Įkraunama...
Įkraunama...

PLEPESIAI PRIE ŽIDINIO

QUOTE(IngridaB @ 2022 03 31, 12:15)
Dusia,kažin ar numarins kiaulpienių šaknis šiaudai,kartonas?Kloju šiaudus,susodinus pomidorus.Man turi žemelė išpūrenta būti.Dar kiek grambuolių randu mažyčių ir tuos išrenku.Šiemet neturiu šiaudų,jaučiu imsiu nuo senų šiltnamių vietų,ten vistiek sodinsiu lofantą.Nes storai buvo priklota. ax.gif
Pasiturbinau bananais,gal ir pietų nereikės? ax.gif
Bitelės skraido,kad ir šalta,juk blindė,sedulos žydi,darbas nelauki.O gudručių kiek priskrenda į šiltnamį pasišildyti. mirksiukas.gif

Varputį ir asiūklį naikina kartonas ir mulčias . Kiaulpienė "minkštas" augalas...
Nu juokitės, bet kai nupirkom sodybą kiaulpienių beveik nebuvo ... 5 metai nešienauta buvo, išnyko . Aš veisu jas... Bitėms smile.gif Bet čia mano natūrinio ūkio specifika .
Ingrida, sakau - viskas mūsų galvose . Tau reikia sukasto šiltnamio , pomidorams ne ... Nemenką derlingos žemės sluoksnį išneši iš šiltnamio ax.gif
Iš manės irgi biški juokėsi , kad aš nekasiau - kai pamatė derlių , nutilo biggrin.gif
Aš esu tinginė - darbas dėl dabo manęs nežavi , MB nepadės mano daržuose ... Jam darbo ten ir taip netrūksta. Vyriško , ne su kastuvėliu biggrin.gif
Atsakyti

Dusia, pas mano močiutę, tradiciškai už žemės įdirbimą buvo atsakingi vyrai. Ar su arklu išarti, ar su kastuvu mojuoti - jų pasirinkimas. Va jau grėblys buvo moteriškas padargas.

Tad kai reikia žemę perkasti, aš užleidžiu vyrui :)

Bet velėnos mes taip pat niekur neišmetam, o apverčiam visuomet, ką bedarytumėm: ar lysves darydami naujam plote, ar vaismedžius sodindami.

Su varpučiu sunkiau, neužmušamas. Dar bjauresnė žolė įsiveisus yra kažkokia: žydi kaip pienė, vaškinė, dauginasi šakniastiebiais, bjaurastis kaip reta. Nors milimetras liks, išbujos. Dėl to perkasimas mažai torleruotinas, nes susikapoja kasant šakneliukės jos ir visur kaip zaraza paplinta. Tad mulčiuoju, mulčiuoju ir dusinu ją visaip. Kur darže labai paplito, užsėjau rūgštynėm, anos taip pat agresyviai plotą išnaudoja.

Atsakyti
QUOTE(Acqua Alta @ 2022 03 31, 11:25)
Be trypimo,rankiojimo ,draskymosi.

Neįtikinsite.Man turi būti perkasta.Sunkiausia apversti velėną(net ne velėna tokie kupstai),tada kaip uogaujant atsisėdi ant žolės ir purtai. biggrin.gif Jokio draskymosi,sunkiausia išnešti kibirą. bigsmile.gif
Pirmame šiltnamyje buvo dar slyvų sąžalynas,mb iškasė,bet šaknų slyvų liko žemėje.Dabar kur kasu antrą buvo tinklinio aikštelėje,žemė šiek tiek sumindžiota.Jei apversiu tą velėną,neįsivaizduoju kas paskui būtų? bigsmile.gif Juk statėme šiltnamius kur tikrai pieva negraži buvo,panaikinti kupstus,krašte sklypo. ax.gif Dar net skruzdėlyną sukasiau. blink.gif
MB sukasė pirmą šiltnamį ,ačiū su visa velėna,man paskui tik sunkiau buvo ieškoti šaknų. ax.gif Aš geriau po truputi. ax.gif
Atsakyti

Neįtikinsite.Man turi būti perkasta.Sunkiausia apversti velėną(net ne velėna tokie kupstai),tada kaip uogaujant atsisėdi ant žolės ir purtai. biggrin.gifJokio draskymosi,sunkiausia išnešti kibirą. bigsmile.gif
Pirmame šiltnamyje buvo dar slyvų sąžalynas,mb iškasė,bet šaknų slyvų liko žemėje.Dabar kur kasu antrą buvo tinklinio aikštelėje,žemė šiek tiek sumindžiota.Jei apversiu tą velėną,neįsivaizduoju kas paskui būtų? bigsmile.gifJuk statėme šiltnamius kur tikrai pieva negraži buvo,panaikinti kupstus,krašte sklypo. ax.gifDar net skruzdėlyną sukasiau. blink.gif
MB sukasė pirmą šiltnamį ,ačiū su visa velėna,man paskui tik sunkiau buvo ieškoti šaknų. ax.gifAš geriau po truputi. ax.gif

Ingrida, man kai vyras darė pakeltas lysves, tai jis apvertė velėną šaknimis viršų, o ant viršaus dar buvo užpiltas žemės sluoksnis. Velėna gražiai supuvo ir atidavė gėrį žemei.

