Įkraunama...
Įkraunama...

Ekologiški maisto produktai

QUOTE(aidi @ 2008 04 14, 12:40)
Pakalbekim apie duona ir batona, kokius perkat.
Maximoj ekologiskos duonos nesu radusi, o iki ir rimi yra vici gamybos visai geras pasirinkimas.
Bet su batonu prastai, ka esu atradusi naturaliausio, be jokiu E, bet neekologiska, tai "Naturalus batonas", kuri kepa "Baltas pyragas". Jo randu tik iki. Gal jus ka gero esat aptikusios?


Aš tai netikiu tos VICI duonos ekologiškumu, nors tu ką. Žinau, kaip ta jų sistema dirba ir kaip išnaudojami darbuotojai. Man mintys sukasi nusipirkt tą duonkepę. Kelios pažįstamos labai sėkmingai naudoja ir atsidžiaugt negali. Sumeti viską eilės tvarka ir eini ilsėtis ramia galva, arba užsiprogramuoji, kad tau ryte atsikėlus garuotų šilta duona. Apžiūrėjau duonkepes keliose parduotuvėse, kainos apie 200-400 Lt. Bet brangesnės tai tik dizainu yra kažkuo geresnės, o šiaip visos tą patį daro: 12-13 programų (juoda, balta, prancūziška duona, pyragai ir t.t.), talpa 0.8-1.5 litrai. Turbūt imsiu Moulinex, esam turėję jų tosterį 20 metų, jam nieko neatsitiko smile.gif
Atsakyti
QUOTE(ziezulablond @ 2008 04 14, 11:40)
Šis prekės ženklas - tai Maximos nuosavybė. Kuo jie skiriasi skaityk čia.
Aš asmeniškai visada žiūriu, kad būtų Ekoagros ženklas dar šalia, nes vien Maximos teiginiu, kad čia neva geri gaminiai nepasitikiu, pvz. Linea vitalis jogurte radau kenksmingų E, jau nepamenu kokių. Tai vat ir sveiki produktai  irnesakyk.gif

Aha, šiandien kaip tik Maximoj apžiūrėjau, kad neteisingai parašiau – „Linea vitalis“, o ne vitae. Ir pasidariau tokią pačią išvadą, kaip ir dabar tavo nuorodoj perskaičiau – kad jie šiaip sveikesni, ar grūdų, ar selenėlių pridėta, ar jodo, ar vitaminų, ar diabetikams skirta, bet ne iš ekologiškai užaugintų kultūrų. Na bet vis tiek gerai, tik su tuo etikečių panašumu sužaista negražiai. O pirmosios linijos viskas, ką žiūrėjau, turėjo EKOagros ženklelį, bet va tų konservų tai ir nepažiūrėjau.

Vaizele, o kaip tu žinai, kad tie kiviai ar kiti vaisiai ir daržovės, kurie nefasuoti, iš tikrųjų yra ekologiški? Juk ant jų sertifikavimo ženkliukų nėra mirksiukas.gif

Man dabar toks klausimas iškilo apie aliejų. Šiaip aliejai būna rafinuoti (pašalintos priemaišos) ir dezodoruoti (pašalintas kvapas), o juk visa tai vyksta cheminiu būdu, ane? Na, kad nerafinuotas aliejus sveikiau, tai šitai atsimenu dar iš senų laikų, bet taip pat atsimenu, kad jis smirdėdavo. Gal kas nors vartojat ekologiškus nerafinuotus aliejus ir galit pasakyt, kaip ten su kvapu? Nes šalia užrašo nerafinuotas nėra parašyta nedezodoruotas.
Atsakyti
O, tai aš galiu pasigirti, kad mes kasdien valgom ekologišką juodą ruginę duoną iš natūralaus raugo, ne fabrikinės gamybos, o rankomis pamylėtą ir 3 valandas keptą thumbup.gif

Pas mus ant kiekvieno ekol. kyvio atitinkamas lipdukas užklijuotas.

Aliejai pas mane dar neekologiški g.gif . Bertolli Extra Vergine.

