Nu dėjau daug cukraus- daugiau jau būtų vienas cukrus. Nors kepiau ant kokių 70 laipsnių, matyt orkaitė vis tiek per karšta buvo, nes tarybinė, ir tikriausiai kaitina stipriau nei nustatai. Kitą kartą bandysiu džiovinti ant visai lėtos ugnies- gal net ant minimumo. Bet man jie guminiai ėmė darytis dar tada, kai nebuvo apdegę- aš vis vieną pabaksnodavau su šaukšteliu, ir jausdavosi, kad masė guminė. Neįsivaizduoju, kas tą gumą sudaro, kodėl ji atsiranda .... Senovinėje knygoje, kur receptai dar pateikti gaminimui kaimiškoje krosnyje, o ne elektrinėse visokiose- vėliau radau morengų receptų-taiten siūlo pusdieniui palikti krosnyje, betspecialiai krosnies nekaitinti, o dėti į jau pravėsusią, kokia liko po pietų gaminimo, ir taip laikyti pusdienį
Tai gal taip džiovinti geriau . Nes aš jau taip pas save įpratusi, kad niekada nekepu tokioje t-roje, kokia nurodyta recepte, o visada viską kepu ant kuo lėtesnės ir ilgai, nes kitaip viršus apdega, o vidus lieka žalias- tai pyragai visi pas mane kepa labai ilgai, ir visada ant 90 laipsnių, ne daugiau.
Tai belieka džiovinti tuos morengus vos ne kaip kokius obuolius, taip vos ne visą dieną ir vos kaitinant
Kažkas čia minėjo, kad įdės receptėlį savo draugės, pagal kurį visada gaunasi, o prieš tai gaudavosi irgi guminiai- tai gal pagal jį pavyktų
Tai gal taip džiovinti geriau . Nes aš jau taip pas save įpratusi, kad niekada nekepu tokioje t-roje, kokia nurodyta recepte, o visada viską kepu ant kuo lėtesnės ir ilgai, nes kitaip viršus apdega, o vidus lieka žalias- tai pyragai visi pas mane kepa labai ilgai, ir visada ant 90 laipsnių, ne daugiau.
Tai belieka džiovinti tuos morengus vos ne kaip kokius obuolius, taip vos ne visą dieną ir vos kaitinant
Kažkas čia minėjo, kad įdės receptėlį savo draugės, pagal kurį visada gaunasi, o prieš tai gaudavosi irgi guminiai- tai gal pagal jį pavyktų
QUOTE(svytejimas ezero dugne @ 2008 08 02, 01:19)
Nu dėjau daug cukraus- daugiau jau būtų vienas cukrus. Nors kepiau ant kokių 70 laipsnių, matyt orkaitė vis tiek per karšta buvo, nes tarybinė, ir tikriausiai kaitina stipriau nei nustatai. Kitą kartą bandysiu džiovinti ant visai lėtos ugnies- gal net ant minimumo. Bet man jie guminiai ėmė darytis dar tada, kai nebuvo apdegę- aš vis vieną pabaksnodavau su šaukšteliu, ir jausdavosi, kad masė guminė. Neįsivaizduoju, kas tą gumą sudaro, kodėl ji atsiranda .... Senovinėje knygoje, kur receptai dar pateikti gaminimui kaimiškoje krosnyje, o ne elektrinėse visokiose- vėliau radau morengų receptų-taiten siūlo pusdieniui palikti krosnyje, betspecialiai krosnies nekaitinti, o dėti į jau pravėsusią, kokia liko po pietų gaminimo, ir taip laikyti pusdienį
Tai gal taip džiovinti geriau . Nes aš jau taip pas save įpratusi, kad niekada nekepu tokioje t-roje, kokia nurodyta recepte, o visada viską kepu ant kuo lėtesnės ir ilgai, nes kitaip viršus apdega, o vidus lieka žalias- tai pyragai visi pas mane kepa labai ilgai, ir visada ant 90 laipsnių, ne daugiau.
Tai belieka džiovinti tuos morengus vos ne kaip kokius obuolius, taip vos ne visą dieną ir vos kaitinant
Kažkas čia minėjo, kad įdės receptėlį savo draugės, pagal kurį visada gaunasi, o prieš tai gaudavosi irgi guminiai- tai gal pagal jį pavyktų
Tai gal taip džiovinti geriau . Nes aš jau taip pas save įpratusi, kad niekada nekepu tokioje t-roje, kokia nurodyta recepte, o visada viską kepu ant kuo lėtesnės ir ilgai, nes kitaip viršus apdega, o vidus lieka žalias- tai pyragai visi pas mane kepa labai ilgai, ir visada ant 90 laipsnių, ne daugiau.
Tai belieka džiovinti tuos morengus vos ne kaip kokius obuolius, taip vos ne visą dieną ir vos kaitinant
Kažkas čia minėjo, kad įdės receptėlį savo draugės, pagal kurį visada gaunasi, o prieš tai gaudavosi irgi guminiai- tai gal pagal jį pavyktų
Na jeigu spalva nelabai svarbi - balta ar truputi rozine, tai tuomet gali kepti 200C temperaturoj 10-15min, o jeigu svarbu tai iki 100C baltymai nekeicia spalvos... Arba jeigu nepavysta nustatyti tinkamos temperaturos, tai nusipirk termometra, idek i orkaite ir ziurek... Kaip tik siandien kepeme mesa orkaiteje, tai kol kepe ji, padariau morengus dabar idejau i pravesusia orkaite ir dziovinsiu kol isdzius iki 100C
Prašysiu keliatą mėgiamų sausainių receptų, kur pagrinde irgi baltymai, gal patiks
Kokosiniai "Bučiniai"
Reikės:
125g kokoso drožlių
4 baltymai
žiupsnelis druskos
125g cukraus
75g maltų migdolų
Kokoso drožles berti į puodą arba į keptuvę ir nuolat maišant kepinti, kol pagels. Išimti ir ataušinti. Iš baltymų su druska išplakti labai standžias putas. Plakant iš lėto berti cukrų. Plakimo šluotele atsargai įmaišyti kokoso drožles bai baltus migdolus. Dviem šaukšteliais formuoti mažus baltymų masės rutuliukus ir dėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Suformuotus rutuliukus dėtį į iš anksto iki 125C įkaitintą orkaitę ir džiovinti apie 30min.
