Įkraunama...
Įkraunama...

Elektros tiekėjo pasirinkimas

QUOTE(mintas @ 2024 08 13, 22:21)
Pas mane irgi rankinė, ir man tai nepatinka, todėl žiūriu tik kombinuotą, galintį dirbti UPS režime, kurį nusipirkęs kartą pajungei ir pamiršai per visus elektros dingimus.

Taip, 10A gal ir nėra didelis pakrovimo galingumas, bet jei kalba eina apie rezervinį maitinimą, tai koks skirtumas, atsiradus elektrai, akumuliatoriai bus pakrauti per 3 val, ar per parą? Lėtesnis krovimas akumuliatoriams net sveikiau.
Papildyta:
Kaip tik tokį nusipirkau jau pagamintą vieno lietuvaičio. Laiko tikrai gerai. Užkniso žaidimai su švinu. Rankomis įjungus inverterį vandens tiekimą atlaikė visą elektros dingimo laikotarpį. Dabar tik normalaus inverterio su pakrovimu ir galimybe dirbti UPS režimu betrūksta, kad dingus elektrai serveriukas su Home Assistentu nebūtų grubiai išjungtas ir dirbtų nuolatos smile.gif , bei kad vandens nuolat netrūktų be poreikio rankomis kažką įjunginėti/išjunginėti, nes ne visi namie nori mokintis pajunginėti rankomis inverterį (o elektra dingsta ir man nebūnant namie), bet komforto reikalauja smile.gif .

Aišku, galima tokį savadarbį komplektą pasidaryti su nuolat veikiančiu kokių 40A-50A pakrovėju, akumuliatoriumi ir inverteriu (maždaug tokia konfiguracija nuo 15:50 min))- gryna online UPS konfiguracija, bet tokios konfiguracijos maks. 80% naudingumo koeficientas nelabai žavi verysad.gif . Ir dar vienas tokios konfiguracijos minusas - reikia arba labai galingą inverterį statyti su nuolatos bereikalingai švaistoma elektros energija dėl didesnių savų nuostolių, arba prižiūrėti, kad šeimininkė niekada į rezervuotas razetes neįkištų kokio dulkių siurblio "užsimiršus".


Avariniam automatizavimui gal padėtų toks perjungėjas: https://vi.aliexpres...0944532013.html
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2024 08 13, 22:21)
todėl žiūriu tik kombinuotą, galintį dirbti UPS režime, kurį nusipirkęs kartą pajungei ir pamiršai per visus elektros dingimus.

Taip, 10A gal ir nėra didelis pakrovimo galingumas, bet jei kalba eina apie rezervinį maitinimą, tai koks skirtumas, atsiradus elektrai, akumuliatoriai bus pakrauti per 3 val, ar per parą?


Nerasi tokio arba jis kainuos daug tukstanciu. Nes kiekvieno poreikiai ir sugebejimai skirtingi.

Svaigimai apie nupirkau ir pamirsau aplamai nerealus, net pasamdytus zmones reikia kontroliuot.
O cia matau visiska nesupratima... Na nepakakti gali to bateriju talpumo, tai reikes krauti is generatoriaus. Generatorius efektyviai dirba 25-50% apkrova, tai ir pakrovejai turi buti 1kW plius. Generatoriai yra su distanciniu paleidimu ir su automatika, juos reikia priziureti. Nera tokiu sistemu, kad pamirsau.

Dar itampos dingimai buna ivairus, automatikai reikia ivairias situacijas suprogramuot. Sakysim jei pirks kas licio akumus tai su jais nores taupyti naudojant pigia elektra is tinklo ar saules o veliau is akumu. Va panaudojus tos elektros gali mazai likti o tada vietoj pigios elektros ateis dingimas ir reikes generatoriu kurti. Daug variantu, per daug
Atsakyti
QUOTE(IDOMUCIA @ 2024 08 14, 08:44)
Svaigimai apie nupirkau ir pamirsau aplamai nerealus, net pasamdytus zmones reikia kontroliuot.
O cia matau visiska nesupratima...


Matau ne visai taip supratot teiginį, nei aš jį suprantu - "pastačiau ir pamiršau".

Va susiinstaliavau "Home Assistentą", pastačiau ir pamiršau apie jo visokius gedimų šalinimus, bet kokį rūpęstį surištą su tuo, kad ši paslauga veiktų, bet tai nereiškia, kad aš juo nuolat nesinaudoju. Taip, į dieną tikrai ne kartą ir ne du prie jo jungiuosi pažiūrėti įvairias namo ar namų įrangos būsenas, ką nors pavaldyti ir pan.

"pastačiau ir pamiršau" mano supratimu reiškia, kad tuo prietaisu naudojies, neskirdamas laiko gedimų šalinimui realiai dėl broko.

Taupiau, taip, daug įrangos įsigijau, kuriai reikia nuolatinės priežiūros, kad ji veiktų, bet vis tik nebe jaunuolis aš jau, jau kaip ir subrendęs žmogus, tai maksimaliai pagal galimybes atsisaskinėju tos įrangos, kuri atima iš manęs laiko nuolatinei priežiūrai. Patikėk, pavargau.

