Įkraunama...
Įkraunama...

Elektros tiekėjo pasirinkimas

QUOTE(Mindaugas7 @ 2022 09 01, 15:53)
Jei nori SE, kokia seka būtų, nuo ko pradėti?

Pirmiausiai reikia gauti ESO sąlygas, o dabar tas užtrunka iki 1,5mėn

...
Pirmas variantas. Viską atiduodu į Igničio rankas.

Ignitis pats SE nestato, tik samdo subrangovus. Kurie dažnai Igničio objektus ima tik kai nebeturi savo klientų. Šiai dienai eilės tokios, kad Igničio elektrinę gausi tik kitų metų pabaigai. Bet tai tik prognozės.
Tai vadinasi visiškai juodi nėra itin geri. Tik dėl dizaino.

Taip, juodi moduliai tik žiūrisi gražiai , bet ekonomiškai jie neapsimoka. Kiek suprantu iš ankstesnių paties atsiliepimų, tai vaizdas tau yra tikrai svarbus, todėl siūlyčiau aukoti kažkokią gamybos dalelę vardan gero vaizdo.
1C mažina generaciją nuo kokio atskaitos taško? Nes jeigu nuo 0, o lauke +30, tai visais 12 proc. mažėja efektyvumas.

Nenoriu sumeluoti, bet laboratorinių tyrimų metu aplinkos temperatūra už standartą priimta lyg +25C. Bet reikia įvertinti, kad juodas modulis dieną gali įkaisti iki +65C, todėl nuostoliai karštą dieną sieks ir 20proc. . Tiesa ta, kad ir sidabriniais rėmeliais moduliai taip pat kais, gal tik kokiu laipsniu mažiau.
Atsakyti
QUOTE(silainiai @ 2022 09 01, 12:18)
OFF grid neapsimoka statyti, nes vasarą visos pagamintos elektros nesuvartosit.
Akumuliatoriai, skaičiuojant šių dienų pasaugojimo įkainius, neatsipirks niekada.

Truputį pafilosofuosiu.

Dėl off grid. Turint saulės parke nemažą galingumą, namie galima pasistatyti tokias ofgridines elektrines, kurios pajungiamos prie elektros tinklo ir trūkstant galios ima ją iš tinklo, o kai užtenka iš saulės panelių. Statai panelių tiek, kad padengtų nuolatinius minimalius poreikius. Pav. pas mane rodos viskas išjungta, o nuolatos ~200W iš tinklų srebiama. Tai vat kokias dvi paneles prie tokio inverterio pajungi ir neatiduodi perteklio, o krauni kokį nedidelio galingumo akumą. Dingus elektrai gauni maitinimą nuo saulės baterijų ir akumo, taigi turi minimalų rezervinį maitinimą svarbiausioms apkrovoms (pav. vandens siurblys, apšvietimas, interneto maršrutizatorius, šaldytuvas ir pan.).

Bendroje sumoje tokia elektrinė pagamintų minimaliai, bet prisidėtų prie parke generuojamos.

Taip, kad aš ofgridinio varianto visai neatmesčiau.

O kas dėl akumų, Tai jo, šiai dienai jie niekaip neatsiperka, bet, jie suteikia komfortą elektros dingimo atvejais, o antras dalykas, kas dėl šiuolaikinių pasaugojimo kainų. Kokios garantijos, kad toks paramos principas bus išlaikomas ir toliau. Pasikeis valdžia ir jei bus nustota remti turinčių saulės elektrinių pasaugojimą, akumai pradės labai greitai atsipirkinėti.

Aišku, nemanau, kad tai nutiks artimiausiu metu, bet kas bus po kokių 5 metų ar tuo labiau, po kokių 10 metų niekas nežino. Nors tiesa, nupirksi akumus, tai po 10 metų turėsi pirkti naujus, nes šie jau bus jau susidėvėję smile.gif.
Atsakyti
QUOTE(Mindaugas7 @ 2022 09 01, 12:32)
Saulės elektrinių ekspertai - kuris variantas geriausias? Ar visi niekam tikę?

Jei telpa 18 panelių ir didesnio poreikio nėra tai geriausias variantas pigiausias. Vis tik, jei daugiau panelių jau netilps, tai po elektromobilio pirkimo galios jau nepadidinsi.

