O kai sūdai lašišos file, tai odą reikia nulupti ar su oda sūdyti? Pabandysiu, gal taip tiks. Nu aš niekaip neįtinku šeimai su žuvimi - valgo jie tik tą keptą jūros lydeką, kur šaldyta. O iš šviežios nu nieko neįsiūlai
karta teko bendrauti su viena didmeninke, tai ji paporino, kad Lietuvoje sviezios (tiesiai is zvejo tinklo) lasisos ir kt. egzotiku nebuna. Prekybininkai perka didziulius susaldytos zuvies gabalus, po to juos atsildo ir taip gaunasi sviezia lasisa.
QUOTE(vija @ 2004 12 14, 11:38)
Nesuprantu, kuriems galams reikia tos lasisos prisigaminti visai ziemai ir laikyti saldikly, jei galima kiekviena savaite pasigaminti sviezios???
Cia tam, kad kai kas nors is chebros pranesa, kad uz poros val. bus sveciuose (pas mus gan daznai tokiu "gudruoliu" atsiranda), nereiketu i parduotuve lekti.
Ir siaip, nesuprantu, ko jus dabar taip supykot, kad as ta zuvi i saldikli sugrudau?
Gal jau buvo toks receptukas, gal praziurejau beskaitinedama, bet gal mamos nesupyks labai.
Taigi, mes darom lasisa taip:
3/4 stiklines klevo syrupo ("maple syrup")
1/4 stiklines sojos padazo
truputi alyvu aliejaus, stambiai maltu juodu pipiru ir zinoma lasisos (file)
soja sumaisyti su klevo syrupu ir uzpilti viska ant lasisos-pamarinuoti bent keleta valandu, zinoma kuo daugiau, tuo skaniau. Isemus is syrupo, lasisos gabalelius pavilgyti i pipirus, tada ant folijos(kur truputi aliejaus uzpilam) ir i orkaite (200-210C). Svarbu neperkepti, gal tik 10 min. ir paruosta! Kol keps gali buti truputi dumu nuo to syrupo, bet taip turi but:)
Ir viskas! baisiai skanu
Mes dar po to ta syrupa bent ant stalo padedam, kai kam skanu buna ji kaip padaziuka bevalgant naudoti.
tai tiek, SKANAUS!
Taigi, mes darom lasisa taip:
3/4 stiklines klevo syrupo ("maple syrup")
1/4 stiklines sojos padazo
truputi alyvu aliejaus, stambiai maltu juodu pipiru ir zinoma lasisos (file)
soja sumaisyti su klevo syrupu ir uzpilti viska ant lasisos-pamarinuoti bent keleta valandu, zinoma kuo daugiau, tuo skaniau. Isemus is syrupo, lasisos gabalelius pavilgyti i pipirus, tada ant folijos(kur truputi aliejaus uzpilam) ir i orkaite (200-210C). Svarbu neperkepti, gal tik 10 min. ir paruosta! Kol keps gali buti truputi dumu nuo to syrupo, bet taip turi but:)
Ir viskas! baisiai skanu
Mes dar po to ta syrupa bent ant stalo padedam, kai kam skanu buna ji kaip padaziuka bevalgant naudoti.
tai tiek, SKANAUS!
QUOTE(Makarska @ 2004 12 14, 14:28)
karta teko bendrauti su viena didmeninke, tai ji paporino, kad Lietuvoje sviezios (tiesiai is zvejo tinklo) lasisos ir kt. egzotiku nebuna. Prekybininkai perka didziulius susaldytos zuvies gabalus, po to juos atsildo ir taip gaunasi sviezia lasisa.
negali buti butu visai kitokia tos zuvies isvaidza atsildytos. Be to, tos lasisos ir lasisiniai upetakiai auginamos tvenkiniuose, extra islaidos butu jas susaldyt pries isvezant i parduotuves...bent jau as taip manau
Tikekimes, kad Rasma uzsuks i sia tema ir pasakys teisinga atsakyma, kokio sveizumo pas mus ta lasisa. Jeigu ji is tiesu yra neatsildyta, tai tuomet i prekybos centra is zveju laivo turi buti skraidinama lektuvu Kad nesusvinktu
Stai ka raso GERAS SKONIS
Stambiuose prekybos centruose vis dažniau pirkėjai viliojami šviežia ar atvėsinta žuvimi. Čia, be abejo, nereikia jokių komentarų ir reklamos, visi puikiai žino šaldyta žuvis niekada neprilygs šviežiai nei maistinėmis ypatybėmis, nei skoniu. Tačiau prie prekystalių ne vienas suabejoja, kokia ji šviežia, jei vežama kad ir iš Prancūzijos. Vis dėlto deramai įvertinus šiandienines vežimo galimybes ir ryšių bei prekybinių sandorių operatyvumą, abejonių nelieka: taip, mus pasiekia išties šviežia Viduržemio jūros žuvis.
