Įkraunama...
Įkraunama...

Visi į gamtą! Kepsniai, šašlykai, marinatai

Anksčiau dažniausiai darydavau marinatą iš majonezo arba majonezo+pomidorų padažo, bet dabar tik su kefyru-ne tiek daug kalorijų, o skonis... bigsmile.gif
Mėsa gaunasi minkštutė minkštutė thumbup.gif
Kiekvieną kartą naudoju skirtingus šašlykų prieskonių mišinius: argentiniečių, graikų, meksikiečių, iltalų virtuvės ir t.t. Būtinai krapų į marinatą iš šaldiklio įmetu-liux aromatas. Jei norisi aštriau-prieš kepant česnako išspaudžiu
Atsakyti
Atejo ir mano eile saslykus marinuot doh.gif
O as nezinau proporciju ax.gif Druskos, pipiru, svogunu, o kita diena porai valandu mineraliniu uzpilt.
Gal zinot kiek reikia det 4kg mesai prieskoniu? g.gif
As acto nepilu schmoll.gif
Atsakyti
Truputis naudingos informacijos blush2.gif

KAUKAZIETIŠKI ŠAŠLYKAI
1 kg mėsos reikia supjaustyti 8-10 cm ilgio ir 4-5 cm storio gabalėliais, pagardinti trupučiu druskos ir armėniškais chorovacų prieskoniais, kurie žinomi nuo senų senovės: džiovintais bazilikais, džiovintomis mėtomis, malta saldžiąja raudona paprika ir maltais juodaisiais pipirais. Po to griežinėliais supjaustyti du svogūnus, užberti ant mėsos, viską išmaišyti ir gerai sumaigyti. Norint gauti rūgštesnės mėsos skonį, prieš maigant išspausti ant mėsos vienos citrinos sultis. Taip paruoštą mėsą palikti vienai valandai marinuotis.

Šašlykai išsimarinavo (dar kartą primenu, kad marinavimas turi būti tik sausas), tad jau galima juos sumauti ant iešmų. Pirmiausiai reikia nuo šašlykų gabalų nukrapštyti svogūnus, išilgus gabalus suspausti delne ir išilgai sumauti ant iešmų. Gabalai turi būti glaudžiai sustumti vienas prie kito. Baigus verti reikia dar kartą ranka iešmą su mėsa suspaudyti, kad išeitų vientisas vienodo storio šašlykas. Vienam iešmui imti 5-6 mėsos gabalus, t.y. 300-400 gramų.

Rocco pastaba

Armėnai ir gruzinai marinuoja šašlykams mėsą labai įvairiai, negalima sakyti, jog tik mineraliniame vandenyje. Kad majonezo nevartoja tam tikslui - 100% garantija. Bet man bent skaniausia būdavo Kaukaze, kur mėsą marinuodavo per naktį silpno acto ir balto vyno mišinyje (50:50). Vienas actas - sausoka, vienas vynas - kartoka. Žinoma, pridedant pjaustytų svogūnų ir visokių jų prieskonių.

Dabar pats atsakingiausias procesas – šašlyko kepimas. Žarijos paruoštos, jų paviršius išlygintas, tad jau galima sudėlioti iešmus su šašlykais. Kepti gali visi, kas yra atsakingi ir dėmesingi, nes nuo kepamų šašlykų negalima nei atsitraukti, nei dėmesio nukreipti. Netikėkite tais, kas sako, kad šašlykus reikia gerai apskrudinti iš vienos pusės, paskui apversti ir dar kartą gerai apskrudinti. Geri šašlykų kepėjai žino, kad šašlykų iešmus reikia kuo dažniau vartyti arba bent kas kelias minutes apversti, tad ir žarijos jiems neužsiliepsnoja, bet tai jau didesnės patirties dalykas. Kai žarijos yra gerai paruoštos, kai tarpas tarp žarijų ir iešmų yra 5- 10 cm, tada šašlykai iškepa per 10-15 minučių

Netikę kulinarai arba virėjai mėgsta skleisti miglas, sakydami, kad norint iškepti gardų šašlyką reikia intuityvių pojūčių, meilės, pasišventimo ir šiaip visokių jausmų. Tačiau visa esmė ir tiesa slypi ne paslaptinguose jausmuose ar pojūčiuose, o mėsos rūšyje, sausame marinavine, žarijose, kepimo technologijoje ir dėmesingume kepant.

Tikri šišlykai su ryžiais ir kečupu nevalgomi!

Iškeptus šašlykus sudėkite į padėklą, apibarstykite bazilikų, kalendrų arba petražolių lapeliais ir valgykite tik su šviežiomis arba ant grotelių keptomis daržovėmis. Prie šašlykų jokiu būdu negalima patiekti svogūnų iš marinato, nes svogūnai marinuojant visas savo sultis jau atidavė mėsai ir tapo beverčiais ir beskoniais. Prie šašlykų geriau patiekite svogūnlaiškių arba griežinėliais supjaustytų mėlynųjų svogūnų, kurie nėra tokie aitrūs, kaip paprastieji.

Ir jokių ryžių, duonų, batonų, bandelių, jokių padažų, net nebandykite prie šašlykų duoti parduotuvinių krakmolinių kečupų, - tai vulgaru ir šventvagiška!

