Įkraunama...
Įkraunama...

Ar jūsų 5-ečiai jau skaito?

QUOTE(mamutas @ 2008 04 25, 19:14)
Pritariu, kad 2 metukų vaikas tikrai gali pažinti visas raides, o 4 - laisvai skaityti. Turiu puikų pavyzdį - savo brolį.  biggrin.gif Nebuvo jis dėl to nei kiek nuskriaustas, o ismokė jį sena nevaikštanti močiutė.  ax.gif Tarybiniais laikais šiurpindavo jis visus, mama pasakoja, kaip poliklinikoj ji nešiojosi vos 2 metukų pyplį, o tas vardino visas iš eilės raides nuo kabinetų durų užrašų.  biggrin.gif Tėvai net lažindavosi su darugais, kad pasakys raides, vėliau, kad paskaitys ir t.t. Pradinėje neturėjo ką veikti, pradėjo žaisti šachmatais ir t.t. Užaugo ne kažkoks vunderkindas, normalus vyras, tik tiek, kad nepakenčia, kad jam kažkas vadovautų, jis pats turi visiems vadovauti. Tai ir turi savo verslą. biggrin.gif

Na maniškis tai dar ir keturių neurėdamas pradėjo skaityt..ir aš jo tikrai nemokinau ir neverčiau
Tiesiog jam pačiam labai įdomu buvo...ir pradėjo pats.
O raides tikrai metų laiko visas žinojo.

Lygiai toks pats mano brolis ir aš. Ir nesam mes jokie vunderkindai blush2.gif

Aš dar manau, kad visgi pavyzdys daug irgi duoda - savąjį auginau prie knygų, pati augau prie tėvų knygų...tada ir pačiam vaikui matyt kyla noras pažinti tas knygas...
Atsakyti
Mano vyresnelis irgi skaito abiem kalbom - lietuviskai ir angliskai.. Man smagu..jam smagu - jau tampa kaip zaidimas - "ar gali perskaityti si sakini ir isversti man?" Arba skaitom knygutes dialogu - isijausdami i veikejus.. Jam beje 4.5 metuku.. Bendrai visiskai neissiskiria is bendraamziu ir nemanau, kad suvokia skaityma kaip privaluma.. smile.gif CIa labiau mums kaip pasididziavimas.. Ir niekas jo neverte mokintis, tiesiog labai anksti pradejo kalbeti, pazinti raides ir.. knyginis jis pas mus. Va, ko negaleciau pasakyti apie jaunesniji - jis beveik 2 ir net nenori kalbeti.. Ka gali, tai parodyti "desine" ar "kaire" savo kuno dali.. smile.gif) Toks tinginukas jis.. nors knygutes labai megsta..
Atsakyti
QUOTE(brone @ 2008 04 26, 06:21)
Mano vyresnelis irgi skaito abiem kalbom - lietuviskai ir angliskai.. Man smagu..jam smagu - jau tampa kaip zaidimas - "ar gali perskaityti si sakini ir isversti man?" Arba skaitom knygutes dialogu - isijausdami i veikejus.. Jam beje 4.5 metuku.. Bendrai visiskai neissiskiria is bendraamziu ir nemanau, kad suvokia skaityma kaip privaluma..  smile.gif CIa labiau mums kaip pasididziavimas.. Ir niekas jo neverte mokintis, tiesiog labai anksti pradejo kalbeti, pazinti raides ir.. knyginis jis pas mus. Va, ko negaleciau pasakyti apie jaunesniji - jis beveik 2 ir net nenori kalbeti.. Ka gali, tai parodyti "desine" ar "kaire" savo kuno dali.. smile.gif) Toks tinginukas jis.. nors knygutes labai megsta..

