Sekantį kartą kai gaminsiu morengus, bandysiu pagal cipciuko bezė receptą- nes iki šiol nesigaudavo- nors čia rašyta, jog yra dar vienas būdas- plakti baltymus indą pasistačius ant verdančio vandens puodo- tai net nežinau kas geriau
Labai jau aš bijau tą sirupą virti- man tai kažkaip iškart iškyla prieš akis nepataisomai pridegęs puodas, ir svylanti, parudavusi masė
Pas mane sena plytelė, tai karštis nesireguliuoja, sugedusi ta funkcija- tai bijau kad pridegs tas cukrus.
Cipciuk, o gal galima virti tą sirupą įstačius indą su juo, į kitą puodą su verdančiu vandeniu?
Gal tada ne taip trauktų prie dugno- ypač jei, kaip rašei, jokiu būdu negalima maišyti - bet vėl gi - tada garuos aplink, ir gal ta garų drėgmė negerai tam sirupui
Labai man patinka per velykas morenginis tortas- kažkodėl man tai velykinis patiekalas- net nežinau kodėl bet dažniausiai tada būna iššluotos parduotuvės, ir gauni tikrą š..., kas būna likę, o morenginių iš viso retai kada būna likę
Ne negalika ant garu tu teisi gaus garu . Nebijok niekas ten nepridega , jeigu jau parudavo jis netinkamas bezui , meti lauk ir darai kita , uztai ir reikia neatsitraukti nuo verdamo sirupo ir laukti kol jis prades sunkiai kunkuliuoti . Na as savo morengines mases niekada nedariau torto , nezinau kaip jie tuos tortus daro , bet morengiutai taip valgyti tai puikus gaunasi , o sirupa ir reikia virti ant didziausios ugnies , negalima jos tai prisukti ,tai vel padidinti , ji turi buti pastovi.
Nu vat- mano morengai pagal cipciuko receptą jau džiūsta orkaitėje
Tik vat nesitikėjau taip greit atsakymo sulaukti , tai pamaniau pabandysiu daryti kaip pati supratau iš cipciuko duoto bezė recepto- dar niekada masė nebuvo gavusis tokia tiršta ir ilgai išlaikanti savo formą Pabandžius nuvalyti mikserio korpusą su popierine servetėle, jis nenusivalė- nes buvo apdžiūvęs baltymine mase- man patiko- gal tai ženklas, kad šįkart pavyks ?
Kadangi pastoviai nesigauna, tai šįkart neterliojau su kulinariniu švirkštu, o su šaukštu formavau morengus- kad nebūt perdaug vargo įdėta, jei ką.
Vos pusvalandį palaikius atviroje orkaitėje, pamėginau nugnybti vieno morengo ragą- ir ką- jis jau tada buvo truputį traškus, ir nei kiek netąsus
Tai gal šįkart....
Tik vieno dalyko aš iš recepto nelabai supratau- kokiam kiekiui cukraus yra tie trys šaukštai vandens- jei ten parašyta, kad 120g cukraus vienam baltymui, tai tie trys šaukštai, kaip supratau, buvo irgi 120-čiai gramų cukraus?
-nes pradžioje aš dariau trims baltymams- tai ėmiau 360g cukraus- ir bandžiau tuos tris šaukštus dėti vandens- kažkaip pamaniau, kad geriau mažiau- tai sukaulėjo visa masė bekaisdama, visas cukrus buvo sausas labai, nesilydė, ir pavirto vientisu kietu gabalu- tai dariau per naują, ir tada pyliau šešis šaukštus vandens, ir nusprendžiau, kad tie trys buvo apskaičiuoti ant 120g cukraus, o ne ant 360. Tai dabar nežinau kaip gausis ten kas- be to, pabijojau cukrų visiškai ištirpinti, kad taptų skaidrus sirupas- tai palaukiau, kol užvirs, ir nuėmiau- bet man pasirodė, kad per skysta- ir dar dadėjau cukraus iš akies- užviriau, ir nuėmiau
Tai nežinau dabar kas bus dėl to sirupo- ar nesąmonės kokios nepadariau
Anyway masė gavosi kitokia- daug kietesnė nei seniau- ir man tai teikia vilties- nes dedant šauktu ją į skardą, ji taip tąsėsi, ir nutyso tokie ploni ragai - ir žiūriu, jau džiūsta apie pusvalandį orkaitėj, o ragai nenulinko, nenutyso, nenutirpo- o stovi kaip stovėję
Dabar kad tik orkaitė neperkaitintų- senia kepdavau ant septyniasdešimt , bet paruduodavo, tai dabar bijau- ir nutariau, kad mano orkaitė kaitina stipriau, nei nustatai, ir todė šįkart džiovinsiu mažiau nei penkiasdešimtyje laipsnių- kuo žemesnėje temperatūroje
Tik vat nesitikėjau taip greit atsakymo sulaukti , tai pamaniau pabandysiu daryti kaip pati supratau iš cipciuko duoto bezė recepto- dar niekada masė nebuvo gavusis tokia tiršta ir ilgai išlaikanti savo formą Pabandžius nuvalyti mikserio korpusą su popierine servetėle, jis nenusivalė- nes buvo apdžiūvęs baltymine mase- man patiko- gal tai ženklas, kad šįkart pavyks ?
