Ar tiesa, kad tunas yra žuvis labai savo organizme kaupianti šviną? Ir būtent dėl šio elemeto tuno dažnai valgyti negalima. Aš kokius 3k/sav tikrai valgau tuno (po ~100g), ar tai nėra per daug?
Tune randama ne padidintas švino kiekis, o gyvsidabrio Iš tiesų, tai nėra žuvis, kurią reikia valgyti dažnai ir daug. Besilaukiančioms moterims ir mažiukams išvis rekomenduojama valgyti kuo mažiau.
Pacituosiu iš www.vet.lt:
"Gyvsidabris yra aplinkos teršalas, randamas žuvyse ir jūros gėrybėse, dažniausiai metilgyvsidabrio formoje. Kituose maisto produktuose (ne žuvyse ir ne jūros gėrybėse), taip pat aptinkama gyvsidabrio, bet neorganinėje formoje.
Neorganinis gyvsidabris, esantis maisto produktuose yra mažiau toksiškas negu metilgyvsidabris. Metilgyvsidabris yra labai toksiškas ypač nervų sistemai ir manoma, kad jautriausia vieta yra besiformuojančios smegenys (papildysiu: nes praeina placentos, ir smegenų barjerą..t.y. per kraują pasiekia ir toksiškai veikia jautriausias org-mo vietas)
Atsižvelgiant į epidemiologinius tyrimus, kurie buvo vykdomi siekiant išsiaiškinti sąryšį tarp nėščių moterų reakcijos į gyvsidabrį bei sumažėjusį nervų sistemos vystymąsi jų vaikams, buvo nurodyta rekomenduojama savaitinė suvartojimo norma 1.6 µg/kg. Apskaičiuota gyvsidabrio suvartojimo norma Europoje vyrauja priklausomai nuo šalies.
Dažniausiai metilgyvsidabrio pasitaiko plėšrių žuvų organizme (pvz., tunas, kardžuvė). Žmonių grupės vartojančios šias žuvis gali gauti didesnes savaitines dozes, negu vartotojai naudojantys žuvį turinčiomis mažą metilgyvsidabrio koncentraciją. Tyrimais buvo pademonstruotas metilgyvsidabrio toksiškumas, todėl šios medžiagos suvartojimo kiekis šalyse, kuriose suvartojama daug šių rūšių žuvų turėtų būti sumažintas. Tačiau Lietuvoje šių žuvų (pvz., tunas, kardžuvė) yra suvartojamas labai menkas kiekis, todėl vartotojų sveikatai pavojus negresia."
Iš www.sam.lt:
"Tyrimai rodo, kad kartais didelių plėšriųjų žuvų raumenų mėsoje susikaupia daugiau nei 5 mg/kg metilgyvsidabrio. Vidutiniškai žuvų raumenų mėsoje nustatoma apie 0,4 mg/kg metilgyvsidabrio"
Pati svarbiausia Tau dalis:
"Australijoje vaikų planuojančioms susilaukti moterims, nėščiosioms ir mažiems vaikams rekomenduojama ryklių, marlinų ir kardžuvių produktus vartoti ne dažniau kaip vieną kartą per dvi savaites. Jūros ešerių ir šamų produktus rekomenduojama valgyti ne dažniau kaip vieną kartą per savaitę. JAV nėščioms ir maitinančioms moterims bei mažiems vaikams rekomenduojama nevalgyti ryklių, kardžuvių ir karališkųjų skumbrių produktų. Europos Sąjungoje nėščioms ir maitinančioms moterims rekomenduojama per savaitę suvalgyti ne daugiau kaip 100 g didelių plėšriųjų žuvų ryklių, kardžuvių, marlinų ir lydekų produktų. Jei per savaitę suvalgomas rekomenduojamas minėtų rūšių žuvies kiekis, daugiau tą savaitę kitų žuvies rūšių produktų valgyti nereikėtų. Taip pat nerekomenduojama valgyti tuną dažniau nei du kartus per savaitę. Tėvai šias rekomendacijas turėtų taikyti mažų vaikų mitybai.
3 kartai per savaitę po 100 gr. tai jau daug
Pacituosiu iš www.vet.lt:
"Gyvsidabris yra aplinkos teršalas, randamas žuvyse ir jūros gėrybėse, dažniausiai metilgyvsidabrio formoje. Kituose maisto produktuose (ne žuvyse ir ne jūros gėrybėse), taip pat aptinkama gyvsidabrio, bet neorganinėje formoje.
Neorganinis gyvsidabris, esantis maisto produktuose yra mažiau toksiškas negu metilgyvsidabris. Metilgyvsidabris yra labai toksiškas ypač nervų sistemai ir manoma, kad jautriausia vieta yra besiformuojančios smegenys (papildysiu: nes praeina placentos, ir smegenų barjerą..t.y. per kraują pasiekia ir toksiškai veikia jautriausias org-mo vietas)
Atsižvelgiant į epidemiologinius tyrimus, kurie buvo vykdomi siekiant išsiaiškinti sąryšį tarp nėščių moterų reakcijos į gyvsidabrį bei sumažėjusį nervų sistemos vystymąsi jų vaikams, buvo nurodyta rekomenduojama savaitinė suvartojimo norma 1.6 µg/kg. Apskaičiuota gyvsidabrio suvartojimo norma Europoje vyrauja priklausomai nuo šalies.
