Iki ekologijos Lietuvai kaip kiaulei iki baleto Dieve Dieve... kaip maustomi žmonės Pati esu baigusi ekologiją ir atitinkamai dirbu. Patikėkit, Lietuvoj nėra tokių ūkių. Viena iš priežasčių - maža ta Lietuvėlė. Papildomos zonos spindulys aplink ekologinį ūkį turi būti nerealiai didelis tam, kad per dirvą neatitektų iki ekologiškai auginamų augalų kenkiančios medžiagos.
QUOTE(Fanta* @ 2008 05 29, 10:07)
Iki ekologijos Lietuvai kaip kiaulei iki baleto Dieve Dieve... kaip maustomi žmonės Pati esu baigusi ekologiją ir atitinkamai dirbu. Patikėkit, Lietuvoj nėra tokių ūkių. Viena iš priežasčių - maža ta Lietuvėlė. Papildomos zonos spindulys aplink ekologinį ūkį turi būti nerealiai didelis tam, kad per dirvą neatitektų iki ekologiškai auginamų augalų kenkiančios medžiagos.
Fanta*, profesionalai mūsų temoje labai reikalingi
O ką nors pozityvaus galėtum papasakoti? Jei pasirinkai šią specialybę, tai turbūt tikiesi ką pakeisti.
Bet kiek pieno reikia namo parnesti, kad pasigaminti visus pieno produktus? Juk Dobilas tik po 1 l supilstytas ( idomu, ar jis jau tikrai toks nemaisytas su paprastu pienu? . Nu bet kol tikiu, tol lengviau). Tai vienu kartu reikia kokius 5 butelius tempti.... Ir tai ne kazin kiek tu produktu gausis... O kur dar sviestas, grietinele?
Prekybos centre jau senai senai nemaciau lietuviskos mesos. O darzoves - pomidorai, agurkai? Juk nelakstysi kasdien po miesta kol surinksi visus reikalingus produktus. Gyvent dar reikia laiko.
Taigi, pagrindine problema - ne kaina, o pasirinkimo ir galimybiu nebuvimas. Tikrai dalis zmoniu pirktu ekologiska maista( ypac jei dar reklamos tuo klausimu butu), jei :
- butu pasirinkimas ( o ne guletu triju rusius nuvyte darzoves pvz.) kiekvienoje rimtesneje parduotuveje
- butu patogu ( viskas vienoje vietoje o ne kiekvienas produktas vis kitame miesto gale skirtingomis dienomis
- butu patikimumas - zinotum ,kad moki brangiau uz tikrai ekologiska gamini, o ne uz pavadinima
Prekybos centre jau senai senai nemaciau lietuviskos mesos. O darzoves - pomidorai, agurkai? Juk nelakstysi kasdien po miesta kol surinksi visus reikalingus produktus. Gyvent dar reikia laiko.
Taigi, pagrindine problema - ne kaina, o pasirinkimo ir galimybiu nebuvimas. Tikrai dalis zmoniu pirktu ekologiska maista( ypac jei dar reklamos tuo klausimu butu), jei :
- butu pasirinkimas ( o ne guletu triju rusius nuvyte darzoves pvz.) kiekvienoje rimtesneje parduotuveje
- butu patogu ( viskas vienoje vietoje o ne kiekvienas produktas vis kitame miesto gale skirtingomis dienomis
- butu patikimumas - zinotum ,kad moki brangiau uz tikrai ekologiska gamini, o ne uz pavadinima
QUOTE(Fanta* @ 2008 05 29, 12:07)
Iki ekologijos Lietuvai kaip kiaulei iki baleto Dieve Dieve... kaip maustomi žmonės Pati esu baigusi ekologiją ir atitinkamai dirbu. Patikėkit, Lietuvoj nėra tokių ūkių. Viena iš priežasčių - maža ta Lietuvėlė. Papildomos zonos spindulys aplink ekologinį ūkį turi būti nerealiai didelis tam, kad per dirvą neatitektų iki ekologiškai auginamų augalų kenkiančios medžiagos.
Oj Fanta tu ir pavarei kas gi to nežino, šiais laikais neįmanoma gyventi visškoj izoliacijoj, valgyti tobulai švarų maistą, gerti neužterštą vandenį ir kvėpuoti tyru oru...
Visa žmogaus veiklos tarša niekur nesideda, požeminiais vandenimis, rūgštiniais lietumis ir t.t. pasiekia ir tuos ekologiškus ūkelius. Bet aš renkuosi minimaliai užterštą maistą tuo pačiu skatindama daugiau tokio auginti...ir kuo mūsų bus daugiau, tuo sveikesnė aplinka plėsis (na toks būtų optimistinis variantas), nes šiuo metu smulkūs, maži "bobučių" ūkeliai kaip tik viliojami įvariomis piniginėmis išmokomis užsidaryti ir užleisti vietą didiesiems...