Kadangi pastoviai nesigauna, tai šįkart neterliojau su kulinariniu švirkštu, o su šaukštu formavau morengus- kad nebūt perdaug vargo įdėta, jei ką.
Vos pusvalandį palaikius atviroje orkaitėje, pamėginau nugnybti vieno morengo ragą- ir ką- jis jau tada buvo truputį traškus, ir nei kiek netąsus
Tai gal šįkart....
Tik vieno dalyko aš iš recepto nelabai supratau- kokiam kiekiui cukraus yra tie trys šaukštai vandens- jei ten parašyta, kad 120g cukraus vienam baltymui, tai tie trys šaukštai, kaip supratau, buvo irgi 120-čiai gramų cukraus?
-nes pradžioje aš dariau trims baltymams- tai ėmiau 360g cukraus- ir bandžiau tuos tris šaukštus dėti vandens- kažkaip pamaniau, kad geriau mažiau- tai sukaulėjo visa masė bekaisdama, visas cukrus buvo sausas labai, nesilydė, ir pavirto vientisu kietu gabalu- tai dariau per naują, ir tada pyliau šešis šaukštus vandens, ir nusprendžiau, kad tie trys buvo apskaičiuoti ant 120g cukraus, o ne ant 360. Tai dabar nežinau kaip gausis ten kas- be to, pabijojau cukrų visiškai ištirpinti, kad taptų skaidrus sirupas- tai palaukiau, kol užvirs, ir nuėmiau- bet man pasirodė, kad per skysta- ir dar dadėjau cukraus iš akies- užviriau, ir nuėmiau
Tai nežinau dabar kas bus dėl to sirupo- ar nesąmonės kokios nepadariau
Anyway masė gavosi kitokia- daug kietesnė nei seniau- ir man tai teikia vilties- nes dedant šauktu ją į skardą, ji taip tąsėsi, ir nutyso tokie ploni ragai - ir žiūriu, jau džiūsta apie pusvalandį orkaitėj, o ragai nenulinko, nenutyso, nenutirpo- o stovi kaip stovėję
Dabar kad tik orkaitė neperkaitintų- senia kepdavau ant septyniasdešimt , bet paruduodavo, tai dabar bijau- ir nutariau, kad mano orkaitė kaitina stipriau, nei nustatai, ir todė šįkart džiovinsiu mažiau nei penkiasdešimtyje laipsnių- kuo žemesnėje temperatūroje
QUOTE(cipciukas @ 2008 09 16, 08:26)
Ne negalika ant garu tu teisi gaus garu . Nebijok niekas ten nepridega , jeigu jau parudavo jis netinkamas bezui , meti lauk ir darai kita , uztai ir reikia neatsitraukti nuo verdamo sirupo ir laukti kol jis prades sunkiai kunkuliuoti . Na as savo morengines mases niekada nedariau torto , nezinau kaip jie tuos tortus daro , bet morengiutai taip valgyti tai puikus gaunasi , o sirupa ir reikia virti ant didziausios ugnies , negalima jos tai prisukti ,tai vel padidinti , ji turi buti pastovi.