Aš dabar pradėjau naudoti Weledos citrinų dezodorantą - man labai patinka thumbup.gif

Atsakyti
Apie duonos kepimą namuose aš irgi pagalvoju. Turiu pora receptų susiradusi, tik neprisiruošiu išbandyti. Nors bandelių tai nespėju prikepti, tenka pirkti smile.gif

Dar jūs man tundrai paaiškinkite, kaip ten su tuo vartojimu yra, kodėl tai blogai ir kaip jūs tą vartojimą mažinat? Nes kai pasižiūriu į maistą, tai jeigu neperku bandelių, tai tada sukepu kelis kg miltų, krūvą kiaušinių, pieno ir t.t. Žodžiu, vartojimas (gal reiktų sakyti apyvarta wink.gif ) nuo to tik padidėja.
Atsakyti
merginos klaipėdietės, jei kuri dar nežinot, tai daukanto gatvėj tarp apylinkės ir apygardos teismo yra parduotuvėlė "aliejai ir ne tik". Nežinau, ar jie turi kokius ekologiškumo sertifikatus, bet kosmetikos dėlei gal vis tiek natūraliau nei nremai, kurių daugelyje vis tiek pagaunam vieną kitą abejotinos kilmės ingredientą. O be to, ir maistui pagardint ten galima rast įvairiausių aliejų (tiek rafinuotų, tiek nerafinuotų). Taip pat įvairių prieskonių bei arbatų ten galima išsirinkt. Daugumą tų galiejų glima kaip maisto papildą gert po šaukštą per dieną. Jei labiau paklausinėsit, jos ten turi brošiūrėlę, koks aliejus kam skirtas:kuris sausai odai, kuris makiažui valyt tinka, kuris virškinimui gerint ar pan.
Pati turiu abrikosų kauliukų aliejų nusipirkusi, odą tepu.

O dėl duonkepės tai man irgi buvo vienu metu mintys sukirbėjusios. Bet kadangi pati labiausiai mėgstu juodą duoną (arba čia, užsieny, rudų miltų su neskaldytais grūdais), tai suabejojau, ar pas mus Lietuvėlėj įmanoma rast tinkamų ingredientų tokiai duonelei išsikept. Gal kurios turit tokį aparatą ir galit patirtim pasidalyt, kaip sekasi?
Papildyta:
Raidelės, dėl vartojimo tai aš manau, kad esmė ne savo bandeles kepti užuot parduotuvines pirkus. Esmė mūsų visuomenės mąstyme apskritai. Juk kiek daug dalykų perkame ne todėl, kad mums jų reikia, bet todėl kad akcija, kad pigu, kad smalsu, kad draugė turi, kad dar kas nors... Kad ir su tais pačiais drabužiais: juk labai dažnai jie perkami ne dėl racionalių, o dėl emocinių priežasčių. Taip pat ir vaikams žaislai. Mano manymu, svarbu ištirt save ir pamažėle ugdyti gebėjimą pirkti tai, kas reikalinga. Nes socialiai ir ekologiškai neatsakinga turėt penkias bliuzeles, kai keturios iš jų užsivelkamos kartą per metus ar rečiau, arba pirkt žaislus, su kuriuo vaikas pažaidžia gal porą dienų. Juk visi tie dalykai nedingsta. Visų pirma, jie apkrauna namus, bet čia aišku jau individualus reikalas. Bėda ta, kad jie bereikalingai apkrauna ir mūsų aplinką, savartynus ir pan. O jei nebūtų tokio besaikio vartojimo, nebūtų ir gamybos, vadinasi, nebūtų ir taršos. Be abejo, tokie dalykai neapsiaina be ekonominių implikacijų, bet nesu labai kompetetinga lįsti į šią sritį smile.gif
Na, čia būtų mano toks supratimas apie vartotojiškumą.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo pienių jūra: 14 balandžio 2008 - 15:14
Man irgi atrodo, kad vartojimas labiau susijęs su daiktais g.gif Lankausi secondhand parduotuvėse, ten pasižiūriu rūbų ar batų. Žodžiu jeigu tikrai galima nupirkti normalų daiktą dėvėtą, tai kodėl ne? Kam pirkt naują, kurį gaminant buvo išeikvota daug energijos. taigi bandau prikelti daiktus antram gyvenimui.
Labiausiai erzina visokios pakuotės, maišeliai. Kiekvieną prekę į atskirą maišelį blink.gif Nu kas čia dabar blink.gif Kas tam agurkui pasidarys, jei aš namo parnešiu ne maišelyje? Į parduotuvę nešuosi savo maišelius, net tuos plonus. šimtą kartų gali į jį dėt ir dėt. KAm kiekvieną kart naują imt. Turiu rankinukyje salptą kišenėlę, kur jų isidedu mirksiukas.gif
Tiesa, ką norėjau papasakot. Išgirdau apie cukraus balinimą. LAbai jau baisiais metodais tas baltumas išgaunamas. Man taip ir pasakė- baisiais. Deja daugiau nieko doro ir neišgirdau, jokių faktų ir konkrečių dalykų. Mat pasakotojas buvo perpasakotojas ir nieko doro negalėjo atsiminti, tik tą terminą baisus. Na dar pasakė, kad geriausias yra rudasis cukranendrių cukrus. Taigi patikėjau, kad baltasis cukrus yra mano priešas ir nulėkiau ieškoti cukranendrių cukraus.
Ir radau - Dan Sukker Rudasis gabalinis cukrus SU FAIRTRADE ženklu bigsmile.gif
O dabar gal kas galėtų daugiau apšviesti dėl to cukraus balinimo ir dėl ženklo FAIRTRAID. Ar šitas ženklas reiškia tik sąžiningą prekybą, ar ir turi kokių ekologijos požymių g.gif
Atsakyti
ziezulablond, ant labai įdomaus klausimo užvedei. Ryt reiks būtinai internete pasidomėt, koks tas procesas ir kokios jo pasekmės. Manau, visagalaiame tinkle nors kažkokios informacijos tikrai turi būti. Tik dabar jau pradedu ruoštis į darba, tai pasiliksiu šį malonumą rytojui.
O FairTrade, manau, ir reiškia fair trade. Jis orientuotas į darbuotojų sąlygas bei bendruomenių palaikymą. Ekologija gali eiti šalia, bet nemanau, kad šis ženlkas ją garantuoja. Mano nuomonė ax.gif
Atsakyti
QUOTE(ziezulablond @ 2008 04 14, 16:35)
Man irgi atrodo, kad vartojimas labiau susijęs su daiktais g.gif Lankausi secondhand parduotuvėse, ten pasižiūriu rūbų ar batų. Žodžiu jeigu tikrai galima nupirkti normalų daiktą dėvėtą, tai kodėl ne? Kam pirkt naują, kurį gaminant buvo išeikvota daug energijos. taigi bandau prikelti daiktus antram gyvenimui.
Labiausiai erzina visokios pakuotės, maišeliai. Kiekvieną prekę į atskirą maišelį  blink.gif Nu kas čia dabar  blink.gif Kas tam agurkui pasidarys, jei aš namo parnešiu ne maišelyje? Į parduotuvę nešuosi savo maišelius, net tuos plonus. šimtą kartų gali į jį dėt ir dėt. KAm kiekvieną kart naują imt. Turiu rankinukyje salptą kišenėlę, kur jų isidedu  mirksiukas.gif