Norėdamas pasilikti rezervo aš vis tik imčiau variantą su 12 panelių.

Tiesa, abu panelių variantai visiškai juodi? Nes su baltais rėmeliai nelabai tiktų tavo namo dizainui.

Kas dėl inverterių, tai Fronius geras, jei yra šešėlių, šiuo atveju šešėlių nėra net sausį, tad permokėti už Fronius kaip ir nėra poreikio.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2022 09 01, 20:21)
Truputį pafilosofuosiu.

Dėl off grid. Turint saulės parke nemažą galingumą, namie galima pasistatyti tokias ofgridines elektrines, kurios pajungiamos prie elektros tinklo ir trūkstant galios ima ją iš tinklo, o kai užtenka iš saulės panelių. Statai panelių tiek, kad padengtų nuolatinius minimalius poreikius. Pav. pas mane rodos viskas išjungta, o nuolatos ~200W iš tinklų srebiama. Tai vat kokias dvi paneles prie tokio inverterio pajungi ir neatiduodi perteklio, o krauni kokį nedidelio galingumo akumą. Dingus elektrai gauni maitinimą nuo saulės baterijų ir akumo, taigi turi minimalų rezervinį maitinimą svarbiausioms apkrovoms (pav. vandens siurblys, apšvietimas, interneto maršrutizatorius, šaldytuvas ir pan.).

Bendroje sumoje tokia elektrinė pagamintų minimaliai, bet prisidėtų prie parke generuojamos.

Taip, kad aš ofgridinio varianto visai neatmesčiau.
O kas dėl akumų, Tai jo, šiai dienai jie niekaip neatsiperka, bet, jie suteikia komfortą elektros dingimo atvejais, o antras dalykas, kas dėl šiuolaikinių pasaugojimo kainų. Kokios garantijos, kad toks paramos principas bus išlaikomas ir toliau. Pasikeis valdžia ir jei bus nustota remti turinčių saulės elektrinių  pasaugojimą, akumai pradės labai greitai atsipirkinėti.

Aišku, nemanau, kad tai nutiks artimiausiu metu, bet kas bus po kokių 5 metų ar tuo labiau, po kokių 10 metų niekas nežino. Nors tiesa, nupirksi akumus, tai po 10 metų turėsi pirkti naujus, nes šie jau bus jau susidėvėję smile.gif.

Yes, Yes, Mintai,
tą ką rašai yra tiesa, su kuria negalima nesutikti.
Bet aš kalbu apie tuos "entuziastus", kurie svaigsta apie visišką atsijungimą nuo ESO tinklo ir planuojamą elektros susikaupimą žiemos sezonui.
Šiai dienai tai yra ekonomiškai visiška nesamonė ir tą bandau paaiškinti.
Bėda ta, kad "entuziastai" argumentų negirdi.
Atsakyti
QUOTE(silainiai @ 2022 09 01, 12:47)
nes permokėti virš 500eur už Froniaus vardą nematau reikalo. Plius Fronius turi pastoviai garsiai veikiantį ventiliatorių.

Kadangi pas mane Fronius, tai puolu į gynybą smile.gif.

Fronius ne tik vardas, bet ir išskirtinės galimybės dirbti optimaliai be optimaizerių esant šešėliams. Mano teiginių patvirtinimas - https://www.youtube....Szhl1ceQ&t=645s.

Kas dėl ventiliatorių, tai pas mane jis dirba ne nuolat, ir tikrai nepasakyčiau, kad įkyriai garsiai. Tiesa, mano modelis šiek tiek naujesnis, tai gal šioje vietoje broką ištaisė.

