Įkraunama...
Įkraunama...

Ekologiški maisto produktai

QUOTE(benedikta @ 2008 05 26, 14:45)
o aš pati iš dobilo pieno jogurtą be jokių konservantų pasidarau smile.gif ir varškę, varškės sūrį, jogurtą perkošusi pagaminu tepamą sūrelį su "skonio stiprikliais" čenakais, agurkėliais, krapais, pipirais, petražolėm ir pan.

truputi ne i tema, bet primink, kaip jogurta pasigamint ax.gif aciu 4u.gif
Atsakyti
nupirkau maximoje ekologisku bulviu,juodos vidui doh.gif taip ir liko dukryte dar neragavusi bulvytes verysad.gif lauksim svieziu unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(bimkutele @ 2008 05 26, 20:20)
nupirkau maximoje ekologisku bulviu,juodos vidui doh.gif taip ir liko dukryte dar neragavusi bulvytes verysad.gif lauksim svieziu unsure.gif



Vat vat, as irgi dziaugiausi visokiom ekologiskom darzovem is maximos skyriaus ir kitais produktais. Kol viename baliukyje teko pabendrauti su zmogum, tiesiogiai dirbanciu su ukininkais. tai jie tiek is mano ekologisku darzoviu juokesi...... Sake skiriasi ekologiskos nuo neekologisku tik tuo, kad vienos purskiamos ir tresiamos viesai, o kitos - slaptai verysad.gif . Labai jau tai mane sunervino, bet pagrindo netiketi juo neturiu - labai jau jis man patikimas zmogus.....
Vat ir vel susimasciau ar verta dvigubai moketi uz ta pati....
Atsakyti
QUOTE(triule @ 2008 05 26, 18:20)
truputi ne i tema, bet primink, kaip jogurta pasigamint ax.gif aciu 4u.gif

http://www.skaniai.l...minis-jogurtas/
gali jogurtas būti natūraliai saldus? Taip. Jei jis pagamintas namie ir, pageidautina, iš kaimiško pieno.
Pastaruoju metu tampu natūralistu. Turiu galvoje, jog gilinuosi į maisto sudedamųjų dalių esmę ir stengiuosi viską gaminti pats. Duonos dar nekepiau (bet tai tik laiko klausimas), o štai naminį jogurtą, dar žinomą, kaip graikišką, gaminu jau gerą mėnesį.
Į natūralų parduotuvėje parduodamą jogurtą dėmesį atkreipiau jau prieš kelis metus, kai pabodo siūloma jogurtų su priedais įvairovė. Nuo tada jį dažnai perku ir valgau su įvairiomis uogienėmis (mėgstamiausias miksas su vyšniomis). Gal todėl akis užkliuvo už paskutinėje pirktoje kulinarinėje knygoje Casa Moro esančio naminio jogurto recepto.
Naminis jogurtas skaniausias, kai gaminamas iš kaimiško pieno. Žinau, nemažai daliai skaitytojų tai gali būti neprieinama, todėl tiks ir pirktinis pienas. Čia verta pastebėti, jog galioja sena taisyklė „riebiau – skaniau“, todėl pieną siūlau pirkti natūralų.
Pasigaminkite ir valgykite iki soties kiekvieną rytą, dieną ar vakare. O kai pabos, parašykite. Parašysiu, kaip pasigaminti labai skanų indišką jogurto gėrimą lasi.

2 litrai pieno
1 mažas indukas (apie 175 gr) natūralaus jogurto. Aš naudojau Danone

