Įkraunama...
Įkraunama...

Ekologiški maisto produktai

QUOTE(Shater @ 2008 05 16, 19:48)
Buvau as ten viena karta,tai is tiesu yra du kampeliai -vienas is karto prie iejimo,ten prekiaujama Jadvygos zoliu arbatom -100 g apie 10 lt -ir svieziom sultim,o gale yra ir kitas,tai ten nieko gero -sausainiukai,duona,siek tiek zolyciu ir berods viskas,na,nebent man atejus jau visas asortimentas buvo suprekiautas.

tiksliai, dar prie įėjimo esu mačius tas gyvas sultis, bet kad tam kitam kampely mažas pasirinkimas- tikrai nepasakyčiau g.gif buvo visokių tokių šviežių žolių-salotų, kokių aš net pavadinimų nežinau, ir kaip tik jas labai pirko. Ryt eisiu podhalėn, tai atidžiau asortimentą patyrinėsiu ax.gif
Atsakyti
QUOTE(letaDJ @ 2008 05 16, 17:19)
Sveikos,

as isbandziau jau ta turgeli. ne visi prekiaustojai turi ekologisku produktu sertifikatus, bet yra prijauciantys ekologijai.
Kuom as labiausiai stebejausi, kad kainu ten nera  biggrin.gif  ir kas svarbiausia ju (prekiautoju) niekas ir neklausia tu kainu. As taip pat nepaklausiau ax.gif .. Mano mintis ta, kad juk kosmoso uz ridikelius ar spinatus nesumokesiu.... ax.gif dziaugiausi atradus... tik labai pasigedau bulviu, morku ir kopustu.. turiu maza leliuka, kuriam prasidejo kosiu sezonas ir reik kazka duot...

Gal kas zinot kur koki lietuviska kopusta ekologiska gauti??? ...bulviu dar rasti galima...

Kiek matau, esat Vilniuje. Jeigu turetumet, kas pro Kauna pravaziuoja, galiu perleisti pora indeliu saldytu cukiniju/moliugu (nesu tikra kuriu, bet tikrai yra like pas mama saldiklyje). Ekologiski ir "jaunuciai".
Atsakyti
QUOTE(Ieva-Pieva @ 2008 05 16, 17:40)
o kainas irgi parašė?  ax.gif

Visi poduktai su kainom
Papildyta:
QUOTE(letaDJ @ 2008 05 16, 18:19)
Gal kas zinot kur koki lietuviska kopusta ekologiska gauti??? ...bulviu dar rasti galima...

siandien buvau Antakalny "Ekologiskuose produktuose", tai jie turi: morku, bulviu, kopustu, buroku, salieru.
Atsakyti
QUOTE(Žirklutės @ 2008 04 21, 09:41)

Dar aktualus klausimas: kaip apsaugoti vaiką nuo erkių? Jai beveik 5mėn, mėgstam išvažiuot į gamtą, vakar buvom, nuo šuns 5 "dramblines" erkes nukrapščiau, gerai dar, kad tik viena įsisiurbus buvo. Vaiko purkšti neaiškiom priemonėm nesinori, bet ir taip palikti baisu. Kažkuriam puslapy esu mačius apyrankę vaikams nuo erkių, bet dabar jau nebežinau kur  verysad.gif Gal galit ką patart?

Aš su savo vaiku irgi kasdien miške trinuosi, tai užsisakiau va šitokią http://www.californi...ray-6-5-oz.html apsaugą iš usa, laukiu kol atkeliaus. Gaila, bet LT nieko panašaus neradau verysad.gif
Atsakyti
Kažkam čia buvo iškilęs klausimas dėl gyvulių laikymo sąlygų ekologiškuose ūkiuose, ta prasme ar ekologiškumą nusako tik ekologiški pašarai ar ir jų laikymo sąlygos, tai va ką radau anglų kalba:

How are animals treated on organic farms?
Organic systems emphasise the importance of animal welfare. Animals kept on organic farms must be:
– Allowed to express their natural patterns of behaviour. This means that too many cannot be kept in a given area. They must have freedom to move around and access to the outdoors.
– Fed on organic food. Sheep and cattle raised organically are fed mainly on grass.
– Given comfortable bedding and spacious housing.
– Given medicines only when necessary and not as a routine part of animal husband.
Atsakyti
QUOTE(Getter @ 2008 05 17, 02:45)
Kažkam čia buvo iškilęs klausimas dėl gyvulių laikymo sąlygų ekologiškuose ūkiuose, ta prasme ar ekologiškumą nusako tik ekologiški pašarai ar ir jų laikymo sąlygos, tai va ką radau anglų kalba:

Ekologiškai ūkininkaujantys turi laikytis Gygvūnų gerovės taisyklių. 100 proc. žinau smile.gif
Atsakyti
Ir ne tik mirksiukas.gif

Tos taisyklės galioja absolučiai bet kuriam gyvulio laikytojui smile.gif Nė vienas gyvulio augintojas negali kankinti gyvulio, ar jis ekologiškai augintų, ar ne.