Ir įrangos, kurią įsigijai ir pamiršai apie tai, kad ji yra, o nuolatos naudojiesi jos teikiamais privalumais yra tikrai labai daug. Pav. kad ir tas pats rekuperatorius. Nu nereikalauja jis manęs dėmesio priežiūrai. Dirba kaip ir priklauso ir tiek. Šaldytuvas, televizorius, nu matau tamsta tikrai galo su galu nesuduriat, jei neteko įsigyti dėmesio neprašančios įrangos.

Gryžkim prie UPS`o. Tai vat, pavargau aš žaisti su rankiniais įjunginėjimais, tas žaidimas vaikams, kurie dar neuždirbo pinigų kad įsigytų kokybišką prekę. Dėl kelių tūkstančių, tai kalbant apie UPS`us, labai daug kas gali priklausyti nuo galios. Turiu Fronius Gen24 hibridinį saulės inverterį, tai vat, šis įrenginys turi pakankamai galios pavežti absoliučiai visus mano poreikius, problema tik brangūs akumai. Nesakau kad neįperku, bet tokią kainą mokėti manau neprotinga. Palauksiu kol aukštos įtampos akumuliatoriai atpigs, todėl ir žiūriu į mažesnės galios inverterį su pakrovimu ir UPS`o funkcionalumu.

Esu garantuotas, kad nusipirkus Victron Multiplus įrenginį problemų neturėčiau, ir įgyvendinčiau "pastačiau ir pamiršau" idėją. Vis tik, esu įsitikinęs, kad yra ir pigesnių analogų su funkcionalumu "pastačiau ir pamiršau". Tad šiai akimirkai esu jų paieškoje.

Kas dėl generatoriaus, tai mano Gen24 inverteris leidžia maitinti namą ir be akumuliatorių, tik nuo saulės panelių, kuo ir naudojausi kai savaitę nebuvo elektros, bet saulė šviečia ne visuomet, ir skirtingu galingumu, tad kokybiškas UPS`as tikrai nepakenktų.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2024 08 16, 21:29)
Matau ne visai taip supratot teiginį, nei aš jį suprantu - "pastačiau ir pamiršau".

Va susiinstaliavau "Home Assistentą", pastačiau ir pamiršau apie jo visokius gedimų šalinimus, bet kokį rūpęstį surištą su tuo, kad ši paslauga veiktų,


Energetikos sistema, tai ne koks moduliukas. Ten ieina baterijos, generatoriai, kuriems jau reikia prieziuros (maintenance). Tam kad jie veiktu tinkamai esant reikalui, kad sakysim neissikrautu baterijos dingus elektrai.
Jei pamirsht tai tiketina, kad sistema neveiks tada kada to labiausia reikia.
Yra valdymo moduliai generatoriams, kad jie autopmatishkai pasileistu, sustotu bet pazhiureti ar yra kuro, tai reikes jau rankiniu budu
Atsakyti
QUOTE(IDOMUCIA @ 2024 08 19, 12:23)
generatoriai, kuriems jau reikia prieziuros (maintenance).


Todėl generatoriai nėra numatyti mano sistemoje.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2024 08 20, 14:07)
Todėl generatoriai nėra numatyti mano sistemoje.


Tai kai nebus elektros - bus ragai.
Atsakyti
QUOTE(IDOMUCIA @ 2024 08 21, 15:47)
Tai kai nebus elektros - bus ragai.

su saule, ir pakankamos talpos akumuliatoriumi, nors ir visą vasarą be elektros ir be generatoriaus ir svarbiausia, "pastačiau ir pamiršau" ;). Ten ne mano postas, bet man tik akumo trūksta.

Turbūt nuo kovo, nebuvo dienos, kad mano suvartojimas būtų didesnis už gamybą.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 21 rugpjūčio 2024 - 19:56
QUOTE(mintas @ 2024 08 21, 20:49)
Turbūt nuo kovo.


Pažiūrėjau išklotinę, pasirodo suklydau. Gegužę tokių dienų buvo, vis tik, su akumais nebūtų jokio diskomforto net ir tomis dienomis.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2024 08 21, 19:49)
su saule, ir pakankamos talpos akumuliatoriumi, nors ir visą vasarą be elektros ir be generatoriaus ir svarbiausia, "pastačiau ir pamiršau"  ;). Ten ne mano postas, bet man tik akumo trūksta.

Turbūt nuo kovo, nebuvo dienos, kad mano suvartojimas būtų didesnis už gamybą.



