Įkraunama...
Įkraunama...

Elektros tiekėjo pasirinkimas

Kaip jūsų saulės elektrinės gyvuoja? Kokia realybė? Kokia galia, kiek pagamina ar apsimoka ir t.t.

Jau kelinti metai kaip privalomi A++ namai, bet kažkodėl nematau ant naujai statomų namų saulės elektrinių. Dar vienas dalykas įdomus, kad ne visur pakanka galios (laidų pralaidumai ir. t.t.), kad pavyktų prijungti naują elektrą gaminantį vartotoją į tinklą? Tai jei taip, tai A++ namai turės būti tik su savo reikmes tenkinančia elektrine.
Atsakyti
QUOTE(Mindaugas7 @ 2022 08 27, 10:20)
Kaip jūsų saulės elektrinės gyvuoja? Kokia realybė? Kokia galia, kiek pagamina ar apsimoka ir t.t.

Jau kelinti metai kaip privalomi A++ namai, bet kažkodėl nematau ant naujai statomų namų saulės elektrinių. Dar vienas dalykas įdomus, kad ne visur pakanka galios (laidų pralaidumai ir. t.t.), kad pavyktų prijungti naują elektrą gaminantį vartotoją į tinklą? Tai jei taip, tai A++ namai turės būti tik su savo reikmes tenkinančia elektrine.

Lietuvoje galima turėti nutolusią elektrinę, tad gal tie dauguma naujai statomų namų renkasi nutolusias.

Kas dėl elektrinės apsimokėjimo, tai labai priklauso kokį planą pasirinkai ir kiek moki už elektrą. Aš papuoliau į pirmąjį nepriklausomo tiekėjo pasirinkimo etapą ir buvau tas, kuris nori gerti šampaną, tad pasirinkau biržos planą, taip kad man, labai apsimoka.

Pas mane 6,75kW galios elektrinė, ji pastatyta 2021 m. lapkričio mėnesį, tai realiai per visą žiemą nieko nepagaminau, ir labai sekiau biržos kainas, stengiausi vartoti daugiausiai elektros (šildyti namus, ruošti karštą vandenį, nes tai pagrindiniai elektros rijikai), kada biržos kaina mažiausia, kaip vėliau išsiaiškinau - naktį.

Kovo mėnesį saulės elektrinės gamyba jau pilnai padengė elektros sąnaudas ir dar prigamino apie 50kWh daugiau, už kurias gavau kompensaciją po ~7cnt už kilovatvalandę.

O dabar dėl saulės elektrinės atsiperkamumo. Kai pasirašinėjau sutartį dėl SE pirkimo, man elektra kainavo apie 14cnt. Tada primetinėjau atsiperkamumo laikotarpį apie 6 metus. Su subsidijom man elektrinė (kuri turi rezervinį maitinimą dėl to buvo apie 1000€ brangesnė ir tai pagrindinis niuansas, kodėl teikiau pirmenybę elektrinei prie namo, o ne nutolusiai elektrinei) kainavo ~5500€.

Viso su saulės elektrinės pagalba per kovo-liepos mėnesius sutaupiau 769,84€

liepa suvartota 416 * liepos biržos vidurkis 0,30536 € pridėjus visokius mokesčius gaunasi 0,4829056€ viso būčiau sumokėjęs 200,89€
sumokėjau 9,49€ sutaupymas - 191,40

Birželį sunaudojau 404 * birželio biržos vidurkis 0,22316 € pridėjus visokius mokesčius gaunasi 0,3834436€ viso būčiau sumokėjęs 154,91€
sumokėjau 10.03 € sutaupymas - 144,88