Visoje ES reikalavimai vienodi ir LT yra tai apibrėžiantys dar ir nacionaliniai teisės aktai. Yra ŽŪM patvirtintos "Ekologinio žemės ūkio taisyklės" ir šiose taisyklėse detaliai nurodomi absoliučiai visi reikalavimai..

Labai tingiu viską perrašinėti, tai labai daug (augalininkystė, gyvulininkystė ir pan., produktų gamyba, sertifikavimas), tai įmesiu nuorodą, kad galėtumėt paįdomauti kas tai yra ekologiškumas LT blush2.gif
http://www3.lrs.lt/p...c_l?p_id=117016

Ir tai dar ne viskas, nes kas tose taisyklėse rašoma neapibrėžtai pvz. " gyvulių laikymo sąlygos turi tenkinti pagrindinius kiekvienos bandos poreikius, sudaryti sąlygas gyvuliams natūraliai elgtis ir užtikrinti jų sveikatingumą.", tai dar kitame teisės akte jau rastumėte (tik negaliu čia jų visų sudėti ax.gif ) smulkiai kaip pvz:
"gyvulių ganyklose negalima pančioti. Rišti galima tik vyresnius kaip 6 mėnesių galvijus. Aptvarų, kuriuose ganomos karvės, viršutinė aptvaro viela turi būti nespygliuota. Galima įrengti elektrinius aptvarus.
Vienos bandos gyvulių negalima laikyti po vieną, išskyrus reproduktorius arba sergančius gyvulius. Šiltuoju metų laikotarpiu galvijai kuo ilgiau laikomi lauke (jame turi praleisti ne mažiau kaip 150 dienų per metus). Tvarte, kur karvės laikomos pririštos, pageidautina, kad optimali temperatūra būtų 10-12° C, santykinė drėgmė - 75 proc. Karvidžių natūralus ir dirbtinis apšvietimas turi atitikti zoohigienos reikalavimus. Šaltuoju metų laikotarpiu gyvulius reikia apsaugoti nuo šalčių, skersvėjų ir laikyti tvartuose, kuriuose palaikomas optimalus mikroklimatas ir yra sąlygos reguliariai judėti. Žiemos metu pririštiems gyvuliams mocionas taikomas ne mažiau kaip 2 kartus per savaitę.
Karvės gali būti laikomos palaidos ir pririštos. Stovėjimo vietos gali būti trumpos (1,1-1,3 m pločio ir 1,6-1,8 m ilgio) ir ilgos (1,2-1,5 m pločio ir 1,9-2,25 m ilgio). Guoliavietės turi būti kreikiamos sausais šiaudais, medžio drožlėmis, sausomis samaninėmis durpėmis. Nepririštos karvės gali būti laikomos garduose, ant gilaus arba nuolat keičiamo kraiko, arba boksuose. Vienoje grupėje galima laikyti nuo 25 iki 50 karvių. Kiekvienai karvei turėtų tekti ne mažiau kaip 6 m2 grindų ploto ir apie 70-80 cm ėdžių ilgio. Ekologiniuose ūkiuose negalima laikyti gyvulių ant grotelinių grindų"

Kaip pvz. yra griežtesnė sąlyga dėl vaistų gyvuliams vartojimo, t.y. jei vartojami vaistai gyvuliui gydyti, tai išlaukos periodas bus dvigubai didesnis nei įprastai. Populiariai aiškinant, jei įprastai sudavus vaistą pvz. melžti gali kitądien, skersti po 3 dienų, tai ekologinio ūkininkavimo atveju nemelši porą dienų, o skersi tik po 6..

