Įkraunama...
Įkraunama...

Braškės

Aš ir susisgribau kad braškių noriu. Kažin ne per vėlu? O kur tuos daigus perkat?
Atsakyti
parnesiau braske i kambari- zinokit tikrai dziusta doh.gif
Atsakyti
tikrai per velu sodinti braskes!

sodinamos jos rugpjuti, geriausia pirmoje puseje.
jei pajuris - tai galima ir rugsejo pradzioj.
Papildyta:

ir man reikia patarimo 4u.gif

gal kas trumpai ir tiksliai galit pasakyt apie braskiu tresima?

man uzsifiksavo kazkur skaityta mintis, kad derlius priklauso nuo rudeninio tresimo. Cia as jau turbut pavelavau jau, nebent mesliuko galima dar? O ar trasu dar galima bert?
pavasari peberiau trasu, tai turejau graziu lapu, bet ne uogu verysad.gif sodinau is naujo rugpjucio vidury, labai grazios dabar, tai taip noretusi gero derliaus rolleyes.gif
Atsakyti
Viena braškių augintoja pasakojo, kad braškes galima sodinti bet kuriuo laiku, svarbu, kad daigai būtų su šaknelėmis ir dirvoje pakaktų drėgmės.Anot jos jau geriau rugsėjo pabaigoj jei drėgna pasodinti, negu kokią liepą ar rugpjūtį kai sausra.
Aš pernai braškes sodinau balandį ir turėjau visai nieko derlių.
Atsakyti
QUOTE(martam @ 2008 10 10, 09:34)
Viena braškių augintoja pasakojo, kad braškes galima sodinti bet kuriuo laiku, svarbu, kad daigai būtų su šaknelėmis ir dirvoje pakaktų drėgmės.Anot jos jau geriau rugsėjo pabaigoj jei drėgna pasodinti, negu kokią liepą ar rugpjūtį kai sausra.
Aš pernai braškes sodinau balandį ir turėjau visai nieko derlių.

mano patirtis rodo kitka. visa vaikyste ir jaunyste 30 aru plantacijoj praejo [seimos verslas].
jei naujos pasodintos braskes rudeni nespeja islesti nauju lapu - is ju nieko gero.
o jei sausa -reik lieti. braskes laistomas augalas.

beje, pavasari sodintos ir pas mane nieko visai buvo. drinks_cheers.gif

tik jau ne spalio vidury sodinti braskes!!! schmoll.gif schmoll.gif schmoll.gif
Atsakyti
subjektyviai pasisakysiu dėl mėšlo - bijau aš jo, labai labai. Radau pavasarį/vasarą kurklių ( "nuvalgyti" sodinukai, landos, kiaušinėliai ir dar vienas gyvas padaras), vadinas specialiai šiltos vietos sudaryti jiems peržiemoti nelabai norisi. Pasikartosiu, čia baisiai subjektyvi nuomonė. Kaimynai vežasi mėšlą, tai pasiguodžiu, kad tegul pas juos ir kraustosi su visom bjauriom pasekmėm( kurkliai-kurmiai).

O kas dėl spalį pirktų daigų - pirkau pernai tikrai vėlai ir peržiemojimui pasodinau baisiai tankiai ir daržo kraštely. Buvau pamiršus jas ( pasislėpė už statybinio laužo) ir tik vasaros vidury prisiruošiau į reikiamą vietą pasisodint. Pasiruošiau sodinimui žemių kartu su vandenį sugeriančiomis granulėmis ( neturiu galimybės dažnai laistyt augalų) ir pasodinau. Per karščius daigeliams užteko vandens ir išbujojo. Bandžiau timptelti į viršų - įsitvirtinusios stipriai biggrin.gif Taigi, šalia antramečių kupstelių šachmatine tvarka yra įsodintos pernai vėlai rudenį pirktos.

