Įkraunama...
Įkraunama...

Ar jūsų 5-ečiai jau skaito?

QUOTE(jėga @ 2006 09 26, 08:13)
Ir aš būdama penkrių jau skaičiau. Pirmoj klasėj buvo keista žiūrėt ir į nemokančius skaityt unsure.gif  Vaikai būna skirtingi. Maniškiai nė vienas penkerių neskaitė, o ir raidžių beveik nepažino.
Galiu pasakyti dar daugiau - savo akimis mačiau 2,5 metų vaiką, kuris skaitė blink.gif

Vaikas jau nuo penkerių skaito, o tuo labiau nuo 2,5 metų, šaunu, bet ką jam veikti mokykloje, kai kiti gal tik pradeda skaityti? Šiaip įdomu, ar daug privalumu gyvenime patyrei, kai taip anksti pradėjei skaityti?

P.S. nežinau kodėl , bet pedagogai prašo vaikų geriau namie nemokinti rašyti, nes gali netaisyklingai išmokti, po to bus sunku perauklėti mokykloje. Nežinau kiek tos teisybės smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Pūkelis @ 2006 09 26, 09:00)
Šiaip įdomu, ar daug privalumu gyvenime patyrei, kai taip anksti pradėjei skaityti?

Jokių schmoll.gif Ir tėvai manęs nemokė. Net nežinau kaip, matyt pasiklausinėdama po vieną raidę išmokau. Seserį, brolį vyresnius turėjau. Sakau, tiesiog yra vaikų, kuriems tai įdomu ir jie išmoksta skaityt lyg savaime. Mano vaikai neisdomi, tai specialiai ir nemokau. Jei paklausia kokią raidę, pasakau. Bet tik tiek ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo jėga: 26 rugsėjo 2006 - 08:20
QUOTE(Pūkelis @ 2006 09 25, 23:00)
Manau tėveliai kartais perlenkia lazdą, ir vaikus moko per anksti, ne visada tai į gera išeina. Viskam savas laikas.

Nemokiau vaiku prievarta, niekada. Tiesiog, jei treju metu vaikas eidamas mieste praso perskaityti kas parasyta ant vitrinos stiklo, parduotuves pavadinima, gi ir perskaitai. Matydama, kad vaikai domisi raidelemis, pirkau kaladeles su raidemis, skaiciais, knygeles atitinkancias amziu. As galvoju, kad prievarta butu neskaityti ir ignoruoti ju domejimasi raidelemis, knygelemis g.gif .

šaunu, bet ką jam veikti mokykloje, kai kiti gal tik pradeda skaityti? Šiaip įdomu, ar daug privalumu gyvenime patyrei, kai taip anksti pradėjei skaityti?

taip, tiesa, yra tokia problema. Bet, manau, kad tai problema ne vaiko, o mokyklos. TURIU PAGRINDO TAIP MANYTI verysad.gif . Kitame forume esu pasakojusi apie savo vyriausia vaika, kuris i mokykla isejo 6 metuku, mokesi puikiai, buvo siulymai eksternu persokti viena klase ( motyvas: vaikui su bendraamziais nera kas veikti). Galutinis rezultatas: sunus baige 12 klasiu vidutiniu vidurkiu, buvo problemu del nenoro mokytis paskutinese klasese, nes jam buvo neidomu. Manau, kad ta "neidomu" galejo itakoti ir mokytojai, kurie vietoj to, kad bandytu daugiau reikalauti is gabesnio vaiko, pasiulydavo jam kelias dienas neiti i mokykla, nes "ir taip viska moka" doh.gif .
Dabar istorija kartojasi blink.gif . Mano mazieji puikiai skaitydami pirmoje klaseje mokosi taisyklingai tarti ir rasyti raidele A blink.gif , arba prie dvieju obuoliu prideti dar du ir suskaiciuoti kiek bus obuoliu smile.gif . Jau girdziu is vaiku, kad ner ka cia mokytis, neidomu. Labiausiai laukia fizinio pamoku doh.gif . Manau, problema ta, kad mokytojai neturi galimybiu bent truputi daugiau uzsiimti su kiekvienu mokiniu atskirai, jie pasirenka alternatyva: orientuojasi i klases vidurki, gal netgi i silpnesniuosius mokinius daugiau, nes jiems, be abejo, reikia daugiau pastangu, kad suvoktu uzduotis. TAIGI MOKYTOJAS ILGIAU UZSTRINGA PRIE SILPNESNIU MOKINIU, MAZIAU SKIRIA DEMESIO STIRPRIOKAMS. Deja, taip yra. Taciau tikrai ne tevu "kalte" yra, kad vaikas gabesnis nei kiti. Neretai esu priversta teisintis, aiskintis, kad nemokiau vaiku specialiai skaityti ir skaiciuoti nuo gimimo. Beje, niekuomet nemanau, kad mano ar kiti anksciau pradeje skaityti vaikai- genijai. Juk turiu gyva pavyzdi (vyriausia vaika), kad ne jokie jie ne genijai, tiesiog imlesni, gabesni, smalsesni vaikai. Siuos bruozus labai lengva uzslopinti mokykloje ir padaryti juos "kaip visus".Mano vyriausias vaikas po 12 klases niekur nebestojo, tiesiog neturi tam motyvo, isvaziavo i uzsienius, rado gerai apmokama darba ( puikiai moka kelias uzsienio kalbas, megsta skaiciuoti....babkes biggrin.gif ) ir gyvena savarankiskai verysad.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sena karvė: 26 rugsėjo 2006 - 09:38
QUOTE(sena karvė @ 2006 09 26, 10:34)
buvo siulymai eksternu persokti viena klase

