Įkraunama...
Įkraunama...

LOGO klubas

Sveikos, labai reikalinga jūsų pagalba. Mano vaikui 6 m nulinėje klasėje logopedė parašė tokią diagnozę: Fonologinis kalbos sutrikimas. Foneminė artikuliacinė dislalija Logopedo pagalba 3 kartus per savaitę
Paieškojau internete, radau kažką čia:
2. Fonologinis kalbos sutrikimas (fonemine akustine dislalija)
3. Fonologinis kalbos sutrikimas (fonemine artikuliacine dislalija)
Abejais atvejais sutrikes ne tik garsu tarimas, bet ir fonemine klausa. Vaikams sunku isskirti nurodyta garsa tarp kitu garsu, skiemenu. Jie klysta, paprasyti pasakyti, ar tam tikras garsas yra zodyje, ar ne. Pradedant mokytis rasyti atsiranda problemos, nustatant garsu nuosekluma zodyje.
Taciau ir tie garsu sutrikimai gali buti ivairaus pobudzio - netaisyklingas r tarimas (rotacizmas), l tarimas (lambdacizmas), jei taria s iskises liezuvi tarp dantu - tarpdantinis sigmatizmas ir t.t.

Bet taip ir nesupratau, tai labai blogai ar ne, ištaisomi šie defektai ar ne, ar tai jau kvepia specialių poreikių vaikais ar ne. Mano vaikas neištaria r raidės, sukeičia skiemenis limuzinas-mulizinas ir rašo kažkaip keistai, iš kito galo- veidrodiniu principu.
Būkit geros, paaiškinkit paprastai lietuviškai Ačiū
Atsakyti
[quote=TaGre,2005 09 12, 16:07]
Mano vaikui 6 m nulinėje klasėje logopedė parašė tokią diagnozę: Fonologinis kalbos sutrikimas. Foneminė artikuliacinė dislalija Logopedo pagalba 3 kartus per savaitę

Labas smile.gif

Viską tu gerai išskaitei.Tavo vaikas netaria kažkokių garsų, juos kalbėdamas keičia kitais (pvz. r keičia į l ir tt) + vaikas negali kitų žmonių kalboje išskirti vieno ar kito garso. Tai nereiškia, kad vaikui kažkas blogai su klausa, girdi jis gerai, bet...jis nemoka ir jam pačiam, be pagalbos neina išmokti rasti tam tikrą garsą tarpe kitų garsų. Kad pačiai būtų aiškiau, kas vaikiukui nesigauna pabandyk pažaisti su juo tokį žaidimą. Paprašyk jo suploti, pašokinėti ar kažką panašiai padaryti tik tada, kai jis išgirs tariant garsą R. Tu, aiškiai ir lėtai tark įvairius garsus a o p k r r .... Ir pamatysi, kaip jis atlieka ar visai neatlieka užduoties. Jei jo foneminė klausa būtų tvarkoj, jis galėtų lengviausiai tą R išgirsti tarp kitų garsų.
Kitas dalykas, tu rašai: "Bet taip ir nesupratau, tai labai blogai ar ne, ištaisomi šie defektai ar ne" Tai gali būti ištaisoma. Tik nusiteik ilgam, gan nuobodžiam, kantrybės reikalaujančiam darbui. Ypač gerai būtų, jei ir namie darytum užduotis, kurias gali skirti jūsų logopedė. Čia reikia juodo darbo, jūsų visų.
Tu nerimauji:"ar tai jau kvepia specialių poreikių vaikais" Į tai sunku atsakyti, nes nematom vaiko. Jei problemos išlįs, tai jos pasimatys po pusmečio arba 1klasėje. Šiaip neaišku, kodėl jis rašo veidrodiniu būdu. g.gif Čia irgi reiktų pasikapstyti. Galit pasirodyti pas psichologą, tikrai blogiau nebus, o ir patys rasite atsakymus į daugelį klausimų. Bus kažkiek apibrėžtesnė situacija.
Dabar tai aišku tik tiek, kad jokiu būdu nepalikit vaiko likimo valiai. Tipo išaugs, išmoks. Nė velnio schmoll.gif Taip nebūna, turit problemų (gal jos ir nesudėtingos), bet geriau jas dabar pagriebti ir šalinti, nei vėliau, kai bus traukinukas nuvažiavęs. Kol kas nieko blogo nenutiko, viskas pataisoma. Sėkmės. O jei dar bus kas neaišku, klauskit, pagelbėsim blush2.gif Tik aišku, jei nepritrūks vietos, šiame pokalbių puslapyje, ir lietuviškų žodžių užteks, kad viską paaiškinti ūkiškai ir suprantamai smile.gif
Atsakyti
Labas ,Light Blue,
Gal galetum pagelbeti del spec. pedagogo planu rasymo.Ka juose rasai?Jeigu turi koki pavayzdi, gal galetum atsiusti i až.Is anksto dekoju. 4u.gif
Atsakyti
Light Blue, labai ačiu thumbup.gif už išsamų atsakymą. Dabar pasidarė aiškiau. Jei dar iškils klausimų, vėl klausiu
Atsakyti
Mano sūnus veidrodiniu būdu rašė, nes yra kairiarankis rolleyes.gif
Logopedės, kaip su veiklos planais? Ar jau pasirašėte? Gal pasimainome pavyzdžiais, nes jau atsibodo tas pats per tą patį ax.gif
Atsakyti
[quote=rasyte31,2005 09 12, 18:45]
Mano sūnus veidrodiniu būdu rašė, nes yra kairiarankis rolleyes.gif

