Labai paprasta pagaminti
PREZIDENTO SRIUBA
(ingridientų tiksliai gramais nežinau, čia viskas dedama "iš akies" )
Bulvės
Morkos
Svogūnai
Kiaulienos-jautienos faršas
Sultinio kubelis
Karis
Druska
Pipirai
Kiti prieskoniai
Svogunus supjaustyti gabalėliais, morkas tarkuoti burokine tarka (svogūnų ir morkų turi būti pakankamai daug). Tada svogūnus ir morkas pakepiname keptuvėje. Vandenyje išverdame supjaustytas kubeliais (maždaug 1,5*2cm) bulves. Įdedame sultinio kubelį (galima ir porą kubelių, priklausomai nuo sriubos kiekio ) sudedame svogūnus ir morkas, ir dedame iš faršo darytus mažus kukuliukus. Dar truputį paverdame, dedame kario (būtinai!), druskos, pipirų, kitų prieskonių pagal skonį. Sriubytė nuo kario ir morkų gaunasi tokia geltonai oranžinė Mūsų šeimai tai labai patinka šita sriuba- viena valgomiausių
O ir pagaminti labai paprasta
Skanaus
O aš dažnai verdu sriubas su mėsos kauliuku.Dar dedu sultinio kubelį.Vėliau ką randu-ekspromtu.Pvz.bulves,morkas,nuluptą pomidorą,svogūną,česnako skiltelę.Jei turiu žalumos krapų ir petražolių.Labai skanu.
QUOTE(Glacee @ 2006 10 13, 19:30)
Lengva, pigu, maistinga
Lęšių sriuba
pusė stiklinės lęšių
1 vidutinis svogūnas
1 vidutinė morka
4 vidutinės bulvės
1,5 l sultinio arba vandens
šaukštas aliejaus, pusė šaukšto sviesto (galimo be jo )
druska, pipirai, žaluma
Aš gaminu viename puode (storų sienelų), jokių ten keptuvių ir t.t.
Supjaustyti svogūną kubeliais, sutarkuoti morką. Įpilti aliejų į puodą, įdėti sviestą, pakepinti svogūnus ir morką (bet nepersistengti, jie neturi paruduoti, o tik sušusti). Įpilti vandens arba sultinio, užvirinti, įmesti lęšius. (jeigu naudojate žaliuosius lęšius) Pavirinti apie 15 minučių, įdėti supjastytas kubeliais bulves. Virti, kol bulvės išvirs. Įberti supjaustytų petražolių.
Jeigu naudojate raudonuosius lęšius, tai reikia pirmiau išvirti bulves, o po to suberti lęšius. ir pavirinti apie 5 minutes.
Skanaus
Lęšių sriuba
pusė stiklinės lęšių
1 vidutinis svogūnas
1 vidutinė morka
4 vidutinės bulvės
1,5 l sultinio arba vandens
šaukštas aliejaus, pusė šaukšto sviesto (galimo be jo )
druska, pipirai, žaluma
Aš gaminu viename puode (storų sienelų), jokių ten keptuvių ir t.t.
Supjaustyti svogūną kubeliais, sutarkuoti morką. Įpilti aliejų į puodą, įdėti sviestą, pakepinti svogūnus ir morką (bet nepersistengti, jie neturi paruduoti, o tik sušusti). Įpilti vandens arba sultinio, užvirinti, įmesti lęšius. (jeigu naudojate žaliuosius lęšius) Pavirinti apie 15 minučių, įdėti supjastytas kubeliais bulves. Virti, kol bulvės išvirs. Įberti supjaustytų petražolių.
Jeigu naudojate raudonuosius lęšius, tai reikia pirmiau išvirti bulves, o po to suberti lęšius. ir pavirinti apie 5 minutes.
