Įkraunama...
Įkraunama...

PLEPESIAI PRIE ŽIDINIO

Ate, aha, ir tokius močiutė turėjo. Ir teisingai sakai, per kraniuką leisdavo. Na bet pamenu, kad ir graibydavo. Dabar jau aišku man, kad nugriebdavo iš mažesnių indų, kai tie su kraniukais būdavo užimti.

Dusia, seperuodavo grietinėlę. O jei jau ją palikdavo, ji parūgdavo, - iš jos pasigamindavo grietinė. Tada ir iš jos mušti sviestą galima.

Elektrinį močiutė tai vėliau gavo nusipirkti, burzgindavo jau naujesniam name "kačiagarkoj". O va visi rankiniai padargai, kai buvai spirgas dar, sename rąstiniame name buvo, kuris vėliau pavirto į  vasaros virtuvę, nes buvo, rąstinis, na o vėliau jame padarė aruodus, kai naująjį namą išplėtė.

Atsakyti
QUOTE(Dusia37 @ 2023 03 20, 14:50)
Ingrida , paskambinčiau aplinkosaugai . Turėtų reguoti ?
https://www.lrvalsty...ugos-inspekcija
Kaip gerai , kad pas mus jokių kaimynų ...

Maža ta Lietuva , bet kaip skirtingai . Šiaurės Lietuvoje tik iš rūgusios grietinės sviesta muša. Ir taškas . Kodėl  - nežinau.
Pas mus buvo seperatoriai. Vienas smetoniškas, sukamas ranka. Kitas elektrinis tarybinis . Tas elektrinis dažnokai sugesdavo . Kol kas nors sutaisys  seperuodavom rankiniu . Grietinė pas mus būdavo seperuota , o ne graibyta... Tiršta.
Suki suki tą grietinę, kol pasukos atsiskiria... Ranka pavargsta  biggrin.gif  O paskui dar išplauti reikia tą sviestą nuo pasuku.  Vienžo daug darbo su ta karve biggrin.gif
Ir dar - mama pieno į šulnį neleisdavo - sugadinsi vandenį sakydavo . Šulinys pas mus buvo labai gilus - 8  rentiniai . Kaip toms apylinkėms - labai gilus. Žinau pas kaimynus buvo tokios kanistros pienui iš šulinys paviršinis ... Ten pieną laikydavo .

Dusia, iš raugintos darydavo biednesni nes reikėdavo pririnkti grietinėlės kiekį. O iš vieno gyvuliuko maža. Todėl grietinėlę raugindavo, net su kvapu tikdavo.
Šulinys geriamam vandeniui buvo atskiras.
Ūkinėj zonoj, buvo antras, ūkinėms reikmėms.
Aš pasakoju apie senelius.
Pas kitus buvo didžiulis atskiras sklepas. Į priveždavo Jiesioj pripjautų ledų. Sudėdavo didžiulį kalna. Ten produktus saugodavo iki vėlyvo rudens. Ledaune senelis vadino. Giliai žemėj įkastas betoninis skliautas truputį virš žemės. Laiptai nusileisti. Oi, gera vaikystėj.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ate42: 20 kovo 2023 - 15:07
QUOTE(saintlina @ 2023 03 20, 13:09)
ui, Birštone labai faina  wub.gif  bus irgi prie širdies  wub.gif  čia aš ne apie sanatoriją, bet apie patį miestuką smile.gif

Saintlina, tai čia mudvi kojų turėtojos - po miestuką, po parkus ... Tau tai Lesius liepia, mudu šiaip mėgėjai vaikščioti . Net nežinau kuris miestelis gražesnis man. Abu gražūs ax.gif
Vasara gal Druskininkai , fontanai vakare ...

Atsakyti

Saintlina, tai čia mudvi kojų turėtojos - po miestuką, po parkus ... Tau tai Lesius liepia, mudu šiaip mėgėjai vaikščioti . Net nežinau kuris miestelis gražesnis man. Abu gražūs ax.gif

Dusia, o kodėl jau kitos kojų neturi?  :rolleyes: Mes su vyru taip pat labai mėgstam vaikščioti, gražų kilometražą prisukam. Kiek suprantu, Ingrida kiek prisuka kojytėm, taip pat smagu pažiūrėt.

