Įkraunama...
Įkraunama...

Tinginys

QUOTE(irmulia @ 2008 09 01, 00:18)
Atradau turkiško tinginio variantą  bigsmile.gif gal kas norės išbandyti  rolleyes.gif

Receptas (anglų kalba)
user posted image



Nesuprantu angliskai doh.gif unsure.gif
Atsakyti
Noreciau ir as duoti savo tinginio recepta biggrin.gif
0,5 kg sausainiu (pvz. gaidelis)
1 indelis girtines (200g)
100 g svieto
3 sauktai kakavos
0,5 stilkines cukraus
Sausainius susmulkinti, sudeti i forma. Svieta ir grietine istirpinti puode (ant ugnies) po to supilti cukru sumaisyta su kakava, pavirti. Viska sumaisyti ir suspausti. Galima susukti i celofana.

Skanaus thumbup.gif

Atsakyti
QUOTE(rugegele23 @ 2008 06 10, 22:05)
As tingini anksciau darydavau is kondensuoto pieno (1 indelis), kakavos, sviesto (1 pakelis) ir sausainiu (kokie 3 pakeliai), bet gaudavosi labai lipsnus, nesustingdavo gerai. O dabar darau taip: vienam puode uzverdu 1 stikline pieno ir 1 stikline cukraus, kitam puode 1 pakeli sviesto ir kakava. Tada sumaisau ir pilu visa tai ant kokiu 600-700 g sulauzytu sausainiu. Gaunasi labai skanus tinginys, gerai sustingsta. Tai labai megiamas musu seimoj skanestas  essen.gif


Vakar pabandžiau thumbup.gif .Gaila, kad taip greit išgaravo.Anksčiau ir aš dariau su kondensuotu pienu, bet šitas man labiau patiko.
Atsakyti
QUOTE(martam @ 2008 09 01, 18:32)
Vakar pabandžiau  thumbup.gif .Gaila, kad taip greit išgaravo.Anksčiau ir aš dariau su kondensuotu pienu, bet šitas man labiau patiko.



Malonu girdeti biggrin.gif
Atsakyti
Aš gaminu tinginį nuo vaikystės- ir čia paskaičiusi, nustebau. Pasirodo, kad galima tinginį pagaminti be kondensuoto pieno bigsmile.gif Labai norėčiau išbandyti su grietine, ir be kond. nes kur tik bevalgau tą tinginį, ar pati darau- nu viskas gerai, ale man jis per saldus, nors tu ką. Todėl dabar mano tikslas- išmokti pasidaryti nesaldų tinginį. Bet tokį visai visai ne saldų- net kartoką- nes man kažkaip rodosi, kad tas senasis tarybų laikų tinginys būdavo ne toks saldus, kaip dbar kavinėse duoda g.gif Tai gal į jį kondensofkės nedėdavo?


Beje, mane nustebino dar kai kas- aš niekaip negaliu suprasti, kodėl daugumoje receptų kondensuotas pienas neverdamas su visa skardine iki kietumo, o maišant paprastame puode blink.gif -nenuostabu, kad daugeliui nesustingsta- o juk ir puodai gali prisvilti, ir maišyti reikia- man tai atrodo labai nepatogu, aš visada verdu uždarose skardinėse, ir virimo supylus į paprastą puodą nesuprantu (juk turėtų gautis daug skysčiau ir prasčiau). Gal taip daroma dėl to, kad nereiktų taip ilgai virti g.gif Nes kond. pieną sus skardine reikia virti apie dvi valandas..


Žiūriu daug kam nesustingsta, arba gaunasi grublėtas toks (tai visai gražu, bet norint, kad tinginys tiksliai atkartotų formos, į kurią dėtas, pavidalą, tai nelabai paranku, jei kas nori įmantresnių formų ), ir pasakysiu savo nuomonę kodėl:

1. Kondensuotas pienas per trumpai virtas, arba virtas ne skardinėje, o paprastai ir trumpai (gal įgudusios sugeba ir taip gerai padaryti, bet jei būčiau naujokė tinginio gaminime, ir ypač pirmą kartą, nesirinkčiau šio būdo schmoll.gif -geriau, man rodos, kad užtikrintai gautųsi kieta- o kai su skardine išsiverdi, matai, ar pakankamo kietumo, ir jei ne- galima dar pavirti - nesusigadina sviestas ir kiti ingridientai, nesvyla, maišyti nereikia).