Žuvų turgus Prancūzijoje
Į Iki parduotuvių tinklą tunas, lasisa ir daug kitų žuvų atkeliauja iš Prancūzijos žuvies turgaus aukciono. Beje, kam teko pabūti žuvų turguje, išties patyrė neišdildomų įspūdžių. Jame per šimtą rūšių žuvų ir kitų jūros gėrybių. Daugumos jų Lietuvoje nesame matę, o kadangi negali norėti to, ko ne tik neragavai, bet ir nieko nežinai apie tai, vežti prekybininkams jas į Lietuvą visai nenaudinga nebus paklausos.
Tačiau kartais rizikuojama atvežti brangių ir išties egzotiškų žuvų prie naujienų lietuviai pratinami palaipsniui. Prekybos centruose galima rasti žuvų aprašymų bei tai, kaip jas paruošti. Daugelį žuvų būtina ruošti laikantis tam tikrų nuorodų, nes laisvi eksperimentai gali baigtis tuo, kad nei pats nevalgysite, nei kitą kartą jos pirksite. O žinant, kaip ją paruošti, galima patirti naujų skonių malonumą.
Šviežia ir atvėsinta žuvis iš Prancūzijos vežama pakrauta į specialias putų polistirolo dėžes ir visiškai užpilta ledukais. Vežama ji specialiomis mašinomis, kuriose reguliuojamas temperatūrų režimas. Taip importuojant pailgėja terminas, kai ji išlieka šviežia, kvepianti. Tiesa, atsižvelgiant į žuvies rūšį, viena išdorojama dar laivuose, o kita vežama nedorota ir neplauta, kad išliktų natūralus gleivėtumas ir kvapas.
Žinant Lietuvos rinkos paklausą ir pirkėjams prieinamas kainas, į Lietuvą įvežama apie dvidešimt rūšių žuvų. Tačiau negalima tikėtis, kad prekybos centre jūs visada rasite jums patikusios žuvies. Dažniausiai viena ar kita žuvis pagaunama tam tikru sezono metu arba jos būna tiek mažai, kad kaina labai pakyla. Beje, kainos aukcionuose gali svyruoti kas savaitę, tai gerokai apsunkina jos tiekimą. Žuvies pirkimas tai nuolatinis procesas, kuriame reikia mokėti laviruoti. Pasiūlos kainos priklauso nuo to, koks buvo žūklės laimikis ir koks buvo poreikis. Jei poreikis didesnis už pagautos žuvies kiekį, aišku, kainos kyla. Prekybos centrai kainomis nemanipuliuoja, tiesiog tada, kai ji aukcionuose būna labai brangi, žuvies nepriperka, nebent turi specialų užsakymą, kai kaina nesvarbi. Nors tiekėjų šias laikais išties daug, neretai rinką gerokai išbalansuoja kinai ar japonai, kurie gali supirkti visą siūlomą kiekį. Tai atsiliepia. Dalyvauti tokioje konkurencijoje mažoms šalims sunkiau. Taigi viltis, kad žuvies kaina parduotuvėse būtų stabili, neišeina, nebent šviežia žuvis perkama iš tų, kas turi žuvų fermas, bet tai jau kitokia žuvis.
Stambiuose prekybos centruose vis dažniau pirkėjai viliojami šviežia ar atvėsinta žuvimi. Čia, be abejo, nereikia jokių komentarų ir reklamos, visi puikiai žino šaldyta žuvis niekada neprilygs šviežiai nei maistinėmis ypatybėmis, nei skoniu. Tačiau prie prekystalių ne vienas suabejoja, kokia ji šviežia, jei vežama kad ir iš Prancūzijos. Vis dėlto deramai įvertinus šiandienines vežimo galimybes ir ryšių bei prekybinių sandorių operatyvumą, abejonių nelieka: taip, mus pasiekia išties šviežia Viduržemio jūros žuvis.
