Įkraunama...
Įkraunama...

Ekologiški maisto produktai

QUOTE(xskix @ 2008 04 18, 10:44)
Yra maximoj ir iki tofu sūrių, netgi tofu fetos  bigsmile.gif Tik iškart dėl skonio perspėju - jis specifinis. Nžn ar vaikas jį ant sumuštinio vietoj paprasto sūrio valgytų  g.gif Bet į salotas tai tinka. O šiaip dar galit pabandyt ožkos pieno produktus, švelnaus skonio, skanūs. Kai bobutė ožką turėjo, tai pieną su malonumu gerdavau  bigsmile.gif Dar yra tokia egzotika kaip avies sūriai, viena moteris žemaitijoj augina veislines pienines avis ir iš jų skanėstus gamina

Bandėm ožkos pieną, bet poveikis tas pats. Kiek teko skaityti, tai ožkos, avies pienas nelabai daug skiriasi nuo karvės, ir 50% karvės pienui alergiškų žmonių būna alergiški į aniems pienams.

Eisim ieškot sojos. Nemanau, kad mano terminatoriui turės įtakos specifinis skonis - bile kalorijos. lotuliukas.gif
O kaip dėl tos modifikuotos sojos. Kažkada kažkur skaičiau, kad tik sojos padažas iš nemodifikuotų gaminamas. unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(Ode @ 2008 04 18, 11:52)
Bandėm ožkos pieną, bet poveikis tas pats. Kiek teko skaityti, tai ožkos, avies pienas nelabai daug skiriasi nuo karvės, ir 50% karvės pienui alergiškų žmonių būna alergiški į aniems pienams.

Eisim ieškot sojos. Nemanau, kad mano terminatoriui turės įtakos specifinis skonis - bile kalorijos.  lotuliukas.gif
O kaip dėl tos modifikuotos sojos. Kažkada kažkur skaičiau, kad tik sojos padažas iš nemodifikuotų gaminamas.  unsure.gif


čia gal užsieny nebent ax.gif O šiaip Lt taigi viskas sudėty žymima iš kokių pupelių išauginta. Tik kai kurie gamintojai, pvz. kaip bona vita, dar ir raudonom raidėm apibraukia, kad nemodifikuota. O kiek perku lenkiškos sojos, ten irgi "bez GMO", dar kažkada iš lenkijos buvo parvežę ekologišką sojos paštetą (skanėstas)
Atsakyti
QUOTE(balta @ 2008 04 18, 12:00)
... dažniausiai indiški.


Norejau parasyti del indisku produktu, jie daznai pristatomi kaip naturalus, o kartais net kaip ekologiski. Is tikro i produktus is ten reik labai atidziai ziuret, nes dabar Indijoj yra mestasi i chemija, labai daug pristatyta fabriku, daug be kontroles chemikalu dedama visur ir i maista, ir i kosmetika, ir audiniai taip dazomi. gal Kinijos dar nelenkia, bet arti to
Atsakyti
QUOTE(Vaizele @ 2008 04 18, 09:56)
1) mane tai nervina, kad tik šnekama, kad žaislai nuodingi, bet jokio konkretumo, kokie žaislai, kokio gamintojo, kur buvo parduodami. Tai kaip dabar pasitikrint, ar mes kažko tokio negavom dovanų?  rolleyes.gif
2) šiaip Lietuvoje PRIVALOMA ant etiketės nurodyti, jei genetiškai modifikuota, bet esi įsitikinusi, kad to nesilaikoma.  schmoll.gif

1) Prašau, visa informacija šioje nuorodoje: http://www.inspekcij....php?2177482465
Visi žaislai, su aprašymais, foto, kas jais prekiavo..
Inf-ja pateikiama pagal metus, kai buvo nustatytas nesaugus gaminys 4u.gif

2) Būna visko aišku, bet tam ir vykdoma kontrolė, kad taip nebūtų smile.gif
Iš vet.lt tinklapio:
"Visų maisto produktų, kuriuose yra daugiau kaip 0,9 procento genetiškai modifikuotų organizmų, ženklinimo etiketėse turi būti parašyta, kad maisto produktas pagamintas iš genetiškai modifikuoto produkto (produkto pavadinimas), pvz., „Sojų aliejus pagamintas iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių“ arba „produkto sudėtyje yra genetiškai modifikuotų organizmų (išvardinami)“. Pvz., gaminant sausainius, kaip sudedamoji dalis naudojamas margarinas, kurio sudėtyje yra sojų aliejaus, pagaminto iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių. Ženklinant sausainius sudedamųjų dalių sąraše būtina nurodyti: „Margarinas, kurio sudėtyje yra sojų aliejaus, pagamintas iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių“."