Kas tuo užsiima, tai žino, reikalavimai griežti, jų daug, kartais labai painūs atrodo cool.gif
Atsakyti
Nežinau ar čia į tą temą rašau. Bet kokį vandenį jūs mamos naudojat gėrimui? Mes nesenai įsistatėm vandens filtrą(Zepter), tik dabar nežinau ar ne per minkštą vandenį geriam doh.gif Pasidariau tuos vandens tyrimus, tai dabar švarus tas vanduo,tik ta moteriškė(kuri atidavė rezultatus) kažką numykė, atseit kalcio mažokai,gal dar magnio, o gal iš vis dabar distiliuotą vandenį geriam doh.gif Kokia jūsų patirtis su vandeniu? Esu pasimetusi,negi geriau iš tų plastmasinių butelių pirkti unsure.gif Gal yra išmanančių ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Abi @ 2008 05 17, 14:50)
Nežinau ar čia į tą temą rašau. Bet kokį vandenį jūs mamos naudojat gėrimui? Mes nesenai įsistatėm vandens filtrą(Zepter), tik dabar nežinau ar ne per minkštą vandenį geriam  doh.gif Pasidariau tuos vandens tyrimus, tai dabar švarus tas vanduo,tik ta moteriškė(kuri atidavė rezultatus) kažką numykė, atseit kalcio mažokai,gal dar magnio, o gal iš vis dabar distiliuotą vandenį geriam  doh.gif Kokia jūsų patirtis su vandeniu? Esu pasimetusi,negi geriau iš tų plastmasinių butelių pirkti  unsure.gif Gal yra išmanančių  ax.gif

Gėrimui ir maistui naudoju paprastą vandentiekio vandenį, jis yra nuolat tikrinamas ir atitinka higienos reikalavimus. 4u.gif Ir mano buvusi mokyklos auklėtoja, užkietėjusi ekologė irgi tik tokį geria, jos vyras vilniaus vandenyse dirba, tai manau, kad tai tikrai saugu.
Kaip man vienas geologas aiškino, geriau vandens iš butelių nepirkt, nes jei pristatant iš gamintojo į parduotuves butelį paveikia saulės šviesa, tai jame pradeda daugintis mikroorganizmai. Bet jei visgi vanduo buteliuose perkamas, geriau rinktis gazuotą, nes CO2 stabdo jų dauginimąsi.
O kur būna vandens filtrai (brita ir pan) tai tokių geriau išvis nenaudot, nes vandenį pravalo tik pirmą kartą panaudojus, o po to, ypač jei vasara, tai ten visokių "grožybių" prisiveisia.
Dar žinau vieną šeimą, kurie turi nuosavą namą, tai kažkokius super filtrus įsistatė, kur gaunasi grynai distiliuotas vanduo, bet jiem tai kažkodėl atrodo gėris ir tuo vandeniu savo kūdikį girdo blink.gif Tikiuosi, pas jus ne toks vanduo unsure.gif

O šiaip, jei reikia, tai galiu daugiau pasidomėti konkrečiais klausimais.
Jei kam reikia, tai galiu gaut kontaktus kur vandens kokybės tyrimus atlieka, bet čia gal labiau privačių namų savininkam aktualu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Žirklutės: 17 gegužės 2008 - 14:22
QUOTE(Abi @ 2008 05 17, 13:50)
Nežinau ar čia į tą temą rašau. Bet kokį vandenį jūs mamos naudojat gėrimui? Mes nesenai įsistatėm vandens filtrą(Zepter), tik dabar nežinau ar ne per minkštą vandenį geriam  doh.gif Pasidariau tuos vandens tyrimus, tai dabar švarus tas vanduo,tik ta moteriškė(kuri atidavė rezultatus) kažką numykė, atseit kalcio mažokai,gal dar magnio, o gal iš vis dabar distiliuotą vandenį geriam  doh.gif Kokia jūsų patirtis su vandeniu? Esu pasimetusi,negi geriau iš tų plastmasinių butelių pirkti  unsure.gif Gal yra išmanančių  ax.gif

