Luety, žiūrėk su silimarinu. Tikrai yra pas jus, aš iš Iherbo siunčiuos, bet yra ir JK.
Cinko dideles dozes galima vartoti, bet reik pulsuojančiai, kad neperdozuoti ir ribotą laiką.
Dėl maisto - čia man chirurgas siuntė tokias rekomendcijas dėl t. pūslės, bet tokia tausojanti dieta tinka ir "užsidegus" kepenims:
Dietos sergant tulžies pūslės akmenlige ir po tulžies pūslės operacijos
Mitybos patarimai
- Valgykite dažnai, kas 2-3 val., nedideliais kiekiais.
- Sumažinkite riebalų kiekį maiste – rinkitės liesus maisto produktus.
- Vartokite daugiau vaisių ir daržovių.
- Salotas ruoškite naudodami nedaug (šaukštą porcijai) aliejaus.
- Atsisakykite riebaluose kepto bei rūkyto maisto.
- Venkite šalto maisto, iškart iš šaldytuvo. Maistas turi būti kambario temperatūros.
- Stenkitės nevartoti druskos.
- Valgykite mažiau cukraus, saldumynų.
- Gerkite vitaminų A,D,E,K.
- Ribokite alkoholį.
Ką valgyti ir ko vengti?
Kruopos, miltai, makaronai.
Siūloma Juoda duona vakarykščio kepimo ( su sėlenomis, saulėgrąžomis, skaldytais grūdais), košės, makaronų patiekalai, javainiai.
Vengti Mielinės tešlos, riebių kepinių. Riboti baltą duoną, bandeles.
Mėsa, paukštiena.
Valgoma 2-3 kartus per savaitę.
Siūloma Jautiena, laukinių žvėrių mėsa, triušiena, paukštiena be odos, geriausiai virta ar troškinta.
Vengti Keptų, riebių patiekalų, taip pat rūkytų, marinuotų paukštienos ir mėsos gaminių.
Žuvis, jūros produktai.
Valgoma 3-4 kartus per savaitę.
Siūloma Žuvis paruošta garuose, vandenyje, kepta orkaitėje. Gaminant nemarinuoti, vengti riebalų.
Vengti riebaluose keptos žuvies.
Kiaušiniai.
Siūloma 2-3 vnt. Per savaitę, patariama baltyminiai omletai.
Vengti Kiaušinienės su lašiniais, kitų riebių patiekalų.
Pienas ir jo produktai.
Siūloma Pienas, rūgpienis, kefyras – liesi 1%, liesa varškė ir sūris iki15%, fermentiniai sūriai iki 30%, grietinė (1 valg. Šaukštas per dieną), sviestas (1 arbat. Šaukštelis per dieną).
Vengti Nenugriebto pieno ir visų riebių jo produktų.
Daržovės, vaisiai.
Siūloma Visos daržovės (400-500 g dienai, 2/3 kiekio – šviežios), visi vaisiai (300 g dienai).
Vengti Riboti daržovių konservus ir keptas bulves (fri, kroketai, bulviniai blynai, traškučiai).
Saldumynai.
Siūloma Želė, putėsiai, saldainiai, medus.
Vengti Riebių (pyragėlių, tortų).
Gėrimai
Siūloma Vanduo, arbata, sultys.
Vengti Alkoholio, kavos ( ne daugiau 2 puodeliai per dieną, tik natūrali, pupelių, tik filtruota),limonadų.
Riebalai.
Siūloma Aliejus 2-3 valg. Šaukštai per dieną dedamas į paruoštus patiekalus ar salotas.
Vengti Visų kitų.
Prieskoniai.
Siūloma Žoliniai prieskoniai
Vengti Aitrių prieskonių.
Kiti.
Siūloma Migdolai, virti grybai.
Vengti Riebaluose ruoštų grybų.