Skanaus
as verdu galima sakyk analogiska sriuba, tik svoguna pakepinu ant sviesto, o pacia sriuba sutrinu blendery. kartais dar idedu sauksta grietines, arba ipilu siek tiek grietineles. tikrai labai skani sriubyte gaunas
lanaa
lęšiai - jėga! Labai skanu, maistinga, naudinga - vieni privalumai
lęšiai - jėga! Labai skanu, maistinga, naudinga - vieni privalumai
Sveikos O as tai verdu tokia trinta sriubyte(recepta radau kazkokiame zurnale,na dar biski pakoregavau pagal save)6-8 buves,2-3 morkos,2-3 rauginti ar marinuoti agurkai,keletas pipiru,lauro lapu,vistienos sultinio kubeliu kokius 2 arba vegetos ar kokiu kitokiu pagardu sriubai,grietines daugokai(gal net kokia stikline),jei turiu tai dar ir svogunu laisku ir petrazoliu,vandens apie kokius 2,5 litro.Taigi uzsivirinu vandeni,sudedu nuskustas ir supjaustytas morkas ir bulves,dar idedu pipiru ir lauro lapu ir verdu kol darzoves isverda(mazdaug apie 10-15 min.)Tada skysti nupilu i kita puoda,o darzoves pertrinu per sieteli ir supilu atgal i puoda su sultiniu.Vel uzvirinu.Tada sudedu nuskustus ir per burokine tarka sutarkuotus agurkus.Dar paverdu apie 10 min.Baigiant sudedu sultinio kubelius ar vegeta,pagal skoni druskos.Jau isjungus idedu susmulkintus svogunu laiskus ir petrazoles.Po to visa sriuba uzbalinu grietine.Uzdengiu ir leidziu dar truputi pastoveti.Tikrai labai skanu
QUOTE(SuperTruper @ 2006 10 10, 13:38)
suprantu, bet gal kas ir lietuviska recepta zinot
QUOTE(Amazing @ 2006 10 11, 17:12)
kaip gamint ta charčio sriuba?Zinau,kad ieina ryziai,mesa,cili prieskoniai...O dar?
ar bandei?
Žirnių sriubytė. Niam niam
Кости (или мясо... мясные кости в любой пропорции); Горох - около стакана; Репчатый лук; Бекон или другие мясные копчености; По желанию - томат-паста или свежие помидоры; Растительное масло, специи.
Горох замачиваем на несколько часов (просто заливаем холодной водой). В холодную воду кладем сырое мясо/кости (его, кстати, тоже рекомендую замочить на полчаса-час - меньше мороки будет с пеной; только воду перед варкой слить и налить свежую), горох, и варим, снимая пену, до разваривания гороха, полтора-два часа (РАЗВАРИВАНИЯ - это до того момента, когда горох можно будет растереть о стенку кастрюли ложкой - т.е., когда он станет практически кашей).
Тем временем слегка обжариваем, постоянно помешивая, в сухой сковородке копчености (буквально до появления выраженного запаха; на этом этапе можно добавить любимые приправы для мяса). Откладываем в миску/тареклу/плошку/уж что найдется. На ту же сковородку, по мере надобности, вливаем растительно масло, и обжариваем репчатый лук, порезанный полукольцами (так, кажется, эстетичней - хотя форма нарезки зависит от лени и личных пристрастий). Обжариваем до прозрачности, причем можно досыпать приправы "Карри" или любой другой по вкусу). Добавляем по желанию томат-пасту (кстати, совсем не обязательно - все равно вкусно получается), и протушиваем минуты 3-5.
Собственно, суп: в кипящий горохово-мясной бульон (предварительно СЛЕГКА растерев ложкой горох о бортики кастрюли - вот оно, отсутствие кухонного комбайна!) засыпаем обжаренные копчености. Ждем закипания. Дождавшись, добавляем лук (масло со сковородки - туда же), кипятим еще минут 5. Перемешали и протестировали на соль. Выключили. Через минут 10 - разлили по тарелкам и насладились... и подвергли обалдению всех вкушающих
Кости (или мясо... мясные кости в любой пропорции); Горох - около стакана; Репчатый лук; Бекон или другие мясные копчености; По желанию - томат-паста или свежие помидоры; Растительное масло, специи.