Dėl laistymo pilnai pritariu rokoko, reikia braškių šaknims vandenuko bigsmile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sraunius: 10 spalio 2008 - 11:30
In­tri­ga – vi­jok­li­nės braš­kės (30)
Van­da Baronytė („Valstietis“)
2008-04-11 21:24

Skai­ty­to­jai su­si­do­mė­jo itin re­kla­muo­ja­mo­mis vi­jok­li­nė­mis braš­kė­mis `Mont Everest`. Juos do­mi­na, ar iš tik­rų­jų ši veis­lė to­kia der­lin­ga bei at­spa­ri mū­sų kli­ma­to są­ly­goms ir yra tik­ra at­rak­ci­ja ją au­gi­nan­tie­siems dar­že ar bal­ko­ne.

Re­kla­mi­niuo­se straips­niuo­se pa­teik­tų šiai veis­lei bū­din­gų sa­vy­bių ne­be­kar­to­si­me. Pa­teik­si­me pa­pil­do­mos in­for­ma­ci­jos, ku­rią mums su­tei­kė UAB „Grei­to­jo paš­to pa­slau­gos“ va­dy­bi­nin­kė Ja­ni­na Pu­kie­nė. Pa­sak jos, ši veis­lė sa­vi­dul­kė, ji dau­gi­na­ma Pran­cū­zi­jo­je ir jau se­niai ge­rai au­ga ir de­ra Len­ki­jo­je, au­gi­na­ma net at­šiau­riuo­se Ura­lo kraš­tuo­se, tik la­bai sau­go­ma per žie­mą. Dai­gai so­di­na­mi 30×40 cm at­stu­mais, jos pri­žiū­ri­mos kaip ir vi­sos ki­tos braš­kės, tik rei­kia at­ra­mų. Pir­mai­siais me­tais pra­de­da de­rė­ti maž­daug po 120 d. ir der­liaus nuo vie­no au­ga­lo daug ne­bū­na. Ki­tais me­tais jos de­ra nuo bir­že­lio pa­bai­gos iki šal­nų, o vie­no­je vie­to­je ga­li aug­ti 4–5 me­tus.

De­ja, ūsų šios braš­kės ne­lei­džia ir pa­tiems au­gin­to­jams jų pa­si­dau­gin­ti ne­pa­vyks. Va­dy­bi­nin­kė tei­gia, jog dau­giau­siai šių braš­kių už­si­sa­kė kau­nie­čiai ir klai­pė­die­čiai, ta­čiau jei­gu au­gin­to­jai ne­su­lauks tei­gia­mų re­zul­ta­tų, dai­gams iš­leis­ti pi­ni­gai bus tik­rai grą­žin­ti.

Lie­tu­vos so­di­nin­kys­tės ir dar­ži­nin­kys­tės ins­ti­tu­to So­di­nin­kys­tės tech­no­lo­gi­jų sky­riaus ve­dė­jas dr. No­ber­tas Use­lis tei­gė, kad to­kių re­kla­mų jau bū­ta prieš 3–4 me­tus, ir, nau­do­da­mie­si so­di­nin­kų mė­gė­jų pa­tik­lu­mu, už­dar­biau­to­jai re­kla­muo­ja pa­pras­čiau­sias re­mon­tan­ti­nes braš­kes. Jų veis­lių daug ir ši nie­kuo neiš­si­ski­ria iš ki­tų. „Va­din­ti vi­jok­li­nė­mis ne­tei­sin­ga: pa­so­din­ti dai­gai tais pa­čiais me­tais už­au­gi­na skro­te­les ir lei­džia ūsus, ku­rie de­ra ne­gau­siai, – tei­gia jis. – Jei­gu ūsai driek­tų­si per dir­vą, jie įsi­šak­ny­tų, la­biau de­rė­tų ir ne­su­džiū­tų per žie­mą. At­ra­mo­mis jie li­pa į vir­šų, o į va­zo­ną pa­so­din­ti dai­gai ūsus sva­ri­na že­myn.“