QUOTE(Žirklutės @ 2008 05 17, 14:13)
Gėrimui ir maistui naudoju paprastą vandentiekio vandenį, jis yra nuolat tikrinamas ir atitinka higienos reikalavimus.  4u.gif Ir mano buvusi mokyklos auklėtoja, užkietėjusi ekologė irgi tik tokį geria, jos vyras vilniaus vandenyse dirba, tai manau, kad tai tikrai saugu.
Kaip man vienas geologas aiškino, geriau vandens iš butelių nepirkt, nes jei pristatant iš gamintojo į parduotuves butelį paveikia saulės šviesa, tai jame pradeda daugintis mikroorganizmai. Bet jei visgi vanduo buteliuose perkamas, geriau rinktis gazuotą, nes CO2 stabdo jų dauginimąsi.
O kur būna vandens filtrai (brita ir pan) tai tokių geriau išvis nenaudot, nes vandenį pravalo tik pirmą kartą panaudojus, o po to, ypač jei vasara, tai ten visokių "grožybių" prisiveisia.
Dar žinau vieną šeimą, kurie turi nuosavą namą, tai kažkokius super filtrus įsistatė, kur gaunasi grynai distiliuotas vanduo, bet jiem tai kažkodėl atrodo gėris ir tuo vandeniu savo kūdikį girdo  blink.gif Tikiuosi, pas jus ne toks vanduo  unsure.gif

O šiaip, jei reikia, tai galiu daugiau pasidomėti konkrečiais klausimais.
Jei kam reikia, tai galiu gaut kontaktus kur vandens kokybės tyrimus atlieka, bet čia gal labiau privačių namų savininkam aktualu.

Vandens klausimas tikrai aktualus. Bet, deja, nežinau nei vieno būdo, kuris tikrai būtų patikimas.

Šiaip tikrai - vanduo "iš krano" turbūt pats geriausias variantas galėtų būti. Bet jis nevisur skanus, o ir kažkaip neįprasta. Nors vaikystėje mano gimtajame mieste (Jurbarke) tikrai gerdavom būtent paprastą vandentiekio vandenį ir būdavo skanu.

Filtrai. Kaip minėta, gali būti, kad arba per daug išfiltruoja ir nelieka vandeny ir reikalingų mums medžiagų, arba jie jau patys užsiteršę per laiką, tada geri vandenį su dar didesne doze nepageidaujamų sudėtinių dalių.

Plastmasiniai buteliai. Pavojinga, nes phtalatai iš butelio patenka į vandenį. Gal dar ir daugiau negerovių, reiktų pasiieškoti daugiau informacijos.

Stikliniai daugkartinio naudojimo buteliai. Girdėjau ir čia negerų dalykų. Sakykim, jei kas į tą butelį buvo pripylęs kokio įtartino skysčio, vėliau jį pridavė į taros supirkimo punktą, tai gali būti, kad tokios taros neįmanoma visiškai švariai išplauti ir į tokius butelius supilamas naujas gėrimas. Tada galima pajusti įtartiną kvapą ar skonį.

Aš pati, manau, esu nukentėjusi nuo pigaus vandens iš parduotuvės (Vokietijoje). Nes tik prieš metus radau informaciją, kad būtent tas vanduo, kurį mes perkam, yra smarkiai užterštas sunkiaisiais metalais. Tai buvo nustatyta jau 2005 m., bet dar jis iki šiol yra pardavinėjamas doh.gif
O gėriau jį ir nėščia būdama, ir vaikus žindydama verysad.gif

Žirklutės, gazuotas vanduo yra nesveika nono.gif

Beje, "Stalo vanduo" yra tas pats vanduo iš krano, supilstytas į butelius mirksiukas.gif
Atsakyti
Gazuoto ir negeriu ax.gif celiulitas atsiras hihihi.gif Kad jis geriau, minėjau tuo aspektu, kad CO2 stabdo mikroorganizmų dauginimąsį, jei butelį tiesioginė saulės šviesa veikia.
Dar atsiminiau, kad kai 2sav. gyvenau Vokietijoj, tai tam kaimely buvo gana kokybiškas
vanduo, o pas kai kuriuos žmones prie krano dar kažkoks prietaisas pritvirtintas buvo, kuriuo vandenį mineralizuodavo. Čia gal ir visai nieko variantas g.gif
Atsakyti
QUOTE(Žirklutės @ 2008 05 17, 15:13)
Gėrimui ir maistui naudoju paprastą vandentiekio vandenį, jis yra nuolat tikrinamas ir atitinka higienos reikalavimus.  4u.gif Ir mano buvusi mokyklos auklėtoja, užkietėjusi ekologė irgi tik tokį geria, jos vyras vilniaus vandenyse dirba, tai manau, kad tai tikrai saugu.

as tik pasitikslinsiu 4u.gif kalbate apie paprasta vandeni teisiai is krano? ne koki nors virinta ir pan? 4u.gif
Atsakyti