Žuvų turgus Prancūzijoje
Į Iki parduotuvių tinklą tunas, lasisa ir daug kitų žuvų atkeliauja iš Prancūzijos žuvies turgaus aukciono. Beje, kam teko pabūti žuvų turguje, išties patyrė neišdildomų įspūdžių. Jame per šimtą rūšių žuvų ir kitų jūros gėrybių. Daugumos jų Lietuvoje nesame matę, o kadangi negali norėti to, ko ne tik neragavai, bet ir nieko nežinai apie tai, vežti prekybininkams jas į Lietuvą visai nenaudinga nebus paklausos.
Tačiau kartais rizikuojama atvežti brangių ir išties egzotiškų žuvų prie naujienų lietuviai pratinami palaipsniui. Prekybos centruose galima rasti žuvų aprašymų bei tai, kaip jas paruošti. Daugelį žuvų būtina ruošti laikantis tam tikrų nuorodų, nes laisvi eksperimentai gali baigtis tuo, kad nei pats nevalgysite, nei kitą kartą jos pirksite. O žinant, kaip ją paruošti, galima patirti naujų skonių malonumą.
Šviežia ir atvėsinta žuvis iš Prancūzijos vežama pakrauta į specialias putų polistirolo dėžes ir visiškai užpilta ledukais. Vežama ji specialiomis mašinomis, kuriose reguliuojamas temperatūrų režimas. Taip importuojant pailgėja terminas, kai ji išlieka šviežia, kvepianti. Tiesa, atsižvelgiant į žuvies rūšį, viena išdorojama dar laivuose, o kita vežama nedorota ir neplauta, kad išliktų natūralus gleivėtumas ir kvapas.
Žinant Lietuvos rinkos paklausą ir pirkėjams prieinamas kainas, į Lietuvą įvežama apie dvidešimt rūšių žuvų. Tačiau negalima tikėtis, kad prekybos centre jūs visada rasite jums patikusios žuvies. Dažniausiai viena ar kita žuvis pagaunama tam tikru sezono metu arba jos būna tiek mažai, kad kaina labai pakyla. Beje, kainos aukcionuose gali svyruoti kas savaitę, tai gerokai apsunkina jos tiekimą. Žuvies pirkimas tai nuolatinis procesas, kuriame reikia mokėti laviruoti. Pasiūlos kainos priklauso nuo to, koks buvo žūklės laimikis ir koks buvo poreikis. Jei poreikis didesnis už pagautos žuvies kiekį, aišku, kainos kyla. Prekybos centrai kainomis nemanipuliuoja, tiesiog tada, kai ji aukcionuose būna labai brangi, žuvies nepriperka, nebent turi specialų užsakymą, kai kaina nesvarbi. Nors tiekėjų šias laikais išties daug, neretai rinką gerokai išbalansuoja kinai ar japonai, kurie gali supirkti visą siūlomą kiekį. Tai atsiliepia. Dalyvauti tokioje konkurencijoje mažoms šalims sunkiau. Taigi viltis, kad žuvies kaina parduotuvėse būtų stabili, neišeina, nebent šviežia žuvis perkama iš tų, kas turi žuvų fermas, bet tai jau kitokia žuvis.
o as radau delfyje toki receptuka:
"Lašiša bulvių marškinėliuose
Reikės:
4 gabaliukų šviežios lašišos filė,
1 didelės bulvės,
druskos ir pipirų pagal skonį,
1 valg. šaukšt. citrinos sulčių,
aliejaus kepimui.
Lašišos filė pasūdyti, apibarstyti šviežiai maltais pipirais ar kitais mėgstamais prieskoniais ir palikti pastovėti 15-20 min.
Bulvę nulupti ir supjaustyti plonyčiais, beveik permatomais griežinėliais ir apdėlioti jais kiekvieną lašišos gabalėlį.
Gerai įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejaus ir leiskite jam įkaisti. Bulvių griežinėlius stipriai prispauskite prie žuvies ir dėkite kepti. Kepkite 5 min. ant stiprios ugnies, paskui tiek pat kepkite kitą lašišos pusę.
Lašišos kepsnelius patiekite karštus su daržovėmis.
Skanaus!"
"Lašiša bulvių marškinėliuose
Reikės:
4 gabaliukų šviežios lašišos filė,
1 didelės bulvės,
druskos ir pipirų pagal skonį,
1 valg. šaukšt. citrinos sulčių,
aliejaus kepimui.
Lašišos filė pasūdyti, apibarstyti šviežiai maltais pipirais ar kitais mėgstamais prieskoniais ir palikti pastovėti 15-20 min.
Bulvę nulupti ir supjaustyti plonyčiais, beveik permatomais griežinėliais ir apdėlioti jais kiekvieną lašišos gabalėlį.