Горох замачиваем на несколько часов (просто заливаем холодной водой). В холодную воду кладем сырое мясо/кости (его, кстати, тоже рекомендую замочить на полчаса-час - меньше мороки будет с пеной; только воду перед варкой слить и налить свежую), горох, и варим, снимая пену, до разваривания гороха, полтора-два часа (РАЗВАРИВАНИЯ - это до того момента, когда горох можно будет растереть о стенку кастрюли ложкой - т.е., когда он станет практически кашей).
Тем временем слегка обжариваем, постоянно помешивая, в сухой сковородке копчености (буквально до появления выраженного запаха; на этом этапе можно добавить любимые приправы для мяса). Откладываем в миску/тареклу/плошку/уж что найдется. На ту же сковородку, по мере надобности, вливаем растительно масло, и обжариваем репчатый лук, порезанный полукольцами (так, кажется, эстетичней - хотя форма нарезки зависит от лени и личных пристрастий). Обжариваем до прозрачности, причем можно досыпать приправы "Карри" или любой другой по вкусу). Добавляем по желанию томат-пасту (кстати, совсем не обязательно - все равно вкусно получается), и протушиваем минуты 3-5.
Собственно, суп: в кипящий горохово-мясной бульон (предварительно СЛЕГКА растерев ложкой горох о бортики кастрюли - вот оно, отсутствие кухонного комбайна!) засыпаем обжаренные копчености. Ждем закипания. Дождавшись, добавляем лук (масло со сковородки - туда же), кипятим еще минут 5. Перемешали и протестировали на соль. Выключили. Через минут 10 - разлили по тарелкам и насладились... и подвергли обалдению всех вкушающих
Siūlau tirštos kopūstų sriubos receptą. Jai reikės:
0,5 kg šviežio kopūsto
2 svogūnų
3-4 bulvių
1 morkos
2-3 šaukštų miltų
Sultinio kubelio, lašelio aliejaus, pipirų
Kopūstą supjaustyti ir troškinti 30-40 min. kol sukris ir suminkštės. Jei liko vandens, jį nupilti, įberti miltus ir viską pakepinti. Kepant reikia pamaišyti ir patrinti mentele, kad gautųsi tokia košė. Tą "jovaliuką" užpilti verdančiu vandeniu, gerai išmaišyti ir sudėti kubeliais pjaustytas bulves. Susmulkintą morką ir svogūnus pakepinti atskirai ir sudėti į sriubą. Įmesti sultinio kubelį, papipirinti, galima dėti ir kitokių mėgstamų prieskonių. Valgant tinka įdėti grietinės.
Gaunasi tokia tiršta, soti ir neriebi sriuba. Sėkmingai galima "patobulinti" kitokiomis daržovėmis - kartu su bulvėmis dėti žiedinių kopūstų, brokolių, cukinijos ir t.t. Skanaus
0,5 kg šviežio kopūsto
2 svogūnų
3-4 bulvių
1 morkos
2-3 šaukštų miltų
Sultinio kubelio, lašelio aliejaus, pipirų
Kopūstą supjaustyti ir troškinti 30-40 min. kol sukris ir suminkštės. Jei liko vandens, jį nupilti, įberti miltus ir viską pakepinti. Kepant reikia pamaišyti ir patrinti mentele, kad gautųsi tokia košė. Tą "jovaliuką" užpilti verdančiu vandeniu, gerai išmaišyti ir sudėti kubeliais pjaustytas bulves. Susmulkintą morką ir svogūnus pakepinti atskirai ir sudėti į sriubą. Įmesti sultinio kubelį, papipirinti, galima dėti ir kitokių mėgstamų prieskonių. Valgant tinka įdėti grietinės.