Atsakyti
ką pasiimti valgyti vaikams važiuojant į ekskursiją vienai dienai..., tradiciškai sumuštiniai, arbata, gal dar ką patarsite? g.gif
Atsakyti
QUOTE(MELDA @ 2007 05 18, 18:56)
ką pasiimti valgyti vaikams važiuojant į ekskursiją vienai dienai..., tradiciškai sumuštiniai, arbata, gal dar ką patarsite? g.gif

Vaisiai, studentu misinys, paprasto mineralinio vandens (jei kartais bloga pasidarytu), sausainiai ar kokios bandeles (jie gi vienais desertais minta doh.gif ).... Va cia mano idejos ir issiseme g.gif
Atsakyti
Merginos man skubiai reikia jusu pagalbos. Nusprendziau marinuoti saslykus su kefyru ir mineraliniu. Ar tiks prie viso to cesnakas? Marinuosiu para laiko, tai kur man visa tai laikyti, saldytuve ar kambari?
Atsakyti
Firminiai darzoviu iesmukai (teko staigiai suimprovizuoti nes baliuj atsirado vegetaru):

Sampinjonu
Raudonu svogunu
Paprika
Vysniniu pomidoru (cherry tomatoes? tokie maziukai)

Sampinjonus supjaustyti i 4 dalis, svogunus tokiais gabalais kad butu patogu verti ant iesmo, paprika gabaliukais ir pomidoriukus - viska paeiliui suverti ant mazu apvaliu (ne saslykiniu paploksciu nes nesilaiko) iesmuku. Paslakstyti alyvu aliejum, pabarstyti druska, pipirais ir cukrum ir kepti ant zariju kaip saslykus.

Valgyti su ant zariju kepta mesa - tinka ne tik vegetarams!
Atsakyti
Norėjau jūsų patarimų, ką be kepimo ant ugnies galima sugalvoti važiuojant į gamtą? Bus gimtadienis ir manau labai karšta, kiek prognozes skaičiau. Žmonių apie 20 ... unsure.gif
Atsakyti
Perskaiciau visa tema, taciau neradau nei vieno avienos saslyko recepto, negi niekas negamina? verysad.gif Daug kas sako kad pats skaniausias saslykas is avienos.. Na o as gaminu versienos saslykus, o marinuoju taip: daug svogunu, santa marijos prieskoniai saslykams, kepsniams, juodieji pipirai, druska, astrus popidoru padaras, saukstas majonezo, viska gerai ismaisome ir i saldytuva dviems dienoms, taip pat marinuoju ir versienos sonkauliukus. Na gaunasi super skaniai, MB skaniausias patiekalas smile.gif , o kiaulienos saslyku tai as niekada nedarau, na per riebus jie man schmoll.gif
Atsakyti
Savaitgalį praneša neblogus orus, tad pasidariau savo šašlykėlių. Nepamirškite ir jūs wink.gif

mano receptas 4-5 žmonėms:

Kiaulienos sprandinė (tinka ir kiaulienos kumpis) 2kg
Pomidorai 5 vnt (jei nedideli)
Svogūnai 3 galvos
Česnakai 5 skiltelės
Citrinos 2 vnt
Majonezas 400gr
Juodieji pipirai (nesmulkinti)
Lauro lapai
Šašlykų prieskoniai 60gr

Mėsytę apgražinam, supjaustom gabalėliais. Įspaudžiam 2 citrinų sulčių, vieną įspaustą citriną supjaustome mažais kubeliais ir suberiame į mėsytę. Pomidorus supjaustome ritinėliais ir taip pat sudedame į mėsytę. Po to nulupame česnakus, supjaustome gabalėliais, suberiame. Nuluptus svogūnus supjaustome ritinėliais ir taip pat supilame į ruošinį. Taip pat įberiame juodųjų pipirų, lauro lapų ir šašlykų prieskonių. Viską žinoma pastoviai gerai maišome. Po to įdedame majonezo (kad bendras skysčio kiekis apsemtų mėsytę), gerai viską išmaišome, uždengiame ir paliekame stovėti. Jei kepsime tą pačią dieną, leiskite pastovėti 3-4 valandas kambario temperatūroje ir galite mauti ant iešmo. Jei kepsime kitą dieną, leiskite pastovėti pora valandų kambario temperatūroje, po to įdėkite į šaldytuvą.
Žinoma nepamirškite pasidaryti prie šašlykų užkandai svogūno griežinėlių su citrinos gabaliukais, juodaisiais pipirais ir actu, na ir tradiciškai kas nori ryžių išsivirti. Kas be ko, privaloma nusipirkti daug alaus ir vuolia, bonapetito drinks_cheers.gif
Atsakyti
na va,gavau is uosvienes nerealiai skanu receptuka,kaip pasigaminti svoguniukus prie saslyku thumbup.gif niam niam zinokit,pirstus laizom,kai valgom,ir pas mus jie populiariau net uz agurkiukus su pomidorais ax.gif

Reikes: svogunu,citrinos,druskos ir cukriuko
Gaminimas:susipjaustom svoguniuka plonom riekelem(visus juos suverciu i trilitrini stiklaini apie puse stiklainio gaunasi),tada uzberiu arbatini sauksteli druskos,maziau nei puse arbatinio saukstelio cukraus.Itarkuoju geltona citrinos zievele(ziurekit,kad tik baltos nepapultu,nes kinta skonis),ir ispaudziu citrina.Viska maisyti gan ilgai,as maisau apie kokias 20 minuciu,o jei dar MB salia,tai ir jam duodu pamaisyt.Jau is karto paragavus skanumelis,bet jei pastovi,tai dar skaniau thumbup.gif
Atsakyti
Kaip marinuojat vištienos krūtinėlę? Vakar grilyje pasikepėm su draugu minkštutėlę pirktinę marinuotą vištienos krūtinėlę, tai skanumas neišpasakytas wub.gif O pačiai kaip būtų galima ją padaryt? 4u.gif
Atsakyti