Įkraunama...
Įkraunama...

Ar jūsų 5-ečiai jau skaito?

QUOTE(klaara @ 2008 08 01, 17:24)
biggrin.gif -tai tada jusiskis tures progos pasimokyti pirmoje klaseje kantrybes ir vaikiskumo!-nera to blogo,kas neiseitu i gera smile.gif

Jei Jusu persamas vaikiskumas nemoksiskume, tai aciu- gal nereikia tokiu "pamoku". :)Toks ispudis, kad kai kam laimingas vaikas- ta nemoksa, todel ji butina saugoti nuo rasymo-skaitymo-skaiciavimo. Gaila, juk savo vaikams taip atimat galimybe isgyvent dar pilnesne vaikyste. Na, jei vaikas negabus, tai nieko nepadarysi, bet dirbtinai stabdyt gabuoli ir zutbut stengtis lygiuotis i maziausiai mokancius bendraamzius- tai vargu ar labai pades vaikui gyvenime... Tie, kurie skaito...- tai irgi vaikai, tiesiog ju suvokimas yra kur kas labiau islavejes, o tuo paciu ju fantazija turi galimybiu ir irankiu sparciau laveti. Todel ir zaidimai ju turiningesni.

Nieko tokio, is dukros klases atsimenu- dauguma ateina jau mokedami skaityti-rasyti. Telieka tiketis, kad taip pasiseks ir sunui. smile.gif

Atsakyti
QUOTE(alfa159 @ 2008 08 01, 17:57)
Nieko tokio, is dukros klases atsimenu- dauguma ateina jau mokedami skaityti-rasyti.  Telieka tiketis, kad taip pasiseks ir sunui. smile.gif

nieko tokio jei ir nepasiseks mirksiukas.gif persoks kelias klases ir atsidurs tarp bendraprociu mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(alfa159 @ 2008 08 01, 13:25)
Na ir uzsipuolet Latimerija.  biggrin.gif Leiskit speti-  jusu vaikai neskaito, neraso, neskaiciuoja, jokiu ypatingesniu gabumu nesimato. O ir teveliai ambicijom gyvenime nepasizymi, mat gasdina gabiu vaiku tevus, kad siuos pravardziuos moksliukais, kad jie draugu netures.  doh.gif Na, jei gabiesiems bijoti tokiu etikeciu, tai visa gyvenima reiketu apsimetineti kvailesniu, nei esi? Ir apsimeti kvailesniu, kad susidraugautum su tokiais, kurie pavydi kitiems proto ir gabumu? Na, savo vaikams tokiu draugeliu nelinkiu.

Lametrija, labai gerai suprantu Tavo "problema". Aisku, leisk Tu ta mergyte i mokykla. Mano dukra ejo i pirma klase seseriu. Dabar jau eis i sesta. Istojus i Jezuitu gimnazija, mokosi puikiai- yra pirmune, vidurkis beveik desimt. Neturi problemu nei del draugu, nei del mokslu, nei del kruvos uzklasiniu uzsiemimu- muzikavimu, menu, sportu...  thumbup.gif

O vat su berniuku, jauciu, be reikalo pastabdziau. Jam seseri sueis po menesio. Rasiau jau sioj temoj- raso, skaito, skaiciuoja, bla bla bla. Beje, dviraciai, sportai, gitara- liuks. Dar sia vasara nardyti ismoko- is vandens neistraukiam... Mintis delioja graziai, risliai, domisi viskuo, gabus, imlus vaikas, matosi, kad galva gera. Bet vat kieme susidraugavo su vienu seseriu metu berniuku. Abu tures po metu eiti i pirma klase. Skirtumas akis bado. Mano vaikis mokosi kantrybes su juo- na su tuo kitu sesemeciu susisneketi.... doh.gif Ko paklausi- to negausi. Pvz., siandien. Maniski sako- as tau paskambinsiu, koks telefonas? Nesupranta tas vaikis, sako- pirma S.  blink.gif Maniskis sako- skaiciai turi buti, ne S. Na, tas vaikis is galvos kazkokia nesamone- 4567. Maniskis toliau kantriai- tai ne telefonas, telefona sudaro sesi skaiciai, paklausk mamos, o ji gali uzrasyti arba atsiusti mano mamai elektroniniu pastu tokiu tai adresu. Tas vaikis-  unsure.gif . Na, mes su jo mama pazistamos, tai suorganizavom...