Dažniausiai metilgyvsidabrio pasitaiko plėšrių žuvų organizme (pvz., tunas, kardžuvė). Žmonių grupės vartojančios šias žuvis gali gauti didesnes savaitines dozes, negu vartotojai naudojantys žuvį turinčiomis mažą metilgyvsidabrio koncentraciją. Tyrimais buvo pademonstruotas metilgyvsidabrio toksiškumas, todėl šios medžiagos suvartojimo kiekis šalyse, kuriose suvartojama daug šių rūšių žuvų turėtų būti sumažintas. Tačiau Lietuvoje šių žuvų (pvz., tunas, kardžuvė) yra suvartojamas labai menkas kiekis, todėl vartotojų sveikatai pavojus negresia."
Iš www.sam.lt:
"Tyrimai rodo, kad kartais didelių plėšriųjų žuvų raumenų mėsoje susikaupia daugiau nei 5 mg/kg metilgyvsidabrio. Vidutiniškai žuvų raumenų mėsoje nustatoma apie 0,4 mg/kg metilgyvsidabrio"
Pati svarbiausia Tau dalis:
"Australijoje vaikų planuojančioms susilaukti moterims, nėščiosioms ir mažiems vaikams rekomenduojama ryklių, marlinų ir kardžuvių produktus vartoti ne dažniau kaip vieną kartą per dvi savaites. Jūros ešerių ir šamų produktus rekomenduojama valgyti ne dažniau kaip vieną kartą per savaitę. JAV nėščioms ir maitinančioms moterims bei mažiems vaikams rekomenduojama nevalgyti ryklių, kardžuvių ir karališkųjų skumbrių produktų. Europos Sąjungoje nėščioms ir maitinančioms moterims rekomenduojama per savaitę suvalgyti ne daugiau kaip 100 g didelių plėšriųjų žuvų ryklių, kardžuvių, marlinų ir lydekų produktų. Jei per savaitę suvalgomas rekomenduojamas minėtų rūšių žuvies kiekis, daugiau tą savaitę kitų žuvies rūšių produktų valgyti nereikėtų. Taip pat nerekomenduojama valgyti tuną dažniau nei du kartus per savaitę. Tėvai šias rekomendacijas turėtų taikyti mažų vaikų mitybai.
3 kartai per savaitę po 100 gr. tai jau daug
Ačiū Rasma ,
Viskas baigsiu valgyti vos ne kas antrą dieną tas skaniasias tuno salotas...teks tik 1k/sav šį skanėstą pasilikt. Visgi aš juk dar planuoju antrą o gal po to net ir trečią kart mama patapt
Viskas baigsiu valgyti vos ne kas antrą dieną tas skaniasias tuno salotas...teks tik 1k/sav šį skanėstą pasilikt. Visgi aš juk dar planuoju antrą o gal po to net ir trečią kart mama patapt
As ir nezinojau, kad nesveika, kaip tik galvojau kad sveika
O siaube, dar pries pradedama lauktis tuno valgiau tikrai daugiau nei 3 kartus per savaite, kai pradejau lauktis leliuko, taip pat pradzioje nemazai valgiau, tik kazkaip dabar visai nebevalgau. Na ir nugazdino mane tokia naujiena. Pradejau tikrai labai nerimauti del pilvelio gyventojo sveikatos .
Aciu uz informacija, geriau dabar suzinoti, nei kad dar veliau.
Aciu uz informacija, geriau dabar suzinoti, nei kad dar veliau.
QUOTE(JJG @ 2006 08 24, 11:48)
Ačiū Rasma ,
Viskas baigsiu valgyti vos ne kas antrą dieną tas skaniasias tuno salotas...teks tik 1k/sav šį skanėstą pasilikt. Visgi aš juk dar planuoju antrą o gal po to net ir trečią kart mama patapt
Viskas baigsiu valgyti vos ne kas antrą dieną tas skaniasias tuno salotas...teks tik 1k/sav šį skanėstą pasilikt. Visgi aš juk dar planuoju antrą o gal po to net ir trečią kart mama patapt
atsiprasau,kad truputi ne i tema o kokias jus ten salotas valgot?as tuna pradejau valgyti(konservuota savo sultyse)del baltymu,o ir sotumo jausmas ilgam bet nelabai jis man vienas skanu
QUOTE(pagrandukasss @ 2006 10 08, 19:53)
atsiprasau,kad truputi ne i tema o kokias jus ten salotas valgot?as tuna pradejau valgyti(konservuota savo sultyse)del baltymu,o ir sotumo jausmas ilgam bet nelabai jis man vienas skanu
bent as tokias:
tunas savo aliejuje(tada papildomai nereik aliejaus i salotas)
pomidorai
salotos
agurkai
svogunai
juodosios alyvuoges
QUOTE(B.Brigitte @ 2006 10 09, 10:32)
bent as tokias:
tunas savo aliejuje(tada papildomai nereik aliejaus i salotas)
pomidorai
salotos
agurkai
svogunai
juodosios alyvuoges
tunas savo aliejuje(tada papildomai nereik aliejaus i salotas)
pomidorai
salotos
agurkai
svogunai
juodosios alyvuoges
dekui,reiks pabandyti
QUOTE(B.Brigitte @ 2006 10 09, 10:32)
bent as tokias:
tunas savo aliejuje(tada papildomai nereik aliejaus i salotas)
pomidorai
salotos
agurkai
svogunai
juodosios alyvuoges
tunas savo aliejuje(tada papildomai nereik aliejaus i salotas)
pomidorai
salotos
agurkai
svogunai
juodosios alyvuoges
As tai konservuota tuna sumaisau su majonezu ir tada pilu ant salotu is visu isvardintu ingridientu... Baisiai skanu, bet vat prisikaitai tokiu naujienu ir apetitas dingsta Visa laika galvojau, kad kaip tik labai sveika, nes visi pataria zuvi valgyt... Gyveni ir mokaisi