Įkraunama...
Įkraunama...

Elektros tiekėjo pasirinkimas

QUOTE(mintas @ 2022 08 28, 13:00)
Jei biržos kainos vidurkis žiemą už kilovatvalandę bus 4€, tai man SE ne tik kad atsipirkti per žiemą spės bet net ir uždirbti smile.gif. Jei elektros kainos pradės kristi, atsiperkamumo laikotarpis automatiškai pradės ilgėti.

Liepos pabaigoje turėjau sukaupęs 1737 kWh elektros energijos, tad vertinant galimybę prikaupti energijos ir likusiais mėnesiais, panašu, kad žiemai užteks.

aferos šerdis? atradome kaltuosius? biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Mindaugas7 @ 2022 09 03, 10:39)
Jei galvoti dar apie elektromobilį, tai manau ir 7 kW būtų riba? Kiek jūs vartojate ir kokios galios elektrinės? Kur dedate pagamintą perteklių?

O kokie gamintojai laikomi geriausiaisiais? Arba į ką reikia atkreipti dėmesį renkantis SE?

Elektromobiliui rekėtų planuoti 2kW-3kW didesnio galingumo elektrinę, tai jei tavo namui reikia 5kW, tai su elektromobiliu jau 7kW-8kW. Aišku nuo per metus pravažiuojamo atstumo priklauso, gali tiek neužtekti, ar būt net per daug, bet ± aš orientuočiausi į šį dydį.

Grubiai skaičiuojant, elektromobilis sunaudoja 13kWh-18kWh 100km atstumui, tai jei per metus pravažiuoji apie 15000 km, tai sudegini ± 2000kWh - 2700kWh, jei pravažiuoji 20000km, tai sudegini ± 2600kWh - 3600kWh per metus.

Aš užpraeitais metais per metus suvartojau ~8000kWh. Šiais metais gal kiek mažiau suvartosiu. Kadangi mano stogas plokščias, tai 8kW galios elektrinė netilpo, todėl ėmiau maksimalaus galingumo, kuris tilpo ant stogo. Norėčiau dar ant sienų kabinti, bet kadangis šiltalo storis 30 cm, kažkaip abejoju, jog putplastis patikimai laikys tokį svorį.

Pertekliaus neplanuoju turėt, nors šį balandį ar gegužę gavau 2-3 € už per kovą pagamintą perteklių.

Kokie geriausi.
Kažkur skaičiau, kad geriausios sistemos su mikroinverteriais - Enphase, paskui eina pilnai optimizuoti inverteriai - Solar Edge, vėliau standartinių inverterių gamintojai patenkantys į Tier 1 sąrašą, o tai bus Fronius, Huawei ir pan.

Vis tik aš nesutikčiau su tokia gradacija. Kas dėl kainos, tai ta gradacija ± atitinka, bet kas liečia kokybę, tai atitinka tik tuo atveju, jei saulės paneles montuoji šešėlyje. Jei šešėlyje tai jo, pirmoje vietoje mikroinverteriai, po to optimaizeriai ir tik vėliau standartiniai inverteriai. Vis tik, šešėlyje montuoti saulės panelių nederėtų, o ne šešėliuotoje vietoje sumontuotos panelės efektyviau dirba su standartiniais inverteriais, tokiais kaip Fronius, Huawei ar kitų patikimų gamintojų.

Kas dėl saulės panelių, tai nesuk sau galvos, imk iš Tier 1 sąrašo nes būtent šiame saraše ir laikoma, kad yra geriausios, ar bent jau patikimų gamintojų, tokių kaip sharp, kurios nors ir nepatenka į tier 1 sąrašą, bet vertos pasitikėjimo.
Papildyta:
QUOTE(Monteverte @ 2022 09 03, 23:44)
aferos šerdis? atradome kaltuosius? biggrin.gif

Sutinku, prisidedu prie kainų kilimo, bet garantuoju, kad mano dalies, lyginant su spekuliantų procentais nė su mikroskopu neįžiūrėsi mirksiukas.gif .
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 03 rugsėjo 2022 - 23:15
QUOTE(Giords @ 2022 09 03, 12:54)
Nepažinai chamo cibulio?  smile.gif

Pats tu chlamas. Kokio velnio kabinėjiesi? Tave lietė kas? Ką nors tau pasakiau?
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2022 09 03, 23:12)
Kadangi mano stogas plokščias, tai 8kW galios elektrinė netilpo, todėl ėmiau maksimalaus galingumo, kuris tilpo ant stogo. Norėčiau dar ant sienų kabinti, bet kadangis šiltalo storis 30 cm, kažkaip abejoju, jog putplastis patikimai laikys tokį svorį.