Šiuo metu Europoje yra įteisintos 17 kukurūzų, 1 sojos, 5 rapsų, 5 medvilnės, 1 mielių genetiškai modifikuotos rūšys"

O čia nedideli, bet informatyvūs straipsniukai:
http://www.vet.lt/lt...es/view/?id=458
http://www.vet.lt/lt...es/view/?id=390

mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Rasma @ 2008 04 18, 12:04)
1) Prašau, visa informacija šioje nuorodoje: http://www.inspekcij....php?2177482465


Rasma, labai ačiū, labai daug naudingos info thumbup.gif

dėl modifikuoto krakmolo pasikartosiu n-tąjį kartą, kad LT nesilaikoma. Nes skaičiau straipsnį, kur berods VET tarnyba išvardino Lietuvoje esančius maisto produktus su GMO konkrečiais pavadinimais, pas mus namie būtent vienas iš majonezų, o ant jo buvo parašyta "modifikuotas krakmolas", o ne GMO. Iš esmės modifikuotas nereiškia GMO. Nors tarnyba nurodė būtent šį konkretų produktą. Taip kad manau, kad Lietuvoje nėra griežtai laikomasi šio nurodymo.

Ir apskritai, aš nei karto gyvenime nesu Lietuvoje mačiusi etiketės, kur būtų parašyta, kad įdėta GMO, ar kas nors matėt? g.gif
Atsakyti
QUOTE(Vaizele @ 2008 04 18, 12:46)
Ir apskritai, aš nei karto gyvenime nesu Lietuvoje mačiusi etiketės, kur būtų parašyta, kad įdėta GMO, ar kas nors matėt?  g.gif



ant aliejų tai tikrai mačiau
Atsakyti
QUOTE(Vaizele @ 2008 04 18, 13:46)
Ir apskritai, aš nei karto gyvenime nesu Lietuvoje mačiusi etiketės, kur būtų parašyta, kad įdėta GMO, ar kas nors matėt?  g.gif


maciau ant aliejaus. o daugiau neteko susidurt.
Atsakyti
Dar yra ant konditerinių grybų, kur tie meduoliniai ir baltu su šokoladiniu glaistu padengti. O daugiausia tai ant aliejų. Būna ir daugiau, tik nematau, nes pvz. į aukselio ar optima linija prekes net nežiūriu.
Kaip pasižiūrėjau į nesaugią kosmetiką, tai ten daugiausia, ne jos sudėtis nesaugi, o pakuotė. Tikriausiai kokie jos užvalgę žmonės kreipėsi ir skundėsi. Bet kai žioplas esi, tai jau niekas nebepadės tongue.gif Bent jau mano mama tai sugeba vietoj dantų pastos rankų kremą užsidėt ir pan. doh.gif
O kur aromatiniai aliejai - afrodiziakai, tai mėgstami ne pagal paskirtį naudot, o prisiuostyt ir svaigintis wacko.gif
Atsakyti
QUOTE(Savūnė @ 2008 04 14, 21:56)
Ji turi „certificate of kashrut“ ir dar kažkokį žydišką ženklą, matyt, patvirtinimą, kad tikrai košerinis. Kiek žinau, gaminant tokį maistą laikomasi labai griežtų higienos ir produktų kokybės reikalavimų, bet ar gali tie produktai būti neekologiški? Kitaip sakant, ar galėjo tie kviečiai būti tręšti visokiom nuodingom chemijom?
Čia man šiaip smalsu, aš juos vis tiek valgysiu biggrin.gif


Manau, kad košerinis maistas nieko bendra su ekologija neturi, tiesiog jis gamintas, laikantis visų atsargumo priemonių nuo kryžminės maisto taršos, kai mėsos produktai gaminami visiškai atskirai nuo kitų gaminių.
Papildyta:
QUOTE(Vaizele @ 2008 04 14, 22:20)
o kokia kaina ekologiško aliejaus?

o tas aliejus is M&S ekologiškas?

M&S'e yra dieviškiausi šiam pasauly avižiniai sausainiai su spanguolėm  topsecret.gif ekologiški ir klevų sirupas  thumbup.gif

nu bet toj pardoj perkantis irgi infliacija šluoja kišenes taip, kad nespėji apsidairyti ir tuščios  blink.gif


Maximoj vakar mačiau ekologiško aliejaus litrą, kainavo 29.99 Lt. Stovėjo prie visų aliejų.

