QUOTE(sandrulyte @ 2011 09 06, 14:25)
bet aš versčiausi per galvą, ieškočiau išeičių, bet klykiančio vaiko niekaip negalėčiau palikt..
QUOTE(Ramaškė @ 2011 09 09, 10:19)
Gal galima smulkiau, pasidarė labai įdomu
.
QUOTE(sandrulyte @ 2011 09 15, 21:32)
taip,žinoma, skirtingi, bet
didžioji dauguma dvimečių nėra pasirengę lankyti darželį visą dieną..esu skaičiusi ir rimtų mokslinių straipsnių, ir kalbėjusi su pediatrais, šeimos gydytojais, visi sako tą patį,
Taip. Dabar kaip tik gana sėkmingai adaptuojamės ir aš ir mano mažius. Ir štai kokių minčių man kilo dėl paliekamų klykiančių vaikų.
Pirma ir pati svarbiausia taisyklė, kurios laikausi - NIEKADA neatstumti atvesto į darželį savo vaiko, jei jis pradeda verkti. Ir apie palikimą jo klykiančio ar prievarta įstūmimą į grupę, ar apie atplėšimą nuo mamos net kalbos negali būti
Kaip aš tai darau praktiškai - pasiėmiau atostogas, kad turėčiau laiko tam reikalui. Taigi, IŠLAUKIU. Mano vaikas, sėkmingai be ašarų ėjęs vieną savaitę, antrą savaitę atvedus pradėjo verkti ir apsikabinęs mano koją išstovėjo gal apie 45 minutes.... Tiesą sakant aš jau buvau praradus budrumą ir apsvaigus iš laimės - nebesitikėjau tokios problemos. Taigi teko ''nusileisti ant žemės'' ir susivokti, kad mano vaikas - ne iš kito molio drėbtas, ir kad jis irgi gali ir liūdėti ir elgtis taip kaip ir visi vaikai - verkti apsikabinęs koją ir maldauti, kad aš neičiau į jokį darbą niekada ir nepalikčiau jo darželyje.
Ką darytų kiti, kaip mus moko mūsų mamos ir močiutės (kurios taip ir darė), ir ką aiškina dauguma auklėtojų - ogi sako -
palikit verkiantį, nusiramins pats, kai nematys jūsų ir panašiai.
Taigi, kad tai - tik gražus melas, visų patogumui, bet tik ne vaiko gerovei skirtas
Taip, vaikas kažkada nustoja vekti. Ir visi aplinkiniai galvoja, kad ''nusiramino''. Auklėtojos vakare atėjus pasiimti gali net pasakyti - viskas buvo gerai, nusiramino, žaidė su visais, net valgė. Bet visa tai - tik išoriniai pastebėjimai, nieko nepasakantys apie tikrąją vidinę vaiko savijautą, kai jį palieka mama pačiu sunkiausiu jam momentu - kai jis yra išėjęs iš savo ribų - t.y. verkia, apimtas isterijos (kaip kiti vadina - ožiai).
Todėl visiškai pritariu, kad klykiančio palikti - negalima. Aš išlaukiau visą valandą, jis apsiramino, o tada nusiraminęs pats nuėjo į grupę, man pamojavo ''ate'' ir tada jau aš galėjau eiti sau rami. Aišku, aš nesėdėjau su juo grupėje visą ta ašarų laikotarpį. Buvome koridoriuje, kad netrukdytume kitiems. Mačiau, kad ir auklėtoja jau buvo porą kartų susinervinusi, jau net mėgino ji pasiimti ir nusinešti, bet aš jai pasakiau aiškiai, kad to nedarytų ir kad aš palauksiu kiek reikės. Taip, ir man buvo susvyravimo minučių, kai galvojau kad jau pati nunešiu ir paliksiu. Ačiū Dievui ištvėriau - pabaiga, kai jis nusiramino ir pats nuėjo į grupę bei su šypsena man pamojavo buvo verta viso šito ištvėrimo ... be to net nesuprasčiau, kaip tai svarbu
Kitą dieną jau nuėjo vėl be jokių ašarų. Manau, kad jei būčiau palikusi rėkiantį - istorija kartotųsi. O dabar jis pamatė, kad mama vis tiek pabus tiek, kiek reikia ir kad dėl mamos meilės jis gali būti ramus. Todėl antrą kartą mėginti mano meilės jam nebereikėjo. Aišku, po kažkurio laiko, kai jam vėl kils abejonių, jis vėl norės išmėginti, kiek tveria mano meilė. Ir aš vėl pasistengsiu padaryti viską, kad jis liktų tikras dėl mano atsidavimo - išbūsiu, išlauksiu, kalbėsiu ir raminsiu, kol pamatęs, kad aš visada su juo, o jis - manęs pilnas, pajus, kad gali pats nueiti į grupę.
O ką sako kiti - dažnai girdžiu - vaikas jumis manipuliuoja, jis bando ribas, jis taip darys visą laiką....
NESĄMONĖ
Ir iš viso vieną dieną pagalvojau - vaiko adaptacija darželyje prasideda nuo vienerių metų. O gal net nuo gimimo. Bet nuo tada, kai jis dar būna su mama. Juk iki trijų metų jis savęs neskiria nuo mamos - jis mano, kad ir jis ir jo mama tai viena. Tik nuo trijų metų, suvokęs, kad jis visgi yra VIENAS, o mama - KITAS žmogus, jis pasijunta labai neramiai ir nesaugiai. Juk jis toks mažas. Kas tada jam teikia stiprybės - tai MAMA, kuri turi būti arba su juo kartu, arba JAME PAČIAME. Kai vaikas turi ramią ir savimi pasitikinčią MAMĄ SAVYJE - jis ramus ir pasitikintis pasauliu, gali ramiai pasilikti ir darželyje ir su kitu suaugusiu.
Kai vaikai dar nėra ''integravę'' mamos į save, jie niekada nebus ramūs viduje (išoriškai gali atrodyti ir ramūs). Kaip padėti vaikui turėti mamą savyje - tai nuo pat gimimo duoti visą reikalingą mamos meilę, kantrybę, gerumą, buvimą kartu ir taip toliau (nekalbant jau apie savaime suprantamus fiziologinius dalykus - maistą, šilumą). Po darželio būtina vėl jį ''papildyti'' - skirti laiko ir dėmesio jam asmeniškai, vėl jam prisipildyti emocinės šilumos rezervuarus. Vėl leisti pajusti, kad mama visada su juo...
Vaikas, kurio ''vidinė mama'' nesusiformavusi, arba yra nerimastinga, kaltinanti niekada nesijaus savimi pasitkintis. Tokio vaiko palikimas, atstūmimas, atplėšimas nuo mamos visada jį traumuos. Negaliu skaityti temos, kurioje mamos pasakojasi, kaip palieka vaikus verkiančius ir klykiančius, kaip pabėga nuo jų ir pan. Kai paskaitau, kad žada vesti vienerių metų ir aštuonių mėnesių vaikus į lopšiukus, tai
Netikiu, kad nėra jokios kitos galimybės. Manau, tiesiog žmonės nežino, ką daro ir nežino apie kitas galimybes
Tai tiek minčių apie darželius ir adaptaciją.
Man tik labai gaila, kad ir pačiuose darželiuose dar labai gajus mitas apie vaikų manipuliacijas, apie tai, kad reikia palikti rėkiantį ir eiti sau ''ramiai'' į darbą ...