Man šitie patinka. 8 vnt. ant stogo labai gražiai išsidėliotų ir galios būtų 5,36 kW - maždaug 1000 kWh daugiau nei suvartoju. Jų ir efektyvumas labai aukštas - 21,57 proc. Garantija labai ilga. Viena bėda, kad reikia imti paletėmis, o paletėje jų net 30 vnt.
Atsakyti
QUOTE(Mindaugas7 @ 2022 09 04, 10:26)

Kas man užkliuvo šiose panelėse, tai "Užtrumpintos grandinės srovė (ISC) - 18.51 A"

Mano inverteris turi 2 MPPT įėjimus.
1. 25A
2. 12,5A

Taigi, jei norėčiau jungti prie antro MPPT įėjimo, konkrečiai šių, ir daugelio kitų didesnio galingumo panelių jungti kaip ir negaliu.

Šiaip tai man čia šioks toks siurprizas buvo, kai pamačiau tokius skaičius.

Kokia nauda iš antro MPPT kanalo, jei prie jo nėra galimybės jungti daugumos naujesnių saulės panelių?
Atsakyti
Truputį pasiknisau ir tokius išsirinkau. Stogo plotis - 10,80 m. Noriu, kad saulės moduliai būtų pačiame viršuje vienoje eilėje. Gražu ir visada saulėje. Galvoju apie SE iki 5 kW.

Ja Solar. Vieno modulio galia - 540 W. Efektyvumas – 20,9 proc.
Plotis ant stogo: 10,21 m (9 moduliai)
Galia - 4,86 kW (9 moduliai)
Kaina – 2534 eurai (9 moduliai)

Canadian Solar. Vieno modulio galia - 540 W. Efektyvumas – 21,06 proc.
Plotis ant stogo: 10,22 m (9 moduliai)
Kaina – 2656 eurai (9 moduliai)

Jinko. Vieno modulio galia - 535 W. Efektyvumas – 20,55 proc.
Galia - 4,82 kW (9 moduliai)
Kaina – 2413 eurai (9 moduliai)

Jinko. Vieno modulio galia - 460 W. Efektyvumas – 20,21 proc.
Plotis ant stogo: 10,32 m (10 modulių)
Galia - 4,60 kW (10 modulių)
Kaina – 2238 eurai (10 modulių)

AEG. Vieno modelio galia - 540 W. Efektyvumas - 20,9 proc.
Kaina – 2907 eurai (9 moduliai)

Kuris geriausias? Visi gamintojai iš Tier1 sąrašo. Tik AEG ne, nors brandas girdėtas. Ir AEG brangiausias, nes juodas.

Įdomu ar verta imti galingesnį nei reikia? Tarkime per metus sudeginu apie 4300 kWh elektros, o SE būtų apie 4,86 kW. Po kažkiek metų jos našumas kris, bet ar verta imti daugiau nei realiai reikia?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Mindaugas7: 04 rugsėjo 2022 - 12:11
man patiko nuotraukos žemiau šių panelių.

vartotojo įkelta nuotrauka
Papildyta:
QUOTE(Mindaugas7 @ 2022 09 04, 13:02)
Įdomu ar verta imti galingesnį nei reikia? Tarkime per metus sudeginu apie 4300 kWh elektros, o SE būtų apie 4,86 kW. Po kažkiek metų jos našumas kris, bet ar verta imti daugiau nei realiai reikia?

Yra pasaugojimo planas, kai už pasaugotą elektrą nieko nemoki, o atsiskaitai 33% pagamintos elektros energijos.

Jei yra galimybė pasistatyti bent 40% didesnę elektrinę nei yra poreikis, imi šį planą ir naudoji elektrą apie nieką negalvodamas ir niekam nieko daugiau papildomai nemokėdamas. Tuomet tavo namo išlaikymas per metus kainuoja 0€. Ai tiesa, už šiukšles vis tiek reikės mokėti smile.gif.

Bent jau 40% daugiau, o ne 33% todėl, kad būna metų su mažesniu saulėtų dienų skaičiumi, be to, už perviršį vis tiek gauni piniginę kompensaciją. Tiesa, perviršis neturi viršyti 5% metinės gamybos jei esi garantiniam tiekime.
Atsakyti
QUOTE(Verteris @ 2022 08 22, 22:30)
Žinai, išduosiu dar vieną paslaptį - nėra politikų, kurie šiuo metu galėtų  _realiai_ sumažinti elektros kainas.