2. per mažai sausainių, arba sausainiai dedami tik stambiai sulaužyti- norint, kad nebūtų taip klampu, reikia dėti dalį stambių sausainių gabalų, ir be to, dar berti džiūvėsėlių, arba blenderiu iki miltų sumaltų tų pačių sausainių (aš dedu nesaldžių džiūvėsėlių, nes sausainiai man per saldu).

3. Kad tinginys būtų lygus (jei daromas kokioje netradicinėje formoje, ir norima, kad tiksliau ją atkartotų)- sausainius reikia truputį (jokiu būdu ne iki patižimo) apipurkšti arba lengvai apkrapinti pienu, virintu vandeniu, sultimis, alkoholiu, ar dar kuo nors, ką mėgstate, kad jie vos vos sudrėktų- ir truputį palaikyti apipurkštus (jie neturi tapti minkšti vos apipurškus- nes tai reikš, kad perdaug vandens). Tada sausainius atsargiai sumaišyti su kakavine mase, ir formuojant kuo stipriau paslėgti- geriausiai dedant ne visa masę iš karto, o taip pradžioje įspraudžiant rankomis potruputį masės į visus formos kampus ir briaunas , ir tik tada sudedant visą masę ir paslegiant. Bet toms, kas kaitina pieną pačios, o ne skardinėje verda, ir paskui suverčia sausainius į verdančią masę- šis būdas gal nelabai tiks- nes aš tai, pavyzdžiui, atskirai išsiverdu kondensuotą su skardine, jau kietą jį iškrečių į dubenį, su išlydytu sviestu ir kakava bei džiūvėsėliais, sumaišau visa tai, ir nieko nekaitinu ir neverdu. Ir tada tik sausainius dedu sudrėkintus- ir labai atsargiai permaišau, kad sausainiai nepavirstų koše.

Ir gaunasi toks su ryškiai besimatančiais sausainių stabiais gabalais, bet labai lengvai pjaunamas, ir idealiai atkartojantis formos briaunas.


Aš visą gyvenimą darau pagal tokį RECEPTĄ :

6OOg sausainių (jei visokie ala gaideliai- tai yra maždaug 3 pakeliai po 200g, arba 5 pakeliai po 120g).

200g. sviesto

du labai dideli šaukštai kakavos- paprastos, ne granuliuotos, ir nesaldžios.

400g (dėžutė) kondensuoto pieno.

pirktinių, gatavai sutarkuotų džiūvėsėlių- nesaldžių- kiekis priklauso nuo situacijos, ir norimo gaminio kietumo- dedu iš akies.

GAMNIMAS:


Jei sausainiai paprasti ketvirtainiški tešlainiai- sulaužome juos - kiekvieną į keturias dalis- aš imu visą kaladę, ir apipurškus ją pienu, virintu vandeniu, ar kitu mėgstamu skysčiu (mažu kiekiu), palaukus kol truputį suminkštės (bet neturi būti labai minkšta)- visą tą kaladę grubiai, bele kaip perpjaunu peiliu per pusę, ir dar per pusę- bet neturi labai jau lengvai pjautis- jei lengvai pjaunasi- reiškia per daug skysčio.

Išsiveram kondensuotą pieną. Su visa neatidaryta skardine, panardindami į puode po vandeniu- būtinai kad apsemtų visą, ir neliktų nė lopinėlio neapsemtų vietų, nes gali sprogti- reikia pastoviai sekti, kad vanduo nenugaruotų, ir neišlįstų skardinės kraštelis- ir matant, jog senka, nuolat papildyti virdulyke užvirintu vandeniu. Aš virdavau paguldytą ant šono skardinę, kad garantuotai apsemtų- ir kuo didesniu kiekiu vendens. Beje, galima virti tokiu pat būdu, tik atodarytoje skardinėje- tik tada jau neturi apsemti jos- bet vandens kuo daugiau- tik tkad nepribėgtų į skardinę per viršų- be to, jei viršus visiškai atidarytas, reikia jį pridengti verdant, kokiu dangteliu, kad neprigaruotų į vidų- taip verdant niekada nesprogsta, bet gaminio viršus gali gautis truputį skystesnis nei dugnas- tačiau sumaišius, rezultatas lieka vis tiek geras. Dar čia kažkas minėjo, kad virdavo tik pradurtas skardines, bet ne visai atdidarytas- labai gera mintis -būtinai pabandysiu- šiaip dar niekada ir uždara man nesprogo, nes labai sekdavau kad nenusektų vanduo- tačiau taip turbūt vis tiek saugiau thumbup.gif

