Įkraunama...
Įkraunama...

Ar jūsų 5-ečiai jau skaito?

QUOTE(grožis @ 2006 11 24, 21:17)
Mano irgi tokia nuomonė,kad skubėti neverta. Estetinėje mokyklėlėje 4-6m.vaikučiams,,kurioje dirbu 16m  pastebėjau,kad vaikučių -mažučių versti nereikia.Labai svarbu skatinti norą ir supratimą norėti pažinti raideles,skaityti...Kai mažiukas pradeda anksti skaityti , skaičiuoti-būna pats, pats grupėje, o  susitikus tėvelius po keletos metų sužinai, kaip vaikui buvo sunku mokykloje,nes kiti vaikai net raidelių nepažysta,o jis neturi ką per pamokėles veikti.Jei papuls gera , dėmesinga auklėtoja,sugebės su juo individualiai padirbėti-vaikas išgelbėtas,o jei ne- gali tapti tinginys,neklaužada,nes jam nusibos laukti ,kol kiti vaikai pasieks jo lygį.Gali pradėti užsiimti savo reikalais.Viskas turi vykti naturaliai. 4u.gif

Sveiki,
Aš taip pat pritariu, kad skubėti neverta. Kai buvau penkerių, mano tėtis, matyt, nusprendė, kad į mokyklą turiu eiti mokėdama skaityti. Kadangi darželyje tai irgi buvo visapusiškai skatinama, mokinausi skaityti ir darželyje, ir namie grįžus. Tai man buvo kančia, nes prisimenu iki dabar. Skaityti man sekėsi, kaip ir rašyti, skaičiuoti, bet visa tai buvo per prievartą. Į mokyklą nuėjau viską mokėdama, ką kiti mokinosi pirmus metus. Savo mergaitės aš nieko neverčiu. Kai domisi pati raidėmis, skatinu, aiškinu, žaidžiant parduotuvę, norėjo suskaičiuoti savo pinigėlius. Padėjau, kodėl gi ne, jei pati to nori. Dabar jai greit šešeri, visų žodžių dar neperskaito, bet vis atkakliai bando. Tegu bando, viskam savas laikas mirksiukas.gif
Atsakyti
mano maziukui bus tuoj 5metukai, jis temoka vos kelias raideles, apie skaityma visai patyliu, gal todel kad nejo i darzeli, nes ji auginau pati.. net nezinau kaip cia su tuo skaitymu, bet as pirmoj klasej tik siek tiek mokejau..
Atsakyti
Ir aš taip maniau, kol nenugirdau, kad mano priešmokyklinuko grupėje vaikai moksi raidžių doh.gif . Ką jie veiks mokykloje? g.gif Na, nebent programos pasikeitė mastau.gif
Atsakyti
Aš irgi seniau kompleksuodavau, kad mano beveik šešiametė nesugeba nė vieno žodžio perskaityti. Tik savo vardą, parašytą spausdintom raidėm, atpažindavo (bei mokėjo pati parašyti). Tėtis kartais pabandydavo po truputį žaisdamas pamokyti, bet jai nelipo tie žodžiai, o ir noro nebuvo. doh.gif
O paskui pasižiūrėjau, kad nieko čia baisaus. Šiemet pradėjo pirmą klasę, ten po truputį mokosi raidžių ir jau vieną kitą žodį atpažįsta. Ir labai tuo džiaugiasi. Tiesa, kol kas tik prancūziškai. Lietuviškų vadovėlių turiu atsivežus, bet su lietuviškais mokslais manau palaukti kokį pusmetį, kad vaikas nesipainiotų. Mat, prancūziškai skaityti mokomasi visiškai kitaip, nei lietuviškai, t.y. vaikai mokosi atpažinti iš karto ištisą žodį (dėl rašybos ir tarimo neatitikimo).
Ko gero, neverta verstis per galvą ir mokyti vaiką to, ko jis dar nenori mokytis. Pvz., maniškė šešiametė nemoka važiuoti dviračiu be šoninių ratukų. Bet ir nenori mokytis, nors dauguma bendraklasių moka. Manau, ateis laikas, ir pribręs tam norui. Užtat ji pati jau visai neblogai plaukia.
Kiekvienam savas laikas.
Atsakyti
[FONT=Arial][SIZE=7][COLOR=darkviolet]
Mano sūneliui 5,5 metukų ir jis dar neskaito (išskyrus tuos atvejus, kad gali perskaityti: Maxima, Rimi, Norfa, Senukai, Akropolis, Iki ir pan., bet tai manau daugiau gera atmintis, nes labai gerai įsimena kai pasakau kas parašyta, ir šiaip gerai prisimena kur buvo 2-5 metų, kur mėgstamos kavinės, senos darbovietės, kur keliavome ir pan.).
Manau, kad skaityti išmoks su laiku, daug raidžių jau žino, daug moka parašyti.
bet dar turi tokią savybę (žemaitišką iš tėvelio pusės), kai nieko nesako ir nedaro, rėk nerėkęs - neprakalbinsi.
Nieko neverčiu daryti, manau, kad išmoks darželyje ir mokykloje, jei nelabai seksis, tada padirbėsiu papildomai, o šiuo metu ir nuo didelio darbo krūvio nebekyla vakarais noras, ką nors daryti, kad vaikas pradėtų skaityti.
mirksiukas.gif
Atsakyti
Neverciu ir as nieko, bet mazasis 3,5 metu pazista visas raides su visom nosinem. Gal brolio nuopelnas. Na jis tiesiog domisi, jam tos raideles svarbu. O mokykloj bus kas veikt tikrai, nes programos nera tokios, kaip musu laikais.
As pati nuo 5 metu puikiai skaiciau, bet mokykloj su matematika kankinaus. Taigi, nemanau, kad nuobodziaus mokykloj tie, kurie moka skaityt. Galu gale, kaip uzdraust vaikui dometis? Nesakyt kokia raide, nes per anksti?
Atsakyti
Mano penkiametis irgi jau skaito. Kartais, kai neturim laiko pries miega donaldo komiksu paskaityt, sako ,,tada as pats pasiskaitysiu". pasiskaito ir tada miega smile.gif
raides pazinti pradejo apie ~1,5 metu, bet po kiek laiko pamirso, kazkur nuo 4 vel is naujo mokytis pradejo...
Ju darzelio grupeje is 20 vaiku kokie 3 - 4 gerai skaito.
Tiesa, irgi visiskai nevertem ir nespaudem, nieko specialiai nedarem, bet is tiesu, matau, kad siais laikais yra daug tokiu labai aktyviu vaiku, kurie tiesiog viskuo domedamiesi savaime ismoksta...
Beje, ir skaiciuoja labai gerai. Visuomet skaiciu klausinedavo, paskui pradejo pats parduotuvese kainas skaityti, pvz. 3999 lt. ir pan.
Ka veiks mokykloje - kol kas nelabai galvoju, dabar gruodi sueis 6 metai, tai vistiek i pirma klase leisim kitais metais - kaip priklauso. Prades mokytis - tada ziuresim kas ir kaip.
beje, skaityti - skaiciuoti yra viena, taciau reikalingas ne tik intelektas, bet ir atitinkama vaiko branda - sugebejimas bendrauti, spresti prblemas su kitais. tai va siuo atzvilgiu negaliu pasakyti, kad mano vaikas kazkuo pranasesnis...
Atsakyti
QUOTE(Lija @ 2006 11 26, 22:37)
Neverciu ir as nieko, bet mazasis 3,5 metu pazista visas raides su visom nosinem.
Galu gale, kaip uzdraust vaikui dometis? Nesakyt kokia raide, nes per anksti?