Man būtent Birštonas kaip miestas ir mielesnis. Dažnai nuvažiuojam su šeima ten tiesiog pasivaikščiot, papietaut. Bet mes apskritai dažnai išvažiuojam ir pamatyt, ir pasivaikščiot. Šis savaitgalis ne išimtis.

Ate, mano diedukai turėjo ir dabar išlikęs akmeninis rūsys, įgilintas, su laiptukais.  Slyvomis ir šermukšniais apsodintas :) Ten vėsindavo pieną. O per žiemą ten laikomos daržovės.

Atsakyti
QUOTE(ate42 @ 2023 03 20, 15:03)
Dusia, iš raugintos darydavo biednesni  nes reikėdavo pririnkti grietinėlės kiekį. O iš vieno gyvuliuko maža. Todėl grietinėlę raugindavo, net su kvapu tikdavo.
Šulinys geriamam vandeniui buvo atskiras.
Ūkinėj zonoj, buvo antras, ūkinėms reikmėms.
Aš pasakoju apie senelius.
Pas kitus buvo didžiulis atskiras sklepas. Į priveždavo Jiesioj pripjautų ledų. Sudėdavo didžiulį kalna. Ten produktus saugodavo iki vėlyvo rudens. Ledaune senelis vadino. Giliai žemėj įkastas  betoninis skliautas truputį virš žemės. Laiptai nusileisti. Oi, gera vaikystėj.

Aš pamenu tik tarybinius laikus, kai dviejų karvių nelebai leisdavo laikyti ax.gif
Kad kažkokią prastą grietinę naudotų sviestui - nepamenu. Seperuota pas mus, pienas atkaitintas kito skonio negu graibyta. Manyčiau ir neperūgdavo taip greitai ?
Negirdėjusi netgi pasakojimų apie grietinėlės sviestą pvz prie Smetonos tuose kraštuose? Na žmonės tai nebiedni - žemės geros ? Faina kaip , tokia maža Lietuva , o taip skirtingai :4u
Vienintelė patirtis grietinėlės sviestas - vaikas plakėsi grietinėlę su tuperware plakikliu biggrin.gif Man nėra pavykę, nors medučio tortuką ne vieną iškepusi ...
Kai savo hektaruose ganysiu karves, žinosiu , kad sviestą reikia daryti iš grietinėlės. Man - naujiena tongue.gif Kaip žinojau nuo kūdikystės, paskui nesigilinau .
Kiek spragų mano išsilavinime biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Pou @ 2023 03 20, 15:17)
<p></p><blockquote  class="ipsBlockquote" data-author="Dusia37" data-cid="73056872" data-time="1679317607"><div><p>Saintlina, tai čia mudvi kojų turėtojos - po miestuką, po parkus ... Tau tai Lesius liepia, mudu šiaip mėgėjai vaikščioti . Net nežinau kuris miestelis gražesnis man. Abu gražūs vartotojo įkelta nuotrauka
Vasara gal Druskininkai , fontanai vakare ...</p></div></blockquote><p>Dusia, o kodėl jau kitos kojų neturi?  rolleyes.gif Mes su vyru taip pat labai mėgstam vaikščioti, gražų kilometražą prisukam. Kiek suprantu, Ingrida kiek prisuka kojytėm, taip pat smagu pažiūrėt.</p><p></p><p>Man būtent Birštonas kaip miestas ir mielesnis. Dažnai nuvažiuojam su šeima ten tiesiog pasivaikščiot, papietaut. Bet mes apskritai dažnai išvažiuojam ir pamatyt, ir pasivaikščiot. Šis savaitgalis ne išimtis.</p><p></p><p>Ate, mano diedukai turėjo ir dabar išlikęs akmeninis rūsys, įgilintas, su laiptukais.  Slyvomis ir šermukšniais apsodintas smile.gif Ten vėsindavo pieną. O per žiemą ten laikomos daržovės.</p>

