Pasidalinkim saldžių ir sūrių apkepų gaminimo receptais, man atrodo, kad tai lengviausiai ir greičiausiai paruošiami patiekalai:
1. Pomidorų-grybų apkepas
Pomidorus supjaustyti griežinėliais, susmulkinti grybus, pakepinti su svogūnais, druska, pipirais.
Stambiai sutarkuoti batoną, dėti viską sluoksniais-batonas-grybai-pomidorai-batonas....Apipilti kiaušinių plakiniu.
2. Morkų apkepas su varške
0.5kg. morkų
150g. varškės
100g. pieno
50g. batono
1š. cukraus
80g, grietinės
50g. sviesto
1 kiaušinis
džiūvėsėliai
Morkas nuskusti, išvirti vandenyje su druska, po to stambiai sutarkuoti, įdėti išmirkytą batono minkštimą, varškę, grietinę, kiaušinį, cukrų, išmaišyti.Skardą apibarstyti džiūvėsėliais, viską sukrėst, kepti, plius uždėjus ant viršaus sviesto
3. Bulvių-kiaušinių apkepas
Virtas bulves supjaustyti, dėti į džiūvėsėliais pateptą skardą, po to dėti sluoksnį virtų kapotų kiaušinių, grietinės , džiūvėsėlių.
Laukiu daugiau receptukų ;)
Kalafiorų apkepas
1 kalafioras
4-5 kiaušiniai
200 g fermentinio sūrio
pora šaukštų sviesto
Pora šaukštų grietinės
Truputis druskos
Malti juodi pipirai
Prieskoninės žolelės
Kalafiorą apvirti. Baltymus išplakti. Kalafiorą išdalinti į gabalėlius ir išmaišyti su tryniais, išplaktais baltymais, tarkuotu sūriu, grietine ir lydytu sviestu. Sudėti prieskonius, gerai išmaišyti ir sukrėsti į kepimo indą. Kepti 180C įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 min.
1 kalafioras
4-5 kiaušiniai
200 g fermentinio sūrio
pora šaukštų sviesto
Pora šaukštų grietinės
Truputis druskos
Malti juodi pipirai
Prieskoninės žolelės
Kalafiorą apvirti. Baltymus išplakti. Kalafiorą išdalinti į gabalėlius ir išmaišyti su tryniais, išplaktais baltymais, tarkuotu sūriu, grietine ir lydytu sviestu. Sudėti prieskonius, gerai išmaišyti ir sukrėsti į kepimo indą. Kepti 180C įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 min.
kumpio-sūrio apkepas (2 porcijos)
185 g (1 indelis) mūsų švelniosios liesos varškės
2 kiaušiniai
gabalėlis karštai rūkyto kumpio
sūrio
prieskoninių žolelių
Baltymus išplakti, kumpį supjaustyti kubeliais, sūrį sutarkuoti. Viską išmaišyti, dėti į du molinius riebalais išteptus indelius, kepti 180C įkaitintoje orkaitėje 25-30 min.
185 g (1 indelis) mūsų švelniosios liesos varškės
2 kiaušiniai
gabalėlis karštai rūkyto kumpio
sūrio
prieskoninių žolelių
Baltymus išplakti, kumpį supjaustyti kubeliais, sūrį sutarkuoti. Viską išmaišyti, dėti į du molinius riebalais išteptus indelius, kepti 180C įkaitintoje orkaitėje 25-30 min.
Saldus varškės apkepas
400 g mūsų švelniosios liesos varškės (1 didelis indelis)
4-5 kiaušiniai
artipilnė stiklinė cukraus
artipilnė stiklinė persijotų miltų
šaukštelis kepimo miltelių
razinos ar kiti priedai (kas ką mėgsta)
Baltymus išplakti, viską sumaišyti, kepti 45 min 180C orkaitėje.
400 g mūsų švelniosios liesos varškės (1 didelis indelis)
4-5 kiaušiniai
artipilnė stiklinė cukraus
artipilnė stiklinė persijotų miltų
šaukštelis kepimo miltelių
razinos ar kiti priedai (kas ką mėgsta)
Baltymus išplakti, viską sumaišyti, kepti 45 min 180C orkaitėje.
Lašišos pyragas-apkepas
150 g. virtos ar keptos lašišos
3 riekelės sumuštinių batono
2 kiaušiniai
2 puodeliai pieno
drusa, pipirai, čiobrelis
Baltymus išplakti, piene išmirkyti batoną. Inde sumaišyti lašišą ir batoną, įmaišyti trynius, druską, pipirus, čiobrelį, išplaktus baltymus. Sukrėsti į riebalais išteptą kepimo formą, kepti įkaitintoje 180C orkaitėje apie 20 min.