Ir taip kiekvienam zingsnyje- zaidimuose, gaudynese... Mano akimis, tas vaikas yra tokiam lygyje, kokiame maniskis buvo treju metu. Ju dialogai tokie prasilenkiantys prasilenkiantys...

Tai rupus miltai, jei absoliuti dauguma klases bus tokia neskaitanti-neskaiciuojanti- vaikyste su nuspaustu stabdziu pasimegavus, ka ten veiks maniskis? Gi nuobodu bus.  blink.gif Telieka viltis, kad ateis daugiau vaiku i pirma klase jau gerai skaitydami, skaiciiuodami ir pasaulyje besigraibantys.  g.gif

pagaliau perskaiciau kazka malonaus savo ausiai thumbup.gif labai tau aciu uz palaikyma, as ir manau kad jei vaikas gabus tai reikia skatinti ta jo gabuma, o ne slopinti. maniske nat ir darzelyje kai jai buvo 2 metukai is lopsinuku perkele pas didesnius vaikus nes jai nebuvo ka veikti su tais maziukais, nes dauguma is ju net nesnekejo, o maniske jau buvo savarnkiska mergyte, pati valge, pati apsirengt mokejo, ir jau be sauskelniu i darziuka ejo. didziuojuosi kad turiu tokia protinga mergaite ir tikiuosi jog mazoji bus bent per pus tokia protinga kaip jos sese ax.gif
Atsakyti
[quote=alfa159,2008 08 01, 13:25]
Na ir uzsipuolet Latimerija. biggrin.gif Leiskit speti- jusu vaikai neskaito, neraso, neskaiciuoja, jokiu ypatingesniu gabumu nesimato.

Ot ir skaito ,ir skaiciuoja (4m)rolleyes.gif Tik dar neraso. O perspejam mamyte ne del ambiciju , o del praktikos, nes dirbu mokykloje .Mano vaikas eis i mokyka 6,11m ir tai galvoju, kad gaila , kad rugseji gimes.Dar uztraukciau metus .Ir ne del to , kad negabus, o del to, kad proto daugiau ir pajegumo bus ( ne taip pavargs vyresnese klasese) mirksiukas.gif O kad mamyte didziuojasi savo vaiku, tai puiku. thumbup.gif
Papildyta:
QUOTE(alfa159 @ 2008 08 01, 18:57)
Jei Jusu persamas vaikiskumas nemoksiskume, tai aciu- gal nereikia tokiu "pamoku".  :)Toks ispudis, kad kai kam laimingas vaikas- ta nemoksa, todel ji butina saugoti nuo rasymo-skaitymo-skaiciavimo. Gaila, juk savo vaikams taip atimat galimybe isgyvent dar pilnesne vaikyste. Na, jei vaikas negabus, tai nieko nepadarysi, bet dirbtinai stabdyt gabuoli ir zutbut stengtis lygiuotis i maziausiai mokancius bendraamzius- tai vargu ar labai pades vaikui gyvenime... Tie, kurie skaito...- tai irgi vaikai, tiesiog ju suvokimas yra kur kas labiau islavejes, o tuo paciu ju fantazija turi galimybiu ir irankiu sparciau laveti. Todel ir zaidimai ju turiningesni.

Nieko tokio, is dukros klases atsimenu- dauguma ateina jau mokedami skaityti-rasyti.  Telieka tiketis, kad taip pasiseks ir sunui. smile.gif

O kodel Jus galvojate, kad tas vaikas nemoksa? Gal jam ne telefono numeris buvo i galva kalamas, o kiti dalykai, ko jusiskis nemoka. Jeigu jusiskiui su juo idomu, vadinasi, kazko ir jis nemoka g.gif
Atsakyti
QUOTE(Vaivorykštė @ 2008 08 01, 22:46)
O kodel Jus galvojate, kad tas vaikas nemoksa? Gal jam ne telefono numeris buvo i galva kalamas, o kiti dalykai, ko jusiskis nemoka. Jeigu jusiskiui su juo idomu, vadinasi, kazko ir jis nemoka g.gif

