QUOTE(Rasma @ 2006 10 11, 00:30)
Dietologė matyt tiesiog negali atsakyti, tai gal aš galėčiau Tau padėti ir paaiškinti?

Įmanoma atsakyti ir klausimas nėra kvailas
Sulčių koncentratai yra skirti vaisių sulčių gamybos pramonei. Jie paprastai yra "skiedžiami" geriamuoju vandeniu (įvairiu santykiu) ir gaunami gaivieji gėrimai/nektarai/sultys... Visą inf-ją ar tai yra natūralios sultys ar sultys pagamintos iš vaisių koncentrato galima rasti ant pakuotės.
Paprastai tariant, sultys koncentruojamos išgarinant vandenį. Trumpai: rinktiniai vaisiai nuplaunami, pridedama tam tikrų fermentų irpo kurio laiko vaisiai keliskart kišami po presais. Gautos sultys (kuriose jau nebūna pektinų, krakmolo) filtruojamos ir tada jų koncentravimui jau išgarinamas vanduo. Tam, kad kaitinimas nepakeistų konc.sulčių "skonio", tai vanduo iš vaisių išgarinamas šaldymu. Paprasčiausiai konc.sulčių tirpimo temperatūra yra žemesnė negu ledo, taigi žinant šią fizikinę savybę lengva atskirti vandenį ir koncentruotas vaisių sultis.
Sulčių koncentratai būna šaldyti (dažniausiai skysti, bet gali būti dar ir išdžiovinti irgi šaldant). Išpilstomi po kokius 200 l. ir parduodami.
Ar kenkia? Manau nekenkia, jei vėliau tvarkingai naudojami gamyboje. Tačiau natūralios sultys visada geriau už pagamintas iš koncentratų
AČIŪ DIEVUI,KAŽKAM PRISIBELDŽIAU
Bet tuomet ,mano gava,ten vis tiek lieka nekažin kas.Juk dar kažkoki fermentai dedami.

O kaip tada su visomis vaisių savybėmis:vitaminais,mineralais ir t.y.Dar ten garinant kas nors lieka ar nelabai?
Pats baisiausias košmaras: susitepti sumuštinį, įsipilti arbatos, atsinešti visa tai į lovą, susisupti į kaldrą ir pamiršti televizoriaus pultelį.