Na ir uzsipuolet Latimerija.
Leiskit speti- jusu vaikai neskaito, neraso, neskaiciuoja, jokiu ypatingesniu gabumu nesimato. O ir teveliai ambicijom gyvenime nepasizymi, mat gasdina gabiu vaiku tevus, kad siuos pravardziuos moksliukais, kad jie draugu netures.
Na, jei gabiesiems bijoti tokiu etikeciu, tai visa gyvenima reiketu apsimetineti kvailesniu, nei esi? Ir apsimeti kvailesniu, kad susidraugautum su tokiais, kurie pavydi kitiems proto ir gabumu? Na, savo vaikams tokiu draugeliu nelinkiu.
Lametrija, labai gerai suprantu Tavo "problema". Aisku, leisk Tu ta mergyte i mokykla. Mano dukra ejo i pirma klase seseriu. Dabar jau eis i sesta. Istojus i Jezuitu gimnazija, mokosi puikiai- yra pirmune, vidurkis beveik desimt. Neturi problemu nei del draugu, nei del mokslu, nei del kruvos uzklasiniu uzsiemimu- muzikavimu, menu, sportu...
O vat su berniuku, jauciu, be reikalo pastabdziau. Jam seseri sueis po menesio. Rasiau jau sioj temoj- raso, skaito, skaiciuoja, bla bla bla. Beje, dviraciai, sportai, gitara- liuks. Dar sia vasara nardyti ismoko- is vandens neistraukiam... Mintis delioja graziai, risliai, domisi viskuo, gabus, imlus vaikas, matosi, kad galva gera. Bet vat kieme susidraugavo su vienu seseriu metu berniuku. Abu tures po metu eiti i pirma klase. Skirtumas akis bado. Mano vaikis mokosi kantrybes su juo- na su tuo kitu sesemeciu susisneketi....
Ko paklausi- to negausi. Pvz., siandien. Maniski sako- as tau paskambinsiu, koks telefonas? Nesupranta tas vaikis, sako- pirma S.
Maniskis sako- skaiciai turi buti, ne S. Na, tas vaikis is galvos kazkokia nesamone- 4567. Maniskis toliau kantriai- tai ne telefonas, telefona sudaro sesi skaiciai, paklausk mamos, o ji gali uzrasyti arba atsiusti mano mamai elektroniniu pastu tokiu tai adresu. Tas vaikis-
. Na, mes su jo mama pazistamos, tai suorganizavom...
Ir taip kiekvienam zingsnyje- zaidimuose, gaudynese... Mano akimis, tas vaikas yra tokiam lygyje, kokiame maniskis buvo treju metu. Ju dialogai tokie prasilenkiantys prasilenkiantys...
Tai rupus miltai, jei absoliuti dauguma klases bus tokia neskaitanti-neskaiciuojanti- vaikyste su nuspaustu stabdziu pasimegavus, ka ten veiks maniskis? Gi nuobodu bus.
Telieka viltis, kad ateis daugiau vaiku i pirma klase jau gerai skaitydami, skaiciiuodami ir pasaulyje besigraibantys.