Matau as ta vaika...O maniskis su juo todel, kad tai vienintelis berniukas kaiminysteje. biggrin.gif Manau, kiekvienam amziuje skirtingus dalykus reikia isgyventi ir ismokti. Yra savas laikas kalbeti su pauksciukais ir medeliais ju "kalba", ir savas laikas zaisti kautynes su susikurtomis galiomis, auksciausiu tikslu, o tuose medziuose ar pauksciuose matyti pasakiskus priesus ar sava kariuomene. Ir dar yra savas laikas studijuoti biologija. Bet kai zmogus taip ir lieka lygyje "pauksiuukas cyp-cyp", tai nieko gero. Manau, kad cia del tevu tingejimo. Lengviausia gi nieko nedaryti. Ir dar grazu pateisinima tureti- atseit, vaikyste saugom. mirksiukas.gif O is tiesu, tai ir vaikysteje turi buti tobulejimas, ziniu kaupimas. Man, pvz., vaikysteje buvo labai idomu spresti loginius uzdavinius, kuriu moke tetis, ir nemanau, kad del ju nukentejo mano vaikyste. smile.gif

As pati gimus rugsejo pabaigoje, tai i mokykla pradejau eiti seseriu. Man mokytis buvo laaaabai lengva. smile.gif Manau, kad formalus amzius tera orientyras, o vaikai yra individualybes, todel kikvienas vaikas turi pradeti lankyt mokykla jam tinkamu laiku. smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo alfa159: 02 rugpjūčio 2008 - 11:42
nu bet tu ir saunuole thumbup.gif rezi viska tiesiai sviesiai. pritariu kad vaikyste nenukencia jei vaikas pradeda lankyti mokykla. na o jei jau motinos taip nori "issaugoti vaikyste" tai is viso kam leisti vaika i ta mokykla? tegu sau laksto po pievas ir dziaugiasi savo pauksciukais cyp-cyp lotuliukas.gif na o jei rimtai tai ir mokinantis galima dziaugtis vaikyste. is savo patirties galiu pasakyti kad mokslas ir zaidimai yra 2 suderinami dalykai. o cia dar pries tai buvo tokia replika del to telefono numerio, kad tipo vaikui ne tel nr buvo kalamas o kitokie dalykai. tai manau vaikams nebutina kalti i galva, pavyzdziui maniske pati norejo zinoti ir dabar zino musu adresa, mociutes adresa, mano telefono numeri, abieju mociuciu pavardes, turi savo mobiluji telefona, kartais viena grizta is mociutes autobusu. nu manau jei vaikas nores kazka ismokti tai jam nieko nereikes kalti i galva. tarkim kaip ir su rasymu. kiek manoji prasydavo kad pamokinciau rasyt zodzius tai po mano paaiskinimu jai nieko nesigaudavo, bet va viena diena ji rase raideles ir sesute pasake kazkoki "zodeli" as taip juokais pasakiau Sarlotei kad parasytu ka sese pasake ir net akis ispuciau kai pamaciau jog teisingai parase thumbup.gif ir cia manau ne mano nuopelnas kad ji ismoko o jos pacios, nes labai norejo parasyti sesutes istarta zodi.
Atsakyti
