Įkraunama...
Įkraunama...

Geneologinis medis.

QUOTE(zvaigzne @ 2009 03 24, 21:51)
Jungiuosi prie mamų, sudarinėjančių genealoginius medžius. Laisvu laku užsiimu tuo jau keletą metų. Ieškau Kurpių, Peluričių, Ignatavičių, Baranauskų, Šemionkų, Aginskių iš Linkmenų, Kukutiškių ir Kaltanėnų, Palūšės; Leleivų, Jauniškių, Narkūnų nuo Tauragnų krašto; Jocevičių nuo Šakių raj Bagdžių; Valaičių ir Murinų nuo Šakių raj. Rygiškių; Bosų, Kušlikių , Švelnių, Albrechtų  nuo Šakių raj. Slavikų krašto.
  Radau jau kelis šimtus žmonių, pastebėjau keletą įdomių dėsningumų(dažnai buvo klastojami berniukų gimimo metai, krikštatėviai neteisingai nurodydavo kūdikio motinos mergautinę pavardę ir kt.), išmokau rasti žmones net iš netiesioginių įrašų(pvz. krikšto tėvai, vestuvių liudininkai paaiškėdavo esą giminaičiai). Kompiuterinėmis programomis nesinaudoju. Kol kas viską apie žmones rašau į lapus (turiu jau beveik 10 didelių segtuvų). Neatsidžiaugiu, kad surašinėjau ir bendrapavardžius, nes galop paaiškėdavo, kad vieno kaimo bendrapavardžiai besą tolimi giminės, nors nepripažindavo to, na, bent jau taip atradau su savo ieškomomis pavardėmis. Pavyko rasti ir paneigti daugelį giminėje populiarių mitų apie giminaičių praeitį. Taipogi radau dažnesnius giminėje susirgimus. Tiesa, paieškos tebevyksta, nes mirė tie, kurių ko nors galėjau paklausti, o dalis informacijos buvo besanti klaidinga. Taip pat noriu paklausti: ar mamytės, kurios nerado reikiamų metų bylų LVIArchyve, bandė kreiptis tiesiog į bažnyčias(pvz.: Griškabūdžio, Slavikų, Šakių)?
Pridursiu, kad apie ieškomus asmenį randu kol kas gimimo, santuokos ir mirties datas. Pats giminės medis man jau seniai nebetelpa į vieną lapą, tiesiog pasidariau bylą iš milimetrinio popieriaus segtuvo. Tai tiek. Turiu vilties, kad kažkas ieško tų pačių žmonių.

Švelniai iš Šakių krašto - tai mano mamos brolio žmonos giminė kaip ir smile.gif Jei netyčia kas domintų, kreipkis smile.gif
Dažniausiai taip ir yra, kad bendrapavardžiai iš to paties kaimo ir netgi krašto vienaip ar kitaip yra giminės - tolimesni ar artimesni. Nors dažnai net patys žmonės to nežino.
Kadangi kolkas tyrinėju tik mamos giminę, kilusią iš Šakių rajono, tai esu kreipusis į daugelį šio krašto bažnyčių. Taip pat ir į Šakių bažnyčią. Šioje bažnyčioje tvarka gana griežta ir kunigai nelabai svetingai priima, bet jei labai nori, įmanoma gauti tai, ką jie turi.
Apskritai bažnyčiose yra laikomos metrikų knygos maždaug nuo II pasaulinio karo su vienokiom ar kitokiom išimtim (įvairūs gaisrai ir pan.). O archyve viskas, kas like nenusiaubta karų iki I pasaulinio.
Taip, labai dažnai būdavo nurodomos neteisingos pavardės ir panašūs dalykai. Tais laikais žmonės apskritai sunkiai orientuodavosi amžiaus, pavardžių, vardų dalykuose. įvairūs netikslumai metrikų knygose kartais taip viską supainioja.... bet vargais negalais pavyksta viską išpainioti smile.gif
Atsakyti
QUOTE(zvaigzne @ 2009 03 24, 23:51)
Taip pat noriu paklausti: ar mamytės, kurios nerado reikiamų metų bylų LVIArchyve, bandė kreiptis tiesiog į bažnyčias(pvz.: Griškabūdžio, Slavikų, Šakių)?

