Įkraunama...
Įkraunama...

Ar jūsų 5-ečiai jau skaito?

QUOTE(Darijana:) @ 2006 11 27, 22:49)
mano 5-metis raides pazysta visas ir skaicius,bet skaityti dar nemoka.As nuo 4 metu pradejau mokint kiekviena diena po viena raide rasyt.Savo varda jau moka perskaityt ir parasyt.

Sakyčiau, savo vardą jis pažįsta kaip paveiksliuką, tam tikra seka išdėstytas raides, o ne moka perskaityt mirksiukas.gif . Jei moki perskaityt vieną žodį, tai mokėsi ir kitus 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Dilma @ 2006 11 27, 23:43)
Sakyčiau, savo vardą jis pažįsta kaip paveiksliuką, tam tikra seka išdėstytas raides, o ne moka perskaityt mirksiukas.gif . Jei moki perskaityt vieną žodį, tai mokėsi ir kitus 4u.gif

Visiškai sutinku smile.gif Taigi mano vaikas irgi perskaito ir savo vardą ir prekybos ženklus ir mašinų modelius.... biggrin.gif
Kiekvieną raidę atskirai - pažysta, kai kurias parašo. Kartais pažaidžiam "diktantą" - aš jam sakau po vieną raidę ir jis rašo - savo vardą, "mama" ir pan.... Žodžio tikrai neparašytų nematyto... schmoll.gif
Atsakyti
QUOTE(Dilma @ 2006 11 28, 01:43)

na as ir nersiau kad jis jau moka skaityt ir rasyt,tuo labiau manau ,kad dar per mazas tam.Bet jau savo varda,mama,tete ir kt.lengvus zodzius paraso pats be mano pagalbos. smile.gif
Atsakyti
thumbup.gif pagaliau radau tema, kuri man nedave ramybes thumbup.gif
pirmiausia pasakysiu, kad mano vaikuciams jau 5,5 metu hi.gif
tai va, pasiguosiu: savo dvynius pradejau mokyti skaityti, tik kad jiems noras skaityti laaabai nepastovus verysad.gif , tai ir susibaram ir vel susitaikom ax.gif , tai mokomes, tai vel kelis vakarus pailsim (cia kai as tingiu blush2.gif )
kodel mokomes?- todel, kad pusbroliukas nuejo i mokykla nemokedamas skaityti, jis letesnis mastant (bet pamatytumete, koks greitas sporte ir zaidimuose lotuliukas.gif ). is pradziu nematem problemos, o paskui doh.gif pasirodo jau pirmoje klaseje yra nustatytas tekstas, kuri privalai perskaityti per tam tikra laika, be to veliau prasideda matematikoj zodiniai uzdaviniai, kuriuos reikia perskaityti, suprasti uzduoti ir spresti,- cia jam ir sis dalykas nukentejo. tai va, jis jau treciokas, o mama kaip sedejo vakarais kartu, taip ir sedi. tai as nesuprantu, ar cia mokyklose programos nevienodos, ar tiesiog paciu mokytoju poziuriai labai skiriasi g.gif
beje, jis ir dabar skaitymu nesizavi schmoll.gif verysad.gif
ir dar nelyginkim savo ir musu viaku kartos- musu laikais (bent man) knygos buvo viena is pagrindiniu pramogu, o mano vaikai, jei leisciau, nenuliptu nuo kompo ir multiku doh.gif
pasiguodziau ir toliau mokysimes ax.gif
beje vaikai raides jau seniai pazista (savo noru tongue.gif ), savo vardus irgi moka parasyti (reikia gi darzelyje savo piesinuka pazymeti)
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Lidija: 28 lapkričio 2006 - 11:21
QUOTE(vivjana @ 2006 09 21, 21:18)
Mano penkemete skaityt nemoka, ir darzely is 22-ieju penkiameciu nei vienas nemoka skaityt...

O kaip jūsiškiai?

mano neskaito tai jau tikrai schmoll.gif
na iš tikrųjų yra ir skaitančių vaikučių, bet manau, kažkaip sakyt, kad vien yra juoda, kita-balta-nebūtų teisinga. Jei vaikutis imlus mokslui, jo intelektas mokslinis, tai kodėl jam ir neskaityt anksčiau už kitus. o kitas nenori/negali ir neskaito-irgi nematau čia problemos mirksiukas.gif
gal netipiškas palyginimas-bet vaikščiot irgi skirtingu metu pradeda vaikai...taip pat dantys skirtingu metu sudygsta. nėra to 1 "idealaus" modelio mirksiukas.gif
nematau iš tikrųjų klausimo problemos g.gif jei klausta iš smalsumo-aš tai penkiamečių temoje jau išsiklausinėjau - skaito tikrai labai mažai, daugiau mergaitės, nes berniukams daugiau būdingas motorikos vystymasis mirksiukas.gif