O iki kovo tai nesiskaito?. Jei gyveni tik sviesiuoju laiku, kitu laiku uzrakinta ir nieko nebuna tada esi teisus, galima issiversti tik su saule. Bet jei gyveni velyva rudeni ir ziema, tada teiginiai, kad "pamirsau" yra tiesiog tuscias pasigyrimas
Atsakyti
QUOTE(IDOMUCIA @ 2024 08 22, 12:57)
O iki kovo tai nesiskaito?. Jei gyveni tik sviesiuoju laiku, kitu laiku uzrakinta ir nieko nebuna  tada esi teisus, galima issiversti tik su saule. Bet jei gyveni velyva rudeni ir ziema, tada teiginiai, kad "pamirsau" yra tiesiog tuscias pasigyrimas


Pažiūrėkim, kada paskutinį kartą buvo elektros dingimas ilgesniam laikui prieš šį poros savaičių senumo? Prieš kokius 10-20 metų? Tai aktualumas ilgesniam laikotarpiui mažas. Daug aktualesnis yra trumpalaikis elektros tiekimo dingimas, trunkantis iki dienos, kokių metuose būna ne vienas ir ne du, o tokiam laikotarpiui akumuliatorių per akis užtenka, todėl su akumuliatoriais "pasistačiau ir pamiršau" funkcionalumas pilnai įmanomas. Net ir žiemą, sužinojus kad elektros tiekimo dingimas nusimato ilgesniam laikotarpiui, galima sumažinti elektros prietaisų naudojimą ir taip pratęsti autonominį gyvenimą ilgesniam laikotarpiui.

Taipogi, aš šiai akimirkai kaip tik kabinu 3kW galios saulės elektrinės paneles ant sienos, kurių neužsnigs per jokią žiemą, bei panelių orentacija bus artima optimaliausiai žiemos laikotarpiui, tad net ir žiemos laikotarpiu tikiuosi bent jau minimalaus elektros energijos palaikymo iš saulės pusės, taip ištempiant autonomiškumo laikotarpį dar ilgesniam laikui be jokio generatoriaus.
Papildyta:
Dar papildysiu.
Vasarą mano suvartojimas būna apie 7kWh-8kWh per parą, žiemą aišku didesnis iki ~20kWh per parą. Didžioji energijos dalis žiemos metu - namo šildymas.

Elektros dingimo atveju namą šildyti elektros pagalba iš akumuliatorių yra absoliuti nesąmonė, todėl ir žiemą, autonomiškumo atveju, elektros sąnaudos nebūtų didesnės nei vasarą. Su kokiu 15kWh akumuliatoriumi absoliučiai savęs nevaržant galima išbūti dvi paras, o su net minimaliu saulės palaikymu ir dar ilgiau.

Kas dėl šildymo žiemą, tai šiais laikais statomi energiškai efektyvūs namai. Manasis per parą nešildomas atvėstų 1°C nu maks 2°C, tai parą - dvi ir be jokio šildymo galima išbūti su minimaliu diskomfortu. Ilgesniam laikotarpiui galima įsigyti autonominį dujinį šildytuvą kurio vieno visam namui per akis. Aš ne vieną žiemą namą šildžiau 2kW elektriniu šildytuvu (+ rekuperatorius tiekė +30°C orą), ir galios užteko, tai šio tuo labiau turėtų užtekti.

vartotojo įkelta nuotrauka
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 22 rugpjūčio 2024 - 15:24
QUOTE(mintas @ 2024 08 22, 15:15)
Kas dėl šildymo žiemą,


As tiesiog atkreipiau demesi, kad zmones kurie teigia, kad su akumuliatoriais galima pamirshti elektra - tiesiog meluoja sau ir kitiems. Tokiu automatiku dar nepadare.
Tik tas pamirshimo aspektas juokingas. O visa kita gali buti labai naudinga.

Ziemos metu reikalinga visokie perjungimai ir pakeitimai, ten nieko jau neina pamirsti.
Kazkiek pagamins saule, o daug galima sutaupyti naudojant tik naktine savaitgaline elektra ir ja pakraunant akumus dienai. Priedo prie saules. Bet reikalinga konfiguracija ir siokia tokia kontrole.

Jei siluminis siurblys tai ten dar specialus algoritmai, kada jungti, prie kokios lauko temp, o kada verciau sildytis deginamu kuru.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2024 08 22, 15:15)
Kas dėl šildymo žiemą, tai šiais laikais statomi energiškai efektyvūs namai. Manasis per parą nešildomas atvėstų 1°C nu maks 2°C, tai parą - dvi ir be jokio šildymo galima išbūti su minimaliu diskomfortu. Ilgesniam laikotarpiui galima įsigyti autonominį dujinį šildytuvą kurio vieno visam namui  per akis. Aš ne vieną žiemą namą šildžiau 2kW elektriniu šildytuvu (+ rekuperatorius tiekė +30°C orą), ir galios užteko, tai šio tuo labiau turėtų užtekti.

vartotojo įkelta nuotrauka


Dėl to šildymo dujiniu ir pan. šildytuvu - ar bandyta jie gyvai, ar čia teoriniai pasvarstymai? Statybų metu teko porą kartų dyzelines 'raketas' statyti namo pakaitinimui, tai tuo metu gyventi name vargu ar būtų įmanoma - drėgmės iš degimo produktų susidaro tiek, kad jautiesi kaip pirtyje. Aišku, name tuo metu neveikė ventiliacija, gal rekupas kažkiek gerintų šitą situaciją.
Atsakyti