Gaunasi tokia tiršta, soti ir neriebi sriuba. Sėkmingai galima "patobulinti" kitokiomis daržovėmis - kartu su bulvėmis dėti žiedinių kopūstų, brokolių, cukinijos ir t.t. Skanaus
o mes ka tik grizom is mano tevu, namie- 12 laipsniu silumos, tai is karto puolem sildyti ir tokia sriuba virt:
dvi bulves, puse morkos, skiltele cesnako, mazutis svogunas, viska sudejau i vandeni virt, kai pusiau isvire, idejau grybu pomidoru padaze (mama idejo grybu, sutaisytu su pomidoru padazu ir svogunais keptuvej ), dar sultinio puse kubelio, pavirem, baigiant virti- krapu ir petrazoliu uzsaldytu. labai skanu!
dvi bulves, puse morkos, skiltele cesnako, mazutis svogunas, viska sudejau i vandeni virt, kai pusiau isvire, idejau grybu pomidoru padaze (mama idejo grybu, sutaisytu su pomidoru padazu ir svogunais keptuvej ), dar sultinio puse kubelio, pavirem, baigiant virti- krapu ir petrazoliu uzsaldytu. labai skanu!
as siandien gaminau sriubyte is vistienos,bulviu ,morku,brokoliu,cukinijos ir zirneliu... visiems patiko
Mano mėgstamiausia vištienos sriuba: vištos krūtinėlės, supjaustytos stambokais gabalais (be odos, bet gali būti su kaulu ir kremzle), pora tarkuotų morkų, supjaustytas svogūnas, trys saujos ryžių, prieskonių (lauro lapas, pipirai, druska, gali būti raudonėliai, prieskonių mišiniai vištienai be druskos, skiltelė česnako). Šmaukšt į greitpuodį, 15 min - ir gatava. Kai jau galiu atidaryti dangtį, įmetu pasmulkintų petražolių ar krapų.
niam niam, jei mėsos pakankamai - tai tokios sriubos lėkštė sueina ir už pirmą, ir už antrą patiekalą
niam niam, jei mėsos pakankamai - tai tokios sriubos lėkštė sueina ir už pirmą, ir už antrą patiekalą
QUOTE(Amazing @ 2006 10 11, 17:12)
kaip gamint ta charčio sriuba?Zinau,kad ieina ryziai,mesa,cili prieskoniai...O dar?
Pusę kilogramo neriebios jautienos ar avienos (krūtininės tarkim, "brisket" amerikoniškai, ar "rump", kas būtų turbūt "užpakalio išpjova" ) supjaustome kubeliais, truputį mažesniais, nei šašlykams, na, kažkur 3-4cm dydžio. Krauname į puodą, užpilame dviem su puse litro šalto vandens, maždaug, iš akies bus gerai, užviriname ir sumažiname ugnį, kad lėtai burbuliuotų. Ant paviršiaus kils putos, jas reikėtų nugriebti. Putos, beje, kyla tik pačioje pradžioje, po to apsiramina. Na ir verdame tą mėsą apie porą valandų, nieko daugiau daryti su ja nereikia. Na, nebent karts nuo karto vandens ten į sriubą įpilti, jeigu per stiprią ugnį palikote ir per greitai viskas garuoja.
Po poros valandų jautiena bus išvirus tiek, kad smeigiant šakutę gabaliukas subyra arba bus bent jau tikrai minkštas. Likus keliolikai minučių iki pabaigos nuskutame ir sutarkuojame burokine tarka vieną petražolės šaknį ir smulkiai supjaustome porą svogūnų.
Dvi valandos praėjo. Į sriubą beriame pusę stiklinės ryžių, išmaišome ir padidiname ugnį iki vidutinės, kad burbuliuotų truputį smagiau. Verdame apie dešimt minučių. Tuo tarpu petražoles ir svogūnus suverčiame į keptuvę su įkaitintu aliejumi, pakepiname ant stiprios ugnies nuolat maišydami kol suminkštės, t.y. taps maždaug tokie:
Kepimo metu į daržoves suberiame prieskonius: kalendros sėklų, juodųjų pipirų grūdelių, du-tris lauro lapus. Grūdelius prieš tai galima sutraiškyti, galima ir taip berti.
