Įkraunama...
Įkraunama...

Ar jūsų 5-ečiai jau skaito?

QUOTE(Brasa @ 2008 06 18, 13:52)
Mano penkiametė per paskutinį mėnesį pramoko rašyt, o skaityt visvien niekaip biggrin.gif Žodžiu, rašydama ji sugeba išskirt tas raideles, supranta daugmaž kokia raide po kurios eina. O skaityt, t.y. kur raideles reikia sulipdyt į žodį, jai neišeina... O aš visada galvojau, kad vaikai pirmiau išmoksta skaityt, o tik paskui rašyt doh.gif  Ar bent jau kažkaip viską vienu laiku - o čia ... Parašyt parašo, o ką parašė perskaityt nebeišeina... lotuliukas.gif

drinks_cheers.gif mano keturmetei tas pats doh.gif Gal ir ji sugalvos netiketai kalendoriu pavartyti biggrin.gif Beje del to maziu skaitymo. Maniske 3m jau skaite paprastus zodelius, bet po keliu menesiu prikirpau kame ten reikalas biggrin.gif Nezinau kaip aiskiau aprasyti. Na, raides ji mokejo jau senokai, tai pradejom zaisti su skiemenukais. Po kiek laiko ji pamatydavo trumpus zodelius (dviskiemenius) pvz ant reklaminiu iskabu ar kur ir ji man juos pasakydavo. O pasirodo ji tiesiog isimine daug raidziu kombinaciju, ta prasme visa skiemeni kaip viena simboli tongue.gif Ji nesuprato, kad raides reikia skaityti viena po kitos, ji tiesiog is karto pasakydavo kas ten parasyta tongue.gif O dabar jau skaityt jai nebeidomu, uzejo rasymo manija. Namie zaidzia, kad tvarko dokumentus, kad ji advokate, notare arba kokia bankininke tongue.gif zinoma man po jos dokumentais pasirasyt butina lotuliukas.gif
Atsakyti
as pati budama 5 metu jau skaiciau normaliai (ne skiemenimis). na o va savo keturmetes niekaip nesugebu ismokinti, pazista ji visas abeceles raideles, net lengvus zodzius moka rasyti, moka sudeti skaicius ir juos atimti. o va su skaitymu problema schmoll.gif gal zinot kokiu patarimu kaip vaika ismokinti skaityti? dukryte rugseji eis i priesmokykline klase ir noreciau kad iki to laiko ismoktu bent kazkiek skaityti ax.gif buciau labai dekinga.
Atsakyti
QUOTE(Latimerija. @ 2008 07 03, 23:17)
as pati budama 5 metu jau skaiciau normaliai (ne skiemenimis). na o va savo keturmetes niekaip nesugebu ismokinti, pazista ji visas abeceles raideles, net lengvus zodzius moka rasyti, moka sudeti skaicius ir juos atimti. o va su skaitymu problema  schmoll.gif gal zinot kokiu patarimu kaip vaika ismokinti skaityti? dukryte rugseji eis i priesmokykline klase ir noreciau kad iki to laiko ismoktu bent kazkiek skaityti  ax.gif  buciau labai dekinga.

O kodėl jūs taip stengiatės išmokinti vaiką dar iki priešmokyklinės? unsure.gif Tokių dalykų moko mokykloje, o kol kas užtenka bendrauti, kartu skaityti knygas, pažinti pasaulį ir bręsti, kaip savarankiškam žmogučiui. smile.gif
Atsakyti
Jei jau taip mamytes norit mokyti skaityti, tai rekomenduosiu tokius skaitymo pradziamokslius: "Zylute" - pradziamokslis keturmeciams, "Genelis"- pradziamokslis penkiameciamsir dar yra sesiameciams, bet neatsimenu pavadinimo, tik zinau kad is L raides. Tikrai geros knygutes- pratybeles.Tik nepulkit kuo greiciau pasiekti rezultatu, o po truputi. ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Vaivorykštė @ 2008 07 04, 01:18)
Jei jau taip mamytes norit mokyti skaityti, tai rekomenduosiu tokius skaitymo pradziamokslius: "Zylute" - pradziamokslis keturmeciams, "Genelis"- pradziamokslis penkiameciamsir dar yra sesiameciams, bet neatsimenu pavadinimo, tik zinau kad is L raides. Tikrai geros knygutes- pratybeles.Tik nepulkit kuo greiciau pasiekti rezultatu, o po truputi. ax.gif

niekada neteko matyti pratybu tokiais pavadinimais. tikriausiai kazkur knygyne reiketu ieskoti? bigsmile.gif
Papildyta:
QUOTE(Ode @ 2008 07 04, 00:58)
O kodėl jūs taip stengiatės išmokinti vaiką dar iki priešmokyklinės?  unsure.gif Tokių dalykų moko mokykloje, o kol kas užtenka bendrauti, kartu skaityti knygas, pažinti pasaulį ir bręsti, kaip savarankiškam žmogučiui. smile.gif

na stengiuosi ja ismokinti ne del to kad cia mano uzgaida. mergaitei patinka tokie dalykai. ji vis praso kad perskaityciau koki zodi ir paskui ji pati bando perskaityti. bet nieko jai nesigaina schmoll.gif ir tada sedi nosi nukabinus ir klausineja kada ateis tas rugsejis ir kada ja mokytoja pagaliau ismokins skaityti verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(Latimerija. @ 2008 07 04, 01:24)
na stengiuosi ja ismokinti ne del to kad cia mano uzgaida. mergaitei patinka tokie dalykai. ji vis praso kad perskaityciau koki zodi ir paskui ji pati bando perskaityti. bet nieko jai nesigaina  schmoll.gif ir tada sedi nosi nukabinus ir klausineja kada ateis tas rugsejis ir kada ja mokytoja pagaliau ismokins skaityti  verysad.gif