O kodėl tuo nepasinaudojus g.gif
Atsakyti
Nuva matai kaip cia su tais penkiameciais g.gif as 5-keriu jau skaiciau, o mano dukra visiskai nenori mokytis skaityt schmoll.gif bandziau sudomint, sakau ismoksi, galesi pasakeles skaityt ir pan., o jinai sako eisiu i mokykla ir ismoksiu doh.gif per prievarta gi nemokinsiu, raides tai pazysta ir matau kad lengvai ismoktu skaityt, nes skaiciuoja puikiai, isikirto i skaiciavimo sistema, moka sudet ir atimt. Problemos as cia nematau, ismoks irnesakyk.gif gal tikrai bus idomiau mokytis, kai ko nors nemokes, tikrai buna beda, kai tu viska padarai ir sedi lauki kitu ir taip praeina visa pamoka, vaikui aisku gerai laisvo laiko ir pan., bet mokslo atzvilgiu schmoll.gif
Atsakyti
Sena karve lotuliukas.gif manau cia ne mokyklos problema,o teveliu!Jei matot kad vaikas gabus mokslams ir jam su bendraamziais nera kas veik yra sustiprintos mokyklos:licejus,Jezuitu gimnazija kur atrenka tik stipriausios mokinius.Tai ko jus nepervedet vaika i tas mokyklas? g.gif Tu gabesniu vaiku klasese vos 3,tai ka daryti vaikams kurie eina koja i koja su programa,pagal jus suprantu ,kad juos reikia palikt ramybei ir daugiau laiko skirti jusu vaikui?
O jusu vyriausias sunus ir yra pasekme to,kad atejo i mokykla skaitydamas,rasydamas,skaiciodamas.Taipat ir mano vyriausia dukra kai ejo i pirma klase,jau viska mokejopasekmes ji ir nustojo dometis mokslai nes mane,kad jau ji moka ir gali nieko nedaryti,o tie vaikai kurie nieko nemokejo dejo tokias pastangas,kad ju rezultatai yra ir dabar geresni!!! thumbup.gif thumbup.gif thumbup.gif
O jei vaikas moka gerai programa 1 klases,tugul islaiko ekza ir keliauja tesiai i 2klase thumbup.gif
Dabar turiu 5 metu berna,jis moka kaikurias raides,perskaityt savo varda,mama zino visu parduotuviu pavadinimus ir t.t As ji nemokinsiu,ateis laikas eiti i pirma klase ten ir ismoks.O ta kad jis dabar moka kazka perskaityti,tai jis su dukra labai megsta zaisti i mokykla.
Atsakyti
QUOTE(Pūkelis @ 2006 09 25, 23:00)
intelektas tikrai, kad skiriasi, bet kad didžioji dalis penkiamečių rimtai skaito, netikiu. Tuo labiau pats perskaito pasaką. Dukrai penki, bet tikrai neskaito pasakų. Manau tėveliai kartais perlenkia lazdą, ir vaikus moko per anksti, ne visada tai į gera išeina. Viskam savas laikas.

as irgi manau,viskam savo laikas,ir neverciu savo 6metu duktes skaityti jei jai neina,nors raides pazysta schmoll.gif schmoll.gif schmoll.gif
Vaikas jau nuo penkerių skaito, o tuo labiau nuo 2,5 metų, šaunu, bet ką jam veikti mokykloje, kai kiti gal tik pradeda skaityti? Šiaip įdomu, ar daug privalumu gyvenime patyrei, kai taip anksti pradėjei skaityti?