Aš irgi esu kairiarankė, tik tarybinių mokytojų atvesta į "dorą" dešiniarankių kelią biggrin.gif , bet man kažkodėl nesinorėjo veidrodiškai rašyti g.gif

Logopedės, kaip su veiklos planais? Ar jau pasirašėte? Gal pasimainome pavyzdžiais, nes jau atsibodo tas pats per tą patį ax.gif

Jūs kažkaip senamadiškai gyvenat ax.gif Mes veiklos planus rašome ne mokslo metais, o kalendoriniais, tai tas planų rašymo bumas ateis pieš Kalėdas, kaip kalėdinė bambonkė smile.gif
Žiauriai daug paprakaituoti man su jais teko, nes rašiau ir už spec.pedagoga ir už SUK-ą (o gal SUk-as biggrin.gif )
Atsakyti
Gerai, kad tau nesinorėjo taip rašyti-mano sūnus taip ilgokai rašė unsure.gif , bet po to šiaip ne taip prasilaužė...
O dėl tų planų-tu mane labai nustebinai blink.gif Čia tai geras. O kas taip nustatė, nes ryt kai nueisiu pas vadą, taip ir išdrošiu, tik nežinau, kuo motyvuoti, kad taip geriau rašyti g.gif Gal tikrai mes kokios atsilikėlės cry.gif Bet vis tiek viena akimi norėčiau pažiūrėti į tavo naujoviškus planus drinks_cheers.gif , galėčiau atsiųsti savo ,,senobinius", jei labai nesijuoktumei, nes kažkaip ax.gif blush2.gif
Atsakyti
O dėl tų planų-tu mane labai nustebinai blink.gif O kas taip nustatė?
Nežinau, kas nustatė, bet Kauno mieste visi pedagogai (ir darželiuose, ir m-klose) savo veiklą planuoja kalendoriniams metams. Taip buvo jau praeitais metais, taip bus ir šiemet, ir t.t. O gerumas tai gal ir yra kažkoks, nes iš rugsėjo ir taip yra ką veikti, tai tas planavimas kaip rakštis toj vietoj tongue.gif O šiaip tai ir metodinėj taryboj viską planuojam kalendoriniams metams, tai jau rugsėjį atėjęs žinai, kokie renginiai ir pan. vyks iki gruodžio.Lyg ir patogiau taip.
O šiaip ir forma tų planų speciali yra(manau, kad iš švietimo skyriaus ar savivaldybė nuleista), bet ji kiekvienoj m-kloj vis kažkuo truputį skiriasi, kiekvieni stengiasi savo razinką įnešti smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo light blue: 13 rugsėjo 2005 - 06:22
Sveikos! Mane tuoj pribaigs tie popieriai cry.gif . Vakar apturėjau dar vieną gyvenimo pamoką: pavasarį išbraukiau vaiką iš sąrašų, pašalinus kalbos sutrikimą, o dabar gun_bandana.gif motinėlė pareiškė pretenzijas. Moralas: reikalauti raštiškų sutikimų dėl log. pagalbos nutraukimo! umn.gif Juolab, kad nuostatuose tai numatyta.
Atsakyti

Sveikos, vėl grįžtu prie tos nelemtos valandos. Mano mokyklos " valdžia" šiandien pasakė, kad ta val. tvarkaraštyje nerodoma. Logiška, juk negali numatyti, kad sąsv. taisysi, priemones gaminsi tik trečiadieniais ar ketvirtadieniais ir pan., o ta val. tam ir skirta. Įdomu, ar kitą dieną nebus vėl kitaip smile.gif Tai kaip yra pas jus?
Atsakyti
Šiandien perskaičiau www.smm.lt cituoju iš skyrelio ,,Klausiame-atsakome":

Bendrojo lavinimo mokykloje 1 etatu (t.y. 21 valandą per savaitę) dirbančių specialiųjų pedagogų darbo savaitės laikas turėtų būti paskirstytas taip: 18 valandų per savaitę skiriama tiesioginiam darbui su specialiųjų poreikių mokiniais (specialiųjų ugdymosi poreikių tyrimas ir įvertinimas, specialiųjų pratybų vedimas) ir 3 valandos per savaitę skiriama netiesioginiam darbui su specialiųjų poreikių mokiniais (tai gali būti: darbų planavimas, pasirengimas pratyboms, pagalba mokytojams modifikuojant ir adaptuojant bendrąsias ugdymo programas, metodinės pagalbos teikimas mokytojams, tėvams (globėjams, rūpintojams) ir jų konsultavimas specialiųjų poreikių vaikų ugdymo klausimais, darbas specialiojo ugdymo komisijoje, vidaus audito atlikimas).
Tiek tiesioginis, tiek netesioginis darbas su mokiniais privalo būti fiksuojamas Logopedo, specialiojo pedagogo, tiflopedagogo, surdopedagogo dienyne. Netiesioginis darbas fiksuojamas dalyje „Kita veikla“ nurodant konkretų atliktą darbą.

Atsakyti

Ačiū, inga77. Kad ta valanda turi būti fiksuojama dienyne, neabejoju. Tik klausimas, ar ji turi būti tvarkaraštyje. Bet visai dėl to nesuku galvos, aišku, kad vadovausiuos mokyklos šefo nurodymais. Tiesiog įdomu, kaip yra kitur.

Atsakyti