Vis tik, nors ir ginu Fronius vardą, konkrečiu atveju jo poreikio nematau. Šiuo atveju viršaus išleisti pinigai neatneš jokios naudos, o ir garantija jo rodos tik 2 metai, ir tik užregistravus savo įrenginį jų svetainėje pratęsiama garantija iki 7 metų (bent jau mano inverterio atveju), taip kad Fronius be gerų savybių turi ir trūkumų.
Papildyta:
QUOTE(silainiai @ 2022 09 01, 21:41)
apie tuos "entuziastus", kurie svaigsta apie visišką atsijungimą nuo ESO tinklo

Taip svaigsta tie, kas nesusipažinę su galimybėmis. Kai susipažįsti, sužinai, kad tai neįmanoma įgyvendinti fiziškai, kol neatsirado elektros energijos saugyklų skaidančių vandenį į vandenilį ir deguonį bei kaupiančių pagamintą vandenilį kaupyklose iki žiemos, o žiemą kuro baterijų pagalba iš vandenilio gaminančių elektrą.

Realiai šis sprendimas jau yra ir tai yra šimtais jei ne tūkstančiais kartų pigesnis variantas nei bandymas visiems metams apsirūpinti elektros energija akumuliatorių pagalba, bet net ir šis variantas, šiai dienai yra per brangus, kad apsimokėtų atsijunginėti nuo ESO tinklų.
Papildyta:
QUOTE(silainiai @ 2022 09 01, 12:47)
Trečią pasiūlymą atmesčiau iškart, labai jau senoviškas modulis parinktas ir jo parametrai l.prasti.

O vat čia norėčiau pasiginčyti. Kurie parametrai prasti? Tau svarbūs, ar absoliučiai nesvarbūs?

Svarbūs yra garantija, įrangos tarnavimo laikas, ar užtenka ploto, norimos galios moduliams ir pan.

Tai, kad modulių naudingumo koeficientas mažesnis, ir reikia daugiau panelių, o tai kame čia blogis? Vietos neužtenka? Tai kad užtenka. Kame čia blogis? Smartfonas ne pats naujausias? Bet tai kad man ne pasipuikuot reikia (tuo labiau kad kitais metais jau bus daug geresnių), o turėti už mažiausią investiciją maksimalią naudą.

Nesutinku su teiginiu, kad tie moduliai jau pasenę, todėl nieko verti. Jei jų kaina būtų ta pati, aš tylėčiau, bet kai kaina jų ženkliai mažesnė, tai turėdamas pakankamai ploto aš tikrai pirmenybę suteikčiau šiems moduliams. Tiesa, konkrečiai Mindaugo atveju, plotas nėra beribis, todėl turint mintį galios rezervą, aš vis tik rinkčiausi 12 panelių variantą, bet pigiausio varianto tikrai nenurašinėčiau, nes pavyzdžiui montuojant paneles ant žemės, tai turbūt pats geriausias variantas.
Papildyta:
QUOTE(Mindaugas7 @ 2022 09 01, 13:11)
Ten, kur prikabinau pasiūlymus, jie yra "Igničio". Pirmas ir antras SE modulių variantas ant stogo taip atrodytų. Full Black neturi. O kaip jie atrodo? Brangesni?

Tai čia ir yra full black, kaip aš suprantu. Standartiškai aliuminiai rėmeliai būna nedažomi, todėl lieka blizgantys, kas tamstos atveju žiūrėtūsi ne kaip. Siekiant kad moduliai įgautų geresnį estetinį vaizdą rėmeliai dažomi juoda spalva. Nors juoda spalva saulei šviečiant kaista labiau, todėl tokios panelės turi minimaliai prastesnį efektyvumą, nei nedažytos, bet jų estetinis vaizdas geresnis.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 01 rugsėjo 2022 - 20:52
QUOTE(silainiai @ 2022 09 01, 21:14)
Tiesa ta, kad ir sidabriniais rėmeliais moduliai taip pat kais, gal tik kokiu laipsniu mažiau.

gal ne laipsniu, skirsis daugiau nei laipniu, bet tikrai ne tiek, kad kritusį efektyvumą nevertėtų aukoti geresniam estetiniam vaizdui. Nemanau, kad skirtumas sieks bent 1%.
Atsakyti
Chebra, 'full black' moduliams ne tik rėmeliai juodi - jie visi juodi. Tradiciniai moduliai turi ne tik sidabrinį aliuminio rėmą, bet ir jų pagrindas baltas - gaunasi toks kaip baltai languotas paviršius. Neįsivaizduoju, kaip Cibuliui, t.y. Mindaugui apskritai toks variantas ant probangaus stogo svarstytinas smile.gif Google 'full black vs traditional solar module' ir į paveiksliukus...