Šias braš­kes rei­kia la­bai pri­žiū­rė­ti, nes jos ga­na le­pios, o ūsai mai­ti­na­si iš ke­ro su­kaup­tų mais­to me­džia­gų. Jei­gu prie­žiū­ra ge­ra, jau rug­pjū­čio pa­bai­go­je ke­ras bus gra­žiai su­si­for­ma­vęs ir duos uo­gų. Ta­čiau per žie­mą be šak­ne­lių li­kę ūsai nu­džius, liks tik mo­ti­ni­nis ke­re­lis, ku­ris ga­li ir ne­be­aug­ti. Pa­to­giau to­kias braš­kes au­gin­ti šilt­na­miuo­se ar­ba per žie­mą lai­ky­ti kam­ba­ry­je. Kaip tei­gia moks­li­nin­kas, pa­čių nau­jau­sių ir der­lin­giau­sių veis­lių braš­kių dai­gas dau­giau­siai kai­nuo­ja 1 EUR, tad siū­lo­ma kai­na – 39 Lt už 5 dai­gus – ne­re­a­li.
http://www.lrytas.lt...9...A1-kės.htm blink.gif
Atsakyti
QUOTE(uoga3 @ 2008 10 26, 19:34)
In­tri­ga – vi­jok­li­nės braš­kės (30)
Van­da Baronytė („Valstietis“)
2008-04-11 21:24

Šias braš­kes rei­kia la­bai pri­žiū­rė­ti, nes jos ga­na le­pios, o ūsai mai­ti­na­si iš ke­ro su­kaup­tų mais­to me­džia­gų. Jei­gu prie­žiū­ra ge­ra, jau rug­pjū­čio pa­bai­go­je ke­ras bus gra­žiai su­si­for­ma­vęs ir duos uo­gų. Ta­čiau per žie­mą be šak­ne­lių li­kę ūsai nu­džius, liks tik mo­ti­ni­nis ke­re­lis, ku­ris ga­li ir ne­be­aug­ti. Pa­to­giau to­kias braš­kes au­gin­ti šilt­na­miuo­se ar­ba per žie­mą lai­ky­ti kam­ba­ry­je. Kaip tei­gia moks­li­nin­kas, pa­čių nau­jau­sių ir der­lin­giau­sių veis­lių braš­kių dai­gas dau­giau­siai kai­nuo­ja 1 EUR, tad siū­lo­ma kai­na – 39 Lt už 5 dai­gus – ne­re­a­li.
http://www.lrytas.lt...9...A1-kės.htm  blink.gif

tuomet nieko gero. na reiks žiūrėt kaip jos atrodys pavasarį. o uogų tai jau nuo pirmamečių buvo. o pasidauginti galima- jei nepakeli ūso, iškarto leidžia šaknis. tai manau taip ir dauginti reikėtų.
Atsakyti
Susigundem ir mes `Mont Everest`. Mano 1 daigelis isaugino net 8.. Mat man pagailo dziustanciu sakneliu ir motininio kero - as usus su atzalom vis prie zemes prilenkdavau.. Siaip uogos dideles ir skanios. Auginau balkone, o dabar visos braskes ziemoja sode. smile.gif
Atsakyti
Kazin kodel mano Montin everest braskes nepasieke prognuozuojamo 1,2m. aukscio? derejo neitin gausiai, bet jos nesiskiria savo auksciu nuo tradiciniu braskiu. Ar tureciau kreiptis del pinigu grazinimo??? g.gif
Atsakyti
QUOTE(heizi @ 2008 08 07, 22:33)
O aš šiemet pabandžiau dalį braškių štai taip susodinti  ax.gif

Tikras tinginių braškynas  blush2.gif - nei vargti nei ravėti - ir uogos visada švarios  lotuliukas.gif

Tai ta plevele be skyliu (krumams). Pasidarai, kur reikia? g.gif
Atsakyti
QUOTE(rsc @ 2008 11 30, 23:02)
Tai ta plevele be skyliu (krumams). Pasidarai, kur reikia? g.gif

Taip ji būna be jokių skylių - jas pasidaryti tenka pačiam ax.gif Tai nėra kažkokia speciali plevelė - tiesiog agro plevelė, tik kad juoda smile.gif
Atsakyti