Praėjus dešimčiai minučių beriame daržoves su prieskoniais iš keptuvės į puodą, pasūdome ( na iš akies, kokius du-tris žiupsnius, po to bus galima pakoreguoti pabaigoje ), ir verdame dar penkias. Tuo tarpu imame pusę stiklinės gliaudytų graikiškų riešutų ir juos sumalame, blenderyje, ar per mėsmalę perleidžiam, ar su peiliu labai labai smulkiai. (Galima riešutų ir nedėti). Žodžiu praėjus toms penkioms minutėms verčiame riešutus į sriubą, išmaišome, verdame dar penkias minutes, kol ryžiai bus išvirę.
Dabar reikia sriubą parūgštinti. Valgyklinis variantas - su pomidorų pasta, bet taip daryti nepatarčiau, nebent kamuoja nostalgija. Geriausias ir autentiškiausias variantas - naudoti gruzinišką "tklapi". Kas tai per velniava? Gruzinai rūgščias slyvukes, dar ne visai iki galo prinokusias, nulupa, verda kol sutęžta ir išgaruoja beveik visas skystis, o tada tą masę paskleidžia ir išdžiovina saulėje, kol ji virsta savotiška vaisine oda. Tai jeigu netyčia tokio radote, tą odą reikia išmirkyti, pertrinti per sietelį su trupučiu sultinio, ir pilti į sriubą. Daug nereikia, kokį 3x20cm gabalėlį.
Kitas variantas - naudoti gruzinišką padažą "tkemali", pagamintą iš tų pačių slyvukių, bet tada reikia atitaikyti aštrumą, nes tas padažas paprastai užpipirintas būna.
Arba - naudoti granatų sultis. Kokiems trims granatams išnarstome sėklytes, suberiame į uždaromą plastikinį maišelį ir pereiname su kočėlu kad sėklos susitraiškytų, tada turinį išspaudžiame per medžiagą. Žodžiu, tų sulčių turi gautis apie pusę stiklinės. Pilame į sriubą.
Na, o jeigu visai jau striuka su ingredientais, įspaudžiame į sriubą vienos citrinos sulčių, patartina be kauliukų, ir taip pat ten sumesti atsargiai nutarkuotą tos citrinos žievelę.
Žodžiu, užrūgštinom. Tada suberiame saują kapotų petražolių lapų, apie porą šaukštų "chmeli-suneli" ( toks gruziniškas prieskonių mišinys, tikrai būna Lietuvoje pirkti. Galima ir be jo - tuomet reikia įmesti dar džiovintų prieskonių: mairūno kiek daugiau, baziliko, mėtos, krapo, truputį maltų gvazdikėlių ir juodųjų pipirų, bus "apytiksliai" tas pats ). Taip pat įberiame kajeno pipirų dėl aštrumos, ir truputį malto cinamono.
Išmaišome, verdame dar penkias minutes, tuo tarpu apie pusę galvutės česnako ( ne skiltelės, galvutės ) nulupame, skilteles sutraiškome arba labai smulkiai sukapojame ir peilio šonu braukdami per pjaustymo lentą jas sumaigome. Papjaustome šviežių kalendros ir baziliko lapelių, kad gautųsi po gerą žiupsnį, negailint taip. Kol pjaustysim, tos penkios minutės ir praeis. Suberiame česnaką ir žalumynus į sriubą ir nukeliame ją nuo ugnies. Išmaišome, uždengiame, ir paliekame pastovėti penkias minutes.
Štai ir viskas. Sriuba ima skleisti iš proto varantį aromatą, česnakai nebeaštrūs, bet padaro skonį egzotiškesnį, truputį aštru nuo pipirų, bet neperdaug. Charčio turi gautis gana tiršta nuo graikiškų riešutų. Valgome užsigerdami gruzinišku vynu, pvz raudonu Alaverdi ar Napareuli. Ar Merlo/Burgundišku/Bordo ar kitu sodriu raudonu vynu. Prie sriubos labai tinka mielinės tešlos paplotėliai, indiška naan duona ar lavašai, kas iš esmės yra tas pats.