P.S. nežinau kodėl , bet pedagogai prašo vaikų geriau namie nemokinti rašyti, nes gali netaisyklingai išmokti, po to bus sunku perauklėti mokykloje. Nežinau kiek tos teisybės smile.gif

manau ji ne ka blogiau skaitys uz kitus g.gif
Atsakyti
QUOTE(marinulia @ 2006 09 26, 11:17)
1.Jei matot kad vaikas gabus mokslams ir jam su bendraamziais nera kas veik yra sustiprintos mokyklos:licejus,Jezuitu gimnazija kur atrenka tik stipriausios mokinius.Tai ko jus nepervedet vaika i tas mokyklas? g.gif Tu gabesniu vaiku klasese vos 3,tai ka daryti vaikams kurie eina koja i koja su programa,pagal jus suprantu ,kad juos reikia palikt ramybei ir daugiau laiko skirti jusu vaikui?
2. O jusu vyriausias sunus ir yra pasekme to,kad atejo i mokykla skaitydamas,rasydamas,skaiciodamas.
3. As ji nemokinsiu,ateis laikas eiti i pirma klase ten ir ismoks.

1. Mano vyriausio sunaus laikais, buvo vienintele privati mokyklele, kuria jis ir lanke. Bet ji buvo tik pradine, todel veliau sunui teko lankyti eiline, paprasta mokykla, kurioje buvo sustiprintas uzsienio kalbos mokymas ( jis pats tokia rinkosi).
Mazuju atveju situacija nepalanki geresnei mokyklai: gyvename kaime, nera galimybiu vezioti vaikus kasryt i miesta, o be to.....nezinau ar benoriu tu liceju, "aukstesnio lygio" mokyklu g.gif . Apie jas turiu tam tikra nuomone.
Nemanau, kad reikia palikti ramybeje maziau gabius vaikus ir pulti prie maniskiu, bet manau, imanoma suderinti, kad maniskiai gautu daugiau kruvio. Pvz. uzduotu jiems namu darbus ( taciau pasirodo pirmoje klaseje to daryti negalima g.gif )
2. Ar turejau priversti juos nenoreti skaityti, rasyti, skaiciuoti?Kaip as tai galejau padaryti? Turejau pirkti vietoj norimos knygeles masinele? g.gif
3. Minejau, kad vaiku nemokiau skaityti.O tu, jei vaikas klaus kokia cia raide- nesakysi jam? Nesakysi, kad jusu masina yra baltos spalvos, o kaimynu raudona? Jei vaikas klaus koks skaicius kabo ant jusu buto duru, tu nesakysi arba sakysi neteisinga skaiciu? unsure.gif Kaip reikia sugebeti nugaleti vaiko smalsuma, domejimasi?" Tiesa, del to posakio "ateis laikas-ismoks" g.gif ...ar visiems vaikams tas laikas ateina tuo paciu metu ( sukakus jam 7 metukams? atejus Rugsejo pirmajai?) g.gif . Mano ir nemazai daliai pazistamu vaiku TAS LAIKAS atejo 4-5-6 metu smile.gif
Papildyta:
QUOTE(<Kiss> @ 2006 09 26, 11:53)
ir neverciu savo 6metu duktes skaityti jei jai neina,nors raides

ar cia kas nors rase, kad savo keturmecius- penkiamecius vercia skaityti ir rasyti?
Beje, nebuvau linkusi i tokia diskusija, nes ir pati neturiu stabilios nuomones siuo klausimu, nemegstu pervertinti vaiku gabumu ir nezinau ar gerai yra moketi skaityti, skaiciuoti 5-meciui. Deja, mano atveju tas "gabuolis" dabar -statistinis lietuviskas vaikinas, ieskantis pinigo uzsieniuose smile.gif .
Diskusija issirutuliavo, kai viena mama pasake, kad pusantru metu vaikas intelektu, isprusimu, suvokimu nesisikiria nuo penkiamecio blink.gif . Negalejau sutikti, ikisau trigrasi/
Papildyta:
QUOTE(jėga @ 2006 09 26, 10:58)

ar tai nebutu eksperimentas vaiko atzvilgiu? Ziaurus? g.gif
Jis klaseje butu dvejais-trejais metais jaunesnis. Na ir kas, kad jis pirmauja mokyklineje programoje, taciau jis dar tik 9-metis, o ne 11-metis. Tuo laiku tai- didziulis amziaus skirtumas
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sena karvė: 26 rugsėjo 2006 - 11:09
QUOTE(jėga @ 2006 09 26, 10:58)

