Įkraunama...
Įkraunama...

PLEPESIAI PRIE ŽIDINIO

QUOTE(Muka @ 2023 03 20, 12:42)
Dusia pirmas įspūdis Druskininkai arčiau širdies, bet tik pradžia  biggrin.gif

Meras Vilniaus oi ne ...neduok die..bet viską pamatys patys žmonės...ne kvaili..

ui, Birštone labai faina wub.gif bus irgi prie širdies wub.gif čia aš ne apie sanatoriją, bet apie patį miestuką smile.gif
Gerai pailsėk 4u.gif

Pamatys, aišku, bet tai dar keturi metai praeis..
Atsakyti
QUOTE(Dusia37 @ 2023 03 20, 11:58)
Ingrida, jei Tavo šeimyna mėgsta ir valgo , ko gi ne  4u.gif
Maniškiai vieno pyrago nesuvalgo per šventes  biggrin.gif  biggrin.gif  biggrin.gif
Pastebėjimas apie miltus "iš gyvenimo" : mano mergytė , kol gyveno pas mane turėjo puikią veido odą. Kai atsisėdo "ant savęs" prasidėjo veido bėrimai , reikia krūvos priemonių ir tt. Va dabar pagyveno pas mane 2 savaites, veidas apklijuotas, sutaipuotas pleistrais ir tt, taip, kad nei nusiprausi normaliai , tik kokiais tamponėliais pasivalysi . Bet kadangi pas mane miltų minimaliai ( vieną kartą kepiau varškėčius) išleidau gražia oda. Liepiau pagalvoti ką deda į burną ... Pieno produktus  kimšo pilna burna. O be šokolado ji nelabai išgyventi gali . Bepiga kai džinsai 34 dydžio ... Tėvo genai .
Papildyta:
Kaip kaimietė  papasakosiu :
Kaimiškas sveistas gaminamas iš grietinės- ty raugintos grietinėlės. Kokiais procesais gaunamas grietinėlės sviestas nežinau ... Ate42 gal žino ?
Grietinėlės sviestas maisto pramonės produktas...

Laba,
Dusia, klysti. Dar vaikystėj mušdavom sviestą iš grietinėlės.
Tai natūralus produktas. Puikus.
Seniau, kai pieną surinkinėdavo į bačką vairuotojai įmesdavo švarią pliauską. Kol visus punktus pravažiuodavo ir atvešdavo pieną į paskirties vietą, ant pliauskos susimušdavo visai padorus sviesto kiekis. biggrin.gif Išradingi alkani žmonės.
..,Sviestą paprastai mušdavo iš grietinės, surinktos per ilgesnį laiką, neretai perrūgusios. Kartais grietinę skiesdavo grietinėle. Rytų Lietuvoje sviestą tik iš grietinėlės sukdavo vaistams. Sumuštas sviestas būdavo perplaunamas tam skirtose geldose arba dubenyse ir sudedamas dažniausiai į molio puodynes arba medines statinaites. Ilgesniam laikymui sviestą sūdydavo arba lydydavo .....
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ate42: 20 kovo 2023 - 13:58

Nugis pirma yra pienas>grietinėlė>grietinė. Seka yra tokia. Natūralus produktas.

Ir man sviestas būtent iš saldžios grietinėlės yra skaniausias.

Man Birštonas labiau prie širdies :)

Atsakyti
QUOTE(ate42 @ 2023 03 20, 13:50)
Seniau, kai pieną surinkinėdavo į bačką vairuotojai įmesdavo švarią pliauską. Kol visus punktus pravažiuodavo ir atvešdavo pieną į paskirties vietą, ant pliauskos susimušdavo visai padorus sviesto kiekis.  biggrin.gif  Išradingi alkani žmonės.

Geras )) o kaip tą pliauską ištraukdavo? Nors turbūt pririštą įleisdavo )

Papildyta:
QUOTE(Pou @ 2023 03 20, 13:57)
Ir man sviestas būtent iš saldžios grietinėlės yra skaniausias.</p><p></p><p>Man Birštonas labiau prie širdies smile.gif</p>

Abiem punktais drinks_cheers.gif
Atsakyti
O galima as pasakysiu.Kaip buvusi pieno produktu pardaveja ir karviu savininke.Aisku dabar biski sazine pagrauzia,nes buvo irodyta pieno produktu ir hormoniniu augliu tesiogine sasaja,del piene esanciu nestumo hormonu.Nes karves pastoviai nescios.
Tik nusistovi pienas ,nuimi grietinele ir plaki su kombainu virtuviniu.Susiplaka per pora minuciu.Grietinelei senejant ar rugstant plakimo procesas ilgeja.
Ir vel laiko galia. biggrin.gif
O su mustoke musdavo mano bobute,turejo kazkoki sepatoriu elektrini,bet ji jau buvo hansa etikos pirkle,vazinedavo i ryga,kalbejo vokiskai .Kaip as gailiuosi kad gerai vokiskai neismokau.
Kad prisipirkau augalu ir zmoniu apsaugos chemikalu ,pavydekit .
Dusia patogeniniai grybai ,vabzdziai ir net piktzoles gali ir mane nuzudyt ,netik chemikalai jas.
Atsakyti

Mano močiutė taip pat nusistovėjusį graibydavo ir su muštuke mušė, o vėliau jau separatorius ir muštukė. Aš su ta muštuke mušdavau taip pat.