Pieną supilkite į didelį indą ir užvirinkite. Šiame etape stebėkite, kad pienas neišbėgtų, nes bus kaip freken Bok iš multiplikacinio filmo apie Karlsoną. Jei norite riebesnio jogurto, galite pieną pavirinti 20-30 minučių. Priešingu atveju užvirusį pieną nukelkite nuo ugnies ir atvėsinkite. Prieš įdėdami jogurtą, patikrinkite pieno temperatūrą. Tai svarbu, nes, esant per aukštai temperatūrai, jogurto bakterijos žus, o esant per žemai, pienas nevirs jogurtu. Temperatūrą tikrinkite taip. Jei, įkišę pirštą į pieną, galite, neskubėdami suskaičiuoti iki 15 – temperatūra tinkama. Supilkite ir išmaišykite jogurtą ir gautą masę perpilkite į indą, kuriame jį laikysite. Uždenkite masę folija ar plėvele ir, uždengę dangčiu, palikite 6-8 valandoms kambario temperatūroje. Vėliau laikykite šaldytuve. Taip pagamintas jogurtas bus tinkamas vartoti 7-8 dienas
Ir dar ka radau
Pagamintas jogurtas tinkamas vartoti 4-5 dienas. Reikia nepamiršti šiek tiek jo palikti raugui. Jeigu jogurto kultūra nusilpsta, reikia pirkti naują indelį natūralaus parduotuvinio jogurto. Paprastai jogurtas sutirštėja per 4-8 valandas. Sutirštėjusį jogurtą reikia atšaldyti, kad bakterijos liautųsi dauginęsi. Antraip jos ir toliau naikins saldžiąsias pieno frakcijas, ir jogurtas per dvi dienas visai surūgs.Kad jogurto bakterijos imtų daugintis, pienas turi nejudinamas keletą valandų pastovėti šiltoje vietoje. Pieno temperatūra nekis uždengtą puodą apvyniojus storu audeklu. Jogurtas nepavyks, jeigu puodas bus judinamas, stumdomas nešiojamas. Geriausia pasigaminti jogurtą iš vakaro – per naktį jis sutirštės. Puode reikia užvirinti pieną ir nukelti puodą nuo ugnies. Pieną reikia ataušinti (palikti atvėsti arba atšaldyti įstačius puodą į šaltą vandenį). Ideali temperatūra jogurto bakterijoms 43 ar 45 laipsniai Celsijaus. Jeigu namuose nėra termometro, patikrinti temperatūrą galima kitaip: pienas turi būti tokio karštumo, kad jame nenusideginant galima būtų išlaikyti mažąjį pirštą 10 sekundžių. Indelyje šilto pieno reikia išmaišyti jogurtą ir supilti viską atgal į puodą. Šaltomis dienomis, kad pienas normaliai rūgtų, jogurto gali prireikti daugiau. Naminiam jogurtui gaminti reikės: 10 puodelių (apie 2,3 l) nenugriebto naminio pieno, 1/4 puodelio (50 ml) jogurto (natūralaus, kuriame nebūtų želatino. Yra parduotuvėse).Sveiką natūralų jogurtą nesunku pagaminti namuose. Indai, skirti jogurtui gaminti, turi būti laikomi itin švariai, kad neįsimestų nepageidaujamų rūšių bakterijų. Jogurtas pagaminamas per 15 minučių. Jogurtas - stiprus natūralusis antibiotikas. Jis pajėgus sunaikinti kai kurių rūšių amebas ir tokias pavojingas bakterijas, kaip stafilokokai, streptokokai ir šiltinės sukėlėjai. Jogurte yra žarnyno bakterijoms tinkamiausio maisto - laktozės. Žmonėms, kurių žarnyno mikroflora nualinta antibiotikų, gydytojai dažnai pataria vartoti jogurtą, kad reikiamų bakterijų padaugėtų.Jogurte gausu baltymų, mineralinių medžiagų, fermentų bei įvairių vitaminų - tarp jų net ir tokių retų, kaip “D” bei “B12”. Jogurtą apvirškina jame esančios Lactobacillus bulgaris bakterijos, todėl organizmas jį asimiliuoja greičiau negu pieną. Jogurte esanti pieno rūgštis naikina bakterijas, sukeliančias maisto puvimą storojoje žarnoje, kuris yra viena pagrindinių ankstyvos senatvės bei ligų priežasčių.Vienas iš geriausių natūralių vaistų. Turi daug gydomųjų ypatybių ir gali būti plačiai naudojamas gaminant pačius įvairiausius valgius.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo *GREISI*: 27 gegužės 2008 - 08:50
QUOTE(triule @ 2008 05 26, 19:20)
truputi ne i tema, bet primink, kaip jogurta pasigamint ax.gif aciu 4u.gif


Zaprasta, užvirinu Dobilo pieną (saugoti nuo prisfvilimo, bo paskui skonis fu), tada jis ramiai aušta iki kokių 40 lapisnių, tada įdedu pora šaukštų natūralaus jogurto (iš pradžių pirktinio, paskui jau turesi savo kultūros), uždengiu dubenį, įsuku į šiltą anklodę ir statau ramiai kokioms 4-5 val. Suraugintą jogurtą laikau šaldytuvę, naudoju padažams, valgom su uogom, įsidedam sėlenų, džiovintų vaisų ir gaunasi neprasčiau nei Activia. Be to nėra krakmolo, konservantų, visokių kvapiklių ir pan.
Tiesa, kartais jogurto nesuku į antklodes, tiesiog uždengtą dedu į šiltą (40 laipsnių) orkaitę 4 valandoms. Ir viskas smile.gif
jau sutraukto jogurto šilumoje ilgai nelaikyti, pasidarys rūgštus
Papildyta:
xixixixi, kol sukurpiau, Greisi mane aplenkė lotuliukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo benedikta: 27 gegužės 2008 - 08:53
O ar tikrai ta parduotuvini piena reikia uzvirinti? Jis juk pasterizuotas. Tam ir pasterizuojamas, kad naudingas medziagas issaugoti, kurios zusta virinant....
As kazkada kai darydavau, tai tik pasildydavau iki 45 laipsniu... Man kazkaip gaila ta piena virti.
Atsakyti
Atvirai šnekant smile.gif, tai aš irgi Dobilą tik pašildau, bet kai perku vasarodama kaime, tada visada virinu
Atsakyti
QUOTE(mot99 @ 2008 05 27, 07:52)
Vat vat, as irgi dziaugiausi visokiom ekologiskom darzovem is maximos skyriaus ir kitais produktais. Kol viename baliukyje teko pabendrauti su  zmogum, tiesiogiai dirbanciu su ukininkais. tai jie tiek is mano ekologisku darzoviu juokesi...... Sake skiriasi ekologiskos nuo neekologisku tik tuo, kad vienos purskiamos ir tresiamos viesai, o kitos - slaptai verysad.gif . Labai jau tai mane sunervino, bet pagrindo netiketi juo neturiu - labai jau jis man patikimas zmogus.....
Vat ir vel susimasciau ar verta dvigubai moketi uz ta pati....



