Noreciau irgi pasitikslinti del merkimo i dazus. Kokius reiketu naudot kad gautusi ryski spalva, man ryski iseina tik verdant dazuose, ir tai ne visada sodri buna
Sveikutes merginos
Pirkau turguje dazus (milteliai), cia tie nuodingi ko gero, nepaklausiau kaip juos reikia paruosti Ar reikia virti ar uztenka uzpilti verdanciu vandeniu ?
Ir dar vienas klausimukas, kaip isduriat skylutes zaliame kiause ? Na koks budas patogesnis ?
Pirkau turguje dazus (milteliai), cia tie nuodingi ko gero, nepaklausiau kaip juos reikia paruosti Ar reikia virti ar uztenka uzpilti verdanciu vandeniu ?
Ir dar vienas klausimukas, kaip isduriat skylutes zaliame kiause ? Na koks budas patogesnis ?
QUOTE(Zajončku @ 2009 04 05, 14:51)
Kaip tik vakar šiuo darbu užsiėmiau Ogi pasiėmiau adatą (siuvimo mašinai naudojamą, nes ji stipresnė, nelinksta ir patogu suimti) ir smailiu galiuku truputį pagremžiau taškelį, kur smaigsiu. Tada tiesiog smeigiau ir prasidūrė maža apvali skylutė Darant skylutę kitame kiaušinio gale- darbas toks pat Nesunku ir greita
Aciukas jurvite
As dariau ne su adata, o su smailu peiliuku, gremziau, gremziau ir siaip ne taip pragremziau, net ranka paskaudo Gal reik ieskot adatos, bus patogiau.
O dar kol ispuciau visa turini.
Cia mano pirmas kartas
Tai dar paklausiu, kadangi kiausu nevirsiu, tai kaip nuvalyt ta raudona antspauda nuo kiausinio ?
As dariau ne su adata, o su smailu peiliuku, gremziau, gremziau ir siaip ne taip pragremziau, net ranka paskaudo Gal reik ieskot adatos, bus patogiau.
O dar kol ispuciau visa turini.
Cia mano pirmas kartas
Tai dar paklausiu, kadangi kiausu nevirsiu, tai kaip nuvalyt ta raudona antspauda nuo kiausinio ?
O kiek tų "nuodingų" dažų reikia dėt? Aš nusipirkau medvilninių ir nežinau kiek jų reikia litrui vandens ir ko dar pridėt?
Kai darau tuščiavidurius margučius - turinį ne išputinėju (akys gali išsprogt ), o traukiu su diiiiideliu švirkštu. Ir greičiau, ir lengviau. Čia irgi reikalingos skylutės abejuose kiaušinio galuose. Kiti, žinau, išpjauna didesnį skrituliuką, nei adatos dūris, vėliau išplauto lukšto vidun pripila karšto vaško, visaip pasukinėja ir tuo pačiu užklijuoją atgal tą apskritimą. (Panašiai ir muziejuose konservuoja) Tada galima marginti, dažyti kaip nori. Bet man visvien matosi tas išpjautas "lopas". Mieliau virtus ir pilnus marginu.
Papildyta:
Paskutiniais metais dažai parduotuvėse visai suprastėjo. Jei perku iš PC, visada dedu dvigubą normą, nei nurodyta ant pakuotės, o kartais ir trigubą. Tada gaunasi ryškūs.
Papildyta:
QUOTE(KarolinaViktorija @ 2009 04 05, 13:41)
Noreciau irgi pasitikslinti del merkimo i dazus. Kokius reiketu naudot kad gautusi ryski spalva, man ryski iseina tik verdant dazuose, ir tai ne visada sodri buna
Paskutiniais metais dažai parduotuvėse visai suprastėjo. Jei perku iš PC, visada dedu dvigubą normą, nei nurodyta ant pakuotės, o kartais ir trigubą. Tada gaunasi ryškūs.
Tai mano ir issprogo
QUOTE(Bechnaz @ 2009 04 04, 21:34)
Papildyta:
Neapsakomai grazu Va cia sakyciau tikrieji marguciai...