Taigi ir sakau, jei nenori - nėra reikalo laužti, bet jei pats domisi - tik pirmyn!
Pvz., maniškė ne skaitytoja, bet piešia kasdien ir daug. Nei prašau, nei siūlau - pati ateina ir paprašo popieriaus. O skaityti nenori. Jaunesnioji irgi ne knygų draugė, bet mėgsta bendrauti ir judėti. Žinoma, man labai gražu, kai keturmečiai patys sau pasakas pasiskaito, bet negi užlauši to nenorintį vaiką vien dėl "gražumo"? Vaikas yra asmenybė, o ne tėvų įnorių vykdytojas.
Kiekvienas vaikas kitoks ir kiekvienas turi savo pomėgius. Manau, penkiamečio dar nereikia versti mokytis to, ko jis nenori. Tokiu būdu labai lengva vaikui įvaryti pasibjaurėjimą kokiu nors mokslu ar veikla. Tegul domisi tuo, kas jam patinka. O pirmoj klasėj turės progą išbandyti jėgas visose kitose srityse.
Svarbiausia, kad vaikas gerai jaustųsi psichologiškai. Sako, ikimokyklinis periodas yra ypač svarbus dvasiniams ir moraliniams pagrindams formuoti. O mokykla tam ir yra nuo 6-7 metų, kad būtent to amžiaus vaikai subręsta mokslams.

Žinoma, išimčių būna visur... mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Lapyna @ 2006 11 27, 00:23)
Žinoma, man labai gražu, kai keturmečiai patys sau pasakas pasiskaito, bet negi užlauši to nenorintį vaiką vien dėl "gražumo"? Vaikas yra asmenybė, o ne tėvų įnorių vykdytojas.

O man negražu biggrin.gif - mažiukams pasakas turi skaityt tėvai. Maniškis, nors ir skaito nuo penkerių, sau pasakos vakarais niekada pats nesiskaito schmoll.gif biggrin.gif

Dėl laužimo - laužk nelaužęs tu tą vaiką dėl skaitymo, bet jei jam dar neatėjo laikas, nieko nepasieksi schmoll.gif . Vieniems tas laikas ateina labai anksti, kitiems (beje, daugumai) - apie 6 - 7 metus. Sūnus raides pažino nuo 1,5 m ir jų nebeužmiršo, o va dukrai tos raidės - buvusios nebuvusios - neįdomu. Ir joks laužimas jos neprivers tų raidžių išmokt, nes dar tikrai neatėjo laikas mirksiukas.gif
Atsakyti
Dėl laužimo, tai- akurat. Maniškė dar paaiškina-tai jau tingit man paskaityt?...Svarbiausia, rašyt beveik išmoko-sau žodį kelis kartus kartoja ir po raidę rašo, o perskaityt-nei kaip. Po skiemenį pasako, bet žodžio iš jų nesudeda nors tu ką g.gif
Atsakyti
Mano sesiametis neskaito ir raidziu nepazysta ir mokintis ju net nenori ir nematau jokios tragedijos- nenori nereikia. Ateis laikas ir skaitys lotuliukas.gif
Atsakyti
mano 5-metis raides pazysta visas ir skaicius,bet skaityti dar nemoka.As nuo 4 metu pradejau mokint kiekviena diena po viena raide rasyt.Savo varda jau moka perskaityt ir parasyt.
Atsakyti