Kond pienas verdamas apie dvi valandas, arba kol pasidaro kietas, kad apvertus indą, nedrimba.

Skardinę išgriebiame, ir padedame atvėsti, kad būtų galima saugiai atidaryti.

Dubenyje ant plytelės ištirpiname sviestą, tik negalima virti ar ilgai kaitinti- nukelieme nuo ugnies, ir sudedame kondensuotą pieną, viską maišome iki daugmaž vienalytės masės. Tinka ir netirpintas, o tik minkštas sviestas. Ilgai maišome viską, triname, kad neliktų gumuliukų.

Sudedame kakavą ir džiūvėsėlius, viską gerai išmaišome dar kartą.

Atsargiai sudeame paminkštėjusius sausainių gabalus, ir labai atsargiai viską permaišome, kad sausainiai tolygiai pasiskirstytų masėje.

Masę dedame į traškančio popieriaus maišelį arba į formą, išklotą juo, arba kepimo popieriumi, ir paslegiame kuo nors labai sunkiu.

Padedame šaldytuvan ar balkonan, jei žiema.

Nu vėl aš savam stiliuj priskaldžiau- bet mėgstu išsamumą, tai man visad gaunasi tokie romanai doh.gif Čia jau turbūt nepasikeisiu.

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo svytejimas ezero dugne: 02 rugsėjo 2008 - 18:29
QUOTE(svytejimas ezero dugne @ 2008 09 02, 19:21)

...ir paslegiame kuo nors labai sunkiu...



pasodinam vyra bigsmile.gif biggrin.gif
Atsakyti
Galima ir taip- ir su visu vyru į šaldytuvą arba žiemą į balkoną- ir taip laikyti visą naktį lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(LABUSKA @ 2008 08 30, 23:57)
Na, rodausi savo tinginiuką. Gavosi tikrai skanus, vyrui tai pat patiko.



Skamba skaniai, norėčiau išbandyti bigsmile.gif

Nu bet niekaip aš nesuprantu kaip jis susiklijavo, juk čia grietinė bigsmile.gif Iš ko ta masė taip susiformavo- juk skystą grietinę sumaišius su sausainiais turėtų gautis košė g.gif Nu nedaeina man- kaip jis toks visai neištižęs, gavosi- nu bijau aš bandyt, nes man pastoviai kas nors nesigauna, kai pirmąkart bandau, kol nepadarau savų atradimų bandymų ir klaidų keliu.

O rimtai, kas toje rudoje masėje ją taip sukietina, kad ji neklampi? g.gif Juk čia vis tik paprasta grietinė doh.gif doh.gif -aš tai jaučiu iš baimės kad nesigautų košė, pridėsiu kokios želatinos, ar pan. lotuliukas.gif Ir tada viską galutinai sugadinsiu lotuliukas.gif

O gal ten reikia dar trupinių dėti papildomai į tą grietinę, kad ji taip sukietėtų?
Atsakyti
QUOTE(svytejimas ezero dugne @ 2008 09 02, 20:27)
Skamba skaniai, norėčiau išbandyti bigsmile.gif

Nu bet niekaip aš nesuprantu kaip jis susiklijavo, juk čia grietinė bigsmile.gif Iš ko ta masė taip susiformavo- juk skystą grietinę sumaišius su sausainiais turėtų gautis košė g.gif Nu nedaeina man- kaip jis toks visai neištižęs, gavosi- nu bijau aš bandyt, nes man pastoviai kas nors nesigauna, kai pirmąkart bandau, kol nepadarau savų atradimų bandymų ir klaidų keliu.

