Įkraunama...
Įkraunama...

Ar jūsų 5-ečiai jau skaito?

Šią temą skaitinėju labai dažnai ir galiu pasakyti, kad visos mamos teisios biggrin.gif .Tiek tos , kurių vaikiukai moka skaityt, tiek tos, kurios laukia mokyklos. Tik mūsų švietimo sistema labai netikusi, nes kažkaip palaipsniui sunkina programas. Pirmoje klasėje vaikas TURI išmokti tikrai daug. Dažnai vaikutis po pirmo pusmečio dar nesuspėjęs labai gerai skaityti ir rašyti, o jau pradedamas mokyti klausimų ką? ir ko daug? ir taip toliau. Tai gal ir yra prasmė, ateiti turinnt nors šiokius tokius skaitymo pradmenis.
Atsakyti
Maniskis puspenktu metu jau pazysta kelias raides,bet iki skaitymo dar toli...siaip stengsiuos,kad iki mokyklos paprastucius zodeliu galetu perskaityt...nenoriu vaiko verst jei pats nesidomi,o jei domisi tai lenk medi kol jaunas,bet ir tai po truputi,kad neprarastu vaikystes per mokslus,nes kai prasides reikalai su siuolaikine svietimo sistema,tai vaikas is kuprines neislys blink.gif
Atsakyti
Nežinia nuo ko čia priklauso, aš nemokiau nei vieno savo vaiko specialiai nei skaityti nei rašyti, sakiau, ateis laikas į mokyklą ir išmoks. Tai sūnus taip natūraliai ir ėmė mokintis o jo sesuo išmoko iš broliuko jau būdama 4 su puse metukų. Jauniausia dukrytė ,išmoko žaisdama iš savo sesės raideles ir skaičiukus būdama ketverių.Dabar laisvai skaito ir rašo tiek į sąsiuvinuką tiek kompiuteriu ir prieš rugsėjo mėnesį ėmė verkti kad leisčiau ją į mokyklą, tai ir žygiuoja į nulinę klasę.
Atsakyti
Na aš pati penkerių jau gerai skaičiau, į mokyklą pradėjau eiti 6,5 m. Iki šiol pamenu, kad pirmoje-antroje klasėje nuobodžiaudavau, nes viską jau mokėjau. Laimei, mokytoja tai pastebėjo, tai duodavo papildomų užduotėlių, ir namų darbų dvigubai smile.gif
Dukrytei 4 metukai, jau irgi pradeda jungti raideles į žodžius. Tikiu, kad greit skaitys. Tik va, galvoju, kaip pasiseks su pirmąja mokytoja... Sunku gi klasėje dirbti, kai vieni dar tik pradeda skaityti, o kiti jau ir skaito, ir skaičiuoja...
Atsakyti
mes skaitom mirksiukas.gif
Atsakyti
maniskiui tuoj 6, bet jis skaityt nemoka
Atsakyti
maniškiui tai keturi atpažysta kelias raidelias.mano drauge nei karto nemokino skaityti savo mergaites ,kai ji pradejo eiti i mokykla tai drauge galvojo kad turbut jos mergaite nemoka vienintele iš klases skaityti kol viena diena neparneše pagirimo rašto kad geriausia iš klases mokanti skaityti .va ir žinok ar mokinti vaikus iš anksto skaityti ar visko išmoks mokykloje g.gif
Atsakyti
Paprasciausia kai viskas vyksta naturaliai, tarsi 'savaime'.

I tai kad mano abi merginos jau 3,5 metu raideles pazinojo r 'mama', 'tete', 'baba' perskaitydavo as nelabai kreipiau demesio, nes pora-trejeta tokiu zodeliu galima ir mintinai isidemeti (taip maniau).
Bet, kai vaziuojant troleibusu, viena karta pradejo firmu ir parduotuviu pavadinimus skaityti (vaikams tikrai nezinomus) pati buvau maloniai nustebusi, kad 4 m vaikas rimtai gali zodzius perskaityti .. iki siol man mistika kaip jos skaityti ismoko, taciau faktas, kad skaito nuo 4 metu ir labai noriai, daug ir su dideliu susidomejimu.