Galiu patvirtinti, kad tą patį žmonės kalba ir Vokietijoje - kad viskas tręšiama slapta, naktį.

Aš būčiau nelinkusi pasitikėti ūkininkais, kurie užsiima ne tik ekologiška, bet ir tradicine žemdirbyste/gyvulininkyste. Taip pat tais, kurie tai daro tik dėl to, kad ekologiškiems produktams auga paklausa, o taip pat dėl to, kad už tai gauna išmokas iš ES.

Čia yra taip pat, kaip ir bet kurioj profesijoj: kas dirba tik dėl pinigų, o kas tikrai iš širdies, iš pašaukimo. Ar mokytojas, ar policininkas, ar kunigas, ar ūkininkas - visiems galioja tas pats principas: dirbti su meile, sąžiningai ir kantriai.
Atsakyti
[quote=*GREISI*,2008 05 27, 09:47]
Aš naudojau Danone

O su Dobilo naturaliu jogurtu nebandei. Man vis itrima kelia Danone naturalumas g.gif
Atsakyti
aciu uz receptus 4u.gif darysiu vaikams, tai idomu kaip su uogiene daryt g.gif ideti ja jau i gatava produkta, ar i silta galima- ir tada raugint (bet turbut taip nesigaus?)
ir dar. ka jus manot, girdejot apie piena su ilgu galiojimo laiku (Mu ir kt.), 'viena bobute sake' , kad jis gali but daromas is pieno milteliu? siaip mes pieno lb daug naudojam, tai dazniausiai toki perku, kad daznai nebegiot pirkt ax.gif
Atsakyti
QUOTE(triule @ 2008 05 27, 12:29)
aciu uz receptus 4u.gif darysiu vaikams, tai idomu kaip su uogiene daryt g.gif ideti ja jau i gatava produkta, ar i silta galima- ir tada raugint (bet turbut taip nesigaus?)
ir dar. ka jus manot, girdejot apie piena su ilgu galiojimo laiku (Mu ir kt.), 'viena bobute sake' , kad jis gali but daromas is pieno milteliu? siaip mes pieno lb daug naudojam, tai dazniausiai toki perku, kad daznai nebegiot pirkt ax.gif


Mes tokio neperkam, man jau kriterijus toks, kad tokio pieno kate nelaka doh.gif
Atsakyti
QUOTE(mot99 @ 2008 05 27, 08:52)
Sake skiriasi ekologiskos nuo neekologisku tik tuo, kad vienos purskiamos ir tresiamos viesai, o kitos - slaptai verysad.gif . Labai jau tai mane sunervino, bet pagrindo netiketi juo neturiu - labai jau jis man patikimas zmogus.....
Vat ir vel susimasciau ar verta dvigubai moketi uz ta pati....

Vadinasi, arba zmogus nepatikimas, arba pati kazkas apgaudineja mirksiukas.gif Taip pletkai ir gaunasi.
Taip budavo pries 15 metu mirksiukas.gif O dabar, sugrieztinus ekologinio ukininkavimo taisykles, kiekvienas ukininkas bijo rizikuoti prarasti 5 metams sertifikata. O ka tai reiskia-ne tik prarasti dvigubas kainas uz produkta, bet ir ismokas triskart didesnes is ES. O sertifikavimas vyksta vasara, kada inspektoriai gali patys isitikinti augalu kokybe-o jie nera tokie kvaili, kad patiketu, jog muru augantys paseliai pvz gali buti netresiami. Tad imami dirvos meginiai ir tikrinami laboratorijoj. Tai kas nores tresti tada nakti?
Beje, yra ir ekologisko trasos, ju berti nakti net nereikia, gali ir diena, o kad kitas, koks kvailys kaimynas pamates tauzija niekus-neverta tiketi 4u.gif Idedu informacija apie sertifikuotas ir leistinas trasas ekologiniame ukininkavime 4u.gif
http://www.ekoagros.lt/?q=lt/node/66
Atsakyti