Aš tai vietoj biskvitų dažniausiai kepu paprasčiausią "negrą"- man jis kažkaip paprasčiau pagaminamas.
O problema man -puošyba tortų. Kol kas nieko daugiau neišbandžius, tai žaidžiu su želė- ja puošiu tortą. Nes kūrybai laisvės daug. Aš mėgstu "aptraukti" visą tortą (tiek šonus, tiek viršų) želė sluoksniu- bet kad būtų lygūs torto šonai ir forma tvarkinga-
pagaminu paprastą tortą, be apdailos, nebūtinai labai tvarkingą- tada imu formą ar kokį dubenį truputį didesnį už tortą (kad įdėjus tortą iki formos sienų dar liktų koks centimetras laisvo ploto, ir kad dubuo ar forma būtų gerokai aukštesnė už tortą).
Tada į formos dugną įpilu sluoksnį tirpintos želatinos, dedu norimų dekoracijų, vaisių, ir sustingdau- tai bus torto viršus.
Ant to sluoksnio užverčiu tą nedailųjį tortą, ir tarpą tarp formos ir torto sienų užpilu želė, kuri turi būti visiškai atšaldyta. Ir kai tai sustingsta- gaunu idealios formos tortą, aptrauktą želė sluoksniu
Norint ir šonus papuošti vaisiais, įšaldytais į želė- ir kad tie vaisiai neišsikištų pro šonus- aš prieš dėdama tortą ant apatinio želė sluoksnio, pradžioje įdedu ne tortą, o kitą vos vos siauresnį indą ar dubenį taip, kad tarp ano ir šio indo sienų liktų kokių trijų-keturių milimetrų pločio tarpas. Tą tarpą užpildau tirpinta atšaldyta želė. Kai sustingsta, antrajį dunenį išimu, įpildama į jį stipriai šilto vandens, kad lengvai išslystų ir nesuardytų būsimo torto sienelių- ir išėmus lieka toks, tarsi želinis dubuo dubenyje- į kurį ir dedamas pagamintas nedailusis tortas- tačiau tarp torto sienų ir plonos želinės sienelės dar turi likti pakankamas tarpas, kad tilptų vaisiai ir kitos puošmenos- ir tada norimu raštu dedami į tą tarpą vaisiai- ir kad neišplauktų kas sau ir neišsiardytų raštas, jie dedami ne visi iš karto, o uždėjus vieną eilę skersai apie visą tortą, ji užpilama sluoksniu želė, kai sustingsta dedama kita vaisių eilė, ir vėl užpilama želė- ir taip tol, kol pasiekiamas torto viršus (būsima apačia)- priklausomai nuo vaisinių raštų siudėtingumo.
Terlionės yra, jei darai sudėtingai- bet rezultatas įspūdingas
Ir tvarkingai atrodo. Jei nedaryti to želinio dubens, o iškart dėti tortą ir jį užpilti želatina su vaisiais- tai vaisiai ar uogos gali netvarkingai styroti išsikišę iš torto sienų.
Gal galima ir paprasčiau, bet man kažkaip taip visada užtikrintai gaunasi- ir kūrybai laisvė- turiu liejimo formelių nusipirkus iš "tikrų spalvų", kurios tinka maisto gamybai- visokių kriauklių, jūrų arkliukų- tai prilieju iš grietininės želė tokių klriauklių, ir įšaldau jas torte, jo sienose ir visršuje- toks kaip jūros sugnas gaunasi
Įspūdingai atrodo- tik dar buvo bandomieji terliojimaisi visokie, tai nuotraukų neturiu.
Atsiprašau už offtopiką- bet gal kam pravers gaminant tortus, kad netingi krapštytis.