šaunuolė tu ziezulablond dėl maišiukų thumbup.gif aš tai nuo vaikystės nekenčiu antrą kartą naudojamų maišiukų, bet čia jau mano problemos blush2.gif aš priėjus prie kasos kai pamatau, kad kasininkė pradeda kraut į maišelius visokius sūrelius, agurkus ir bananus, jai pasakau, kad mes stengiames sunaudoti kuo mažiau maišelių ir daugelis kasininkių tik apsidžiaugia, kad kraut nereikės smile.gif

beje, ko nesuprantu, tai kai ant pvz. miltų mauna tą maišelį iš viršaus ir tokį ir palieka blink.gif tai tipo deda miltų pakį į maišelį tam, kad neišbyrėtų, bet atleiskit, kuo jis padeda, užmautas ant viršaus. blink.gif Čia tai man nesąmonė didžiausia stupid.gif

QUOTE(ziezulablond @ 2008 04 14, 16:35)
Tiesa, ką norėjau papasakot. Išgirdau apie cukraus balinimą. LAbai jau baisiais metodais tas baltumas išgaunamas. Man taip ir pasakė- baisiais. Deja daugiau nieko doro ir neišgirdau, jokių faktų ir konkrečių dalykų. Mat pasakotojas buvo perpasakotojas ir nieko doro negalėjo atsiminti, tik tą terminą baisus. Na dar pasakė, kad geriausias yra rudasis cukranendrių cukrus. Taigi patikėjau, kad baltasis cukrus yra mano priešas ir nulėkiau ieškoti cukranendrių cukraus.
Ir radau - Dan Sukker Rudasis gabalinis cukrus SU FAIRTRADE ženklu  bigsmile.gif
O dabar gal kas galėtų  daugiau apšviesti dėl to cukraus balinimo ir dėl ženklo FAIRTRAID. Ar šitas ženklas reiškia tik sąžiningą prekybą, ar ir turi kokių ekologijos požymių  g.gif


aš irgi mąsčiau, kad cukraus balinimas turėtų būti ne kažkoks gėris schmoll.gif ekologiškas cukrus vis dėlto tamsokas: http://www.blogas.lt...kona/186496.jpg