QUOTE(mot99 @ 2008 05 29, 10:16)
Bet kiek pieno reikia namo parnesti, kad pasigaminti visus pieno produktus? Juk Dobilas tik po 1 l supilstytas ( idomu, ar jis jau tikrai toks nemaisytas su paprastu pienu? . Nu bet kol tikiu, tol lengviau). Tai vienu kartu reikia kokius 5 butelius tempti.... Ir tai ne kazin kiek tu produktu gausis... O kur dar sviestas, grietinele?
Prekybos centre jau senai senai nemaciau lietuviskos mesos. O darzoves - pomidorai, agurkai? Juk nelakstysi kasdien po miesta kol surinksi visus reikalingus produktus. Gyvent dar reikia laiko.
Taigi, pagrindine problema - ne kaina, o pasirinkimo ir galimybiu nebuvimas. Tikrai dalis zmoniu pirktu ekologiska maista( ypac jei dar reklamos tuo klausimu butu), jei :
- butu pasirinkimas ( o ne guletu triju rusius nuvyte darzoves pvz.) kiekvienoje rimtesneje parduotuveje
- butu patogu ( viskas vienoje vietoje o ne kiekvienas produktas vis kitame miesto gale skirtingomis dienomis
- butu patikimumas - zinotum ,kad moki brangiau uz tikrai ekologiska gamini, o ne uz pavadinima
Prekybos centre jau senai senai nemaciau lietuviskos mesos. O darzoves - pomidorai, agurkai? Juk nelakstysi kasdien po miesta kol surinksi visus reikalingus produktus. Gyvent dar reikia laiko.
Taigi, pagrindine problema - ne kaina, o pasirinkimo ir galimybiu nebuvimas. Tikrai dalis zmoniu pirktu ekologiska maista( ypac jei dar reklamos tuo klausimu butu), jei :
- butu pasirinkimas ( o ne guletu triju rusius nuvyte darzoves pvz.) kiekvienoje rimtesneje parduotuveje
- butu patogu ( viskas vienoje vietoje o ne kiekvienas produktas vis kitame miesto gale skirtingomis dienomis
- butu patikimumas - zinotum ,kad moki brangiau uz tikrai ekologiska gamini, o ne uz pavadinima
Ekologiškų produktų paklausa vis didėja, tai jų tikrai atsiras vis daugiau. Vokietijoje tokių prekių jau beveik kiekvienoje parduotuvėje gali rasti.
Bet dėl patikimumo tai kol kas niekas negali garantuoti. Kaip ir Fanta minėjo, neekologiškų ūkių kaimynystė kelia didelę grėsmę net ir stengiantis ekologiškai auginti.
Kaip bebūtų, mums labai svarbu galvoti ne tik kritiškai, bet ir pozityviai. Nors gaunant tiek daug kraupios informacijos sunku išlikti optimistu.
QUOTE(triule @ 2008 05 29, 08:53)
aisku, kad negali leist nebent gyveni vienas ar daugiausia dviese arba kudikiui. as ekologiskus produktus perku tik butiniausius (nuo kruopu,cukraus iki skalb.milteliu- neisgaleciau)
na, mes gyvenam dviese Bet, priminsiu, galimybės įpirkti ekologiškus maisto produktus dar ir nuo pajamų priklauso, nuo kitų objektyvių aplinkybių... Ir aš stengiuosi būtiniausius pirkti ekologiškus, bet tikrai tokius perku ne visus
QUOTE(benedikta @ 2008 05 29, 10:31)
Kaip minėjau, visokius jogurtus, varškes pasigaminu pati.
Duonos gaminių būna parduotuvėse..
Daržovių, uogų galima užsišaldyti..
Nenoriu nieko įžeisti, bet žmonės perka tiek šlamšto, kad jeigu jo atsisakytų, tikrai galėtų gyventi ekologiškiau. Na pažiūrėkit kokias lentynas parduotuvėse užima čipsai, neva gaivieji gėrimai, įvairūs sintetiniai padažai ir pan.
Duonos gaminių būna parduotuvėse..
Daržovių, uogų galima užsišaldyti..
Nenoriu nieko įžeisti, bet žmonės perka tiek šlamšto, kad jeigu jo atsisakytų, tikrai galėtų gyventi ekologiškiau. Na pažiūrėkit kokias lentynas parduotuvėse užima čipsai, neva gaivieji gėrimai, įvairūs sintetiniai padažai ir pan.
aš perku ekologišką pieną, jogurtus, bet iki fabrikėlio namuose dar nepribrendau Dar pamąsčiau, kad ekologiškos varškės neteko dar niekur matyti
duoną taip, perkam ekologišką, nors aš duonos apskritai nevalgau, tai nebent kokį batoną, kur vanduo ir miltai
su uogom gelbsti tėvai, daržoves perkam turguj arba prekybos centruose.