As patart negaliu siuo klausimu, tik galiu aprasyti savo patirti. As esu gimusi metu gale, mane i mokykla leido 7, po beveik 4 menesiu suejo 8. As pati i mokykla labai verziausi, tetis norejo leisti mane anksciau, nuo 6, bet mama uzprotestavo del tos pacios "vaikystes". Man mokykloje buvo labai nuobodu, namie pamokas ruosdavau tik rastu, ir tik tas, kuriu nespedavau per pertraukas mokykloje padaryti. Zodziu nieko nesimokiau, uztekdavo to, ka isgirsdavau mokykloje. Ir zinokite, nuo to nieko gero. As norejau, kad mokykloje man butu idomu, o ne nuobodu. Mokytis neismokau ("pasedeti" prie knygu, pagaliau, ismokti "susideti" informacija i galva), t.y. ismokau ta daryti daug veliau (buciau pradejusi anksciau, butu lengviau sekesi), jau universitete. O dar papuoliau i "dunduku" klase (taip mus mokytojai vadindavo). Apie kazkoki papildoma mokymasi, papildomos inf-jos pateikimo is mokytojos puses net kalbos nebudavo - absoliuciai didzioji dalis klases nesugebedavo isisavinti to, kad budavo privaloma. Zodziu, as jauciausi mokykloje galinti zymiai daugiau "pavezti", bet buvau nuolat stabdoma. Man buvo nuobodu, o nuobodulys smalsiam vaikui yra kancia.
Dar parasysiu, kaip vaikai mokomi Prancuzijoje. Vaikiukai i mokykla pradeda eiti 3 metu (jei gime metu gale, tai ir 2). Puse dienos mokykloje praleisti privaloma: jie ten ne tik zaidzia, bet mokosi skaiciuoti, pazinti spalvas, formas ir pan. Jei tevai gali, vaika is mokyklos galima atsiimti 12 val. Jei tevai dirba, vaikas lieka mokykloje minimum iki 16.30. Mokyklos lovu neturi, jei vaikai nori, gali prigulti ant grindu ant paklotelio ar kokio plonycio ciuzinuko. Beje, gabus vaikai labai daznai keliami i aukstesnes klases. Nei karto neteko nei girdeti, nei skaityti zurnaluose, kad kas nors tokia sistema laikytu netinkama del to, kad is vaiku "atimama vaikyste", ar kad vaiko kelimas i aukstesne klase galetu buti trauma vaikui (bendravimas su vyresniais draugais, galbut draugu praradimas buvusioj klasej) ar sukeltu kazkokias bendravimo problemas. Uztat man truputi ir keista, kodel daugelis lietuviu mamu taip neigiamai ziuri i ankstesni vaiko leidima i mokykla.
Beje, dar kai sunus lanke mokykla Lietuvoje, jo klaseje buvo mergaite, pradejusi lankyti mokykla 6-iu. Savo ziniomis ir savarankiskumu ji gerokai lenke 7-cius. Teko kalbetis su jos mama, tai ji sake, jog pagrindinis motyvas, del ko ja leido anksciau i mokykla, ir buvo labai didelis mergaites savarankiskumas. Darzelyje tarp su savo bendraamziais ji atrode kaip mama su vaikais.
Tai tiek.
Atsakyti
Pireja, tavo atveju manau tevai kalti, kad nepastebejo, kad tau nuobodu mirksiukas.gif nemanau, kad nebuvo galima susitarti tave i kita klase perkelti ar i ausktesne klase mirksiukas.gif arba jiems nieko nesakei, o jie nepastebejo g.gif