lidija, eik tu sau-1 klasėj jau reikia skaityt? doh.gif įdomu g.gif -mes gyvenam Vilniuj, o jūs kur? mano namo kaimynukai eina į 1 klasę, bet tikrai dar neskaito schmoll.gif

beje, rašei, kad pati mokai vaikus skaityti-įdomu, ar kokią specialią metodiką naudoji? g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo rupestelis: 28 lapkričio 2006 - 12:37
QUOTE(rupestelis @ 2006 11 28, 12:30)
lidija, eik tu sau-1 klasėj jau reikia skaityt? doh.gif  įdomu g.gif -mes gyvenam Vilniuj, o jūs kur? mano namo kaimynukai eina į 1 klasę, bet tikrai dar neskaito schmoll.gif

beje, rašei, kad pati mokai vaikus skaityti-įdomu, ar kokią specialią metodiką naudoji? g.gif

as pati gyvenu Vilniaus centre, o vaiku pusbroliukas eina i N. Vilnios mokykla, jiems dar darzelyje patare pas ta mokytoja eiti- sake l.gerai paruosianti, bet jau antro vaiko (mano vaiku metu), broliene pas ja tikrai neves schmoll.gif , nors kas ten zino
o mokau visaip mirksiukas.gif nusipirkau J. Danilavičiaus knygele "Genelis" geriausia ka radau ax.gif patiko, kad pirmiausia skiemenimis keli lapai, po to mazasias raides iveda, opaskui tekstukai thumbup.gif . tik kad maniskiai spelioja doh.gif , gudrus gi jie kai nereikia g.gif lotuliukas.gif lotuliukas.gif
didziausia metodika- mamytes kantrybe doh.gif lotuliukas.gif
ir dar, jie su kompu megsta: ivedu zodi ar skiemeni ir bandom skaityt rolleyes.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Lidija: 28 lapkričio 2006 - 12:53
QUOTE(Lidija @ 2006 11 28, 12:55)
as pati gyvenu Vilniaus centre, o vaiku pusbroliukas eina i N. Vilnios mokykla, o mokau visaip  mirksiukas.gif nusipirkau J. Danilavičiaus knygele "Genelis" geriausia ka radau  ax.gif  patiko, kad pirmiausia skiemenimis keli lapai, po to mazasias raides iveda, opaskui tekstukai  thumbup.gif . tik kad maniskiai spelioja  doh.gif , gudrus gi jie kai nereikia  g.gif  lotuliukas.gif  lotuliukas.gif
didziausia metodika- mamytes kantrybe  doh.gif  lotuliukas.gif
ir dar, jie su kompu megsta: ivedu zodi ar skiemeni ir bandom skaityt  rolleyes.gif

aha mūsų senelis irgi skiemenimis mokina-čia turbūt iš kartų į kartas tas būdas eina. reikės nusipirkt tą genelį, nes maniškis tai imlus, bet tinginukas-pats tikrai nesiverš mokytis, žinoma, man irgi geriau su kompu pažaist būtų arba pasimušt-jau supranta, kas yra smagu mirksiukas.gif biggrin.gif o mokytis-fe kokia nudnastis cool.gif maniškis dar maivytis pradeda, kai mokau ar klausinėju ko nors iš raidžių ar matematikos, ir spėlioja kaip ir tavo biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(rupestelis @ 2006 11 28, 12:59)
aha mūsų senelis irgi skiemenimis mokina-čia turbūt iš kartų į kartas tas būdas eina. reikės nusipirkt tą genelį, nes maniškis tai imlus, bet tinginukas-pats tikrai nesiverš mokytis, žinoma, man irgi geriau su kompu pažaist būtų arba pasimušt-jau supranta, kas yra smagu mirksiukas.gif  biggrin.gif o mokytis-fe kokia nudnastis  cool.gif maniškis dar maivytis pradeda, kai mokau ar klausinėju ko nors iš raidžių ar matematikos, ir spėlioja kaip ir tavo biggrin.gif

tai, ka likimo sese, pasiguosim ar pasidziaugsim jei ka mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Lidija @ 2006 11 28, 13:05)
tai, ka likimo sese, pasiguosim ar pasidziaugsim jei ka  mirksiukas.gif

anksčiau noriai vėrinėlio ir kitas užduotis atlikdavo (išskyrus spalvinimą blush2.gif ), dabar tai neįkalbėsi doh.gif sako "čia mažiem vaikam" lotuliukas.gif niu pažiūrėsim kaip seksis skaitymas biggrin.gif nors pati tikrai galvoju, kad ankstoka...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo rupestelis: 28 lapkričio 2006 - 13:37
QUOTE(rupestelis @ 2006 11 28, 12:30)
eik tu sau-1 klasėj jau reikia skaityt? doh.gif  įdomu g.gif -mes gyvenam Vilniuj, o jūs kur? mano namo kaimynukai eina į 1 klasę, bet tikrai dar neskaito schmoll.gif