šlamšto mūsų pasaulėlyje minimaliai - jokių sitetinių padažų, čipsų ir riešutų, kur su įvairiomis luobelėmis būna. Visad stengiuosi pirkti kuo "grynesnį" produktą - pvz., jei tai mėsa, tai kad gabalas būtų, o ne kaži ko primalta.
kadangi, tfu tfu, nesu namų šeimininkė, o dirbantis ir daug žmogus, tai teisybę pasakius, man vakarais nebelieka prasmės bėgioti ir ekologijos ieškoti, kai tos mūsų mažos natur parduotuvės jau nebedirba. Ir dar duotis po visą miestą, nes vienas produktas ten, o kitas - ten.
plius, gerą laiko gabalą suėda ir viso maisto gaminimasis namie, nes kavinėse nevalgom. Atidirbi visą dieną, atstovi virtuvėje, tada staigiai miegot, o iš ryto vėl nuo 8 val. iki 18, arba kiek reikia
dabar, kai atostogavau, tai labai nuoširdžiai stebėjausi, kiek žmonių Vilniaus gatvėse slampinėja - aš darbo dienomis tiek laiko neturiu Nebent pas daktarą kokį nulėkt O parduotuves ir turgelius tikrinti?
Dėl ridikėlio po visą miestą tikrai nebėgioju, esu dirbanti mamai kaip ir dauguma jūsų, todėl nėra kada kasdien blaškytis.
Kai buvo turgelis, taip ir pirkdavau - 2 savaitėms, nes daugmaž žinau kiek produktų sunaudojame. Parduotuvėje perku savaitei, jogurtą gaminu savaitei (jis puikiausiai išsilaiko). Na koks ten gaminimas, pašildai pieną, uždengi, apvynioji ir ramu. Paskui tik į šaldytuvą nepamiršt įdėti. Varškę tikrai užknisa gaminti, plauti paskui krūvas bliūdų ir pan. Bet ką padarysi, įgundi susisukti...Na paskui juk iš šių produktų daug ką galima greitai pagaminti.
Turiu garpuodį, tai vaikams iš pačios susimaltos mėsos suklijuoju kotletus, kitu sluoksniu užmetu daržovių ir visi navarotai. Arba verdu sriubas, vėlgi viską darau "ant smūgio". Tikrai negaminu "hot cuisine" kiekvieną dieną, nors moku ir mėgstu namo grįžtu vėlai, bet jukšiais laikais yra tiek buitines technikos, tai va pajungi viską+atžalas su gerbiamu sutuoktiniu ir darbai patys verda
Kai buvo turgelis, taip ir pirkdavau - 2 savaitėms, nes daugmaž žinau kiek produktų sunaudojame. Parduotuvėje perku savaitei, jogurtą gaminu savaitei (jis puikiausiai išsilaiko). Na koks ten gaminimas, pašildai pieną, uždengi, apvynioji ir ramu. Paskui tik į šaldytuvą nepamiršt įdėti. Varškę tikrai užknisa gaminti, plauti paskui krūvas bliūdų ir pan. Bet ką padarysi, įgundi susisukti...Na paskui juk iš šių produktų daug ką galima greitai pagaminti.
Turiu garpuodį, tai vaikams iš pačios susimaltos mėsos suklijuoju kotletus, kitu sluoksniu užmetu daržovių ir visi navarotai. Arba verdu sriubas, vėlgi viską darau "ant smūgio". Tikrai negaminu "hot cuisine" kiekvieną dieną, nors moku ir mėgstu namo grįžtu vėlai, bet jukšiais laikais yra tiek buitines technikos, tai va pajungi viską+atžalas su gerbiamu sutuoktiniu ir darbai patys verda
tikrai būtų paprasčiau, jei padarytų kokį natūralių produktų prekybcentrį Vilniuje Gal nesusimuštų tarpusavyje dabar atskirai verslą darantys prekybininkai
Čia įmetu straipsniuką apie lietuviškas ir užsienietiškas daržoves ir kaip jos auginamos
http://www.delfi.lt/...php?id=17207590
http://www.delfi.lt/...php?id=17207590
QUOTE(katutis @ 2008 05 29, 13:23)
tikrai būtų paprasčiau, jei padarytų kokį natūralių produktų prekybcentrį Vilniuje Gal nesusimuštų tarpusavyje dabar atskirai verslą darantys prekybininkai
Sazines prasom tureti
o šiaip gal ir realiau Kaune Vakarinei Lietuvos pusei būtų dar patogiau
As tai vis galvoju, kaip cia surinkti informacija apie nedidelius ukelius, kurie augina na jei jau ir nevisai 100% ekologiskas darzoves, tai bent minimaliai chemijos gaunancias. Tokiu bulviu, morku ar kitu gerai issilaikanciu darzoviu ziemai galima butu nuvaziuoti uzsipirkti ir kur nors toliau...
Zinau viena augintoja prie Ignalinos - teko kazkada pas juo pomidorus pirkti - skonis pasaka. Bet jie niekur nepristatineja - zmones patys i namus atvaziuoja ir nuperka. Dar ir eiles buna. O ir pomidoras tokia darzove - na max. savaitei gali uzsipirkti. Kad butu arciau namu kur nors. Bet kaip gauti informacijos apie tokius augintojus?