Gegužę sunaudojau 440 * gegužės biržos vidurkis 0,16471 € pridėjus visokius mokesčius gaunasi 0,3127191€ viso būčiau sumokėjęs 137,60€
sumokėjau 11.69 € sutaupymas - 125,91

balandį sunaudojau 558 * balandžio biržos vidurkis 0,11646 € pridėjus visokius mokesčius gaunasi 0,2543366€ viso būčiau sumokėjęs 141,92€
sumokėjau 19.16 € sutaupymas - 122,76

kovą sunaudojau 665 * kovo biržos vidurkis 0,17016 € pridėjus visokius mokesčius gaunasi 0,3193136€ viso būčiau sumokėjęs 212,34€
sumokėjau 27,45 € (atmetus gražintus pinigus už sukauptą perviršį) sutaupymas - 184,89

sausį vasarį sutaupiau mažai, neskaičiuoju, nes pagaminta kapeikos, daugiau vargo skaičiuojant nei naudos, iš akies galima dar būtų kokį 20€ damest dėl ramybės smile.gif.

Dabar, pagrindinis sutaupymas bus žiemą, kada bus didžiausias elektros suvartojimas. Kadangi žiemą saulės elektrinė beveik nieko negamina, vadinasi sutaupoma bus iš prikauptos elektros energijos mokant pasaugojimo mokesčius (lapkritį keisiu planą į abonementą, vartosiu kiek norėsiu, o mokėsiu fiksuotą kainą 16,99€/mėn). Vis tik, koks bus sutaupymas šiai dienai pasakyti negaliu. Jei biržos kainos vidurkis žiemą už kilovatvalandę bus 4€, tai man SE ne tik kad atsipirkti per žiemą spės bet net ir uždirbti smile.gif. Jei elektros kainos pradės kristi, atsiperkamumo laikotarpis automatiškai pradės ilgėti.

Liepos pabaigoje turėjau sukaupęs 1737 kWh elektros energijos, tad vertinant galimybę prikaupti energijos ir likusiais mėnesiais, panašu, kad žiemai užteks.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 28 rugpjūčio 2022 - 12:25
QUOTE(mintas @ 2022 08 28, 12:00)
Liepos pabaigoje turėjau sukaupęs 1737 kWh elektros energijos, tad vertinant galimybę prikaupti energijos ir likusiais mėnesiais, panašu, kad žiemai užteks.

O kur tu tą elektrą turi sukaupęs? Kiek pagaminai ir nesunaudojai, galima perkelti į kitus mėnesius? Kiek kainuoja pasaugojimas?

Kiek birželį, liepą per mėnesį pagamino elektrinė ir kiek suvartojai? Kiek elektros kas mėnesį atidedi pasaugojimui? Nuo kurio mėnesio jau turi elektros ir pasaugojimui?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Mindaugas7: 28 rugpjūčio 2022 - 16:39
QUOTE(Mindaugas7 @ 2022 08 28, 17:31)
O kur tu tą elektrą turi sukaupęs?

ESO tinkluose. O šeip tai labai daug nežinai, labai daug aiškint reikėtų, tiek neprirašinėsi.

ESO
ignitis

O dėl prikaupimo tai per liepą, atskaičius kiek suvartojau, pasaugojimui "padėjau" 542 kWh, kitais mėn. ± panašiai, o kiek bendrai prikaupiau, puikiausiai matosi iš mano posto apie mano saulės elektrinę aukščiau.

Dėl kaupimo, šiais metais vertinant technines galimybes, jau galėjau pradėti kaupti kovą, bet ESO kovo pabaigoje nunulina visų metų sukaupimą, tad faktiškai kaupimas prasideda kiekvienais metais nuo balandžio 1 d.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 28 rugpjūčio 2022 - 21:46
QUOTE(Mindaugas7 @ 2022 08 27, 09:20)

Prieš kelis metus autoritetingai nusprendėt, kad saulės elektrinė ant stogo yra visiškai neatsiperkantis daiktas, bene kas pasikeitė? blink.gif

O šiaip - ant jūsų prabangių čerpių šiuo metu normalios įmonės SE montuoti neapsiima (per daug kruštis ir daug rizikų), tai saulės parkai vienintelis realus pasirinkimas.
Atsakyti
QUOTE(Verteris @ 2022 08 29, 09:19)
Prieš kelis metus autoritetingai nusprendėt, kad saulės elektrinė ant stogo yra visiškai neatsiperkantis daiktas, bene kas pasikeitė?  blink.gif

O šiaip - ant jūsų prabangių čerpių šiuo metu normalios įmonės SE montuoti neapsiima (per daug kruštis ir daug rizikų), tai saulės parkai vienintelis realus pasirinkimas.

