sveikutės,
pasisakysiu iš vokiečių mokytojos pozicijos ir anaiptol neagituosiu, kad rinkit vaikams būtinai antrą kalbą vokiečių, bet ... ką pastebėjau ant silpnųjų mokinukų, kurie anglų paveža vos vos, o paskui tėvai dar jiems parenka rusų... tai jau viskas- tuomet nė vienos kalbos normaliai... ir atlekia pas mane po dviejų sav prašydami,, mokytoja, gal galim pereiti į vokiečių.." viskas jau šaukštai po pietų, nes jau visi skaičiukai būna perduoti šveitimos skyriui... ir aplamai, kiek aš pati pažįstu iš giminės , kas mokės rusų, nu kažkaip nelabai jie ten ją išmoksta... nesigiriu, kad pati labai jau gerai išmokinu- čia daug kas priklauso nuo pačių mokinių noro, motyvacijos, bet stengiaus pritaikyti užduotis pagal gabumus, nepabijodavau ir paruošti papildomų pratimukų, žaidimukų... vaikams , kurie norėjo, patiko... ir pramokdavo gabesnieji... o tiem kas nemotyvuotas, tai dinderiuos tiek su ta vokiečių, tiek su rusš ar su kokia kita kalba... manau kol pats gyvenimas neprivers, vaikai, net ir jaunuoliai sunkiai supras, kam jiems reikalinga ta kalba... dėl to stengiuas vilioti į visokius projektėlius, bet... tiek kad dabar jau nė egzaminu nepagąsdinsi, net ir į tą daug kas eina , kaip sakoma, ,,na ūra"... tai čia daug kas priklauso ir nuo mokinių noro, imlumo bei mokytojo gebėjimų sudominti... tiems kam sunkokai sekas anglų, siūlyčiau neapkrauti dar papildomai viena visiškai niekuom nepanašia kalba... vokiečių turi nemažai panašumų su anglų... o ko jau gyvenime prisireiks, parodys pats gyvenimas.. paskui kai jau reikia, tai reikiamoj aplinkoj moment išmoksta... mokiau vieną moterį apie 50 m amžius privačiai - ruošės išvykti į Vokietiją... užduodavau po 20 žodžių, tai oi kaip jai daug atrodė... toj netgi elementarioj gramatikoj nieko nesigaudė... ir po kelių užsiėmimų išvažiavo, išmoko per kelis mėn...
o kad renkamasi rusų dėl to kad tėvai ale padės ruošti pamokas, tai tikrai ir aš dažnai pastebiu...
o Vokietijoj tikrai irgi nemažai kas atsiduria darbams...
aš tai pati pykstu ant lenkų- ką jie iš viso jokios užsienio kalbos nesimokę, ar jau jų pardavėjos tokios neišprusę, ar jua jie tokie savo kalbos patriotai, kad jau kai nuvyksti pas juos apsipirkti tai nesusikalbėsi nei rusiškai, nei angliškai... na, gal tik tokios mums papuolė.... tai va, kam yra galimybė, mokykitės lenkų