrodyta jau senokai. Taip kad nuo tokio amžiaus nekenkdami sau galime valgyti tik rūgščius pieno produktus.
P.S mano vaikams teko mokytis ir užsienio mokykloje. Ten tokio bajerio kaip nemokamas pienas nebuvo
O ką vaikai vietoj pieno turėtų gerti mokykloje,vandenį...manau jis irgi nelabai vaikų mėgiamas.Ką dar?
QUOTE(MELDA @ 2006 10 05, 22:58)
O ką vaikai vietoj pieno turėtų gerti mokykloje,vandenį...manau jis irgi nelabai vaikų mėgiamas.Ką dar?
Šiaip tai vanduo būtų idealiausias variantas - dėl daugelio priežasčių. Aš saviškę irgi pratinu vandenuką gerti.
QUOTE(MELDA @ 2006 10 05, 22:58)
Vanduo yra puiku. Mano vaikai jį geria noriai, nes pripratę. O pripratę todėl, kad vandenį namuose geriam visi ir daug. Limonadų neperku praktiškai niekad (aišku vaikai gertų, jei jo būtų. Ir gertų tiek, kiek jo būtų. Bet kaip sakoma nėra ir nereikia ) Sultys eina puikiai, arbatos ir vanduo..
Mažojo klasėj nupirkom vandens aparatą, vaikai atsinešė savo puodelius iš namų. Mokytoja sakė jog vandens gėrimas per pertrauką jiems vos ne atrakcija Aišku, per gimtadienius geriamas ir limonadas klasėje. Bet tai juk ne kasdien...
QUOTE(sparow @ 2006 10 05, 09:19)
gal nurodytumėt literatūros šaltinį, kad pienas kenksmingas būtent nuo 3 metų
QUOTE(arturaslietuvis @ 2006 10 04, 18:09)
1. nemanau, kad reikia irodymu... ,
2. Be to taip pat neraikia irodineti to, kad ...,
3. Tikriausiai nereikia irodineti kad...,
4. Tikrai nereikia irodineti, kad...,
2. Be to taip pat neraikia irodineti to, kad ...,
3. Tikriausiai nereikia irodineti kad...,
4. Tikrai nereikia irodineti, kad...,
Manau, kad reikia. Malonėkit.
QUOTE(arturaslietuvis @ 2006 10 04, 18:09)
Bet mano vaikams to tikrai nereikia, kalcio jie sociai gauna is dziovintu vaisiu, siesutu ir svieziu darzoviu
Arturai, drįstu prieštarauti sakydama, kad veganiška mityba bei pezalai "ant viso eteriaus" Jūsų sveikatai kenkia labiau, nei pienas.
QUOTE(sparow @ 2006 10 05, 08:19)
O kad pienas tampa kenksmingu žmogaus organizmui maždaug nuo 3 metų amžiaus įrodyta jau senokai.
Būtų neblogai, jei parašytumėte kokią nuorodą į tą teoriją. Ačiū.
QUOTE(sparow @ 2006 10 05, 08:19)
Taip kad nuo tokio amžiaus nekenkdami sau galime valgyti tik rūgščius pieno produktus.
tarp kitko, Č.Iškausko straipsnyje net neužsiminta apie tai, kad dalyvaujantiems ES remiamoje programoje (str. rašo tik apie nacionalinę), yra galimybė gauti ir rauginto pieno produktą (kefyrą).
QUOTE(sparow @ 2006 10 06, 08:04)
<...> Limonadų neperku praktiškai niekad <...>
Tai ir nepirkite, VISAI, NIEKAD nepirkite (jei jau iš tikro taip rūpinatės vaikų sveikata, kaip deklaruojate), nes limonadas "per gimtadienius" visgi labiau gali pakenkti, nei jogurto ar kefyro stiklinė.