QUOTE(mintas @ 2022 09 11, 16:13)
turėjai omenyje
šį video (nuo 26:58 min) ? Tuomet Litgridas atkrenta. Taip jis prisideda prie didesnių kainų, bet Verteris teisingai pastebėjo:
Su tokiais elektros energijos kiekiais, Litgrido milijoninis pelnas sudaro cento dalis vienos kiloatvalandės kainai.
Vis tik, nors Verteris ir neblogai nusimano šioje srityje, bet pirmiausiai man užkliuvo šis jo parašytas teiginys:
iš ko aš susidariau nuomonę, kad žmogus palaiko šios dienos valdančiuosius neigiamai vertina visus pasisakančius priešingai ir užmerkia akis į valdančiųjų daromas klaidas, tad nieko keisto kad šį tą ir praleidžia. Tai kad politikai liečia šią temą, tai ne populiarumo taškų rinkimo reikalas (ko aišku pilnai eliminuoti taipogi nereikėtų) bet po Rusijos agresijos turbūt pats aktualiausias klausimas reikalaujantis veiksmų šiai dienai ir nieko neveikti negali niekas, kas turi bent mažiausią galimybę ką nors pakeisti. Todėl nors Verterio teiginiai ir pakankamai įtikinami:
Vis tik, panašu, kad nenusako pilno vaizdo. Pirmiausiai politikai ne tik gali kažką padaryti, bet ir daro. Ir ne tik Lietuvos politikai, bet ir Estijos, Vokietijos ir kitų šalių ir kas svarbiausiai jie gali net labai stipriai įtakoti ateities kainas savo sprendimais. Vienas iš tokių sprendimų yra atsijungimas nuo NordPoolo. Vat dar vienas teiginys, kad Lietuva to negali padaryti, nes nepajėgia tiek elektros pagaminti. Bet tai kad paimam Litgrido duomenis, tai kad Lietuvos elektrinių pajėgumai gerokai didesni, nei yra mūsų poreikis. Na gal žiemą poreikis didesnis, bet trūkstamą elektros energijos kiekį galima įsigyti ne tik per biržą, bet ir sudarant tiesiogines sutartis su gamintojais, taip kad atsijungimo nuo NordPoolo varianto visai nenuvertinčiau, kaip absurdiško.
Tikiu kad situacija ne beviltiška, ne be išeities, ir kad politikai gali šį tą padaryti. Vis tik, norėtūsi žinoti daugiau variantų ir tų variantų galimų pasekmių, kad žinoti, kurių politikų ar kitų visuomenės atstovų prastuminėjamas idėjas reikėtų palaikyti.
Kiek garbės
Ne, aš nesusijęs su energetika (pagal išsilavinimą fizikas, pagal profesiją ITšnikas), tiesiog senas plikas ir stebuklais (lengvais sprendimais, sidabrinėmis kulkomis ar uosiniais kuoliukais, staigiai išsprendžiančiais visas problemas) netikiu.
Kaip aš matau situaciją - biržinis kainos nustatymo mechanizmas normaliai veikė iki praėjusių metų, nes rinka buvo nusistovėjusi, energijos resursų kaina stabili. Veikė ir tos nordpoolo taisyklės, jei pikai ir buvo, tai niekam neįdomūs. Po to vienas sociopatas iš rytų nusprendė patapti Petru II ir pradėjo savo rinkos masažus, nes dėl durnumo, patogumo ar tiesiog korupcijos EU atsisėdo ant 'pigių dujų iš patikimo tiekėjo iš rytų' adatos. Ir staiga paaiškėjo, kad tos taisyklės, normaliai veikusios N metų, naujoje realybėje jau netinkamos. Ne alternatyvioje žiniasklaidoje yra informacijos, kaip/kas/ką bandoma keisti, tik kol EU mąstu (28 šalys vis tik) bus susitarta, užtrunka. Ir paskaičius ne alternatyvius šaltinius (Nordpool'o duomenis, FT, Economist, Reuters ir t.t.) netgi galima suprasti, kodėl rugpjūtį ta elektra taip buvo užkilusi (o dabar kiek nukritusi).
Tai jei aktualu ta elektros kaina sausį-vasarį - pabūsiu orakulu ir pabandysiu prognozuoti, kaip man dabar atrodo. Manau, kad ji galutiniam privačiam vartotojui kainuos ne daugiau 30-40 ct/kwh, optimistiniu variantu iki 30 ct/kwh. Čia jau po visų subsidijų ir kompensacijų.
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2022 09 11, 16:46)
Kai atėjo I elektros tiekėjo pasirinkimo etapas, per vienų metų laikotarpį buvau suvartojęs apie 8000kWh. Elektrinė pas mane 6,75kW, bet kadangi kampas ir orientacija leis turėti tik apie 90% našumą, tikiuosi pagaminti apie 6000 kWh. Taip kad trūkti turėtų. Dabar suvartoju mažiau, bet abejoju kad sutilpsiu į 6000 kWh ribą.
Čia šiaip ne apie tiekėjus, bet 8000 kwh metams atrodo žiauriai daug. Pas mane šildomo ploto daugiau (185 kv.m.), ŠS oras-vanduo (o ne geo), kelios fėjos, gebančios nuleisti 17-18 m3 vandens (pusė iš jo karšto), bet ir tai daugiau 7200 kwh negebėjau išspausti. 8000 kwh pasieksiu tik šiemet, kai jau pasileidau elektrinę, parsitįsiau iš darbo seną nurašytą serverį pasižaidimams (tarkim, ITšniko užgaida
) - ~65-70W pastovių sąnaudų prisidėjo. Bet kai elektrinė, panašu, sugeneruos apie 11000 kwh, tai perkentėsiu.
Kitaip sakant, ar bandei analizuoti kas namie ką suvartoja? Pas mane miesto vanduo/kanalizacija, tai negi vandens siurblys ir orapūtė tiek privaro?
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2022 09 11, 16:13)
iš ko aš susidariau nuomonę, kad žmogus palaiko šios dienos valdančiuosius neigiamai vertina visus pasisakančius priešingai ir užmerkia akis į valdančiųjų daromas klaidas, tad nieko keisto kad šį tą ir praleidžia. Tai kad politikai liečia šią temą, tai ne populiarumo taškų rinkimo reikalas (ko aišku pilnai eliminuoti taipogi nereikėtų) bet po Rusijos agresijos turbūt pats aktualiausias klausimas reikalaujantis veiksmų šiai dienai ir nieko neveikti negali niekas, kas turi bent mažiausią galimybę ką nors pakeisti.
P.S. O dėl šito tai prašauta. Deja, jei vertinti dabartinius valdančiuosius, tai mano nuomone jie didžiąja dauguma beviltiški durniai. Na, ok, gal ne durniai, bet tokie tynageriai naivuoliai avantiūristai, matantys tik vieną ėjimą į priekį ir nevertinantys tolimesnių savo veiksmų padarinių.