Gerai įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejaus ir leiskite jam įkaisti. Bulvių griežinėlius stipriai prispauskite prie žuvies ir dėkite kepti. Kepkite 5 min. ant stiprios ugnies, paskui tiek pat kepkite kitą lašišos pusę.
Lašišos kepsnelius patiekite karštus su daržovėmis.
Skanaus!"
va, vakar gaminau jusu pirmuose puslapiuose minetina lasisa su garstyciu ir medaus padazu. Tik padaza pakoregavau-labaj jau norejosi kurnors kreveciu "igrusti", taj ir i folijos "krepshelius" kartu su lashisha kreveciu po ziubsneli imeciau ir i padaziuka skanumelis buvo neishpasakytas, ale tokius patiekalus sau galesiu gamint tik tada, jei nebent viena gyvensiu arba kita vyra turesiu -manishkis nera zuvies megejas, taj maciau kaip vakare atsidares saldytuva kumpi kapojo
Chia, Shirshike, tu apie vyra tai taikliai pasakei Mano vyriuks sako, kad geriausia zuvis yra kiauliena . Shiandien gaminomes LASHISHA SU PUPELEM, tikrai paprasta, atrodo vokieciu liaudies patiekaliukas. Man receptu patrauklumas, kaip tos lashishos su garstyciom ir medumi, ju paprastume. Ar nepastebit daznai kuo paprasciau ir vargo maziau ir skaniau, aisku buna isimciu. Tai va vel nukrypau.
Ismirkome pupeles (geriausiai apie para), jas ishverdame, supjaustome kubeliais lashishyte, ipilame pagal skoni alyvuogiu aliejaus, vegetos, galime krapu ideti, sumaishome ir apibarstome sutarkuotu fermentitniu suriu. Pashaunam i orkaite 30 min. Gal kam ir patiks- tradicinis skonis.
Ismirkome pupeles (geriausiai apie para), jas ishverdame, supjaustome kubeliais lashishyte, ipilame pagal skoni alyvuogiu aliejaus, vegetos, galime krapu ideti, sumaishome ir apibarstome sutarkuotu fermentitniu suriu. Pashaunam i orkaite 30 min. Gal kam ir patiks- tradicinis skonis.
deja,negaliu pasigirt nusimanymu apie jūros gėrybes,nesu jų mėgėja.Ir štai vyras atvilko man žalios lašišos nupirkęs,sako iškepk.
Ką galėtumėt pasiūlyt,kad būtų lengva padarytr ir skanu?
tiesą pasakius,net nežinau,kiek laiko tą lašišą kept ir su kuo ją pateikt ....
Ką galėtumėt pasiūlyt,kad būtų lengva padarytr ir skanu?
tiesą pasakius,net nežinau,kiek laiko tą lašišą kept ir su kuo ją pateikt ....
Radau šiandien Delfyje šitą receptuką. Darysiu šiandien vakarienei, jau nupirkau lašišą (IKI parduotuvese akcija lašišos kaina 9,90 ):
Reikės:
200 g lašišos filė,
1 arbat. šaukšt. kario prieskonių,
6 šaukšt. aliejaus kepimui ir marinavimui,
druskos pagal skonį.
Lašišos filė supjaustykite vienodo dydžio kubeliais.
Kario prieskonius sumaišykite su 3 šaukštais aliejaus ir ištrinkite šiuo mišiniu žuvies gabalėlius. Palikite juos 1-2 val., kad pasimarinuotų.
Lašišos kubelius sumaukite ant mažų medinių iešmelių ir kepkite keptuvėje, pavartydami iš visų pusių.
Iškepusius kepsnelius apibarstykite smulkintais žalumynais, papuoškite citrinos griežinėliais ir patiekite su daržovėmis.
Reikės:
200 g lašišos filė,
1 arbat. šaukšt. kario prieskonių,
6 šaukšt. aliejaus kepimui ir marinavimui,
druskos pagal skonį.
Lašišos filė supjaustykite vienodo dydžio kubeliais.
Kario prieskonius sumaišykite su 3 šaukštais aliejaus ir ištrinkite šiuo mišiniu žuvies gabalėlius. Palikite juos 1-2 val., kad pasimarinuotų.
Lašišos kubelius sumaukite ant mažų medinių iešmelių ir kepkite keptuvėje, pavartydami iš visų pusių.
Iškepusius kepsnelius apibarstykite smulkintais žalumynais, papuoškite citrinos griežinėliais ir patiekite su daržovėmis.