tuo švietimo sistema LR ir įdomi. darželyje kaip susitarusios auklėtojos suokia, kad nieko nereikia mokėti - nei skaityti, nei rašyti, nei skaičiuoti. kai rinkomės mokyklą, kalbėjausi su 4 mokytojomis. viena paklausė, ar maniškis raides pažįsta. apsidžiaugė, kai atsakiau, kad visas nuo 4 metų pažįsta. išmoko pats žaisdamas su raidžių loto (patariu visiems ir visoms). ir rašyti spausdintomis raidėmis išmoko nusižiūrėdamas į loto paveikslėlius su žodžiais. klasėje, į kurią einame, visi skaitė. kai kurie vaikai - kuo laisviausiai, kai kurie - skiemenuodami, bet visi. įdomiausia, kad skaityti jų nemoko, o kam išnaudoja skaitymui skirtą laiką - nežinau. maniškis skiemenuodamas ėmė skaityti 5.5 metų. pradžioje - trumpus lengvus žodelius, paskui užrašus gatvėse ir t.t. anyta vis bambėdavo, kad vaikas nuobodžiaus mokykloje ir ims nesimokyti. dabar matau, kad būtume turėję daugiau problemų, jei nemokėtume skaityti.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Uvė: 28 lapkričio 2006 - 15:52
QUOTE(Uvė @ 2006 11 28, 15:41)
tuo švietimo sistema LR ir įdomi. darželyje kaip susitarusios auklėtojos suokia, kad nieko nereikia mokėti - nei skaityti, nei rašyti, nei skaičiuoti. kai rinkomės mokyklą, kalbėjausi su 4 mokytojomis. viena paklausė, ar maniškis raides pažįsta. apsidžiaugė, kai atsakiau, kad visas nuo 4 metų pažįsta. išmoko pats žaisdamas su raidžių loto (patariu visiems ir visoms). ir rašyti spausdintomis raidėmis išmoko nusižiūrėdamas į loto paveikslėlius su žodžiais. klasėje, į kurią einame - visi skaitė. kai kurie vaikai - kuo laisviausiai, kai kurie - skiemenuodami, bet visi. įdomiausia, kad skaityti jų nemoko,. o kam išnaudoja skaitymui skirtą laiką - nežinau. maniškis skiemenuodamas ėmė skaityti 5.5 metų. pradžioje - trumpus lengvus žodelius, paskui užrašus gatvėse ir t.t. anyta vis bambėdavo, kad vaikas nuobodžiaus mokykloje ir ims nesimokyti. dabar matau, kad būtume turėję daugiau problemų, jei nemokėtume skaityti.

eik tu sau, kažkas iš fantastikos srities doh.gif sakau, maniškiai kaimynai -vienas man atrodo 7,5 metų -tikrai neskaito, mano vaikis greičiau savo vardą parašo g.gif yra dar vienas vyresnis-8erių, regis ytrečiokas-nu jau taip sunkia skaito...
kam išnaudoti skaitymui skirtą laiką-tam kad mokyti skaityti doh.gif blink.gif paravalas visiškas, tai kam tada mokykla reikalinga, jei yra skaitymui, rašymui skirtas laikas, o vaikai jau tą moka daryt doh.gif blink.gif

čia sakyčiau ne švietimo sistema įdomi, o tėveliai g.gif tikrai ir mūsų auklėtoja sako, kad ir savo leido nemokantį skaityt...tai bet jei jau visi išmokinti skaityt, tai ką tada daryt-natūralu, kad skaitymui skirtas laikas skiriamas kažkam kitam...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo rupestelis: 28 lapkričio 2006 - 15:56
QUOTE(rupestelis @ 2006 11 28, 15:51)
kam išnaudoti skaitymui skirtą laiką-tam kad mokyti skaityti doh.gif  blink.gif paravalas visiškas, tai kam tada mokykla reikalinga, jei yra skaitymui, rašymui skirtas laikas, o vaikai jau tą moka daryt doh.gif  blink.gif

aišku, jie skaito Šaltinėlį, bet mokykloje jų nemokė pradmenų, kaip skaityti, t.y. kaip jungti garsus, skiemenis, nes to nereikia. puikiai skaityti - tai raiškiai skaityti - su pauzėmis, aiškia sakinio pradžia ir pabaiga, išskiriant dialogus ir t.t. atsimenu, kai maniškis užsimanė mokytis skaityti, tai niekaip nesuprasdavo, kaip čia ištarti du garsus, vieną paskui kitą, pvz., ka, bu, de, no... tas darbelis teko man. šito mokytojai mokyti nereikia. rašyti spausdintomis raidėmis mokėjo taip pat visi, bet va rašytinėmis - ne taip jau ir lengva visus tuos jungimus išraityti, dydžius pataikyti, pasvirimo neužmiršti. kas kad žinai kokia raidė po kokios. jau ilguosius ir trumpuosius balsius mokosi, o čia lietuvių kalbelėje - kietas riešutėlis, ypač kauniškiams.
Atsakyti