Kokosiniai "Bučiniai"
Reikės:
125g kokoso drožlių
4 baltymai
žiupsnelis druskos
125g cukraus
75g maltų migdolų
Kokoso drožles berti į puodą arba į keptuvę ir nuolat maišant kepinti, kol pagels. Išimti ir ataušinti. Iš baltymų su druska išplakti labai standžias putas. Plakant iš lėto berti cukrų. Plakimo šluotele atsargai įmaišyti kokoso drožles bai baltus migdolus. Dviem šaukšteliais formuoti mažus baltymų masės rutuliukus ir dėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Suformuotus rutuliukus dėtį į iš anksto iki 125C įkaitintą orkaitę ir džiovinti apie 30min.
QUOTE(cipciukas @ 2008 08 02, 22:46)
Nesupratau PovilaS ka turejai omeny sakydamas "rozine spalva"
Na jeigu kepi kazkur 180-200 laipsniu temperaturoj, tai morengai buna tokie rusvi
Sveikos kepejėlės
Kepiau ir aš morengus, tiksliau iš karto nuo torto pradėjau na patys morenginiai blynai kiek parudavo, bet kadangi tortui, tai nekreipiau dėmesio. Kol kepė man jie vis atrodė dar minkšti, kai galų gale trūko kantrybė ir po poros valandų išjungiau orkaitę (kepiau pradžioje ant 150, paskui pamažinau iki 110), palikau juos orkaitėje per naktį atvėsti. Ryte pažiūrėjau kad kieti, dar paragavau kelis kaip testinius iškeptus sausainiukus, tai buvo traškūs ir sausi. Bet vakare kai jau susiruošiau daryti pertepimą (paprasčiausia plakta grietinėlė), tai jau tie morenginiai blynai buvo kiek paminkštėję kai sutepiau su plakta grietinėle, tortas pusdienį pastovėjo šaldytuve, valgėm tik kitą dieną - tai traškumo nebebuvo jokio na šiaip visi gyrė kad skanu - na kur nebus skanu plakta grietinėlė, saldūs baltymai ir dar vaisiai bet to efekto, kad jaustum atskirai grietinėlės kremą ir atskirai traškų burnoje tirpstantį morengą jau nebuvo. Ką ne taip padariau? Gal tuos morenginius blynus reikėjo kokiu glajumu sutepti kad neprisigertų drėgmės iš plaktos grietinėlės? ar gal morenginiam tortui netinka plaktos grietinėlės pertepimas? nu bet kad būtent toksai Pavlovos torto receptas
Kepiau ir aš morengus, tiksliau iš karto nuo torto pradėjau na patys morenginiai blynai kiek parudavo, bet kadangi tortui, tai nekreipiau dėmesio. Kol kepė man jie vis atrodė dar minkšti, kai galų gale trūko kantrybė ir po poros valandų išjungiau orkaitę (kepiau pradžioje ant 150, paskui pamažinau iki 110), palikau juos orkaitėje per naktį atvėsti. Ryte pažiūrėjau kad kieti, dar paragavau kelis kaip testinius iškeptus sausainiukus, tai buvo traškūs ir sausi. Bet vakare kai jau susiruošiau daryti pertepimą (paprasčiausia plakta grietinėlė), tai jau tie morenginiai blynai buvo kiek paminkštėję kai sutepiau su plakta grietinėle, tortas pusdienį pastovėjo šaldytuve, valgėm tik kitą dieną - tai traškumo nebebuvo jokio na šiaip visi gyrė kad skanu - na kur nebus skanu plakta grietinėlė, saldūs baltymai ir dar vaisiai bet to efekto, kad jaustum atskirai grietinėlės kremą ir atskirai traškų burnoje tirpstantį morengą jau nebuvo. Ką ne taip padariau? Gal tuos morenginius blynus reikėjo kokiu glajumu sutepti kad neprisigertų drėgmės iš plaktos grietinėlės? ar gal morenginiam tortui netinka plaktos grietinėlės pertepimas? nu bet kad būtent toksai Pavlovos torto receptas
QUOTE(cipciukas @ 2008 08 18, 11:16)
Na dar niekada nevalgiau ir netgi negirdejau ,kad morengus perteptu plakta grietinele , jam tinka tik riebesni pertepimai ,kad dregme nesusigertu i morengus
aš irgi pradžioje nustebau, bet kad pačioje SM tortų temoje du receptus radau, kur morengai su grietinėle pertepami
Riešutinis morengų tortas
Pavlovos tortas
o kitokio kremo su morenginiais tortais neradau man rodos kažkokioje kitoje svetainėje buvau radusi irgi morenginio torto receptą, jis buvo perteptas tik grietinėle, tik berods morenginiai blynai buvo aplieti lydytu šokoladu - matyt būtent todėl kad grietinėlė neįsigertų.