Iš kitos pusės, jei lyginti modulių fotovoltines charakteristikas, aš bandžiau tą daryti prieš metus. Prisipažinsiu - nesugebėjau atrasti esminių skirtumų tarp visokių Longi, JA solar, Jinko ir t.t. - pas juos visus parametrai atrodė šimtųjų procento dalių tikslumu vienodi (aišku, lyginti reikia naujausių technologijų gaminius). Gal tik tos pačios Trinos 'papūgos' keliomis šimtosiomis procento atrodė geresnės nei likusių. Tai pagal siūlomus modulius rangovo jau nesirinkau.
Atsakyti
Tik neprasidėk su Igničiu dėl SE smile.gif
Vargo vakarienė, vistiek samdo kreivarankius subrangovus montavimui, smarkai vėluoja, žmonės skundžiasi ...

Tik dabar , po foto, "dašilo" - kas če stato SE....

Jei nori SE, kokia seka būtų, nuo ko pradėti?

Pirmas variantas. Viską atiduodu į Igničio rankas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo arkava: 02 rugsėjo 2022 - 08:06
Kokią 5 kW saulės elektrinę rekomenduotumėte? Kokius modulius, kokį inverterį? Žodžiu, kas dabar pats geriausias, efektyviausias variantas rinkoje? Pradžioje domina patys geriausi. Apie pinigus kalbėsime vėliau.
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2022 09 01, 20:00)

Neleidžia atidaryti tavo nuorodos.
Papildyta:
QUOTE(Giords @ 2022 08 30, 17:06)
Ne kažin kas matosi (čerpių apatinę pusę nufotkinti per sudėtinga  smile.gif ).

Tai ar duosi savo montuotojų kontaktą? Jau 2 laiškus asmeniškai parašiau, bet jokios reakcijos.
Papildyta:
QUOTE(arkava @ 2022 09 02, 08:01)
Tik neprasidėk su Igničiu dėl SE smile.gif
Vargo vakarienė, vistiek samdo kreivarankius subrangovus montavimui, smarkai vėluoja, žmonės skundžiasi ...

OK, neprasidėsiu. Tu čia apie mane kalbi, kad dašilo po foto?
Papildyta:
QUOTE(Giords @ 2022 08 30, 17:06)

Beje, tavo Full black? Kur pirkai?
Atsakyti
QUOTE(Mindaugas7 @ 2022 09 02, 16:03)
Kokią 5 kW saulės elektrinę rekomenduotumėte?

Pasirinkti reikia pačiam, kad paskui kaltų nebūtų.
Man tiko vieni , Mintui kiti svarbūs parametrai.
Bet svarbiausia, kad net tau pribrendo SE laikas.
Atsakyti
Vakar iš ESO užsakiau sąlygas. Rinkausi tarp 5-6 kW elektrinės, bet ESO konsultantas pasakė, kad kokios galios užsakysi, tokią ir turėsi statyti. Pačiame stogo viršuje tilptų 5 kW elektrinė, bet jei skaičiuoti, kad po kažkiek metų iš 5 kW liks tik 4,25 kW, tai dar kaip ir norma. Aš per metus sudeginu apie 4300 kWh. Imti galingesnę 6 kW ar pakanka ir 5 kW? Jei tik namui, tai pakanka ir 5 kW. Jei galvoti dar apie elektromobilį, tai manau ir 7 kW būtų riba? Kiek jūs vartojate ir kokios galios elektrinės? Kur dedate pagamintą perteklių?
Papildyta:
QUOTE(silainiai @ 2022 09 02, 20:47)
Pasirinkti reikia pačiam, kad paskui kaltų nebūtų.
Man tiko vieni , Mintui kiti svarbūs parametrai.
Bet svarbiausia, kad net tau pribrendo SE laikas.

O kokie gamintojai laikomi geriausiaisiais? Arba į ką reikia atkreipti dėmesį renkantis SE?
Atsakyti
QUOTE(arkava @ 2022 09 02, 09:01)
Nepažinai chamo cibulio? smile.gif
Atsakyti