cipciuk, o tavo tortas, kurį darei klasės susitikimui, ne morengais puoštas?- turbūt bezė ten... bet man iš pirmo žvilgsnio pasirodė, kad ten morengais puošta- labai gražus
Aš labai tikiuosi iki velykų išmokti morenginį tortą padaryti- ir tada mano stalą puoš pavasarinių spalvų morenginis tortas- citrininės, salotinės, baltos spalvos spygliukais, visokiais raštais, tirpstantis burnoje
Bet vat man irgi įdomu kaip jie ant tortų užkepa tuos morengus- negi tiek ilgai džiovina su visu tortu
Galvoju, gal iš anksto kokį tuščiavidurį karkasą padaro iš tų morengų, iškepa jį, ir tada užpildo tortu - arba gal kepa kartu su tortu, bet gal dedant plonus raštus, greičiau išdžiūsta, ir iškepa su visu tortu - na čia man dar mįslė- bet atsimenu, jog esu girdėjusi pyragų receptų su morengais, tai ten reikėjo ant nekepto dėti tą bezė, ir orkaitėje kartu su pyragu kepti- bet kaip taip gaunasi, neįsivaizduoju- jaučiu prisikepsiu tų morengų jei gausis, ir jais tik apklijuosiu tortą, su kokiu kremu
Nu jo pamaklinai tu ten su tuo sirupu , 120 cukraus 3 saukstai vandens ir nieko neriaikia ten nukelineti ir tuo labiau dadedineti cukraus , suprask ,kuo daugiau ipilsi vandens ,tuo ijgiau reikes laukti ,kol jis is to cukraus isgaruos , kartais kai skubu pilu 2 saukstus vandens , kad greiciau isgaruotu .
Tas tortas puostas beze ,bet ne morengais
Otaviskiai tai liuks gavosi ,is formos matau ,kad beze tau issiplake gerai
Jei vidus slapes - tai dar nedadziuvo
Tas tortas puostas beze ,bet ne morengais
Otaviskiai tai liuks gavosi ,is formos matau ,kad beze tau issiplake gerai
Jei vidus slapes - tai dar nedadziuvo
Joa, vidus šlapias- džiovinau kokias tris valadas, gal daugiau- bet ilgiau jau nenorėjau džiovinti, kad nepradėtų ruduoti, ir darytis guma, bo kai kurie gelst pradėjo iš apačios. O vidurys jų gavosi tuščias- didelė ertmė tokia šlapiomis sienomis Bet gal per didelius dariau, kad vidus nedžiūvo kaip reikiant
Bet jau vis tie panašiau į morengus
Bet jau vis tie panašiau į morengus
Ir aš prisiruošiau morengų gaminimui Prisirinkau galybę receptų iš kurių pasirinkau šį:
7 baltymai
250 cukraus
250 cukraus pudros
maistiniai dažai
Baltymus išplakti su lešeliu citrinos sulčių arba žiupsneliu druskos iki baltumo. Įberti 50 cukraus ir toliau plakti. Po to suberti likusį cukrų ir pkalti iki sandžių putų.
Į gautą masę atsargiai įmaišyti cukraus pudrą masę kilnojant aukštyn žemyn šaukto pagalba. Įlašinti keletą lašų pasirinktos spalvos mastinių dažų ir atsargiai išmaišyti. Ant kepimo popieriaus švirkšto pagalba suformuoti morengus ir kepti 90 laipsnių karštumo orkaitėje nuo 1,5 val. iki 2,5 val. ( priklausomai nuo morengų dydžio) vos pravėrus orkaitės dureles.
Taigi pagal šį receptuką ir gaminsiu morengus
7 baltymai
250 cukraus
250 cukraus pudros
maistiniai dažai
Baltymus išplakti su lešeliu citrinos sulčių arba žiupsneliu druskos iki baltumo. Įberti 50 cukraus ir toliau plakti. Po to suberti likusį cukrų ir pkalti iki sandžių putų.
Į gautą masę atsargiai įmaišyti cukraus pudrą masę kilnojant aukštyn žemyn šaukto pagalba. Įlašinti keletą lašų pasirinktos spalvos mastinių dažų ir atsargiai išmaišyti. Ant kepimo popieriaus švirkšto pagalba suformuoti morengus ir kepti 90 laipsnių karštumo orkaitėje nuo 1,5 val. iki 2,5 val. ( priklausomai nuo morengų dydžio) vos pravėrus orkaitės dureles.
Taigi pagal šį receptuką ir gaminsiu morengus
Čia foto - ką tik ištraukti iš orkaitės, praėjus keleioms minutėms jie tapo tokie traškūs ir tirpstantys burnoje MB labai patiko
Aišku, pati masė man neišsiplakė iki reikiamo standumo - "nuduso" mikseris
Na bet kokiu atveju tai labai lengvai pagaminamas desertas. Ir tuo pačiu tai gali būti nuostabi saldi dovana Kalėdų proga
Artimiausiuose panuose kitokie morengai - su riešutais bei pertepti šokoladu
Aišku, pati masė man neišsiplakė iki reikiamo standumo - "nuduso" mikseris
Na bet kokiu atveju tai labai lengvai pagaminamas desertas. Ir tuo pačiu tai gali būti nuostabi saldi dovana Kalėdų proga
Artimiausiuose panuose kitokie morengai - su riešutais bei pertepti šokoladu