Aišku. smile.gif Šiuo atveju, man atrodo, reikėtų tiesiog pašnekėti su dukrele, paaiškinti, kad supratimas ateis po truputį, kad ji ir taip daug moka, tad galvytė nespėja visko į galvą dėtis, kad kiekvienas vaikutis mokosi skirtingai: vieni pirmiau išmoksta skaityti, kiti skaičiuoti, vieni puikiai skaito, bet nenori ir nemoka skaičiuoti, kiti - atvirkščiai, kad tiesiog reikia klausyti, kaip skaito mama, po truputį bandyti ir kažkada pavyks. Jokių būdu dėl to negalima liūdėti. smile.gif
T.y. noriu pasakyti, kad pažvelkite į tai iš psichologinės pusės, nes tikrai mergytei nebūtina dar skaityti - daug vaikų dar ir tiek nemoka (aišku, keturmetei tai sunku suvokti smile.gif ). Jums reikia nuginti tą jos liūdesį. Nes jei imsitės metodikų, bet ji vis tiek nepersilauš, nes dar jai ne laikas, tai ji dar labiau liūdės. Bandyti tai, be abejo, galit - juk smagu mokytis, jei yra noras. Tiesiog lygiagrečiai duokit suprasti, kad viskam reikia laiko. 4u.gif
Na, čia mano kukli nuomonė.
Pamenu, kaip mūsų dukra mokėsi: dviejų pradėjo klausinėti raidžių ir greitai perkando abėcėlę, trijų rašė ir 'skaitė' keletą žodžių (mūsų vardus, mama, tėtė ir pan.) - grynai atsimindama vizualiai, nors net dviejų raidžių sąmoningai negalėjo sujungti į skiemenį (pvz. 'ma'), keturių vieną dieną ėmė ir sujungė - taip lyg iš niekur nieko. Tuomet tėtis iš didelio džiaugsmo parašė trumpą pasakaitę su dviejų-trijų skiemenų žodžiais ir ji ją lėtai perskaitė. Pati. Po to jau skaitymas tobulėjo, greitėjo.
Taigi, sėkmės ir nepersistenkit. 4u.gif
Atsakyti
"Zylutė" thumbup.gif . Su ja pradėjom mokytis skiemenis, bet ji kazkaip viską mintinai išmoko,o ne nuosekliai skaityti biggrin.gif
Atsakyti
Mane prosenelis nuo 3-ejų mokino skaityti biggrin.gif Taip kad būdama 4-erių skaičiau triskiemenius žodžius, o būdama 5-erių - jau normaliai skaičiau vaikiškas knygutes biggrin.gif Brolis irgi kažkur 5-erių išmoko skaityt, o dabar, būdamas 8-erių jau perskaitė 4 Hario Poterio knygas. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(JO/NE @ 2008 07 04, 10:40)
"Zylutė" thumbup.gif . Su ja pradėjom mokytis skiemenis, bet ji kazkaip viską mintinai išmoko,o ne nuosekliai skaityti biggrin.gif

As padariau korteles su skiemenukais , pvz.La, Sa ,Ka,Ro... Tada zaidem: traukem kiekviemas po skiemenuka ir turejom perskaityti. Kai truputi pramoko, tycia perskaitydavau neteisingai smile.gif po to traukdavom dvi korteles ir bandydavom sudeti, kad gautusi zodis, jei nesigaudavo, tai budavo linksma tarti nesamone ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vaivorykštė: 04 liepos 2008 - 23:17
QUOTE(Vaivorykštė @ 2008 07 05, 00:15)
As padariau korteles su skiemenukais , pvz.La, Sa ,Ka,Ro... Tada zaidem: traukem kiekviemas po skiemenuka ir turejom perskaityti. Kai truputi pramoko, tycia perskaitydavau neteisingai smile.gif po to traukdavom dvi korteles ir bandydavom sudeti, kad gautusi zodis, jei nesigaudavo, tai budavo linksma tarti nesamone ax.gif

Na nežinau, maniškė kažkaip visą skiemenį kaip vieną simbolį atsimena. Kažkaip jei pamato kažkur parašytą tai ir pasako koks skiemuo. Bet tas ir įdomiausia, kad pasako, o ne perskaito rolleyes.gif Dabar jau geras pusmetis kaip nebenori skaityt, bet labai stengiasi parašyt kokį žodį. Raidžių eiliškumą tai pavyksta sumąstyt, bet jei tą žodį parodau po 2 dienų tai neperskaito doh.gif
Atsakyti
Mano šešiametė labai silpnai skiemenukais bando skaityti verysad.gif .
Atsakyti
QUOTE(JO/NE @ 2008 07 05, 00:43)
Na nežinau, maniškė kažkaip visą skiemenį kaip vieną simbolį atsimena. Kažkaip jei pamato kažkur parašytą tai ir pasako koks skiemuo. Bet tas ir įdomiausia, kad pasako, o ne perskaito rolleyes.gif  Dabar jau geras pusmetis kaip nebenori skaityt, bet labai stengiasi parašyt kokį žodį. Raidžių eiliškumą tai pavyksta sumąstyt, bet jei tą žodį parodau po 2 dienų tai neperskaito doh.gif

Saunuole, kad bent bando thumbup.gif , as pas saviski net paprasyti negaliu, kad pabandytu doh.gif
Atsakyti