Pas mus ta pati situacija, tik mano dukrai dabar 5,5 (irgi skaito dviem kalbom). O mažajam irgi vasarą 2. biggrin.gif
Man labai juokinga, kai žmonės pradeda moralizuoti: kokie jūs tėvai sadistai, vaiką verčiat mokytis skaityti. doh.gif Prieš gerus metus dukra, ruošiantis miegui, pasakė, kad tą vakarą skaitys pasaką ji. Perskaitė. Tik trečią vakarą suvokiau, kad mano vaikas jau skaito. doh.gif
O va su mažuoju kita šneka - jam tuoj du, o jis dar nė nešneka. Jam įdomiau ką nors sukonstruoti, paspaudinėti, pajunginėti. Inžinierius, ne humanitaras bus. lotuliukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Ode: 26 balandžio 2008 - 08:48
Oi, Ode, brone, gausit tuoj i skudurus kad isdrisot pasakyti, kad jusu vaikai kazka sugeba. smile.gif Beje, as irgi uz tai, kad vaikas su uzsienio kalba susipazintu ansktyvoje vaikysteje- girdetu ir pats megdziotu kalba nuo mazens. Man gaila klausyti, kaip lietuviai angliskai kalba doh.gif . Buna, nuvaziuoji kazkur, isgirsti toki anglu tarima, kad net skauda, ir zinai- lietuvys... biggrin.gif O maziai pagauna garsus super greit.

Saugo mamos savo aukseli nuo interneto, anglisku filmuku, i keliones nesivezioja, kad vaikelis nenuvargtu, ir finale uzauga tokie "tikri lietuviai".

Atsakyti
O mano vyriausias sunus, pirmokas, skaityti visai nenori ir kalba labai konkreciai, nelinkes apie save pasakoti, tik po zodi is jo traukiu, uztat puikiai skaiciuoja, sprendzia galvosukius, geriausias matematikas klaseje, megsta sportuoti ir pan. Skaitau jam visokias knygeles pati, bet neadaptuotas su paveiksleliais, o rimta vaikiska literatura, visas Lindgren knygas perskaiciau, pasaulio pasaku kolekcija ir pan. Pastebejau, kad mano trimetis sunus knygom susidomejes labiau nei vyresnelis, vis sededavo kartu kai skaitydavau, taigi dabar abiems skaitau ta pati (nors amziaus skirtumas 4 metai), bet daugiausia is literaturos pasisemia ir pasimoko mazesnis, ir raideles pazista ir dviskiemenius zodzius skaito, labai grazi sklandi kalba ir siaip megsta pasneketi. Ziuriu, kad ir kai matematikos uzdavini koki sunkesni su vyresniuoju sprendziam, tai galva kisa ir aiskinasi, kaip cia reikia daryti... Taigi manau, kad kiekvienas vaikas yra unikalus, kazkokie bendri standartai tik orientaciniai yra, svarbu, kad vaikas atrastu tai, kas jam tinka ir patinka. Tiesa, mano vien drauge skaite 3 metu, nes augo pas mociute, kuri labai daug jai skaite, visko moke ir pan. Mokykloje buvo prie geresniu moksleiviu ir tiek.
Atsakyti
QUOTE(alfa159 @ 2008 04 26, 09:43)
Oi, Ode, brone, gausit tuoj i skudurus kad isdrisot pasakyti, kad jusu vaikai kazka sugeba.  smile.gif  Beje,  as irgi uz tai, kad vaikas su uzsienio kalba susipazintu ansktyvoje vaikysteje- girdetu ir pats megdziotu kalba nuo mazens. Man gaila klausyti, kaip lietuviai angliskai kalba  doh.gif . Buna, nuvaziuoji kazkur, isgirsti toki anglu tarima, kad net skauda, ir zinai- lietuvys... biggrin.gif O maziai pagauna garsus super greit.

Saugo mamos savo aukseli nuo interneto, anglisku filmuku, i keliones nesivezioja, kad vaikelis nenuvargtu, ir finale uzauga tokie "tikri lietuviai".