M&S aliejai turi tik FairTrade ženklą, tad nemanau, jog ekologiški. Tie avižiniai sausainiai su džiovintom spanguolėm tai tikrai apsiryjimas, gaila, kad visą pakelį aš per 15 min praryju... Dar iš ten perkam padažus visokius indiškus ir chutney mango pagardą. Tiesa, dažniausiai aš ten perku pesto padažą, nes nesu dar ragavus skanesnio pirktinio. Bet dabar vasarą tai jau pati darysiu, specialiai tam blenderį vyras padovanojo smile.gif
Atsakyti
QUOTE(svete @ 2008 04 15, 14:01)
Taip, dazo. Ir dar centrifugose primaitina vandeniu - kad daugiau svertu. Vyro tevas mesos gamyklose dirbo, pasakojo.

Dabar esu UK - del vistienos ir darzoviu galiu pasakyti is pirmu lupu, nes pasakojo zmones, dirbe tose sferose. Taigi:
Visciukams kasdien leidziami hormonai, kad jie tvarkingai per pora savaiciu pavirstu i Dyyyydeles Vistas. Tada visciukai/vistos pradeda nebepastoveti ant kojyciu, nes jos kazkaip neauga tokiu greiciu, kaip visas kunas, jie pradeda griuvineti ir tada juos pjauna.

Pomidorai - kasdien leiziamos injekcijos i zalius pomidorus, todel kasryta raudonuoja visas siltnamis nuo graziu pomidoru...

Braskes - tie kas jas skina, nevalgo, nes mato, kaip jos tvarkingai kasdien purskiamos. Darbuotojams alergijos vien nuo lapu. Paskui dar jas tvarkingai papurskia, kad neputu, nes normaliom salygom kai nuskini braske, tai ji jau kita diena buna patizusi.


Aš manau, kad vis tiek UK nėra taip blogai kaip Olandijoj. Gyvenau ten pernai tris mėnesius, tai įvertinau mūsų maisto skonį. Dievaži, per 3 mėn. tik vienąsyk valgiau skaniai, kad draugas olandas nuėjo į mėsininko parduotuvę, nupirko veršienos, augintos ekologiškai, 65 eur/kg, perėjo dar 8 ekologiškas parduotuves, supirko kitą maistą ir pats viską pagamino. Bet pradžio atvykus nesupratau, ar man su galva negerai ar kas, o buvau viena, nebuvo ko pasiklaust, nes patiems olandams tai toks maisto skonis yra įprastas ir normalus (tik kažkodėl visi veržiasi į Vokietiją valgyti kavinėse, restoranuose ir iš ten maisto atsivežt, nors kainos panašios, gal pas vokiečius šiek tiek pigiau). Vienžo pirmą savaitę buvau nusipirkus vištienos, jos konsistencija man pasirodė įtartina, tokia kaip drebučiai, viskas liula, pakepiau, lyg ir nieko atrodė, pradėjau valgyt, nesupratau ar muilą valgau ar kas, išmečiau. Tada pirkau kiaulieną, atrodė lyg ir gerai, pakepiau, vėl kaip kažkokia kempinė (nu maistą tai tikrai moku gamint), vėl išmečiau. Tada pirkau žuvį ir ties ja apsistojau, nes ji vienintelė priminė žuvies skonį. Su pomidorais ir kitom daržovėm tas pats darėsi, atrodo neblogai, bet skonis kaip vandens. Tai turguj pirkdavau atvežtas iš kitų kraštų, taip ir maitinaus. Kai savaitgaliui grįžau į Vilnių, tai man čia visur ta mėsa tokio nerealiai skanaus skonio buvo, kad ašaros tryško. O kai juodos duonos suvalgiau, tai visas skrandis susitvarkė tam kartui. Paskui kalbėjau su draugu, kurio visa giminė mėsos sektoriuje dirba, steikines turi ir panašiai, tai saką tu ką nežinai, kad Olandijoj mėsa netikra, steroidų privaryta, pažiūrėk į olandus vyrus (nu tikrai jie visi apie 2 m aukščio), čia nuo tų steroidų jie tokie augaloti. Rezultate per 3 mėn. įsigijau skrandžio opą, nes valgiau kažkokį sintetinį šlamštą. Mat tiek pinigų, kad pirkčiau specializuotose parduotuvėse, neturėjau, man jau ir supermarketuose nepigu atrodė... Taip, kad sakykit ką norit, pas mus nėra dar TAIP blogai, kaip Vakarų Europoj. Tiesa, mano išsigelbėjimu buvo VOkietija. Kai atvyko vyras, nuomavomės mašiną ir važiuodavom į VOkietiją valgyt kasdien (gyvenom per 7 km nuo sienos, 12 km nuo Gronau) ir pirkti mėsos ir daržovių. Skirtumas buvo ryškus.
Atsakyti
QUOTE(Savūnė @ 2008 04 20, 14:56)
O sezamo aliejaus jau gali nusipirkti ir ekologiško, ir netgi arčiau mirksiukas.gif , Antakalnio parduotuvė skelbiasi parduodanti, žr. čia


