Įkraunama...
Įkraunama...

Ar jūsų 5-ečiai jau skaito?

QUOTE(Upokšnis @ 2008 02 15, 21:38)
Niekas ir negasdina, bet... Retai pradinėje klasėje mokytoja papildomai duoda užduotis skaitantiems. Didesnis dėmesys skiriamas silpniausiems. Ypač 1 klasėje. Vėliau situacija pasikeičia: didesnis dėmesys gabiems vaikams.

Dabar "Šaltinėlio" nepraktikuoja. O tie, su kuriais dirbama, neturi papildomų dalių gabiems  schmoll.gif

Čia viskas nuo mokytojos priklauso. rinktis reikia mokytoją.Juk galima kažkaip iš anksto pasidomėti. "šaltinėlis" ar ne, bet jei mokytoja bus suinteresuota, tai ras laiko ir gabiem vaikam. biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(selestė @ 2008 04 09, 13:03)
Čia viskas nuo mokytojos priklauso. rinktis reikia mokytoją.Juk galima kažkaip iš anksto pasidomėti. "šaltinėlis" ar ne, bet jei mokytoja bus suinteresuota, tai ras laiko ir gabiem vaikam. biggrin.gif

Nenoriu įžeisti, tačiau manau, kad šitoje nuomonėje yra per daug optimizmo. Jeigu prie namų yra viena mokykla, tai nelabai galėsi ir mokytoją pasirinkti. Nebent, žinote to pasirinkimo receptą. Aš nežinau...
Be to, pamokų laikas ribotas. Gali būti tėvelų "painteresuota" kiek nori, tačiau skaityti turi išmokti visa klasė, o pamokėlėms skirta tik 45 minutės.
Atsakyti
QUOTE(mama_gulbe @ 2008 04 09, 10:48)
bigsmile.gif
ogo
a nuo kiek tada menesiu kalbet pradejo?

Nesistebėčiau aš taip. Aš pati kalbėt pradėjau dar metų neturėdama, mano dukra irgi. Bet mokslams tai įtakos neturėjo biggrin.gif
Atsakyti
Būtent, nors mano dukra ir labai anksti pradėjo kalbėt, ji nėra kažkokių neeilinių gabumų. Visi vaikai yra stipresni jei ne vienoj, tai kitoj srity. Maniškė tik atmintį neeilinę turi, o nemėgsta nei piešt (nors tas spalvas ir išmoko taip anksti - likimo ironija biggrin.gif ), nei skaičiuot, nei raidėmis domisi (nors ir pažįsta). Gal daržely dar toks laikas, kai vaikams daugmaž leidžiama užsiimt tuom, kas jiems labiau prie širdies (o kitas, ne tokias mėgiamas sritis, jie šiek tiek "apleidžia" ), o mokykloj jau nori nenori - turi daryt tai, kas liepiama.... Tai kažkaip ir polinkiai tam tikrom sritim nublanksta, nes vaikai būna priversti ir kitais dalykais domėtis g.gif
Atsakyti
Aš, tiesą sakant, nelabai suprantu: o kas čia tokio - moka ar nemoka tas penkiametis skaityti? Na mano dičkis penkerių jau skaitė... Kaip išmoko - nežinau, nes tikrai prie knygutės pasisodinusi nemokiau... Parodydavome raides, paskui kažkada žiūriu, kad jau skaito (gal darželyje auklėtos parodė, kaip tas raides jungti) Į pirmą klasę atėjo laisvai skaitydamas... Kartu su tais, kurie dar tik pažinojo raides, bet neskaitė... Pirmosios klasės pabaigoje, per parodomąją pamokėlę, visi tėveliai, apsalę iš susižavėjimo stebėjom, kaip skaito visi klasės vaikai... Ir koks skirtumas, kelių metų jie tą pradėjo daryti? Sugebėjimas mokytis - tai toli gražu ne vien sugebėjimas skaityti... smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Urartu: 09 balandžio 2008 - 14:13
QUOTE(Urartu @ 2008 04 09, 15:12)
Aš, tiesą sakant, nelabai suprantu: o kas čia tokio - moka ar nemoka tas penkiametis skaityti? Na mano dičkis penkerių jau skaitė... Kaip išmoko - nežinau, nes tikrai prie knygutės pasisodinusi nemokiau... Parodydavome raides, paskui kažkada žiūriu, kad jau skaito (gal darželyje auklėtos parodė, kaip tas raides jungti) Į pirmą klasę atėjo laisvai skaitydamas... Kartu su tais, kurie dar tik pažinojo raides, bet neskaitė... Pirmosios klasės pabaigoje, per parodomąją pamokėlę, visi tėveliai, apsalę iš susižavėjimo stebėjom, kaip skaito visi klasės vaikai... Ir koks skirtumas, kelių metų jie tą pradėjo daryti? Sugebėjimas mokytis - tai toli gražu ne vien  sugebėjimas skaityti... smile.gif