QUOTE(alfa159 @ 2008 08 02, 11:38)
Matau as ta vaika...O maniskis su juo todel, kad tai vienintelis berniukas kaiminysteje.  biggrin.gif Manau, kiekvienam amziuje skirtingus dalykus reikia isgyventi ir ismokti.

mano asmenine nuomone, jus labai didziuojates savo vaikais. tas aisku, yra labai gerai, bet.. pradedat niekit kitus vaikus. ne visi juk gabus, ne visi protingi, netgi, reikia juk visokiu mirksiukas.gif kad veliau butu ir bankininkai ir darbuotojai (be kuriu mes ir neissiverstume mirksiukas.gif ). jusu mintys man labai piktos, sakyciau. tiesiog smerkiat visus kitus, blogesnius uz save..

as asmeniskai manau, kad mano vaikas yra labai protingas(jei tiksliau tai sako kiti, man ji yra vaikas kaip vaikas ir tiek). gerai, ji nemoka skaityti, nemoka parasyti, jei zodzio nepadiktuoju paraidziui, bet kokia cia tragedija g.gif ji gyvenimui protinga. pazystu ne viena moksliuka, kuris gyvenime atrodo galva is vis nesivadovauja, o visos mintys tik mokslas mokslas mokslas. manau, reik moket suderinti tuos abu dalykus mirksiukas.gif kad ir cia jusu pavyzdiu, kad zinotumk kada reikia pasakyti cyp cyp, o kada apie aukstas materijas pakalbeti. juk to reikia mirksiukas.gif

as beja ir galvojau, ar nereiktu jos leist i mokykla, nes ji labai nori, bet negaliu anksciau. eis sesiu metu ir keliu menesiu, o veliau eit irgi negali. grieztos taisykles cia mirksiukas.gif leisiu i burelius, kad galetu issirinkti, ka nori daryti, nors as jau ir dabar zinau, kur ja labiausiai traukia, ir tuo be galo dziaugiuosi. net, jei sakau, kad mano galva ir prota paveldejus, negaliu atsidziaugt, kad tevelio sugebejimus irgi gavo mirksiukas.gif

ach, niu ir mano manymu cia tokie komentarai, ne del to, kad vieni ar kiti vaikai protingesni ar ne, o kaip nuomone isreiksiama mirksiukas.gif
jei galvojat,kad vaikas laimingas bus eidamas anksti i mokykla, leiskit, jei jis pats nenori, tai kam versti . kalba baigta mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Pireja @ 2008 08 02, 14:37)
As patart negaliu siuo klausimu, tik galiu aprasyti savo patirti. As esu gimusi metu gale, mane i mokykla leido 7, po beveik 4 menesiu suejo 8.

aš išėjau be penkių minučių septynių metų, nes esu gimus rugsėjį. bet irgi neprisimenu, kad mokykloje būtų buvę įdomu. verysad.gif
dėl to labai greitai pradėjau tingėti ir įgavau požiūrį "o kam to reikia".
ir dar mokykloj pažinimo džiaugsmą nustelbia muštras, normatyvai ir reikalavimai. dėl to suprantu kai kurių tėvų norą "saugot vaikystę", nes eit į mokyklą tai ne tas pats kas skaityt knygutes ir spręst galvosūkius. Prancūzijoj gal neužkrauna vaikų tokiu kiekiu namų darbų ir kontrolinių. o čia jei vaikas mažiau gabus, tai mokslas greitai virsta stresu.
Atsakyti
QUOTE(alfa159 @ 2008 08 02, 12:38)
Matau as ta vaika...O maniskis su juo todel, kad tai vienintelis berniukas kaiminysteje.  biggrin.gif Manau, kiekvienam amziuje skirtingus dalykus reikia isgyventi ir ismokti. Yra savas laikas kalbeti su pauksciukais ir medeliais ju "kalba", ir savas laikas zaisti kautynes su susikurtomis galiomis, auksciausiu tikslu, o tuose medziuose ar pauksciuose matyti  pasakiskus priesus ar sava kariuomene. Ir dar yra savas laikas studijuoti biologija. Bet kai zmogus taip ir lieka lygyje "pauksiuukas cyp-cyp", tai nieko gero. Manau, kad cia del tevu tingejimo. Lengviausia gi nieko nedaryti. Ir dar grazu pateisinima tureti- atseit, vaikyste saugom.  mirksiukas.gif O is tiesu, tai ir vaikysteje turi buti tobulejimas, ziniu kaupimas. Man, pvz.,  vaikysteje buvo labai idomu spresti loginius uzdavinius, kuriu moke tetis, ir nemanau, kad del ju nukentejo mano vaikyste.  smile.gif

As pati gimus rugsejo pabaigoje, tai i mokykla pradejau eiti seseriu. Man mokytis buvo laaaabai lengva.  smile.gif Manau, kad formalus amzius tera orientyras, o vaikai yra individualybes, todel kikvienas vaikas turi pradeti lankyt mokykla jam tinkamu laiku.  smile.gif

oooo... koki protingi zodziai g.gif prieita nuo penkiameciu skaitymo iki kitu vaiku tevu auklejimo doh.gif aisku tiek , kad cia varginti rankas-bergzdzias reikalas schmoll.gif
mano penkiamete tikrai nesako cyp cyp, kaip jus cia protingai issireiskete, jau pora metu ir tobuleja kaip ir visi jos amziaus vaikai tongue.gif ir nenoriu, kad moketu daugiau, nes visas molonumas tame, kad nuejus i mokykla gali bendrai , draugiskai su visais mokytis elementariausiu dalyku thumbup.gif
cyp cyp cyp cyp lotuliukas.gif lotuliukas.gif lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(trys_spirgiukai @ 2008 08 02, 14:53)
Pireja, tavo atveju manau tevai kalti, kad nepastebejo, kad tau nuobodu  mirksiukas.gif  nemanau, kad nebuvo galima susitarti tave i kita klase perkelti ar i ausktesne klase  mirksiukas.gif  arba jiems nieko nesakei, o jie nepastebejo  g.gif

