QUOTE(triule @ 2008 05 26, 18:20)
truputi ne i tema, bet primink, kaip jogurta pasigamint
aciu
http://www.skaniai.l...minis-jogurtas/
gali jogurtas būti natūraliai saldus? Taip. Jei jis pagamintas namie ir, pageidautina, iš kaimiško pieno.
Pastaruoju metu tampu natūralistu. Turiu galvoje, jog gilinuosi į maisto sudedamųjų dalių esmę ir stengiuosi viską gaminti pats. Duonos dar nekepiau (bet tai tik laiko klausimas), o štai naminį jogurtą, dar žinomą, kaip graikišką, gaminu jau gerą mėnesį.
Į natūralų parduotuvėje parduodamą jogurtą dėmesį atkreipiau jau prieš kelis metus, kai pabodo siūloma jogurtų su priedais įvairovė. Nuo tada jį dažnai perku ir valgau su įvairiomis uogienėmis (mėgstamiausias miksas su vyšniomis). Gal todėl akis užkliuvo už paskutinėje pirktoje kulinarinėje knygoje Casa Moro esančio naminio jogurto recepto.
Naminis jogurtas skaniausias, kai gaminamas iš kaimiško pieno. Žinau, nemažai daliai skaitytojų tai gali būti neprieinama, todėl tiks ir pirktinis pienas. Čia verta pastebėti, jog galioja sena taisyklė riebiau skaniau, todėl pieną siūlau pirkti natūralų.
Pasigaminkite ir valgykite iki soties kiekvieną rytą, dieną ar vakare. O kai pabos, parašykite. Parašysiu, kaip pasigaminti labai skanų indišką jogurto gėrimą lasi.
2 litrai pieno
1 mažas indukas (apie 175 gr) natūralaus jogurto. Aš naudojau Danone
Pieną supilkite į didelį indą ir užvirinkite. Šiame etape stebėkite, kad pienas neišbėgtų, nes bus kaip freken Bok iš multiplikacinio filmo apie Karlsoną. Jei norite riebesnio jogurto, galite pieną pavirinti 20-30 minučių. Priešingu atveju užvirusį pieną nukelkite nuo ugnies ir atvėsinkite. Prieš įdėdami jogurtą, patikrinkite pieno temperatūrą. Tai svarbu, nes, esant per aukštai temperatūrai, jogurto bakterijos žus, o esant per žemai, pienas nevirs jogurtu. Temperatūrą tikrinkite taip. Jei, įkišę pirštą į pieną, galite, neskubėdami suskaičiuoti iki 15 temperatūra tinkama. Supilkite ir išmaišykite jogurtą ir gautą masę perpilkite į indą, kuriame jį laikysite. Uždenkite masę folija ar plėvele ir, uždengę dangčiu, palikite 6-8 valandoms kambario temperatūroje. Vėliau laikykite šaldytuve. Taip pagamintas jogurtas bus tinkamas vartoti 7-8 dienas
Ir dar ka radau
Pagamintas jogurtas tinkamas vartoti 4-5 dienas. Reikia nepamiršti šiek tiek jo palikti raugui. Jeigu jogurto kultūra nusilpsta, reikia pirkti naują indelį natūralaus parduotuvinio jogurto. Paprastai jogurtas sutirštėja per 4-8 valandas. Sutirštėjusį jogurtą reikia atšaldyti, kad bakterijos liautųsi dauginęsi. Antraip jos ir toliau naikins saldžiąsias pieno frakcijas, ir jogurtas per dvi dienas visai surūgs.Kad jogurto bakterijos imtų daugintis, pienas turi nejudinamas keletą valandų pastovėti šiltoje vietoje. Pieno temperatūra nekis uždengtą puodą apvyniojus storu audeklu. Jogurtas nepavyks, jeigu puodas bus judinamas, stumdomas nešiojamas. Geriausia pasigaminti jogurtą iš vakaro per naktį jis sutirštės. Puode reikia užvirinti pieną ir nukelti puodą nuo ugnies. Pieną reikia ataušinti (palikti atvėsti arba atšaldyti įstačius puodą į šaltą vandenį). Ideali temperatūra jogurto bakterijoms 43 ar 45 laipsniai Celsijaus. Jeigu namuose nėra termometro, patikrinti temperatūrą galima kitaip: pienas turi būti tokio karštumo, kad jame nenusideginant galima būtų išlaikyti mažąjį pirštą 10 sekundžių. Indelyje šilto pieno reikia išmaišyti jogurtą ir supilti viską atgal į puodą. Šaltomis dienomis, kad pienas normaliai rūgtų, jogurto gali prireikti daugiau. Naminiam jogurtui gaminti reikės: 10 puodelių (apie 2,3 l) nenugriebto naminio pieno, 1/4 puodelio (50 ml) jogurto (natūralaus, kuriame nebūtų želatino. Yra parduotuvėse).Sveiką natūralų jogurtą nesunku pagaminti namuose. Indai, skirti jogurtui gaminti, turi būti laikomi itin švariai, kad neįsimestų nepageidaujamų rūšių bakterijų. Jogurtas pagaminamas per 15 minučių. Jogurtas - stiprus natūralusis antibiotikas. Jis pajėgus sunaikinti kai kurių rūšių amebas ir tokias pavojingas bakterijas, kaip stafilokokai, streptokokai ir šiltinės sukėlėjai. Jogurte yra arnyno bakterijoms tinkamiausio maisto - laktozės. Žmonėms, kurių žarnyno mikroflora nualinta antibiotikų, gydytojai dažnai pataria vartoti jogurtą, kad reikiamų bakterijų padaugėtų.Jogurte gausu baltymų, mineralinių medžiagų, fermentų bei įvairių vitaminų - tarp jų net ir tokių retų, kaip D bei B12. Jogurtą apvirškina jame esančios Lactobacillus bulgaris bakterijos, todėl organizmas jį asimiliuoja greičiau negu pieną. Jogurte esanti pieno rūgštis naikina bakterijas, sukeliančias maisto puvimą storojoje žarnoje, kuris yra viena pagrindinių ankstyvos senatvės bei ligų priežasčių.Vienas iš geriausių natūralių vaistų. Turi daug gydomųjų ypatybių ir gali būti plačiai naudojamas gaminant pačius įvairiausius valgius.