Žinoma, kad nieko tokio, moka ar nemoka - tiesiog cia mamos dalinasi patirtim smile.gif Pažiūrėkit kitas temas - ar moka vaikas nusivalyt užpakaliuką, ar eina miegot pokaičio... smile.gif Juk ir čia jokio skirtumo, ar moka, ar eina...Tiesiog smalsu, paskaitinėt, kaip sekasi kitiems vaikams, palygint saviškį su kitais. juk niekas čia ir nesako, kad penkiamečiai trūks plyš turi skaityt, arba atvirkščiai - šiukštu, negalima... biggrin.gif
Atsakyti
Mano dukra, nors raides pažinojo jau gal nuo kokių 4 metų, bet perskaityti žodžius išmoko būdama 6 metų ir 5 mėn. Įsiminiau, nes kai pradėjom rudenį lankyti paruošiamąją grupę, auklėtoja pasakė, kad tik keli vaikai moka skaityti. Tai maniškė labai pasiryžo papildyti jų gretas. Nusipirkom knygelę ,,Liepsnelė" ir po truputį pradėjom mokytis. Ir ką ...rezultatai, manau, tikrai puikūs, nes jau gali ne tik trumpus žodelius perskaityti, bet ir ilgus ir sudėtingesnius. Jau net ir žinutes pradėjo rašinėti mobiliu ax.gif
Bet noriu pabrėžti, kad iniciatyvą skaityti, ji parodė pati, taip pat kaip ir rašyti-per prievartą matyt tiek daug nebūtume išmokę smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Brasa @ 2008 04 09, 15:25)
Žinoma, kad nieko tokio, moka ar nemoka - tiesiog cia mamos dalinasi patirtim smile.gif Pažiūrėkit kitas temas - ar moka vaikas nusivalyt užpakaliuką, ar eina miegot pokaičio... smile.gif Juk ir čia jokio skirtumo, ar moka, ar eina...Tiesiog smalsu, paskaitinėt, kaip sekasi kitiems vaikams, palygint saviškį su kitais. juk niekas čia ir nesako, kad penkiamečiai trūks plyš turi skaityt, arba atvirkščiai - šiukštu, negalima... biggrin.gif

drinks_cheers.gif
tikrai taip
as as stebiuosi nu taip biski gal net pavydziai
kad taip anksti vaiaks pradejop kalbeti
nes manaiss pradejo kazka kalbeti tik nuo 3 doh.gif a jau galvojau kad gal nebeprabils doh.gif
tai jauciu kai faina kai toks mazas leliukas jau kalba su tavim, nu smagu wub.gif
Atsakyti
QUOTE(mama_gulbe @ 2008 04 09, 14:37)
drinks_cheers.gif
tikrai taip
as as stebiuosi nu taip biski gal net pavydziai
kad taip anksti vaiaks pradejop kalbeti
nes manaiss pradejo kazka kalbeti tik nuo 3  doh.gif  a jau galvojau kad gal nebeprabils doh.gif
tai jauciu kai faina kai toks mazas leliukas jau kalba su tavim, nu smagu  wub.gif

Žinokit kalbėjimas kalbėjimui nelygus... biggrin.gif Vienam gali atrodyti kad jau kalba vaikas,o kitam-tik burbuliuoja.Pastebėjau tai iš praktikos. tongue.gif
Atsakyti
Man atrodo, kad vaika jau galima vadint kalbanciu, jei ji supranta ne tik mama, bet ir aplinkiniai ir jei jis jau delioja sakinukus (o ne kalba pavieniais zodziais) smile.gif
Atsakyti
QUOTE(naitas @ 2008 04 09, 12:35)
Nenoriu įžeisti, tačiau manau, kad šitoje nuomonėje yra per daug optimizmo. Jeigu prie namų yra viena mokykla, tai nelabai galėsi ir mokytoją pasirinkti. Nebent, žinote to pasirinkimo receptą. Aš nežinau...

Na, daugumoje mokyklų pirmokėlių renkamos kelios klasės. Savo sūnaus galimomis mokytojomis pradėjau domėtis prieš 2-3 metus. Taip gavosi, kad per tą laiką apsisprendėme pakeisti gyvenamąją vietą, tačiau ir naujojoje mokykloje išsiaiškinau, kokios bus pirmokėlių mokytojos, pasikalbėjau su jų dabartinių auklėtinių tėvais ir prašyme priimti į pirmą klasę nurodžiau, kurios mokytojos klasėje pageidaučiau matyti savo vaiką.

QUOTE(*Drugelis* @ 2008 04 09, 15:36)
Bet noriu pabrėžti, kad iniciatyvą skaityti, ji parodė pati, taip pat kaip ir rašyti-per prievartą matyt tiek daug nebūtume išmokę  smile.gif

Pas mus tas pats - pirmagimis inciatyvą skaityti parodė sulaukęs šešerių ir jungti raides į skiemenukus išmoko per gerą pusvalandį. Įdomiausia, kad tuo laiku jis gal tik pusę raidžių pažinojo. Dabar vaikas prie knygos prisėda beveik kas vakarą (savo noru). Kopijuodami didįjį prie knygučių sėdasi ir mažieji. Keturmetis intensyviai mokosi raides ir jau bando jungti paprasčiausius skiemenukus, skaityti žodžius iš 4 raidžių (mat rugsėjį planuoja su broliu eiti į mokyklą doh.gif ). O 2,5m. mažėlis irgi vaidina skiemenuojantį, o kiek raidžių žino tai net nepasakysiu, nes jį daugiausia moko broliukai (bet tikrai ne dvi ir ne tris, be to kai kuriuos žodžius, pvz. savo vardą, atpažįsta tekste).
Atsakyti
QUOTE(Baltike @ 2008 04 09, 16:47)
Na, daugumoje mokyklų pirmokėlių renkamos kelios klasės. Savo sūnaus galimomis mokytojomis pradėjau domėtis prieš 2-3 metus. Taip gavosi, kad per tą laiką apsisprendėme pakeisti gyvenamąją vietą, tačiau ir naujojoje mokykloje išsiaiškinau, kokios bus pirmokėlių mokytojos, pasikalbėjau su jų dabartinių auklėtinių tėvais ir prašyme priimti į pirmą klasę nurodžiau, kurios mokytojos klasėje pageidaučiau matyti savo vaiką.

Štai apie tai aš ir norėjau pasakyti. biggrin.gif
Atsakyti