Gal galetumet man issamiau parasyti apie merkima i dazus
Ačiū visoms už pagyras Tuoj išpuiksiu
O merkiu į dažus taip - nusiperku tų dažų, kur būna "Senukuose" audiniams dažyti ir paruošiu pagal instrukciją. Kaip jau minėjau, dažniausiai tenka į nurodytą vandens kiekį dėti dvigubą dažų normą, bet čia kaip kam kokio ryškumo norisi.(taip dažau tuos, kurie skirti dekorui, o ne valgymui, nes dažai persigeria kiaurai per lukštą) Ant virto, indų plovikliu kruopščiai nušveisto (kad riebalai pasišalintų ir dažai gerai pasidengtų) ir dar šilto balto kiaušinio išpiešiu dalį rašto. Tada merkiu į šaltus šviesiausius dažus, pvz, geltonus. Laikau parą laiko, nors užtektų ir pusės paros, bet man taip neišeina Tada išimu, nusausinu, leidžiu padžiūti, piešiu vašku dar dalį ornamento ir - į sekančios spalvos dažus, pvz.: raudonus. Ir vėl para mirkymo. Tada galima dar į žalius, mėlynus ir užbaigti juodais. Juodo fono margučiai laikomi tradiciškiausiais. Taigi, darbelis - visai Didžiąjai savaitei Vašką pašalinu kaitindama virš žvakės liepsnos ir nutrindama popiriniu rankšluostėliu. Tik per arti liepsnos nekiškit, nes gali aprūkti ir sugadinti visą kruopštų darbą.
Ir dar kažkas kalbėjo, kad ant viryklės nepatogu vašką kaitinti, todėl pabandysiu aprašyt patogesnę konstrukciją. Pilną stiklinę pripilam druskos (kruopų, miltų ar net smėlio). Į tą stiklinę prie pat krašto įsmeigiam aliuminį (pageidautina) ar kitokį šaukštelį, kurio kotelis lengvai lankstosi ir yra be plastmasės ar kitos karščio bijančios medžiagos (po dažymo šaukštelis nebetiks niekam kitam, todėl pasirinkit tokį, kurio negaila). Tada šaukštelio įdubimą atlenkiam kad būtų horizontaliai ir jame laikytųsi ištirpęs vaškas. Po apačia statom žvakę, pasireguliuojam jos aukštį degtukų dėžutėmis ar kt. parankinėmis priemonėmis (kad vaškas šaukštelyje normaliai kaistų, bet nedegtų) ir jau galima marginti. Vaško "užnešimui" ant margučio, kaip ir daugelis, naudoju į pieštiką įsmeigtą adatėlę - "vinuką".
Tokią konstrukciją be baimės galima net ir svetainėje pasistatyti, prieš tai, žinoma, stalą gerai laikraščiais apklojus.
Tikiuosi, kad suprasit, ką čia prirašiau Jei ką - klauskit.
Sėkmės marginant ir gražaus švenčių laukimo
Ir dar - iš patirties žinau, kad šiam darbui reikalingas susikaupimas, tinkama nuotaika. Jei blaškysitės - kreivas ornamentas gausis. Tai lyg savotiška meditacija, pabuvimas su savim, tinkamas pasirengimas šventei. Todėl manęs negąsdina ilgas procesas - lyg mandalos pylimas, lyg aukojimas.
Tokių gražių turime tradicinių ritualų, bet kažkodėl nevertinam, o vežamės ir žavimės svetimais
QUOTE(pašnekutė @ 2009 04 03, 16:45)
O aš darau taip.
Va tokių margučiu pridariau ir padovanojau draugams, kuriu iki Velykų jau nebesutiksiu
Va tokių margučiu pridariau ir padovanojau draugams, kuriu iki Velykų jau nebesutiksiu
kokie grazuciai
as irgi vasku marginu, bet niekad nebandziau daryti spalvotu
nezinau, ar rase kas, bet parasysiu,sorry jei kartojuosi, as vaska kaitinu ant senoviskos vaflines .Ja pajungiu, atverciu, aisku pasidedu ant kokios lentutes,o ta lentute ant kedes; ir ant tos atverstos vaflines padedu metaline formele i kuria dedu vaska. Man siaip labai patogu
QUOTE(rasixe @ 2009 04 05, 18:59)
kokie grazuciai
nezinau, ar rase kas, bet parasysiu,sorry jei kartojuosi, as vaska kaitinu ant senoviskos vaflines .Ja pajungiu, atverciu, aisku pasidedu ant kokios lentutes,o ta lentute ant kedes; ir ant tos atverstos vaflines padedu metaline formele i kuria dedu vaska. Man siaip labai patogu
Bet gi elektros kiek ta vaflinė suėda
Mes irgi kasmet marginam vašku, keliom spalvom...bet netaip iš anksto, dažniausiai penktadieni prieš velykas