QUOTE(birdie @ 2007 03 25, 21:51)
Sveikos kepejeles
Vyras va ''Napoleona'' labai megsta. Noreciau jam ji iskepti, taciau esu tikrai nekokia kulinare Na, bet pabandyti visada galima.
Tik va toki klausimuka turiu: ar galima tu lakstu negaminti paciai, o pirkti gatavus saldytus teslos paplotelius? Ir jei taip- tai kokius pirkt: paprastus ar sluoksniuotos teslos?
Labai aciu uz atsakymus
Vyras va ''Napoleona'' labai megsta. Noreciau jam ji iskepti, taciau esu tikrai nekokia kulinare Na, bet pabandyti visada galima.
Tik va toki klausimuka turiu: ar galima tu lakstu negaminti paciai, o pirkti gatavus saldytus teslos paplotelius? Ir jei taip- tai kokius pirkt: paprastus ar sluoksniuotos teslos?
Labai aciu uz atsakymus
Šiaip jau iš šaldytos tešlos nebandžiau, bet būna kartais parduotuvėj Napoleono lakštų (rusiškų) gatavų, kaip ir paprastų torto biskvitų. Gaunasi iš jų kartais kaip Napoleonas, o kartais kaip seklyčia. Šaldytos tešlos biškį kitokia struktūra, bet bandyk iš trapios, turėtų panašiai kaip Seklyčia gautis.
Jei kartais visgi ryžtumeis daryt pati, aš darau pagal tokią receptūrą:
Sudėtis:
Lakštams: 500g sviesto, 5 stiklinės miltų, 1 indelis grietinės (250g), 1 kiaušinis.
Kremui: 1 litras pieno, 500g sviesto, 3 kiaušinio tryniai, 7 šaukštai bulvių krakmolo, 1 pakelis vanilinio cukraus, 1 citrina, 3 stiklinės cukraus.
Pertepimui: rūgštokos uogienės (geriausiai juodųjų ar raudonų serbentų), smulkintų žemės arba lazdyno riešutų (nesūdytų žinoma)
Gamyba:
Lakštai: Sviestą ištirpinti ant ugnies (nevirinti, tiesiog leist išsilydyt and silpnos ugnies), supilti į dubenį. Sudėti miltus, grietinę ir kiaušinį ir gerai išminkyti (kad pasiskirstytų tolygiai, tešla bus kietoka). Tešlą padalinti į 9-11 kukulių (priklausomai kiek nori kad lapų būtų) ir atšaldyti (šalti geriau kočiosis) maždaug pusvalandį šaldytuve. Tada pabarstyti stalą miltais ir kiekvieną kukulį iškočioti plonai (maždaug 2 mm storio), apipjauti pagal torto formą (arba kokį kitą apvalų daiktą, priklausomai kokio diametro nori kad tortas būtų, jei dalini į 10 kukulių gaunasi maždaug 40-50 cm skersmens). Dėti ant miltais pabarstytos skardos ir kepti kiekvieną atskirai apie 10-15 min 200 laipsnių karštumo orkaitėj (kol gerai pageltonuos). Lapai yra labai trapūs ir lūžta nuo mažiausio judesio, todėl juos reikia kelti labai atsargiai, nors jei perluž, nepergyvenkit, tortui tiks, nes kremas "suklijuos".
Kremas: tris ketvirtadalius pieno užvirkite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi (atsargiai, nes kyla labai greitai. jokiu būdu nedėkite kolkas į pieną citrinos, nes sutrauks ir teks viską išpilti! Ant lėtos ugnies sudėkite sviestą (geriausiai supjaustytą, greičiau tirps arba net išvis išlydytą) ir kiaušinio trynius. Likusį šaltą pieną sumaišykite su krakmolu ir pilkite į pieną maišydami (ugnį išjunkite arba pastatykite ant žemiausios). Įtarkuokite citrinos žievelės (ant smulkios tarkos, kvepės kremas) ir išspaustas vienos citrinos sultis (kartoju, citriną dėkite tik pačiam gale). Leiskite kremui atvėsti kokias 20-40 min.
Ant tortinės dėkite vieną lakštą, pertepkite kremu, pabarstykite riešutais, dėkite kitą lakštą, pertepkite, barstykite riešutais (aš pilu maždaug samtį kremo tarp lapų). Maždaug viduryje pertepkite vieną lakštą uogiene. Viršutinį lapą taip pat aptepkite kremu, pabarstykite riešutais, arba jei liks, sutrinkite vieną lakštą smulkiai ir juo pabarstykite.
Iš šito recepto tortas gaunasi didelis, maždaug 10 žmonių. Būtinai naudokite gerą sviestą ir pieną, ypač kremui.
Šiaip reikalauja gana daug darbo, bet nėra sudėtingas, mano mama kuri šiaip jau irgi buvo nepatyrus kulinarė, puikiausiai pagamindavo.