As nemanau, kad tevai kalti. Mes buvome trys vaikai seimoje, visais buvo rupinamasi, visi buvo lavinami, du is musu mokyklas baigeme medaliais (butu ir jauniausioji gavusi, bet nuo kazkelintu metu tu medaliu nebedave). Tai, kad as labai gerai mokiausi, tevams buvo visai suprantamas faktas. As nemanau, kad esu ypatingai gabi ar turiu kazokiu igimtu talentu. Tiesiog i mokykla as galejau iseiti tikrai anksciau, ir buciau puikiausiai susitvarkiusi ir su mokslais, ir su aplinka. As buvau tam pasiruosusi.
As mokykla baigiau pries 15 metu, ir tikrai savo aplinkoje nebuvau girdejusi, kad kas nors butu "persokes" i aukstesne klase. Manau, Lietuvoje tai yra itin retas reiskinys. Ir tikrai cia ne tevu kalte. Jiems as del mokslu nesiskundziau, buvau panirusi i knygu pasauly, ir man nieko daugiau nereikejo. Pamenu, kazkelintoje pradineje klaseje (jau nebepamenu kurioje) skaiciau "Raiteli be galvos". Kai as atsinesiau ja i mokykla (kad galeciau paskaityti per pertraukas) mano mokytoja is manes pasisaipe, kad "per anksti romanus skaityti pradejau". Kaip siandiena prisimenu tuos zodzius. Tai ar tokia mokytoja galetu imtis "zygiu" gabesni vaika perkelti i aukstesne klase?
Galiu tik dar pridurti, kad tingeti moksluose pradejau labai anksti, ir kai reikejo pasedeti prie knygu paskutiniaisiais metais tam, kad gerai pasiruosti stojamiesiems i medicina, as to nebesugebejau. Ko pasekoje igijau kita specialybe, aciu dievui, irgi patinkancia. Vat del ko man laiku isejimas i mokykla nebuvo naudingas.

QUOTE(Dios @ 2008 08 02, 15:02)
Prancūzijoj gal neužkrauna vaikų tokiu kiekiu namų darbų ir kontrolinių. o čia jei vaikas mažiau gabus, tai mokslas greitai virsta stresu.

Maziukams (iki 6 metu) pamoku neuzduoda. Nuo 6-iu metu vaikai praktiskai gauna namu darbu (teoriskai ne). Gal ju ir nera labai daug, bet vaikai mokyklose sedi iki 16.30. Jei tevai tuo laiku dirba, vaikai lieka prailgintose klasese iki 18 val. Taip kad kaip ir nera kada jiems tu namu darbu daryti. Tiesiog tie lietuviski namu darbai yra atliekami klasese, pamoku metu.
Mano sunus siais metais baige 6-a klase. Pamokos baigdavosi 16.30, namu darbu uzduoda, uzklasinis skaitymas irgi yra. Ir ne tik literaturai,bet, pav. siais metais mokesi Egipto istorijos ir reikejo perskaityti beigi atsiskaityti viena romana ta tema.
Atsakyti
oho kokia karšta diskusija įsiplieskė bigsmile.gif pasisakysiu ir aš. man kažkodėl atrodo, kad mergaites tikslingiau leisti anksčiau, o berniukus vėliau. nes berniukai labiau pešasi, galynėjasi ir kovoja dėl išlikimo -- valdo didesni ir stipresni, o ne tie kur geriau skaito. dėl to nemanau kad gerai vaikas jausis, jei bus pats mažiausias ir silpniausias.
Atsakyti