Atleiskit kad grįžtu prie tos pat temos, bet vertinant politinius vėjus pasaulyje, panašu, kad ši tema vis dar aktuali ir gali būt, kad ne iki galo aiški ligi šiol.

Kas dėl NordPool biržos, tai panašu, jog tvirtinasi mano nuogastavimai.

Pagrindinis pelnas buvo ne iš naftos gavybos, bet iš spekuliavimo naftos kainomis biržose.

Birža yra komercinė institucija, kurios tikslas - maksimalaus pelno generacija. Kuo didesniais kiekiais ir didesne kaina prekiaujama, tuo didesnis biržos pelnas. Iš to 4€ už 1MWh skandalo aiškėja niuansai, kad galimai ta kaina buvo išpūsta dirbtinai, dėl "netobulos" (jei vertinsim iš elektros vartotojų, o ne biržos savininkų pusės) NordPool tvarkos.

"Tokia padėtis kilo, nes dieną prieš „Nord Pool“ biržoje atmesti visi Lietuvos elektros energijos gamintojų kainos pasiūlymai, kurių kaina buvo žymiai mažesnė nei galutinė susiformavusi elektros kaina biržoje.".

Nieko keisto, kad tik pasiekus „NordPool“ nustatytą kainų maksimumą iškarto buvo imtasi priemonių padidinti šią ribą iki 5€. Taip gi komersantai didesnį pelną galės generuoti iš prekybos. Džiugu, kad politikai kišasi į šią sritį ir stabdo dirbtinį kainų kėlimą.

Vertinant tokias žinias, politikai vis tik gali šį tą padaryti, ką beje vos ne visos vakarų Europos politikai ir daro. Palinkėkime jiems sėkmės, tikėkimės, kad ir Lietuvos politikai, kurie dirba šioje srityje pasieks ko nors naudingo mums visiems, o ne siaurai, suinteresuotų asmenų grupei.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 04 rugsėjo 2022 - 13:27
QUOTE(Mindaugas7 @ 2022 09 03, 09:39)
Vakar iš ESO užsakiau sąlygas. Rinkausi tarp 5-6 kW elektrinės, bet ESO konsultantas pasakė, kad kokios galios užsakysi, tokią ir turėsi statyti.
...

Eilinį kartą ESO konsultantai nusikonsultavo. Užsakius sąlygas, negali jų nei kiek viršyti, t.y jei gavai 6kW, tai negalėsi įsirengti 6,01kW. O mažesnę gali kad ir 1kW.

QUOTE(Mindaugas7 @ 2022 09 03, 09:39)
...
O kokie gamintojai laikomi geriausiaisiais? Arba į ką reikia atkreipti dėmesį renkantis SE?
...

Aš rinkčiausi, kad būtų kuo didesnis efektyvumas, , bent 20,7%, jei viršytų 21%, būtų puiku. Taip pat kad temperatūrinis efektyvumo procentas nebūtų didesnis nei 0,4%/1C . O modulių reitingo lentelė yra TIER1: pirma pasitaikiusi iš google: https://easternsolar...-1-solar-panel/
Atsakyti
QUOTE(silainiai @ 2022 09 04, 15:52)
Aš rinkčiausi, kad būtų kuo didesnis efektyvumas, , bent 20,7%, jei viršytų 21%, būtų puiku.

Bet tai aktualu tik turint ribotą plotą, kur galima montuoti saulės paneles.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2022 09 04, 15:00)
Bet tai aktualu tik turint ribotą plotą, kur galima montuoti saulės paneles.

Mindaugo atvejis yra būtent toks. Nešešėliuojama stogo dalis yra ribota.
Atsakyti
QUOTE(silainiai @ 2022 09 04, 14:52)
Aš rinkčiausi, kad būtų kuo didesnis efektyvumas, , bent 20,7%, jei viršytų 21%, būtų puiku. Taip pat kad temperatūrinis efektyvumo procentas nebūtų didesnis nei 0,4%/1C . O modulių reitingo lentelė yra TIER1: pirma pasitaikiusi iš google: https://easternsolar...-1-solar-panel/

Šitie pasirodo tiesioginiai importuotojai. Tai ir kaina gera. Už 9 modulius išeitų 2117 eurų. Dar gal ir nuolaidą gaučiau.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Mindaugas7: 04 rugsėjo 2022 - 17:13