Tai, kad aš bene viena iš 'iniciatorių' šios temos buvau, jau seniai nulinčiuota, kaip sadistė. biggrin.gif

Juokas juokais, bet aš prieš kraštutinumus. Jei vaikas domisi, tai kvaila būtų jį stabdyt. Nesuprantu, kaip gadinasi vaikystė, jei vaikas anksti pradeda skaityti? smile.gif Tas pats su kompiuteriais - nepropaguoju, bet namie toks daiktas stovi, tėvai juo naudojasi (darbui, laisvalaikiui), tai natūralu, kad vaikas kažkuriuo metu juo susidomės. Mano dukra irgi žaidžia. Na, ne alfos vaiko lygmeny biggrin.gif bet žaidžia. Tiesa, pastaruoju metu laaabai mažai (gal kartą į mėnesį), nes visą dieną praleidžia darželyje, o dabar oras toks geras, tai vakarais žaidžiam lauke. Ir labai ribojam laiką. Dėl akių.

Dėl užsienio kalbos... Nežinau, ar būtumėm specialiai jos mokinę, jei būtumėm gyvenę Lietuvoj. Vėlgi - gavosi natūraliai. Dabar jau būtų gaila pamiršt, tad namie kartais visi šnekam angliškai. Tai nenustebčiau, jei ir mažasis - kai prabils biggrin.gif - daug ką supras. Nors, aišku, jam tai jau nebus gimtoji kalba, nes visgi aplinka kita.
Atsakyti
Ode, tikrai manau kad tu nekankini savo vaiko biggrin.gif Kadangi susiklostė taip aplinkybės jūsų gyvenime, tai labai normalu kad vaikas moka ir anglų kalbą. Nesistebiu ir suprantu visas čia rašančias išskyrus Alfa lotuliukas.gif
Atsakyti

! 
Žinutės, neatitinkančios temos, ištrintos.
Atsakyti
Mano sunus (5,5 metu) dar nemoka skaityti. Bet aš del to labai nepergyvenu....ateis laikas ir išmoks. Jau dabar matau jo pastangas, klausineja raides....bando skiemenuoti. Tačiau per prievarta jo neevrčiame mokintis...Na iki mokyklos jis turbut išmoks.
Atsakyti
Mano sūnus tai pat pradėjo penkerių skaityti. rolleyes.gif Ir aš jo specialiai neverčiau,nemokiau. Tik paaiškinau, kaip reikia žodį perskaityti. Jis pats prašydavo, kad parašyčiau žodius, o jis perskaitys. Pradžioj skaitė dviskiemenius, vėliau sudėtingesnius. Kai nuėjo į pirmą klasę, mokytoja duodavo papildomai skaityti. Didžioji dalis vaikų skaityti nemokėjo, o jam ką veikt? Darželyje, tai pat gal tik porą vaikų iš grupės skaitė. Norėjau leist į mokyklą šešerių, bet per lėtas vaikas, drovus. Pabijojau, kad kiti vaikai skriaus. unsure.gif Dabar "graužia" knygas- viena po kitos. Verst vaikus skaityti - negalima, nes iš vis praeis noras mokytis. Manau kiekvienam vaikui, savas laikas. Vieni pradeda penkerių ar keturių, kiti septynerių, dėl to pergyvent nereikia. 4u.gif
Atsakyti
mano vaikui penki lygiai ir jis neskaito dar..... ir nesuku sau galvos ir neverčiu - raideles kai kurias pažįsta - užsidegs ir išmoks per dieną..... taip, kaip išmoko laikrodį - per dieną doh.gif

o skaičiai, sudėtis, atimtis liejasi laisvai.....
kadangi į mokyklą septynerių - iki to laiko skaitys.... žinau.... nes gabumais nesiskundžia, atmintis nereali, taigi - ateis laikas biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Apokalipsė @ 2008 05 01, 18:46)
Mano sunus (5,5 metu) dar nemoka skaityti. Bet aš del to labai nepergyvenu....ateis laikas ir išmoks. Jau dabar matau jo pastangas, klausineja raides....bando skiemenuoti. Tačiau per prievarta jo neevrčiame mokintis...Na iki mokyklos jis turbut išmoks.

Aisku kad ismoks thumbup.gif mano sunus tai nuo penkiu m. skaite. o va dukra tai abejoju ar skaitis,ji visai kitokio budo,be galo nudukus ir visai knigutes nerupi doh.gif
Atsakyti