Įkraunama...
Įkraunama...

Ar jūsų 5-ečiai jau skaito?

QUOTE(Pūkelis @ 2006 09 25, 23:00)
pedagogai prašo vaikų geriau namie nemokinti rašyti, nes gali netaisyklingai išmokti, po to bus sunku perauklėti mokykloje. Nežinau kiek tos teisybės smile.gif

Nuo trejų metukų sūnus pradėjo vaikščioti į tokią mokyklėlę. Ėjo du kartus per savaitę po dvi valandas, šiemet eina tris kartus per savaitę, bet irgi po dvi valandas. Jam liepą suėjo keturi. Tai iš tos mokyklėlės pernai faktiškai pirmą "mokslų" savaitę parsinešė abėcėlę su "nurodymais" kaip mokyti (jeigu tėveliams ir vaikui toks noras yr, žinoma mirksiukas.gif) rašyti visas raides (didžiąsias ir mažąsias), t.y. taip pat kaip jie bus mokomi toj mokyklėlėj smile.gif. Vaikas skatinamas rašyti mažosiomis raidėmis, išskyrus tikrinius daiktavardžius. Mūsų atveju pedagogai kaip ir neprašo nemokyti, o gal atvirkščiai smile.gif.

Sūnus pats pradėjo rašyti raides (pradžioj didžiąsias) gal prieš sueinant trims metams. Kadangi mano atmintis "šlubuoja", neprisimenu (o gal neatkreipiau dėmesio), kada jau pažinojo visas raides. Dabar skaito, bet dar ne pasakas, o tik pavienius žodžius smile.gif.

Mane kartais nustebina jo pasirinkimai. Anądien bibliotekoj išsirinko DVD apie trupmenas. Maniau, kad tikrai nežiūrės, bet jam labai ta laidelė patinka g.gif. Anksčiau buvo išsirinkęs laidelę apie ženklų kalbą - irgi labai noriai žiūrėjo g.gif.
Atsakyti
QUOTE(delfinas @ 2006 09 26, 20:32)
Nuo trejų metukų sūnus pradėjo vaikščioti į tokią mokyklėlę. Ėjo du kartus per savaitę po dvi valandas, šiemet eina tris kartus per savaitę, bet irgi po dvi valandas. Jam liepą suėjo keturi. Tai iš tos mokyklėlės pernai faktiškai pirmą "mokslų" savaitę parsinešė abėcėlę su "nurodymais" kaip mokyti (jeigu tėveliams ir vaikui toks noras yr, žinoma mirksiukas.gif) rašyti visas raides (didžiąsias ir mažąsias), t.y. taip pat kaip jie bus mokomi toj mokyklėlėj smile.gif. Vaikas skatinamas rašyti mažosiomis raidėmis, išskyrus tikrinius daiktavardžius. Mūsų atveju pedagogai kaip ir neprašo nemokyti, o gal atvirkščiai smile.gif.

Sūnus pats pradėjo rašyti raides (pradžioj didžiąsias) gal prieš sueinant trims metams. Kadangi mano atmintis "šlubuoja", neprisimenu (o gal neatkreipiau dėmesio), kada jau pažinojo visas raides. Dabar skaito, bet dar ne pasakas, o tik pavienius žodžius smile.gif.

Matot tas skaitymas skaitymui nelygus, ir dar nieko nereiškia jei vaikas moka suskaičiuoti iki 100, jei jis neskiria kuris skaičius didesnis ar mažesnis ar skaičiuoti atbuline tvarka. Šaunu jei vaikas skaito, bet tai dar nerodiklis ar jis jau pasiruošęs mokyklai. Manau labai svarbu, kaip pats vaikas save vertina, jo emocijos, savikontrolė, kitiems pagarba, loginis mąstymas, kūrybinis mąstymas ir t.t.
Mums dabar paruošiamieji metai darželyje, bet pedagogės kurios ruoš vaikus mokyklai iš karto perspėjo tėvelius. "Nesitikėkite , kad mes išmokysime vaikus rašyti ar skaityti". Didelis dėmesys bus skiriamas vaiko ūgdymui, loginiam mąstymui, emocijoms, kūrybai ir tuo pačiu mokslui, viską suderins kartu. Lavins judesius, pirštų – riešo motorika, akies – rankos koordinacija ir t.t. Žodžiu pagyvensime , pamatysime, svarbu yra noras ir suvokimas mokyklai, o toliau viskas savaime ir tėvelių pagalba.
Atsakyti
QUOTE(Pūkelis @ 2006 09 27, 10:46)
Mums dabar paruošiamieji metai darželyje, bet pedagogės kurios ruoš vaikus mokyklai iš karto perspėjo tėvelius. "Nesitikėkite , kad mes išmokysime vaikus rašyti ar skaityti".

Tai ir neprivalo išmokyti nei skaityti, nei rašyti. Tam skirta pirmoji klasė. O priešmokyklinėje grupėje vaikas yra "brandinamas" mokyklai.
Atsakyti
QUOTE(Pūkelis @ 2006 09 27, 00:46)
Šaunu jei vaikas skaito, bet tai dar nerodiklis ar jis jau pasiruošęs mokyklai. Manau labai svarbu, kaip pats vaikas save vertina, jo emocijos, savikontrolė, kitiems pagarba, loginis mąstymas, kūrybinis mąstymas ir t.t.