Ne tik autoritetingai, o profesionaliai, protingai, išmintingai, tobulai nusprendžiau. Tik niekur nesakiau, kad neatsiperkantis, o sakiau, kad reikia pirkti ne kuo pigesnį kinų šūdą, o gerų įmonių sistemas ir jos brangesnės nei šerpotriebas. Todėl tuo metu atsipirkimo laikas realiai buvo ilgesnis nei daugelis galvojo.

Dabar šiek tiek pasikeitė. Elektra pabrango. Buvusiomis kainomis ne itin įdomi ta elektrinė buvo.

Per paskutinius 10 mėnesių sunaudojau 3634 kWh elektros. Realiai turėtų būti sunaudota 296 kWh mažiau, nes su 3,55 kW galios siurbliu karts nuo karto su kaimynais siurbiame balą. O dar gruodį be reikalai nuo sutemos iki aušros deginau lauko apšvietimą. Gražu, bet kvaila mintis. Išardžiau fotorėles ir pasidariau judesio daviklį.

Taigi per mėnesį išeina apie 333 kWh elektros arba apie 4000 kWh per metus. Per metus išeina apie 1200 eurų. Arba per mėnesį apie 100 eurų. Man vis dar atrodo gana padori suma. Juo labiau, kad naujomis kainomis esu mokėjęs dar tik kartą. O nuo rugsėjo iš Perlo pabėgau į Enefit ir vėl turėsiu tikrai gerą kainą - po 0,24 euro už 1 kWh.

Bet karts nuo karto pagalvoju apie saulės elektrinę. Jeigu ir ne ant savo prabangaus stogo, tai gal nuotolinę. Bet apie šį reikalą spręsiu mažiausiai po metų, nes dabar elektros kainos paprasčiausiai yra neadekvačios ir jos tikrai kris.

O mano čerpės tobulai gražios. Čia esmė.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Mindaugas7: 29 rugpjūčio 2022 - 10:17
QUOTE(Verteris @ 2022 08 29, 10:19)
O kas jau ten tokio sudėtingo? Kaip tik pas mane šiuo metu ant tokių čerpių montuoja. Taip, tai ne dviejų dienų darbas, bet ir montavimo kaina atitinkama. Kai ieškojau montuotojų, problemų dėl stogo dangos jie nekėlė.
Atsakyti
QUOTE(Giords @ 2022 08 29, 12:07)
O kas jau ten tokio sudėtingo? Kaip tik pas mane šiuo metu ant tokių čerpių montuoja. Taip, tai ne dviejų dienų darbas, bet ir montavimo kaina atitinkama. Kai ieškojau montuotojų, problemų dėl stogo dangos jie nekėlė.

Ne visos įmonės apsiima (arba ne visos įmonės turi montavimo tokioms čerpėms sprendimų). Feisbuke pavasarį mačiau porą skundų, kad 'va nusiunčiau stogo nuotrauką ir iškart gavau atsakymą - jūsų čerpėms laikiklių neturime, nedirbsime'. Na dar galima neatmesti kad tiesiog, jei yra klientų ir gali rinktis, tai pelningiau paimti du objektus su kitokiais stogais, nei vieną probleminį galvąsopį...