150 g. virtos ar keptos lašišos
3 riekelės sumuštinių batono
2 kiaušiniai
2 puodeliai pieno
drusa, pipirai, čiobrelis
Baltymus išplakti, piene išmirkyti batoną. Inde sumaišyti lašišą ir batoną, įmaišyti trynius, druską, pipirus, čiobrelį, išplaktus baltymus. Sukrėsti į riebalais išteptą kepimo formą, kepti įkaitintoje 180C orkaitėje apie 20 min.
Saldus cukinijų ir morkų apkepas
500 g cukinijų
300 g makaronų
6-7 kriaušės arba obuoliai
1 stiklinė pieno arba grietinėlės
3 kiaušiniai
1 šaukštas sviesto arba margarino
3 šaukštai cukraus
cinamono
vanilinio cukraus
Makaronus suberti į verdantį vandenį ir virti, kol beveik išvirs. Išgriebus kiaurasamčiu perpilti šaltu vandeniu, nuvarvinti.
Kriaušes (obuolius) nulupti, išimti sėklalizdžius, supjaustyti plonomis skiltelėmis ir apšlakstyti citrinų, svarainių sultimis arba parūgštintu vandeniu.
Cukinijas nulupti, jei reikia - išimti sėklas, supjaustyti 1-1,5 cm kubeliais.
Viską sumaišius, dėti į kepimo indą, pateptą riebalais.
Kiaušinius ištrinti su cukrumi ir prieskoniais, po truputį supilti pieną arba grietinėlę, šį padažą užpilti ant apkepo ir kepti orkaitėje 35-40 min.
Į tirštą vyšnių sirupą įspausti citrinos sulčių, pagardinti sausu vynu ir patiekti su apkepu.
500 g cukinijų
300 g makaronų
6-7 kriaušės arba obuoliai
1 stiklinė pieno arba grietinėlės
3 kiaušiniai
1 šaukštas sviesto arba margarino
3 šaukštai cukraus
cinamono
vanilinio cukraus
Makaronus suberti į verdantį vandenį ir virti, kol beveik išvirs. Išgriebus kiaurasamčiu perpilti šaltu vandeniu, nuvarvinti.
Kriaušes (obuolius) nulupti, išimti sėklalizdžius, supjaustyti plonomis skiltelėmis ir apšlakstyti citrinų, svarainių sultimis arba parūgštintu vandeniu.
Cukinijas nulupti, jei reikia - išimti sėklas, supjaustyti 1-1,5 cm kubeliais.
Viską sumaišius, dėti į kepimo indą, pateptą riebalais.
Kiaušinius ištrinti su cukrumi ir prieskoniais, po truputį supilti pieną arba grietinėlę, šį padažą užpilti ant apkepo ir kepti orkaitėje 35-40 min.
Į tirštą vyšnių sirupą įspausti citrinos sulčių, pagardinti sausu vynu ir patiekti su apkepu.
Cukinijos apkepas
750 g cukinijos
5 pomidorai
2 kiaušiniai
2 svogūnai
150 g pievagrybių
1 stiklinė grietinės
2 šaukštai aliejaus
1 šaukštas margarino
1 šaukštas miltų
2 šaukštai sutarkuoto fermentinio sūrio
taukų formai ištepti
pipirų
druskos
1 šaukštas sukapotų krapų
Atsparų karščiui indą ištepti taukais.
Cukiniją nulupti, supjaustyti storais gabalais, pašalinti sėklas, pakepinti aliejuje.
Pomidorus nuplikyti, nulupti, supjaustyti ritinėliais.
Nuvalytus, smulkiai supjaustytus pievagrybius ir svogūnus pakepinti.
Paruoštame inde sudėti 1/3 apkepintų cukinijos gabalų, pridengti juos pomidorais, vėl sudėti cukinijos sluoksnį, pabarstyti svogūnais su pievagrybiais, pridengti cukinija.
Kiekvieną sluoksnį šiek tiek pasūdyti, pabarstyti pipirais bei krapais.
Išlydytus taukus išmaišyti su miltais, praskiesti grietine, užvirinti, paskaninti.
Po to nukelti nuo ugnies, truputį ataušinti.
Patiekalą apipilti padažu, pabarstyti sutarkuotu sūriu ir 20 min. pakepinti karštoje orkaitėje.
Patiekti su daržovių salotomis.
750 g cukinijos
5 pomidorai
2 kiaušiniai
2 svogūnai
150 g pievagrybių
1 stiklinė grietinės
2 šaukštai aliejaus
1 šaukštas margarino
1 šaukštas miltų
2 šaukštai sutarkuoto fermentinio sūrio
taukų formai ištepti
pipirų
druskos
1 šaukštas sukapotų krapų
Atsparų karščiui indą ištepti taukais.