Elemire, labai aciu uz atsakyma ir instrukcijas Bandysiu pati kepti lakstus
QUOTE(birdie @ 2007 03 26, 20:31)
Sėkmės ir praneškite kaip gausis.
Ai, dar tiesa pamiršau pasakyti, kad kai padarysit tortą, jį reikia įdėt į šaldytuvą kad kremas sustengtų ir įsigertų - Napoleonas skaniausias kai jis pastovi per naktį ar net ilgiau.
oi mergaites aciu uz pamokymus ir instrukcijas.. mano napaleonas jau saldytuve stovi tikekimes kai MB gris is darbo nesusigundys ragauti.. o palauks iki rytojaus laukiu nesulaukiu kada ragausiu
QUOTE(JABLYNKST @ 2007 06 05, 15:30)
sveikos, o as savaitgali pabandziau issikepti Napoleona pagal Sonatinos recepta, viska dariau tiksliai pagal recepta o blynai gavos kazkodel labai kieti toks vaizdas kad gerokai per daug miltu pridejau nors dejau 3 puodelius nezinau kodel taip gavos
Na aš nežinau kaip ten pagal tą receptą turėjo gautis. Pagal maniškį tai jie turi gautis gana kieti, bet labai trapūs, kai kremu sutepi jie sumirksta. Gal kartais kokie kepimo milteliai netokie pasitaikė arba per trumpai ištrynei visus ingridientus?
QUOTE(buzhiukas @ 2007 02 05, 12:24)
visa vakara skaiciau, taip norejau pagaminti, bet toks sunkus tortas, jo gaminimas bet taip iki galo ir nesupratau... turiu klausimu:
1. "1/3 tešlos sudėti į konditerinį maišą ir ant skardos išspausti eilę damų pirštelių, kad jie vos vos liestųsi vienas su kitu" - niekad nesu kepius pirstelius, kokio dydzio turi buti? net nezinau, kaip juos ispausti?
2. "Jeigu yra galimybė, damų pirštelius ir biskvitą kepti vienu metu. Piršteliai iškepa per 15min, o biskvitas per 30-40min.", jei kepti kartu, tai po 15 min. atidarius orkaite, nieko neatsitiks biskvitui? gi suprantu, jis turi pakilti?
3. "Citrinos sultis šiek tiek pašildyti (tik tiek kad ištirptų želatina) ir supilti į varškės masę" - citrinos sultis reikia sildyti, kur jau yra su zelatina kartu?"
4. "Sudėti pusę įdaro, užpildant tarpus tarp biskvito ir pirštelių. " - taip ir nesupratau sito, kaip suprantu pirsteliai ir biskvitas bus sudeti kartu... kur tie tarpai bus? kokie?
5. "Dabar tortą galima ir užšaldyti." - tai šitą torta reikia butinai saldyti? kiek val.? kada galima valgyti? pries paduodant reiks atsildyti?
Mama_Tania, kadangi aš kepiau pirštelius ir biskvitą pagal šį receptą, pamėginsiu atsakyti
Kad išspaustum pirštelius, reikėtų naudoti štai tokį antgalį:
Arba gal mėginti tiesiog nukirpti paprasto maišelio kampą... Kad piršteliai gautųsi vienodo dydžio, aš ant kitos kepimo popieriaus pusės nusipiešiau tiesias linijas, tarp kurių ir spaudžiau tešlą. Tai atrodo maždaug taip:
Aš iškepiau dvi eiles pirštelių ir gavosi kaip tik tortui apjuosti. Pirštelius dariau 7 cm aukščio.
Pirštelius ir biskvitą kepiau vienu kartu įjungusi ventiliatorių, kad oras cirkuliuotų. Po 15 min. pirštelius išėmiau, o biskvitą kepiau toliau, kol iškepė. Nieko jam nenutiko
Taip, reikia pašildyti būtent tuos 3 v. š. citrinų sulčių, kuriose išbrinko želatina.
Tarpai tarp pirštelių ir biskvito gausis todėl, kad biskvito lakštai bus mažesnio skersmens, nei torto forma, kurios šonuose bus išdėlioti piršteliai. Pasižiūrėk Mišelės nuotrauką. Joje puikiai matosi tarpas tarp pirštelių ir biskvito
Šiaip torto nereikia šaldyti, bet galima, jei jį norėsi valgyti gerokai vėliau, tarkim, po savaitės, mėnesio ir t. t.
Kad išspaustum pirštelius, reikėtų naudoti štai tokį antgalį:
Arba gal mėginti tiesiog nukirpti paprasto maišelio kampą... Kad piršteliai gautųsi vienodo dydžio, aš ant kitos kepimo popieriaus pusės nusipiešiau tiesias linijas, tarp kurių ir spaudžiau tešlą. Tai atrodo maždaug taip:
Aš iškepiau dvi eiles pirštelių ir gavosi kaip tik tortui apjuosti. Pirštelius dariau 7 cm aukščio.
