Mamos vardadieniui padariau tortą...
Biskvitinis tortas su varškės kremuBiskvitui
4 kiaušinio baltymai
150 g cukraus
6 kiaušinio tryniai
1 pakelis vanilinio cukraus
1 citrinos tarkuota žievelė
75 g miltų
25 g krakmolo
1 a. š. kepimo miltelių (nepilnas)
Įdarui
9 lapeliai želatinos (20 g)
500 g neriebios varškės
2 citrinų tarkuota žievelė ir sultys
150 g cukraus
1 skardinė konservuotų abrikosų ar persikų
200 g aviečių (arba vyšnių, braškių ir pan.)
500 ml plakamos grietinėlės
smulkinti riešutai ar kokoso drožlės
Biskvitas. Baltymus mikseriu išplakti iki putų. Plona srovele nenustojant plakti suberti 50 g cukraus ir toliau plakti iki standumo.
Trynius, likusį cukrų, vanilinį cukrų ir citrinos žievelę sumaišyti ir kruopščiai išplakti (~ 5 min.).
Trynių kremą šluotele atsargiai įmaišyti į baltymus. Miltus, krakmolą ir kepimo miltelius sumaišyti ir persijoti į kiaušinių masę. Atsargiai išmaišyti.
Kepimo formos dugną iškloti kepimo popieriumi. Atsargiai sukrėsti masę ir išlyginti paviršių. Kepti iki 175° C įkaitintoje orkaitėje apie 35 min. Biskvitą ataušinti ant grotelių. Perpjauti horizontaliai į dvi dalis.
Įdaras. Želatiną užmerkti šaltame vandenyje ir leisti išbrinkti. Varškę sumaišyti su citrinų sultimis, žievele ir cukrumi. Išplakti mikseriu, kol ištirps cukrus. Abrikosus sudėti į sietelį, kad nuvarvėtų (skysčio neišpilti). Želatiną ištirpinti 3 v. š. pašildyto abrikosų sirupo. Avietes ir pusę abrikosų atskirai sutrinti į piurė. Želatiną sumaišyti su varške. Varškės masę padalinti į dvi lygias dalis. Į vieną dalį įmaišyti aviečių piurė, į kitą abrikosų piurė. Kai varškės kremas ims stingti, išplakti grietinėlę ir pusę sumaišyti su abrikosine varške, kitą pusę su avietine.
Apatinę biskvito dalį apjuosti išardomos torto formos kraštu. Ant biskvito paskleisti avietinę masę ir išlyginti paviršių. Dėti viršutinę biskvito dalį ir ant jos išdėlioti abrikosų puseles (kelias palikti tortui papuošti). Užpilti abrikosiniu kremu. Tortą pabarstyti smulkintais riešutais ar kokoso drožlėmis ir papuošti likusiais abrikosais. Dėti į šaldytuvą, kol kremas visiškai sustings.
P. S. varškę naudojau Mūsų švelniąją liesą (sudėjau 3 indelius). Varškės kremas man pasirodė rūgštokas, tad dar įbėriau kelis šaukštus cukraus (prieš dėdama želatiną). Vietoje abrikosų dėjau persikus. Ant biskvito juos paskleidžiau supjausčiusi kubeliais. Biskvitą dar sulaisčiau sirupu nuo persikų... Tortas labai gaivus ir skanus
Atleiskite už ne itin kokybiškas nuotraukas...