Visiškai sutinku drinks_cheers.gif. Sūnaus mokytojos ir mokyklėlės direktorė man sakė, kad jis yra jau dabar pasiruošęs priešmokyklinei grupei (įtariu, kad pagal atitinkamus rodiklius g.gif), bet nematau reikalo skubinti to, ko nereikia smile.gif.
Atsakyti
manoji 5eriu jau skaite ax.gif
Atsakyti
QUOTE(vivjana @ 2006 09 21, 21:18)
Mano penkemete skaityt nemoka, ir darzely is 22-ieju penkiameciu nei vienas nemoka skaityt...

O kaip jūsiškiai?

Maniske penkiamete jau skaito knygutes. Zinoma iki tobulo skaitymo dar toli... Kazkaip didziasias raides issiklausinejo jau seniai, o veliau pasieme abecele ir pati ismoko mazasias(buvo labai idomu ja besimokancia stebeti, net vaiksciodama rankose laike abecele, mazasias raides ismoko per pora dienu), neuzilgo pradejo skaityti smile.gif
Skaityti nemokiau visiskai. Tiesiog daznai jai pati skaitydavau, bibliotekoje leisdavau paciai issirinkti knygas...
nu va prisigyriau blush2.gif

Snekejot apie rasyma, tai spausdintinem raidem galima mokyti, nereikia rasytinem mirksiukas.gif
Pati rasiau budama penkiu ir skaityt mokejau, skaitydavau net nakti su zibintuveliu lotuliukas.gif mokytoja turedavo duoti papildomu uzduociu, kad neplepeciau lotuliukas.gif
Atsakyti
Skaitau, skaitau jūsų diskusiją ir kažko negera pasidarė ypač dėl pakankamai kategoriškų, kai kurių mamyčių teiginių (klausimų)....
Taip, mano vienas penkiametis nežino spalvų NEŽINO, kitas žino, nes eidami į darželį pernai vardindavom mašinų spalvas. Vienas žino, kitas ne - dirbta vienodai. Tik tas, kuris žino spalvas negali pamėgdžioti "Ledynmečio" veikėjų dialogų :-)
Vienas pažįsta raides, kitas ne. Tas, kuris nepažįsta, klausia kokia raidė, kartais paprašo pasimokyti raideles.... Aš rodau jam, jis bando... tuo tarpu dabar jau pažįstantysis raides, o kai dar jų ir nepažino- nesimokindavo, o tik gulinėdavo ant sofos ar kur nors plavinėdavo, visai raidėmis nesidomi :-) Jam, tai toks niekuo neįpatingas ir nevertas dėmesio daiktas, kad..... geriau jis su sese pasišnekės apie planetas (tipo kuri planeta, kurį žmogų valdo :-) ) Bet gudruolis (atseit gudruolis) negali vienas žaisti, tuo tarpu žioplas ( tipo ) vienas gali ir pusvalndį pražaisti su gyvūnais ir mašinomis (gal ir ilgiau pažaistų, bet atbėga brolis) :-)
Kartais labai sunku matyti tokius dvynukų skirtumus, bet kai ramiai pagalvoju ir pasigilinu, matau, kad kiekvienas turi savų privalumų..... Tai tiek apie penkiamečius.....
Atsakyti
Maniškis neskaito dar,nors raides visas pažįsta (jam jau virš šešių). Bet ateis laikas ir mokėsim viską thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(vivjana @ 2006 09 21, 23:18)
Mano penkemete skaityt nemoka, ir darzely is 22-ieju penkiameciu nei vienas nemoka skaityt...

O kaip jūsiškiai?

Mūsų jau 6 m. , bet dar neskaito, ir išgrupės gal keli skaito. Auklėtojos sako, kad nebūtina.
Papildyta:
QUOTE(aktore @ 2006 09 27, 23:45)
manoji 5eriu jau skaite  ax.gif

Gal jūs kaip nors padėjot ar skatinot. Mūsų visai nesidomi skaitymu.
Atsakyti
QUOTE(igne75 @ 2006 11 22, 16:52)
Mūsų jau 6 m. , bet dar neskaito, ir išgrupės gal keli skaito. Auklėtojos sako, kad nebūtina.

Mano sūnus skaityt pradėjo 5-ių, grupėje buvo tokie skaitovai 2. Dabar lanko priešmokyklinę grupę ir ten jie tikrai mokosi pažinti raides ir skaityt blink.gif Tai kodėl jūsų auklėtoja sako, kad nebūtina g.gif ?
Atsakyti
neskaito nes tik 4 raides zino.prisiskaitys dar.
Atsakyti
Mano irgi tokia nuomonė,kad skubėti neverta. Estetinėje mokyklėlėje 4-6m.vaikučiams,,kurioje dirbu 16m pastebėjau,kad vaikučių -mažučių versti nereikia.Labai svarbu skatinti norą ir supratimą norėti pažinti raideles,skaityti...Kai mažiukas pradeda anksti skaityti , skaičiuoti-būna pats, pats grupėje, o susitikus tėvelius po keletos metų sužinai, kaip vaikui buvo sunku mokykloje,nes kiti vaikai net raidelių nepažysta,o jis neturi ką per pamokėles veikti.Jei papuls gera , dėmesinga auklėtoja,sugebės su juo individualiai padirbėti-vaikas išgelbėtas,o jei ne- gali tapti tinginys,neklaužada,nes jam nusibos laukti ,kol kiti vaikai pasieks jo lygį.Gali pradėti užsiimti savo reikalais.Viskas turi vykti naturaliai. 4u.gif
Atsakyti