O šiaip įdomu - ar rangovai turi gatavus gamyklinius laikiklius, ar vis tik rankomis vietoje kažką buria?
Atsakyti
QUOTE(Verteris @ 2022 08 29, 17:43)
Ne visos įmonės apsiima (arba ne visos įmonės turi montavimo tokioms čerpėms sprendimų). Feisbuke pavasarį mačiau porą skundų, kad 'va nusiunčiau stogo nuotrauką ir iškart gavau atsakymą - jūsų čerpėms laikiklių neturime, nedirbsime'. Na dar galima neatmesti kad tiesiog, jei yra klientų ir gali rinktis, tai pelningiau paimti du objektus su kitokiais stogais, nei vieną probleminį galvąsopį...

O šiaip įdomu - ar rangovai turi gatavus gamyklinius laikiklius, ar vis tik rankomis vietoje kažką buria?
Turi gatavus.
Atsakyti

QUOTE(Verteris @ 2022 08 29, 10:19)

parodyk kaip cerpes pripjove, kiek teko nuotrauku matyti visur reikalingi cerpiu "prijaustymai". Cerpinis stogas ne pats geriausias pasirinkimas galvojant apie saules elektrine ;)

Atsakyti

praeitu metu pabaigoje imokejau avansa Elektrum uz nutolusia elektrine, 7 kW. Praejusi sezona nuo balandzio 1 iki kovo 31 sunaudojau savo visiskai elektriniam ukiui 6350 kWh. Kadangi elektrine planuoja pagaminti apie 7700- 7800 kWh per metus, tai numaciau apie 1500kWh atsarga. Kadangi elektrine nutolusi, visa pagaminta elektra nueis saugojimui ESO uz, siuo metu, apytiksliai 0.045€/kWh. Dar mokestis Elektrum uz elektrines prieziura, ir 1kWh turetu atsieiti apytiksliai 0.065€/kWh. Jei elektros pritruks, su Elektrum pasirasiau sutarti papildomam tiekimui po 0.24 €/kWh. Jei balandzio 1 nebusiu viska isnaudojes, tai Elektrum ar ESO nupirks likuti, bet uz maza kaina, nevirsinancia pasaugojimo kainos.

Lengva paskaiciuoti atsipirkima. Po APVA paramos elektrine atsieis (980 €/kW x 7)-(323 €/kW x 7)=4600 €. Jei naudociau pgal Elektum tarifa 7700 kWh/metai x 0.24 €/kWh= 1850 €. Is nutolusios gausiu 7700 x 0.065=500. Taupau 1350 € per metus, atsipirkimas 3.5 metu. 

Teoriskai turetu buti taip, bet ka nukres Elektrum gudruciai, sunku numatyti. Jau dabar puse metu vilkina elektros tiekimo pradzia, nors elektrine sumontuota jau vasario men, buvau nuvaziaves pasiziureti i busima nuosavybe. Tai karas Ukrainoje, tai birzelio men 3 dienas lijo. Mano manymu ju logika labai paprasta: kam tiekti el eergija po 0.065 €/kWh.kada gali pakaupti per visa efektyviausia vasaros laika, o klijentui parduoti pagal didele kaina. Pvz.: el parkas 5000 kW, vasaros menesi pagamina 6 milionus kWh, parduoda po 0.24 €/kWh vietoje 0.065 ir milionas kiseneje.

Atsakyti
QUOTE(vaikis_ @ 2022 08 30, 14:04)
parodyk kaip cerpes pripjove, kiek teko nuotrauku matyti visur reikalingi cerpiu "prijaustymai". Cerpinis stogas ne pats geriausias pasirinkimas galvojant apie saules elektrine ;)
Ne kažin kas matosi (čerpių apatinę pusę nufotkinti per sudėtinga smile.gif ).Priedas  301828819_640825817378702_8241519440347587404_n.jpg   131,58KB   0 Parsiųsta kartų
Priedas  301716530_836536514370541_3516641708621444576_n.jpg   62,9KB   0 Parsiųsta kartų
Priedas  302238241_1360135497849819_3095963301693418252_n.jpg   189,44KB   0 Parsiųsta kartų
Priedas  302078691_2149531801885951_3418535839962484928_n.jpg   186,06KB   0 Parsiųsta kartų
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Giords: 30 rugpjūčio 2022 - 17:14