Ant pieno nusistovėdavo grietinėlė, o kai jau imdavo rūgti - tada jau grietinė gaunasi. Viską gamino ir varškę, ir sūrius skanius slėgdavo: saldžius ir rūgščius su kmynais ir druske.

Atsakyti
Na va sakykite ką norite per blokadą plakėme su elektriniu plakikliu grietinėlę,net ūkio neturėdama žinojau,kad gauti sviesto gumulėlį. ax.gif
Patarkite,ką darytumėte,kaimynai degina laidus,išeiti į lauką neįmanoma,mano dar skalbiniai džiūna,kaip jie kvepės?Gerai svečių neturime dar.Man jau net viduje smirdi.Nueiti pasakyti?Kažin ar supras?Jiems atrodo,ką jie blogo daro?Net bitės sulindo į avilius. bigsmile.gif
Atsakyti

Na va sakykite ką norite per blokadą plakėme su elektriniu plakikliu grietinėlę,net ūkio neturėdama žinojau,kad gauti sviesto gumulėlį. ax.gif
Patarkite,ką darytumėte,kaimynai degina laidus,išeiti į lauką neįmanoma,mano dar skalbiniai džiūna,kaip jie kvepės?Gerai svečių neturime dar.Man jau net viduje smirdi.Nueiti pasakyti?Kažin ar supras?Jiems atrodo,ką jie blogo daro?Net bitės sulindo į avilius. bigsmile.gif

Ingrida, aš kaip savamokslė konditerė, spirgu dar būdama, pirmais kartais netyčia sviestą sumušdavau ir plakimo šluotele :)

Greičiausiai ir paprašius nedegint, rezultato nebus, jei tai jų pragyvenimo šaltinis.

Atsakyti
QUOTE(Pou @ 2023 03 20, 14:18)
<p>Mano močiutė taip pat nusistovėjusį graibydavo ir su muštuke mušė, o vėliau jau separatorius ir muštukė. Aš su ta muštuke mušdavau taip pat.</p><p>Ant pieno nusistovėdavo grietinėlė, o kai jau imdavo rūgti - tada jau grietinė gaunasi. Viską gamino ir varškę, ir sūrius skanius slėgdavo: saldžius ir rūgščius su kmynais ir druske.</p>

Grietinėlės negraibydavo. Buvo tokios apvalios kanės su langeliu ir kraneliu. Į jas supildavo pieną, uždengdavo ir leisdavo į šulinį atvėsinti. Tuo metu nusistodavo ir grietinėlė. Ištraukę iš šulinio kanę, pieną iišleisdavo atsukus apačioj esantį kranelį. Per langelį matydavai kada jau pradeda bėgt grietinėlė. Va toks indas.
https://www.limis.lt...type=EKSPONATAS
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ate42: 20 kovo 2023 - 14:42
Ingrida , paskambinčiau aplinkosaugai . Turėtų reguoti ?
https://www.lrvalsty...ugos-inspekcija
Kaip gerai , kad pas mus jokių kaimynų ...

Maža ta Lietuva , bet kaip skirtingai . Šiaurės Lietuvoje tik iš rūgusios grietinės sviesta muša. Ir taškas . Kodėl - nežinau.
Pas mus buvo seperatoriai. Vienas smetoniškas, sukamas ranka. Kitas elektrinis tarybinis . Tas elektrinis dažnokai sugesdavo . Kol kas nors sutaisys seperuodavom rankiniu . Grietinė pas mus būdavo seperuota , o ne graibyta... Tiršta.
Suki suki tą grietinę, kol pasukos atsiskiria... Ranka pavargsta biggrin.gif O paskui dar išplauti reikia tą sviestą nuo pasuku. Vienžo daug darbo su ta karve biggrin.gif
Ir dar - mama pieno į šulnį neleisdavo - sugadinsi vandenį sakydavo . Šulinys pas mus buvo labai gilus - 8 rentiniai . Kaip toms apylinkėms - labai gilus. Žinau pas kaimynus buvo tokios kanistros pienui iš šulinys paviršinis ... Ten pieną laikydavo .
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Dusia37: 20 kovo 2023 - 14:54
QUOTE(Dusia37 @ 2023 03 20, 14:50)
Grietinė pas mus būdavo seperuota , o ne graibyta...

Pas mano senelius nuo Radviliškio grietinė būdavo separuota, o Dzūkijoj - nugriebta. Aišku, kad skirtumas didžiulis. Vėliau ir senelus dzūkas separatorių nusipirko. Bet išties dažnai sugesdavo smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Muka @ 2023 03 20, 12:42)
Labos  4u.gif

Jau Birštone  rolleyes.gif ačiū visoms už palinkėjimus  tongue.gif Dusia pirmas įspūdis Druskininkai arčiau širdies, bet tik pradžia  biggrin.gif

Parašysi kaip procedūros , kur geresnės. Nes ir mudviems reikia prieš vasaros darbus biški relakso ... Važiuosim .
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Dusia37: 20 kovo 2023 - 15:01