Pirštelius ir biskvitą kepiau vienu kartu įjungusi ventiliatorių, kad oras cirkuliuotų. Po 15 min. pirštelius išėmiau, o biskvitą kepiau toliau, kol iškepė. Nieko jam nenutiko
Taip, reikia pašildyti būtent tuos 3 v. š. citrinų sulčių, kuriose išbrinko želatina.
Tarpai tarp pirštelių ir biskvito gausis todėl, kad biskvito lakštai bus mažesnio skersmens, nei torto forma, kurios šonuose bus išdėlioti piršteliai. Pasižiūrėk Mišelės nuotrauką. Joje puikiai matosi tarpas tarp pirštelių ir biskvito
Šiaip torto nereikia šaldyti, bet galima, jei jį norėsi valgyti gerokai vėliau, tarkim, po savaitės, mėnesio ir t. t.
QUOTE(Sonatina @ 2007 06 12, 21:37)
Mama_Tania, kadangi aš kepiau pirštelius ir biskvitą pagal šį receptą, pamėginsiu atsakyti
Kad išspaustum pirštelius, reikėtų naudoti štai tokį antgalį:
Arba gal mėginti tiesiog nukirpti paprasto maišelio kampą... Kad piršteliai gautųsi vienodo dydžio, aš ant kitos kepimo popieriaus pusės nusipiešiau tiesias linijas, tarp kurių ir spaudžiau tešlą. Tai atrodo maždaug taip:
Aš iškepiau dvi eiles pirštelių ir gavosi kaip tik tortui apjuosti. Pirštelius dariau 7 cm aukščio.
Pirštelius ir biskvitą kepiau vienu kartu įjungusi ventiliatorių, kad oras cirkuliuotų. Po 15 min. pirštelius išėmiau, o biskvitą kepiau toliau, kol iškepė. Nieko jam nenutiko
Taip, reikia pašildyti būtent tuos 3 v. š. citrinų sulčių, kuriose išbrinko želatina.
Tarpai tarp pirštelių ir biskvito gausis todėl, kad biskvito lakštai bus mažesnio skersmens, nei torto forma, kurios šonuose bus išdėlioti piršteliai. Pasižiūrėk Mišelės nuotrauką. Joje puikiai matosi tarpas tarp pirštelių ir biskvito
Šiaip torto nereikia šaldyti, bet galima, jei jį norėsi valgyti gerokai vėliau, tarkim, po savaitės, mėnesio ir t. t.
Kad išspaustum pirštelius, reikėtų naudoti štai tokį antgalį:
Arba gal mėginti tiesiog nukirpti paprasto maišelio kampą... Kad piršteliai gautųsi vienodo dydžio, aš ant kitos kepimo popieriaus pusės nusipiešiau tiesias linijas, tarp kurių ir spaudžiau tešlą. Tai atrodo maždaug taip:
Aš iškepiau dvi eiles pirštelių ir gavosi kaip tik tortui apjuosti. Pirštelius dariau 7 cm aukščio.
Pirštelius ir biskvitą kepiau vienu kartu įjungusi ventiliatorių, kad oras cirkuliuotų. Po 15 min. pirštelius išėmiau, o biskvitą kepiau toliau, kol iškepė. Nieko jam nenutiko
Taip, reikia pašildyti būtent tuos 3 v. š. citrinų sulčių, kuriose išbrinko želatina.
Tarpai tarp pirštelių ir biskvito gausis todėl, kad biskvito lakštai bus mažesnio skersmens, nei torto forma, kurios šonuose bus išdėlioti piršteliai. Pasižiūrėk Mišelės nuotrauką. Joje puikiai matosi tarpas tarp pirštelių ir biskvito
Šiaip torto nereikia šaldyti, bet galima, jei jį norėsi valgyti gerokai vėliau, tarkim, po savaitės, mėnesio ir t. t.
QUOTE(Sonatina @ 2007 06 12, 21:53)
Dar darau kelias nuotraukas, kaip daryti pirštelius:
2. Tik norint, kad gautųsi graži pirštelių juosta, juos reikia spausti vieną šalia kito
2. Tik norint, kad gautųsi graži pirštelių juosta, juos reikia spausti vieną šalia kito
sonatina, labai ačiū, šiandien pasistengsiu...jau taip viskas gražiai ir skaniai atrodo
tik aš turiu štai tokį konditerinį maišelį , o antgalį turiu plastmasinį man atrodo jis skirtas į vidų pyragaičius dėti įdarą, tai turbūt piršteliams netiktų?
2. spausti vieną šalia kito, kaip pas tave nuotraukoj? nors ten yra tarpai...