Įkraunama...
Įkraunama...

Lietuviški vardai

Man tai baisiai idomu, kaip yra su trumpiniais, sutinku, kad Elze is Elzbietos, bet ar to trumpinio atsiradimas ar vertimas, kaip cia pavadinti geriau siejamas su Lietuva, ar visai nesiejamas?

pvz. is day.lt:
Janis, Janė – latviškas vardas plg. lietuvių Jonas iš hebrajų (sen. žydų) : „Jahvės (dievo) išklausytas, palaimintas“

varda Jonas, visvien siejame tik su LT, nors galybe atitikmenu visose kalbose yra nuo Hanso, Ivano ir pan.

Tie mokslininkai apie tuos trumpinius kaip ir nelabai sneka, apie ju autentiskuma, kiek kadais teko vartyti sia knyga, tai paminimi trumpiniai, vardo ir ju paplitimo regionai Lietuvoje, tai keldel negalima vardo laikyti ne lietuviskos kilmes, bet lietuvisku???
Kodel tada yra isskiriami "Mazosios Lietuvos vardai" jei jei irgi dazniausiai tera tik trumpiniai-vediniai ir kitos kilmes vardu???
Atsakyti
na, vardo sutrumpinimas jo kilmės nepakeičia. tiesiog tai yra lietuviškas nelietuviškos kilmės vardo trumpinys. t.y. mes tą vardą taip trumpiname, o vardas lieka nelietuviškos kilmės. na, koks Amerikos lietuvių vaikas gali nebemokėti lietuviškai, tačiau jis lieka lietuvis, jeigu jo abu tėvai lietuviai. žinoma, klausimas, su kuo jis pats save tapatins, bet 2 lietuviams prancūzas negims smile.gif
Atsakyti
tai del vardo kilmes, reiksmes as sutinku, bet man taip pat atrodo kad trumpinys Elze yra labiau lietuviskas nei Liza smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Onora: 22 birželio 2009 - 08:12
QUOTE(Onora @ 2009 06 22, 08:11)
tai del vardo kilmes, reiksmes as sutinku, bet man taip pat atrodo kad trumpinys Elze yra labiau lietuviskas nei Liza smile.gif

tai taip, trumpinys lietuvių. bet Elzė vis tiek išlieka nelietuviško kilmės vardas, na, jis juk neįgauna lietuviškos reikšmės, tik prieskonį - kad iš Mažosios Lietuvos atkeliavo smile.gif
Atsakyti
As labai patenkinta, kad mano mazes yra Egle ir Rasa.
Kai GN pasakiau vardus gydytojos labai nustebo, kad dar duodami normalus paprasti ir be jokiu mantrybiu vardai. Juk ne vardai zmones daro ispudingus, o ju darbai smile.gif
PS pasakiau, kaip is svento rasto lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Keja @ 2009 06 29, 13:07)
As labai patenkinta, kad mano mazes yra Egle ir Rasa.
Kai GN pasakiau vardus gydytojos labai nustebo, kad dar duodami normalus paprasti ir be jokiu mantrybiu vardai. Juk ne vardai zmones daro ispudingus, o ju darbai smile.gif
PS pasakiau, kaip is svento rasto lotuliukas.gif

labai grazus mergyciu vardai wub.gif
Atsakyti
šiandiena šeimos rate išrutuliojome vakaro temą rolleyes.gif : ar vis dar polulerūs lietuviški vardai : tokie, kaip Jonas, Mindaugas, Vytautas, Rasa, Birute. Merginos padiskutuokim, kokia ištikrūjų yra realybė g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Daila: 12 liepos 2009 - 00:20
Manau, kad populerūs .

biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ciuke: 12 liepos 2009 - 07:32
QUOTE(Daila @ 2009 07 12, 00:16)
šiandiena šeimos rate išrutuliojome vakaro temą  rolleyes.gif : ar vis dar polulerūs lietuviški vardai : tokie, kaip Jonas, Mindaugas, Vytautas, Rasa, Birute. Merginos padiskutuokim, kokia ištikrūjų yra realybė  g.gif

tikrūjų vardas Jonas nėra lietuviškas, nors ir populerus. ir tema tokia yra smile.gif
Atsakyti
Taip, tikrai populiarūs, ypač tarp Lietuvos patriotų.
Atsakyti
kaip gime musu atzalele mes daug negalvojom ir neiskojom kazkokiu imantriu vardu, o norejom tradicinio lietuvisko, Vytautas.Kaip uzregistravom 2002 tai mergina kuri isdave mums gimimo liudijima, mus patikimo kad teveliai retai kada duoda tradicinius vardus.
Atsakyti
QUOTE(Daila @ 2009 07 12, 13:15)
kaip gime musu atzalele mes  daug negalvojom ir neiskojom kazkokiu imantriu vardu, o norejom tradicinio lietuvisko, Vytautas.Kaip uzregistravom 2002 tai mergina kuri isdave mums gimimo liudijima, mus patikimo kad teveliai retai kada duoda tradicinius vardus.

tradicijos karts nuo karto keičiasi: 1612 m. Vilniuje tarp populiariausių mergaičių vardų buvo - Kristina, Kotyna, Ieva, Sofija - kuo ne mūsų laikai?
Atsakyti