Fairtrade reiškiasi, kad trečiose šalyse užsakius šio produkto gamybą žmonės nebuvo verčiami dirbti sveikatai kenksmingomis sąlygomis bei jiems buvo sumokėtas ne vergiškas atlyginimas, pvz. ne 2 USD už mėnesį darbo po 16 val.kasdien. Su ekologija neturi nieko bendro schmoll.gif

Atsakyti
IKI yra ekologiško saulėgrąžų aliejaus. Nebandytas, neragautas, kainos taip pat nžn, žinau tik, kad egzistuoja ax.gif Reiks bandyt
Atsakyti
QUOTE(pienių jūra @ 2008 04 14, 15:13)
merginos klaipėdietės, jei kuri dar nežinot, tai daukanto gatvėj tarp apylinkės ir apygardos teismo yra parduotuvėlė "aliejai ir ne tik". Nežinau, ar jie turi kokius


Nu kad žinok, šitą krautuvėlę ir Vilniuje visi, kas bent kiek maistu domisi, žino. Mes, kai traukiam pasitūsint į Nidą, tai visada būtinai užsukam ir prisiperkam pusei metų atsargų smile.gif Mano visi draugai visų vykstančių į Klaipėdą prašo nupirkt ten šio bei to smile.gif
Papildyta:
QUOTE(xskix @ 2008 04 14, 17:55)
IKI yra ekologiško saulėgrąžų aliejaus. Nebandytas, neragautas, kainos taip pat nžn, žinau tik, kad egzistuoja  ax.gif Reiks bandyt


Jo yra ir RIMI, bet dar nebandžiau. Perku graikišką alyvuogių aliejų iš Marks&Spencers, nes jis dieviško skonio, toks saldus truputį. Jis irgi su FairTrade.
Atsakyti
Duona perkam turguj. "Teviskes". su mielem, bet be jokiu koncervantu, ale bais skani thumbup.gif

Atsakyti
QUOTE(ziezulablond @ 2008 04 14, 18:50)
Aha, prie aliejų buvo  rolleyes.gif  NU dėl cukraus kaip faina pas jus, pas mumi tokio nėra  verysad.gif Reiks atidžiau pažiūrėti, gal nematau  doh.gif
Naudoju tokį pat aliejų, irgi kaupiuosi prie ekologiško, kainos išsigandau, pratinuosi daba.

Ekologiškas cukrus guli nedideliuose maišeliuose ir jų nedaug, gal dėl to sunku pastebėti. Jis irgi turi kai ką baisaus – kainą. Berods 10 litų už puskilį. Nors mes cukraus mažai suvartojam, bet vis tiek per brangu.
O va ekologiško aliejaus yra ir nebrangaus. Pamenu, kad rapsų kaina nenustebino. Alyvuogių (na bet jis ir šiaip brangesnis, jei geras) – 30 Lt. Čia viską mačiau žaliose lentynose 2x Maximoje.

Matau, kad apie aliejų niekas man negalėjo atsakyti, tai dabar paklausiu dar vieno dalyko, į kurį irgi nieks turbūt neatsakys biggrin.gif Mes esam pamėgę tokią duonytę „maca kosher“, jos sudėtis tik kvietiniai miltai ir vanduo. Ji turi „certificate of kashrut“ ir dar kažkokį žydišką ženklą, matyt, patvirtinimą, kad tikrai košerinis. Kiek žinau, gaminant tokį maistą laikomasi labai griežtų higienos ir produktų kokybės reikalavimų, bet ar gali tie produktai būti neekologiški? Kitaip sakant, ar galėjo tie kviečiai būti tręšti visokiom nuodingom chemijom?
Čia man šiaip smalsu, aš juos vis tiek valgysiu biggrin.gif
Atsakyti