O rimtai, kas toje rudoje masėje ją taip sukietina, kad ji neklampi? g.gif  Juk čia vis tik paprasta grietinė doh.gif  doh.gif -aš tai jaučiu iš baimės kad nesigautų košė, pridėsiu kokios želatinos, ar pan.  lotuliukas.gif Ir tada viską galutinai sugadinsiu lotuliukas.gif

O gal ten reikia dar trupinių dėti papildomai į tą grietinę, kad ji taip sukietėtų?


Nebijok ir pabandyk. Jei jau man pirmą kartą darančiai tinginį, gavosi, gausis ir tau. Aš kai laužiau sausainius, tai trečdalį labai smulkiai sutryniau, beveik kaip džiuvesėliai, o kitus, na, tokio dydžio kaip vyšnia, kaip pusė vyšnios. Nuo ko ta masė kietėja, tai tiksliai nepasakysiu, bet vistiek, juk sausainių yra tiek, kad viskas gerai issimaišo, jei būtų pvz; tik vienas pakelis sausainių, tada ko gero gautųsi košė, o dabar kai sausainių daug, viską išmaišai, suspaudi gerai ir dėjau į šaldiklį kokiai valandai. Viskas puikiai gavosi. Tik nežinau ar aš sunaudojau tiek sausainių, kiek recepte nurodyta, turėjau apie virš kilogramų tų sausainių ir man jų nemažai liko. Gal kokius 700g sunaudojau. Trupinau iš akies ir pataikiau
Atsakyti
Tinginys pagal duota recepta , kur su grietini ir be kondensuoto pieno ( tik as dejau kakavinius sausainius ) thumbup.gif thumbup.gif thumbup.gif


user posted image
Atsakyti
Nu vat, pasidariau tinginį be kondensuoto thumbup.gif - dabar šals iki ryto šaldiklyje- bet šįkart nedėjau į maišelį, o tiesiai į skardą- tai gali būti, kad neišsiims.

Ir jau taip buvau pavargusi nuo to saldumo, kad šįkart nedėjau visai cukraus, o privariau kavos- dargi netyčia šliūkštelėjau tiek daug, kad masė pasidarė tokia karti, jog jos skonis, kaip tirpios kavos granulių be cukraus blink.gif Ir dar dėjau dalį Gaidelio sausainių, dalį krekerių, kurie truputį sūrūs (ant pakelio nebuvo parašyta kokie, bet pasirodo buvo sūroki, ale vis tiek dėjau lotuliukas.gif - jau taip ant to saldumo supykusi buvau).


Dėjau grietinės, sviesto, džiūvėsėlių, gaidelio sausainių du pakelius, ir du pakelius krekerių, daug kakavos ir tirpios kavos. Cukraus nedėjau, nei kondensuoto.

Dar nesustingusio paragavom- tai svečiams būtų perkartu, ir trūktų saldumo, o man pats tas- toks kaip triufelinis skoni gavosi (panašus į tų triufelių, k
ur būna dėžutėse, tokie kartoki, apibarstyti kakava ) thumbup.gif Vadinasi galima padaryti ir nesaldų tinginį thumbup.gif -tik įdomu, ar bus įmanoma išimti iš skardos, ar sustings per naktį, nes cukraus nedėjau į tą grietinę ir sviestą, o pribėriau daug džiūvėsėlių, kad nesigautų košė, jei ką ax.gif

Masė nėra klampi nei skysta, bet ar nesutrupės imant iš indo- kitas klausimas blush2.gif

cipciuk, šauniai atrodo thumbup.gif

Nutrauksiu ir aš saviškį rytoj- bet turbūt tik su telefonu ax.gif
Atsakyti
Bet vistik man skanesnis tas su kondencuotu pienu ir sviestu. Bet dar bandysiu daryti viena karta ,idomu kaip atrodys baltas . Mano pasidare rudas kai pradejau maisyti visa nuo rudu sausainiu ,oas galvojau ,kad bus baltas su tamsiais sausainiais verysad.gif verysad.gif verysad.gif
Atsakyti