Jie parduoda skrudintų sezamų aliejų, aš perku neskrudintų. Skrudintų naudoju tik po kelis lašus ant salotų ir mėsą kepdama, kad toks prieskonis būtų, nes tas prieskonis labai intensyvus. SKrudintą (turbūt neekologišką) pirkdavau Maximose skyreliuose, kur kiniškas maistas.
Papildyta:
QUOTE(kunigunda78 @ 2008 04 20, 15:16)
dabar tepu migdolu aliejum ir esu patenkinta  ax.gif


aplink akis? ir tau įsigeria? o kur tokį aliejų parduoda? Turėjau iš Body SHop migdolinį kremą, tai man labai nepatiko kvapas, trenkė pigiais vyriškais odekolonais (gal dėl nėštumo).. smile.gif
Atsakyti
QUOTE(ziezulablond @ 2008 04 20, 11:30)
O maistas vis tiek kimba  verysad.gif  Reikės kartoti procedūras gal kelis kartus, kaip ir buvo minėta- kuo daugiau tuo geriau ir aliejų kitą nusipirkt  g.gif O gal keptuvė tiesiog niekam tikusi iš tikrųjų  doh.gif  Ech, kaip gaila  ax.gif

Aga, gali pabandyti dar kartą prisotinti, gal net su kitu aliejumi. Arba kokių čeburėkų išsikept biggrin.gif Tikrai pasidengs ir nebekibs. Ne keptuvėje problema. smile.gif

QUOTE(Junda @ 2008 04 20, 14:56)
Nežinau kodėl jūs žavitės tomis ketaus keptuvėmis, jei tiek problemų. Gal jos pačios nekenksmingos, bet žvėriškas aliejaus kiekis yra padidintas vartojimas, didelės išlaidos ir padidėjęs cholesterolio kiekis jūsų organizme, argi ne taip? O dar kiek vandens ir indų ploviklio sunaudojama ją plaunant? O kiek laiko tam skiriama?

Šio mėnesio Tavo vaike yra straipsnis apie alergiją pienui. Dabar, pasirodo, didesniems vaikams siūlomas pienas su sumažintu laktozės kiekiu. Maniškė irgi buvo žiauriai pienui alergiška, kefyrui ir sojai irgi. Bet apie 4 metus išaugo iš to pamažu ir dabar visai nėra alergijos (bet ir pieno negeria stiklinėm).


Kaip jau minėjau anksčiau - nereikia žvėriško aliejaus kiekio maisto gaminimui: gamini, kaip ir kituose induose. Tik pradžioj gali taip atrodyti, bet viskas priklauso nuo puodo/keptuvės prisisotinimo.
O indų ploviklis visai jų plovimui nenaudojamas. tongue.gif

Alegija pienui būna dvejopa (čia kiek aš spėjau išskaityti, kai pastebėjau, kad sūnus į jį reaguoja): organizmas arba netoleruoja laktozės, arba yra alergiškas baltymams. Laktozės netoleravimas būna praktiškai visam gyvenimui. Ji pasireiškia virškinimo sutrikimais. Alergija baltymams yra neretai išaugama. Jos požymiai įvairūs: nuo egzemos iki viduriavimo. Abiem atvejais požymių stiprumas ir organizmo atsparumas (išaugimas) priklauso nuo alergijos/laktozės netoleravimo lygio. Pasirodo, laktozės netoleruoja net 70% žmonių, tik kai kuriems iš jų simptomai labai nežymūs. Be to, kai kurie pieno produktai (jogurtas, grietinė, fermentiniai sūriai) turi mažiau laktozės, todėl ir poveikis organizmui mažesnis arba visai jo nėra.
O va alergija pieno baltymams visai kitokia. Mano sūnui yra pirmojo tipo simptomas - tik užvalgius/atsigėrus pieno produkto, iš karto parausta ir išsausėja žandukai. Pastebėjau, kad ir kitur ant kūnelio pradėjo sausėti odelė. O kai kelias dienas nevartojam, po truputį simptomai praeina.


Beje, radau tofu, sojos jogurto - lapnojo vaikinas, net ausys lapsėjo. biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Ode: 20 balandžio 2008 - 22:43