Bet kiekvienas daro savaip.

Atsakyti
O dabar pasodinam musu raketas ant dyzelio- mesos,bulviu,agurku ,kito leto isisavinimo maisto - idomu kiek laiko skraidys ?
Atsakyti
QUOTE(Pou @ 2022 03 31, 12:45)
Dusia, pas mano močiutę, tradiciškai už žemės įdirbimą buvo atsakingi vyrai. Ar su arklu išarti, ar su kastuvu mojuoti - jų pasirinkimas. Va jau grėblys buvo moteriškas padargas.Tad kai reikia žemę perkasti, aš užleidžiu vyrui smile.gif

Na jei jau kaip radom taip paliksim tai man reiktų samdyti kaimynus už butelį biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Tarybiniais laikais niekas kaime už pinigus nedirbo .
Vyrų šeimoje nebuvo, kai aš buvau vaikas mirksiukas.gif
Ardavo ir žemę daržamas išdirbdavo traktoriumi ( gal ir už pinigus ? ) Bet vagas darydavo ir bulbas arkliuku sodindavo tai tikrai už butelį biggrin.gif
Ingrida , kai turi laiko gali daryti kaip Tau patinka... Kai laikas pinigai ir jis limituotas, darai kaip greičiau ir paprasčiau .
Papildyta:
QUOTE(Acqua Alta @ 2022 03 31, 14:01)
O dabar pasodinam musu raketas ant dyzelio- mesos,bulviu,agurku ,kito leto isisavinimo maisto - idomu kiek laiko skraidys ?

Geriausias kuras yr lašiniai ... Išbandyta smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Dusia37: 31 kovo 2022 - 13:20
Kiek ukininkaujanciu,tiek nuomoniu.
Salta bezboznai,viska apkamsiau,apdangsciau,dar slapdribos gavau pabaigoj,bet uztai ridikai sukilo ir bus gal kazkiek pavalgyt. biggrin.gif biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Luety: 31 kovo 2022 - 13:28

Na jei jau kaip radom taip paliksim tai man reiktų samdyti kaimynus už butelį biggrin.gifbiggrin.gifbiggrin.gif
Tarybiniais laikais niekas kaime už pinigus nedirbo .
Vyrų šeimoje nebuvo, kai aš buvau vaikas mirksiukas.gif
Ardavo ir žemę daržamas išdirbdavo traktoriumi ( gal ir už pinigus ? ) Bet vagas darydavo ir bulbas arkliuku sodindavo tai tikrai už butelį biggrin.gif
Ingrida , kai turi laiko gali daryti kaip Tau patinka... Kai laikas pinigai ir jis limituotas, darai kaip greičiau ir paprasčiau .
Papildyta:
Geriausias kuras yr lašiniai ... Išbandyta smile.gif

Dusia, tai va, kad pas tave kaime vyrų nebuvo, tai ir Tu savo vyriškį kažkaip saugai :) Pas mano močiutę buvo mano diedukas. Jis ir suardavo su arkliuku, o bulves mes rankom sodinom. Traktoriai ten mūsų plotuose nelabai prieidavo - labai kalvota ir akmeninga vietovė. Rankų darbo daug reikėjo. Ką padėdavo technika, tai javus nuimti ir iškulti, bet javai buvo sėjami lygiausiuose plotuose. Po bulviakasio ir kitų daržovių nuėmimo, pas mus dar būdavo antras derlius - rinkdavom akmenis iš dirbamų laukų. 

Tai aš kažkaip kastuvu stengiuos nemosuot - tam yra vyras.

Atsakyti
Galit ką norit pasakot, bet varpučio nieks neužmuša, jokie kartonai ir plėvelės. Tas parazitas neužmušamas. Sėdi ir rangosi po visom plėvelėm. Kultivatorium be šansų - šaknis susmulkina, paskui iš visų tų gabaliukų auga dainuodamas. Aš irgi kasu ir išrinkinėju.

AA aš herbicidą nuo varpučio mielai panaudočiau. Bet pas mus negalima įsigyt bile kam. Tik su ūkinininko pažymėjimu. O kažkokį herbicidą buvo nupirkęs MB draugelis, tai varputis nuo pagelsdavo, bet vėliau sėkmingai ataugdavo.