Dusia, pritariu Pou, mudu nors ir seni, beveo kasvakrą apie 5-6 km suvaikštom. O savaitgalisis mylim pavažiavę kur apžiūrėt- vėl kojytėm. Birštonas, Druskininkai, apžvalgos bokštai. Kažkaip tu čia nuvertinai kitų kojytes. mirksiukas.gif biggrin.gif
Papildyta:
<p></p><blockquote  class="ipsBlockquote" data-author="Dusia37" data-cid="73056872" data-time="1679317607"><div><p>Saintlina, tai čia mudvi kojų turėtojos - po miestuką, po parkus ... Tau tai Lesius liepia, mudu šiaip mėgėjai vaikščioti . Net nežinau kuris miestelis gražesnis man. Abu gražūs vartotojo įkelta nuotrauka
Vasara gal Druskininkai , fontanai vakare ...</p></div></blockquote><p>Dusia, o kodėl jau kitos kojų neturi?  rolleyes.gif Mes su vyru taip pat labai mėgstam vaikščioti, gražų kilometražą prisukam. Kiek suprantu, Ingrida kiek prisuka kojytėm, taip pat smagu pažiūrėt.</p><p></p><p>Man būtent Birštonas kaip miestas ir mielesnis. Dažnai nuvažiuojam su šeima ten tiesiog pasivaikščiot, papietaut. Bet mes apskritai dažnai išvažiuojam ir pamatyt, ir pasivaikščiot. Šis savaitgalis ne išimtis.</p><p></p><p>Ate, mano diedukai turėjo ir dabar išlikęs akmeninis rūsys, įgilintas, su laiptukais.  Slyvomis ir šermukšniais apsodintas smile.gif Ten vėsindavo pieną. O per žiemą ten laikomos daržovės.</p>

Dusia, pritariu Pou, mudu nors ir seni, beveo kasvakrą apie 5-6 km suvaikštom. O savaitgalisis mylim pavažiavę kur apžiūrėt- vėl kojytėm. Birštonas, Druskininkai, apžvalgos bokštai. Kažkaip tu čia nuvertinai kitų kojytes. mirksiukas.gif biggrin.gif
Atsakyti
Dusia, o kodėl jau kitos kojų neturi?  rolleyes.gif Mes su vyru taip pat labai mėgstam vaikščioti, gražų kilometražą prisukam. Kiek suprantu, Ingrida kiek prisuka kojytėm, taip pat smagu pažiūrėt.

Persiprašau 4u.gif wub.gif
Ingrida tai su mano MB reikia paleisti - abu po miškus ... PVZ nusiveža mane į Druskininkus ir išsiveda į miškus . Nei barų , nei šampės ,nei naujų kleidžių biggrin.gif Ekonomija tongue.gif
Mukute pas mus nemėgėja vaikščioti 4u.gif wub.gif Be to ten sanatorijoje tiek prisibėgioji iš procedūros į procedūrą....
Papildyta:
QUOTE(ate42 @ 2023 03 20, 15:27)
Dusia, pritariu Pou, mudu nors ir seni, beveo kasvakrą apie 5-6 km suvaikštom. O savaitgalisis mylim pavažiavę kur apžiūrėt- vėl kojytėm. Birštonas, Druskininkai, apžvalgos bokštai. Kažkaip tu čia nuvertinai kitų kojytes.  mirksiukas.gif  biggrin.gif