Tai negi man reikejo drausti vien del to, kad musu SMM nerekomenduoja lotuliukas.gif

Viskas nuo vaiku susidomejimo, zingeidumo, susikaupimo ir t.t. ir pan. priklauso todel jei viskam susiklosto 'butent tos' aplinkybes, yra kas vaikams kasdiena paskaito nuo mazens - ima ir ismoksta patys. Ir ne tik skaityit, bet ir rasyti (spausdintomis raidemis tongue.gif )

Zodziu norejau tik patvirtinti, kad taip buna smile.gif
PS mano dukros jokio darzelio ne vienos dienos nelanke.
Atsakyti
QUOTE(Mirtishe @ 2007 04 03, 02:05)
Paprasciausia kai viskas vyksta naturaliai, tarsi 'savaime'.

I tai kad mano abi merginos jau 3,5 metu raideles pazinojo r 'mama', 'tete', 'baba' perskaitydavo as nelabai kreipiau demesio, nes pora-trejeta tokiu zodeliu galima ir mintinai isidemeti (taip maniau).
Bet, kai vaziuojant troleibusu, viena karta pradejo firmu ir parduotuviu pavadinimus skaityti (vaikams tikrai nezinomus) pati buvau maloniai nustebusi, kad 4 m vaikas rimtai gali zodzius perskaityti .. iki siol man mistika kaip jos skaityti ismoko, taciau faktas, kad skaito nuo 4 metu ir labai noriai, daug ir su dideliu susidomejimu.

Tai negi man reikejo drausti vien del to, kad musu SMM nerekomenduoja  lotuliukas.gif

Viskas nuo vaiku susidomejimo, zingeidumo, susikaupimo ir t.t. ir pan. priklauso todel jei viskam susiklosto 'butent tos' aplinkybes, yra kas vaikams kasdiena paskaito nuo mazens - ima ir ismoksta patys. Ir ne tik skaityit, bet ir rasyti (spausdintomis raidemis  tongue.gif )

PS mano dukros jokio darzelio ne vienos dienos nelanke.

žinoma jokiu būdu drausti ir nereikia, kai vaikas pats natūraliu būdu bežaisdamas su sesėm ar broliais ar iš kitų vaikų tai išmoksta arba rodo didelį susidomėjimą ir prašo pas mamą, kad parodytų ir paaiškintų.
Man tik kiek keistai atrodo, kai mamos būna, vos ne per prievartą griebiasi vaikus mokinti vaikus skaičiuoti ir skaityti, kai tiems vaikiukams dar visai ne laikas ir jiems neįdomu.
Atsakyti
QUOTE(vivjana @ 2006 09 21, 22:18)
Mano penkemete skaityt nemoka, ir darzely is 22-ieju penkiameciu nei vienas nemoka skaityt...

O kaip jūsiškiai?

nenusimink,maniskis 5 metu irgi neskaito vos kelias raides pazysta mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Mirtishe @ 2007 04 03, 01:05)

Būna, būna mirksiukas.gif Maniškiui keturi, jau žodžius perskaito ir panelėm atvirukus užrašo ir nesvarbu, kad kai kurios raidės atbulos biggrin.gif . Jam tai įdomu ir irgi viskas savaime, per žaidimus. Turi žaidimų staliuką su raidėm ant kraštų surašytom, tai nuo mažens pirštu baksnodavo "kas čia?", na ir atsakinėdavom raidė B, K, L... Įsiminė, raides žino visas. Po to prašydavo užrašyti ant magnetinės lentos jo vardą ir šiaip jam visokių aktualių daiktų pavadinimus. Praeit neduodavo, kol neužrašydavom, o dabar pats užrašo žodžius iš klausos. O su skaitymu tai išvis man neaiškiai, išvažiavau į ligoninę naujo broliuko pirkti, grįžau, ogi jau skiemenuoja kažką bigsmile.gif
Atsakyti
Mano Justas skaito angliskai, kol kas lietuviskai ne......... ir jie mokosi kitaip. Anglai mokina atpazinti zodi sakinyje, skaito knygutes jau nuo 4 metuku, ir raso puikiai, aisku dar J S Z gaunasi ir atbulos ale paznga yra, ir vis geriau. thumbup.gif
Jie cia mokykloje daro tokius darbelius kaip stebi savaites temperatura, ir daro diagramas, po to isiaiskina kuri diena buvo silciausia kuri vesiausia, kas yra vandeniui pralaidus kas ne, pila vadeni ant medziagos skiauciu, tokiu kaip guma, medvilne, plastmases gabaliukas........ir ttt.Justas tai labai megsta smile.gif
Atsakyti