Aš ir tuo nepasinaudojau, kai mano vaikui buvo siūloma iš pirmos šokti į trečią. Kodėl? na jis ir taip klasėj jauniausias ( į mokyklą išėjo šešerių). Ir manau aštuonmečiui būti klasėje tarp dešimtmečių gal nelabai unsure.gif pasitariau su mokytoja ir žiūrėsim kaip bus toliau. Jei jam vis bus ir ateity per lengva, gal tada ir pereisim aukštesnėn klasėn. O gal tie gabumai tik šiuo metu.
O problemą galima sakyti išsprendėm. Aš išreikalavau spec adaptuotos programos mirksiukas.gif Jos yra ruošiamos ne tik tiems, kuriems sunku mokytis, bet ir gabiesiems. Tiesiog, sena karve, tai reikia priminti mokytojui wink.gif tiesa perku aš jam visokius uždavinynus, nešasi į mokyklą knygas iš bibliotekos ir skaito per pamoką, kai baigia savo spec programą doh.gif

P.S raides pažinojo nuo 2 metų ( turėjo tokį "kiliminį puzlę su raidėm. Mėgstamiausias žaislas buvo), pradėjo skaityti nuo 4. Niekas jo nevertė. Na bet aš nedraudžiau vaikui domėtis tuo, kas jam patiko, neslėpiau namuose knygų smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sparow: 26 rugsėjo 2006 - 11:23
Na tada mano vaikas atsilikęs nors man toks neatrodo doh.gif jam 6 bet skaityti tikrai neskaito ,raides visas pažysta,bet neskaito g.gif manau ateis laikas ir skaitys vieni anksčiau kiti vėliau ir nereikia iš to daryti tragedijos thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(sena karvė @ 2006 09 26, 12:07)
ar tai nebutu eksperimentas vaiko atzvilgiu? Ziaurus? g.gif
Jis klaseje butu dvejais-trejais metais jaunesnis.

Taigi ne dviem-trim, o tik metais ax.gif Ar maža dabar tokių, kai vienoj klasėj 6-metis, 7-metis ir beveik 8-metis g.gif
O tai, kad vaikui nebuvo suteikta galymybė mokytis pagal savo sugebėjimus, nėra eksperimentas g.gif
Atsakyti
QUOTE(sena karvė @ 2006 09 26, 11:07)
Diskusija issirutuliavo, kai viena mama pasake, kad pusantru metu vaikas intelektu, isprusimu, suvokimu nesisikiria nuo penkiamecio blink.gif . Negalejau sutikti, ikisau trigrasi/
[

Jei cia apie mane, tai as sakiau, kad ne tik vieneriu nemoka saityt, bet ir penkeriu nemoka, taciau vartant knygeles ju suvokimas skiriasi, o ir kaip galetu nesiskirt doh.gif jei nesiskirtu, tai arba metinukas super genijus arba penkiametinukas atsilikes smarkokai mastau.gif
As dar su aukletoja dukros pasikalbejau sia tema, sake tikrai nei vienas skaityt nemoka (ta prasme mano dukters grupej) ir sake, kartais iseje i priesmokykline grupe nemazai vaiku i mokykla nueina nemokedama skaityt schmoll.gif bet sake cia ne beda irnesakyk.gif. O siaip tai aisku jei vaikas domisi, tai ne tik kad sakysi, bet manau net privalu jam teisingai atsakyti. Maniske labai domejosi skaiciais, pratybom kur reikia skaiciuot, suvedziot, puzlius deliot, o vat skaityt nenori. Kiekvienas vaikas yra savita asmenybe su savais gabumais ir savomis ydomis mirksiukas.gif
Mano subjektyvia nuomone, kad gabiuosius verta skatinti, sudarineti jiems programas ir pan. tik aisku atsizvelgiant i jo galimybes, nes kartais tevai megsta perverttinti.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vivjana: 26 rugsėjo 2006 - 11:45