Atsakyti
Pau , mano vaikystės kaime vyrų buvo , jie būdavo samdomi už butelį. Nes giminėje vyrai pasibaigė mirksiukas.gif
Nieko ten kastuvais nekasdavo smile.gif Nes plotai buvo ...
Mano vienkiemyje tik mano vyras smile.gif Iki kaimo 2,5 km . Iki kaimyno apie 1 km. o ten senukai gyvena. Kaip suprantu buteliuką mėgsta. bet daržo jau nebepakas.
Daržas pas mane kokie 2 su biškiu aro , šiltnamis 32M2. Tokius kiekius sveika moteriškė pajėgi sutvarkyti tongue.gif Tai jei 2 kibirų vandens nepakelsiu ar kastuvo nebeapversiu tai gal ir daržo man nebereikia ?
Kaip mano dabartinė sporto trenerė sako - reikia daryti ir padarysi . Jei prieš darant žinai, kad negali tai ir nebepadarysi .
O MB tikrai turi sunkesnių darbų negu daržo kasimas kaime biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif Žodis "saugau" čia visai netinka mirksiukas.gif Bet smagu, kad yra taip galvojančių 4u.gif Pas mane ne sodas ir ne daržas. Pas mane plotai nemenki , dirbam tik mudu ir tik savaitgaliais.

PS Ingrida velėnai labai gerai karutis ... Pastatei prie šiltnamio durų ir meti .

Papildyta:
Saintlina, paklausiu prie progos savo giminės ūkinikų kas muša varputį. Pas mane jis užmušamas storu mulčo sluoksiu . Kai mulčą rudenį apkasi - pavasarį vėl lenda. Pasodinu , užraunu storai žolės ir vėl nebematau .
Baisiausios pikdžolės- asiūklis (-pamenu AA ką sakei, kalkės ir mėšlas ) ir vijoklis, rožytės kaip mano kaime sakydavo . Vat jų tai nelabai ima herbicidai , anie senoviniai augalai , dinozaurus mena .
Herbicidai turi būti naudojami kai oras 15 +. ty vyksta augalo vegetacija.
Atsakyti
QUOTE(Dusia37 @ 2022 03 31, 15:23)
Saintlina, paklausiu prie progos savo giminės ūkinikų kas muša varputį. Pas mane jis užmušamas storu mulčo sluoksiu . Kai mulčą rudenį apkasi - pavasarį vėl lenda. Pasodinu , užraunu storai žolės ir vėl nebematau .
Baisiausios pikdžolės-  asiūklis (-pamenu AA ką sakei, kalkės ir mėšlas ) ir vijoklis, rožytės kaip mano kaime sakydavo . Vat jų tai nelabai ima herbicidai , anie senoviniai augalai , dinozaurus mena .
Herbicidai turi būti naudojami  kai oras 15 +. ty vyksta augalo vegetacija.

aa, nebent nematai )))) bet jis ten šimtu procentų sėdi ir laukia ))

ugu, vijokliai ir pas mus dauginasi. Šaknys ne mažiau bjaurios nei varpučio. Ilgos ir spiralinės. Ir dar kažkokie kur badosi, ilgoooom šaknim, kaip pienių, tik dar ilgesnėm. Šitie paskutinius kelis metus atsirado darže ir tik daugėja. Neišrausi niekaip, kasu su kastuvu. Irgi per šaknis dauginasi, giliai giliai jungiasi tarpusavy.
Priviso visokių nesąmonių, vienžo.

Aha, jei nepamirši, paklausk. Bent aplink šiltnamius pribaigčiau, kad per apačią nelįstų. Jau apkasiau skardos lakštais per pusmetrį į gylį, vistiek lenda. Ir aplink šilauoges nespėju iškasinėti. Nors tos irgi apkastos skarda, plastikine plėvele, spygliais storai užmulčiuotos - nieks nepadeda, lenda varputis kaip cholera.
Papildyta:

PS Ingrida velėnai  labai gerai karutis ... Pastatei prie šiltnamio durų  ir meti .

kad labai nedaug telpa )) aš džipuką pasistatau, tai ten normaliai primėtau. Ir vežt nesunku smile.gif
Papildyta:
Nieko ten kastuvais nekasdavo smile.gif Nes plotai buvo ...

pas mus tas pats buvo. Plotai tik arkliu ar traktorium apdirbami. Kastuvu be šansų. Nieks su kastuvais ir nesiterliodavo.
Atsakyti
QUOTE(saintlina @ 2022 03 31, 17:02)
aa, nebent nematai )))) bet jis ten šimtu procentų sėdi ir laukia ))

kad labai nedaug telpa )) aš džipuką pasistatau, tai ten normaliai primėtau. Ir vežt nesunku smile.gif
Papildyta:

Iš akių ir iš širdies biggrin.gif

Džipuko neturiu ... pas mane universalas mašina. Pomidorus tai reikia į Kauną parsivežti biggrin.gif

Atsakyti