Sveikintina kantrybė tavo thumbup.gif
Rašiau laiškus į Skaudvilės bei Eržvilko bažnyčias, bet atsakė tyla.
O štai iš Vilniaus Kalvarijų bažnyčios gavau labai malonų atsakymą ir metrikų išrašą el.paštu ir jau ne kartą. Tikriausiai priklauso nuo ten dirbančių žmonių geranoriškumo ir laiko.
Geriausia yra pačiai važiuoti, parodyti ką esi surinkusi ir prašyti peržvelgti knygas. Laiką geriau iš anksto sutart telefonu, kad nepakliūtume į nemalonią situaciją kai žmogus skuba pas ligonį ar į laidotuves.
4u.gif
Atsakyti
Dėkoju atsiliepusioms mamytėms. Merkytei, ko gero, siūsiu asmeninę žinutę dėl Švelnių pavardės. Į kompiuterį nesuvedinėju dėl paprastų priežasčių:
1.Nesu pratusi dirbti su kompiuteriu;
2.Namuose tuo pačiu kompiuteriu dirba 5 žmogiukai, o vyras rašo diplominį darbą;
3.Renku išrašus apie visus parapijos bendrapavardžius, kad nereikėtų vėliau visko ieškoti iš naujo(paaiškėja, kad dauguma surašytųjų- vis dėlto giminės);
4.Popieriuje surinkta medžiaga visada prieinama ir negali "užlūžti". blush2.gif ax.gif
O laiko atradau, norėdama užsiimti po išėjimo į tarnybinę pensiją. blush2.gif Beto, esu labai smalsus ir knibus žmogutis. Kažkada svajojau būti archeologe, tarybinė sistema tuomet koją pakišo, nes nebuvau komjaunuolė. ax.gif
Dabar svajoju apsilankyti Slavikų ir Griškabūdžio bažnyčiose, gal klebonai ką nors turės... rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(zvaigzne @ 2009 03 25, 22:45)
3.Renku išrašus apie visus parapijos bendrapavardžius, kad nereikėtų vėliau visko ieškoti iš naujo(paaiškėja, kad dauguma surašytųjų- vis dėlto giminės);
4.Popieriuje surinkta medžiaga visada prieinama ir negali "užlūžti". blush2.gif  ax.gif

Šventa teisybė.
Net nustebau, kai šiaip sau kaip pavyzdį archyve persifotografavau to paties kaimo bendrapavardžių metrikus, nors visi giminės įrodinėjo, kad nieko bendra su mūsų gimine jie neturi. Galų gale 6 kartoje radau, kad visi esame vieno protėvio lotuliukas.gif
Ir aš viską saugau popieriuje (nors ir kompiuterinį variantą turiu). Pats popierius yra jaukesnis smile.gif
Labai įdomus pastebėjimas apie vaikystės svajonę tapti archeologe... ir aš norėjau, bet... gyvenimas pareguliavo kitaip blush2.gif
Atsakyti
Šauniai jūs čia dirbat 4u.gif mano darbelis šiek tiek sustojo, reiktų važiuoti į Lenkijos archyvą, bet reikia kalbą mokėti, kažkada atsimenu buvom su tėvais kai seneliui reikejo dokumentų dėl tremties, tai jų archyve nelabai rado ką, reikėjo važiuoti į vokietiją, vienu žodžiu aš kol kas nepajėgi tam verysad.gif
Atsakyti
Pagalvojau, kad reikėtų paviešinti svarbią informaciją. Gal kas dar nežino?
LVIA jau yra suskaitmeninęs kai kurių parapijų metrikų knygas (www.epaveldas.lt) Nepamainomas dalykas, jeigu kas tyrinėja suskaitmenintą kraštą - nereikia važinėti į Vilnių (jei esi ne iš Vilniaus), o jei ir iš Vilniaus - tai nereikia eiti į archyvą. Tiesiog sėdi namuose ir kada tik nori prieini prie reikiamų knygų. Gaila tik, kad dar labai mažai suskaitmenintų knygų yra.
Aš dabar atradau, kad jau yra suskaitmenintos Skapiškio parapijos metrikų knygos. O juk mano tėčio, t. y. Merkių giminė, yra iš ten, tai dabar prasėdžiu pusę nakties beieškodama Merkių smile.gif Reikia pradėti tyrinėti ir šią giminę, nors dar nepabaigta mamos giminė (o antras giminės susitikimas nusimato vasarą, kurį aš turiu surengti). Na bet žodžiu apetitas kyla beieškant smile.gif Neužteks man turbūt viso gyvenimo nuveikti tiek, kiek aš noriu smile.gif
Gal kas taip pat domisi Merkiais?
Atsakyti
QUOTE(Merkyte @ 2009 03 27, 17:20)
Pagalvojau, kad reikėtų paviešinti svarbią informaciją. Gal kas dar nežino?
LVIA jau yra suskaitmeninęs kai kurių parapijų metrikų knygas (www.epaveldas.lt) Nepamainomas dalykas, jeigu kas tyrinėja suskaitmenintą kraštą - nereikia važinėti į Vilnių (jei esi ne iš Vilniaus), o jei ir iš Vilniaus - tai nereikia eiti į archyvą. Tiesiog sėdi namuose ir kada tik nori prieini prie reikiamų knygų. Gaila tik, kad dar labai mažai suskaitmenintų knygų yra.