Retai rašai , iš kur čia man bežinoti kaip kaiminka gyvena wub.gif
Klydau ,klydau ...
Kokie čia Jūs senukai mirksiukas.gif Pora metų vyresni už mane...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Dusia37: 20 kovo 2023 - 15:30
QUOTE(Dusia37 @ 2023 03 20, 15:21)
Aš pamenu tik tarybinius laikus, kai  dviejų karvių nelebai leisdavo laikyti  ax.gif
Kad kažkokią prastą grietinę naudotų sviestui - nepamenu. Seperuota pas mus, pienas atkaitintas kito skonio negu graibyta. Manyčiau ir neperūgdavo taip greitai ?
Negirdėjusi netgi pasakojimų apie grietinėlės sviestą pvz prie Smetonos tuose kraštuose? Na žmonės tai nebiedni - žemės geros ? Faina kaip , tokia maža Lietuva , o taip skirtingai  :4u
Vienintelė patirtis grietinėlės sviestas - vaikas plakėsi grietinėlę su tuperware plakikliu  biggrin.gif Man nėra pavykę, nors medučio tortuką ne vieną iškepusi ...
Kai savo hektaruose ganysiu karves, žinosiu , kad sviestą reikia daryti iš grietinėlės. Man - naujiena tongue.gif  Kaip žinojau  nuo kūdikystės, paskui nesigilinau .
Kiek spragų mano išsilavinime  biggrin.gif

Kiekvienai gaspadinei savas receptas.
Aš irgi tik tarybinius laikus pamenu bet laikydavo paslėpę daugiau gyvuliukų. Būdavo ir pas senelius saperatorius, bet mano vaikystė tik sukamą pamena. Elektriniai kai atsirado, jau močiutės nebuvo.... unsure.gif
O bet tačiau- seneliai rimti ūkininkai buvo. Sodyba vienkiemis išlikę. Pastatai beveik visi dar ir dabar yra. Pad kitus, ant rūsio kur žemėj buvo, dabar namas stovi.
Atsakyti
Likučių naikinimas... Kol megztuko rankovės ilsisi .

vartotojo įkelta nuotrauka

vartotojo įkelta nuotrauka
Atsakyti
QUOTE(Dusia37 @ 2023 03 20, 15:06)
Saintlina, tai čia mudvi kojų turėtojos - po miestuką, po parkus ... Tau tai Lesius liepia, mudu šiaip mėgėjai  vaikščioti .   Net nežinau kuris miestelis gražesnis man.  Abu gražūs  ax.gif

Aš ir be Lesiaus mėgau vaikščioti smile.gif jis man kaip tik kompanjonas smile.gif
Abu miestukai gražūs, išties. Bet Birštonas arčiau, tai dažniau nuvažiuoju smile.gif gal jaukesnis jis man šiek tiek?
Papildyta:
Vienintelė patirtis grietinėlės sviestas - vaikas plakėsi grietinėlę su tuperware plakikliu  biggrin.gif

MB pasakojo, kaip vonioj pieno pripylę (ant dugno tik gavosi) su mikseriu bandė sviestą išplakt biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo saintlina: 20 kovo 2023 - 16:24
Aš pamenu tik tarybinius laikus, kai  dviejų karvių nelebai leisdavo laikyti  ax.gif

Kad laikė pas mus dvi. Net tris pamenu kažkuriuo momentu, bet trumpai. Per sunku jau buvo ir šieno priruošti, ir tiek ganyti. Dzūkijoj ganydavo bendrai viso kaimo karves kiekvienas kiemas paeiliui. Kiti seneliai vienkiemy gyveno, tai rišdavo karves.
Papildyta:
QUOTE(Dusia37 @ 2023 03 20, 15:50)
Likučių naikinimas...

Gražios kojinaitės, ryškios tokios thumbup.gif
Papildyta:
QUOTE(Acqua Alta @ 2023 03 20, 14:09)
Kad prisipirkau augalu ir zmoniu apsaugos chemikalu ,pavydekit .

Beveik ir pavydžiu smile.gif
Atsakyti

Na va kiek vaikščiotojų. Mes išties labai mėgstam visokius pažintinius takus, dvarus, šiaip visokius objektus aplankyt, pasivaikšiot, dupces pakrutint ir smegenis pravėdint. Anksčiau ir sūnus labai mėgdavo.

Ir miškai... 

Dusia, kokios pirmosios gražios 🤩😍

Atsakyti