Savaitgalį išbandžiau dar vieną torto receptą. Puikus varškės, citrinos ir migdolų derinys. Ir kaip gi nebus skanu - receptas juk Mišelės
Varškės migdolų šarlota (Ricotta Almond Charlotte)Biskvitas
6 kiaušiniai
1 stiklinė cukraus
1 arb. š. vanilino
¼ šaukštelio vyno akmens
1 stiklinė miltų
¼ stiklinės krakmolo
Cukraus pudros
Įdaras
500g rikotos (arba bet kokios kitos minkštos varškės)
¾ stiklinės cukraus
3 šaukštai citrinos sulčių
1 šaukštas želatinos (miltelių)
1 citrinos žievelė
¼ stiklinės Amaretto likerio
1 stiklinė grietinėlės
¼ šaukštelio migdolų esencijos
½ stiklinės nuvalytų ir pakepintų migdolų
Persikai (abrikosai arba bet kokios uogos)
Biskvitas
Įkaitinti orkaitę iki 170C.
Skardą ir išardomą torto formą (20cm) iškloti kepimo popieriumi.
Baltymus išplakti su vyno akmeniu nedideliu greičiu, kol susidarys putos, palaipsniui pilant pusę cukraus. Padidinti greitį ir plakti baltymus iki standumo.
Trynius išplakti su likusiu cukrumi, kol masė taps beveik balta, įdėti vanilę.
Miltus ir krakmolą užsijoti ant trynių masės, sudėti 1/3 išplaktų baltymų ir atsargiai išmaišyti. Sudėti likusius baltymus, taip pat atsargiai išmaišyti.
1/3 tešlos sudėti į konditerinį maišą ir ant skardos išspausti eilę damų pirštelių, kad jie vos vos liestųsi vienas su kitu. Juos apibarstyti cukraus pudra (nepagailėti).
Likusią tešlą sudėti į paruoštą kepimo formą. Jeigu yra galimybė, damų pirštelius ir biskvitą kepti vienu metu. Piršteliai iškepa per 15min, o biskvitas per 30-40min. Jeigu ne, tada pirmiausia iškepti pirštelius, o tada biskvitą.
Ataušinti.
Įdaras
Varškę suplakti su cukrumi iki vientisos masės. Sudėti migdolų esenciją, citrinos žievelę ir 1 šaukštą likerio.
Želatiną užpilti citrinos sultimis ir palikti brinkti 1min.
Grietinėlę išplakti iki švelnių bokštelių (nu nežinau kaip kitaip paaiškint)
Citrinos sultis šiek tiek pašildyti (tik tiek kad ištirptų želatina) ir supilti į varškės masę, plakant nedideliu greičiu. Atsargiai įmaišyti plaktą grietinėlę ir kapotus migdolus.
Surinkimas
Maistine plėvele iškloti išardomos tortinės formos (23cm) šonus ir dugną. Pirštelius išdėlioti prie šono, juos prispaudžiant vieną prie kito. Biskvitą padalinti į du sluoksnius. Vieną padėti į formos dugną ir sulaistyti puse likusio likerio.
Sudėti pusę įdaro, užpildant tarpus tarp biskvito ir pirštelių.
Uždėti antrą sluoksnį biskvito, sulaistyto likusiu likeriu, ir likusį įdarą.
Išlyginti paviršių ir padėti į šaldytuvą mažiausiai 4 valandoms.
Dabar tortą galima ir užšaldyti.
Prieš paduodant į stalą papuošti vaisiais arba uogomis.
Stiklinė 237ml
Naudojau Mūsų švelniąją liesą varškę. Amareto likerio neturėjau (labai gaila), jį pakeičiau brendžiu, o biskvitą sulaisčiau šiek tiek skiestom citrinos sultim su brendžiu, sumaišytais su cukraus pudra. Turiu vienintelę torto formą, tai biskvito lakštus tiesiog apipjausčiau, kad liktų nedidelis tarpelis tarp damų pirštelių ir lakštų.
Nežinau kaip atrodo vyno akmuo ir kur jo galima gauti, žinau tik kad tai rūgštis, todėl plakdama baltymus įpyliau šaukštelį acto.
Tortas labai skanus ir lengvas