O kaip tuo epaveldu naudotis???
Aš jau kelis kartus buvau įlindus, bet man išmeta lentelę, kur reikia įvesti sudarytoją ir t.t. kas tai yra? Kaip jame ieškoti pavyzdžiui Vilniaus Verkių Kalvarijos bažnyčios metrikų?
Atsakyti
QUOTE(Jolantuke @ 2009 03 27, 17:29)
O kaip tuo epaveldu naudotis???
Aš jau kelis kartus buvau įlindus, bet man išmeta lentelę, kur reikia įvesti sudarytoją ir t.t. kas tai yra? Kaip jame ieškoti pavyzdžiui Vilniaus Verkių Kalvarijos bažnyčios metrikų?

Kai nueini į tą puslapį, pirmiausia paspausk viršutiniame dešiniajame kampe nuorodą "Apie projektą".
Tada spausk viduryje teksto esančią nuorodą Romos Katalikų bažnytines gimimo, santuokos ir mirties metrikų aktų knygas (1599–1907 m.).
Tau atidarys pdf, kur surašytos visos parapijos, kurios jau suskaitmenintos.
Kolkas suskaitmeninta yra tik Vilniaus Jono Krikštytojo ir Jono Apaštalo ir Evangelisto bažnyčia (19 nr.). Nueik į IŠPLĖSTINĘ PAIEŠKĄ. PAVADINIMO skiltyje įvesk "vilniaus" ir nuimk varneles nuo bibliotekų ir muziejų, palik tik archyvus. Ir tuomet tau suras Vilniaus suskaitmenintus metrikus.
O su visais kitais, tai tiesiog paskui grįžk į paprastos paieškos lauką ir PAVADINIMO skiltyje įvesk norimo miestelio pavadinimą kilmininko linksniu, pvz.: Skapiškio, Kernavės, telšių, Joniškio ir pan.

Pranešk, ar pavyko smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Merkyte @ 2009 03 27, 20:16)

Pavyko!
Ačiū tau labai.
Deja, kol kas dar nėra man reikalingų parapijų. Bet ir šiaip pasižvalgyti laaaabai įdomu smile.gif
thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(Jolantuke @ 2009 04 06, 16:29)
Pavyko!
Ačiū tau labai.
Deja, kol kas dar nėra man reikalingų parapijų. Bet ir šiaip pasižvalgyti laaaabai įdomu smile.gif
thumbup.gif

gaila kad ir aš reikiamos parapijos neradau, bet gal ateityje bus bigsmile.gif
Atsakyti
QUOTE(Merkyte @ 2009 03 27, 19:16)
Kai nueini į tą puslapį, pirmiausia paspausk viršutiniame dešiniajame kampe nuorodą "Apie projektą".
Tada spausk viduryje teksto esančią nuorodą Romos Katalikų bažnytines gimimo, santuokos ir mirties metrikų aktų knygas (1599–1907 m.).
Tau atidarys pdf, kur surašytos visos parapijos, kurios jau suskaitmenintos.
Kolkas suskaitmeninta yra tik Vilniaus Jono Krikštytojo ir Jono Apaštalo ir Evangelisto bažnyčia (19 nr.). Nueik į IŠPLĖSTINĘ PAIEŠKĄ. PAVADINIMO skiltyje įvesk "vilniaus" ir nuimk varneles nuo bibliotekų ir muziejų, palik tik archyvus. Ir tuomet tau suras Vilniaus suskaitmenintus metrikus.
O su visais kitais, tai tiesiog paskui grįžk į paprastos paieškos lauką ir PAVADINIMO skiltyje įvesk norimo miestelio pavadinimą kilmininko linksniu, pvz.: Skapiškio, Kernavės, telšių, Joniškio ir pan.

gerai, kai tu žinai, o ką daryt kitiems????
eilinis pavyzdys, kaip Lietuvoj pinigai leidžiami bile kam, bet normaliai darbas nepadaromas...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo StopIt: 06 balandžio 2009 - 23:49
QUOTE(StopIt @ 2009 04 07, 01:47)
gerai, kai tu žinai, o ką daryt kitiems????
eilinis pavyzdys, kaip Lietuvoj pinigai leidžiami bile kam, bet normaliai darbas nepadaromas...

nesupratau kame problema...
Aš tik džiaugiuosi, kad pagaliau ir šioje srityje "ledai pajudėjo".
Džiugu, kad pinigus skiria konkrečiam darbui, o ne jo reklamai (kaip mūsuose dažnai būna).
Na nežinojai, bet dabar jau žinai...
Šiaip genealogija.lt buvo info, kad jau yra epaveldas.lt, bet aš nežinojau kaip juo naudotis. Dabar jau paaiškinta 4u.gif
Atsakyti