Cukiniją nulupti, supjaustyti storais gabalais, pašalinti sėklas, pakepinti aliejuje.
Pomidorus nuplikyti, nulupti, supjaustyti ritinėliais.
Nuvalytus, smulkiai supjaustytus pievagrybius ir svogūnus pakepinti.
Paruoštame inde sudėti 1/3 apkepintų cukinijos gabalų, pridengti juos pomidorais, vėl sudėti cukinijos sluoksnį, pabarstyti svogūnais su pievagrybiais, pridengti cukinija.
Kiekvieną sluoksnį šiek tiek pasūdyti, pabarstyti pipirais bei krapais.
Išlydytus taukus išmaišyti su miltais, praskiesti grietine, užvirinti, paskaninti.
Po to nukelti nuo ugnies, truputį ataušinti.
Patiekalą apipilti padažu, pabarstyti sutarkuotu sūriu ir 20 min. pakepinti karštoje orkaitėje.
Patiekti su daržovių salotomis.
Grikių apkepas su varške
250 g grikių
2,5 stiklinės vandens
1 kiaušinis
120 g cukraus pudros
3-4 šaukštai sviesto
400 g varškės
70 g razinų
druskos
apelsinų žievelės
džiūvėsėlių
Išvirti birią grikių koše, sviestą ištirpinti su cukrumi, sudėti kiaušinio trynį, varškę, išmirkytas razinas, tarkuotą apelsino žievelę, išplaktą baltymą.
Masę supilti į išteptą riebalais ir džiūvėsėliais pabarstytą keptuvą.
Paviršių išlyginti ir apibarstyti likusia varške (100 g).
Kepti orkaitėje.
250 g grikių
2,5 stiklinės vandens
1 kiaušinis
120 g cukraus pudros
3-4 šaukštai sviesto
400 g varškės
70 g razinų
druskos
apelsinų žievelės
džiūvėsėlių
Išvirti birią grikių koše, sviestą ištirpinti su cukrumi, sudėti kiaušinio trynį, varškę, išmirkytas razinas, tarkuotą apelsino žievelę, išplaktą baltymą.
Masę supilti į išteptą riebalais ir džiūvėsėliais pabarstytą keptuvą.
Paviršių išlyginti ir apibarstyti likusia varške (100 g).
Kepti orkaitėje.
Šparaginių pupelių apkepas
0,5 kg šparaginių pupelių
2 svogūnai
aliejaus
4 skiltelės česnako
4-5 kiaušiniai
baziliko lapelių
prieskonių
druskos
Pupeles išvirti pasūdytame vandenyje, nukošti.
Svogūnus supjaustyti kubeliais ir pakepinti su aliejumi.
Pupeles ir svogūnus sudėti į puodą, įpilti 5 šaukštus aliejaus ir troškinti.
Susmulkinti česnaką, išplakti kiaušinius. Plakinį supilti į pupeles, suberti česnaką ir smulkintus bazilikų lapelius. Gerai išmaišyti ir kepti orkaitėje, kol iškeps kiaušiniai.
0,5 kg šparaginių pupelių
2 svogūnai
aliejaus
4 skiltelės česnako
4-5 kiaušiniai
baziliko lapelių
prieskonių
druskos
Pupeles išvirti pasūdytame vandenyje, nukošti.
Svogūnus supjaustyti kubeliais ir pakepinti su aliejumi.
Pupeles ir svogūnus sudėti į puodą, įpilti 5 šaukštus aliejaus ir troškinti.
Susmulkinti česnaką, išplakti kiaušinius. Plakinį supilti į pupeles, suberti česnaką ir smulkintus bazilikų lapelius. Gerai išmaišyti ir kepti orkaitėje, kol iškeps kiaušiniai.
Kukurūzų dribsnių, obuolių ir gervuogių apkepas
2 stiklinės kukurūzų dribsnių
300 g obuolių
200 g gervuogių arba serbentų
4 šaukštai cukraus
4 šaukštai margarino
2 šaukštai saldžių vaisių sulčių
1/2 citrinos sultys
Obuolius nuplauti, nulupti, išpjauti sėklalizdžius, supjaustyti plonais griežinėliais, pašlakstyti citrinos sultimis ir sudėti į dubenį.
Gervuoges nuvalyti, nuplauti, sumaišyti su obuoliais, suberti cukrų, įpilti vandens (1/2 stiklinės), išmaišyti, po to sudėti į platų atsparų karščiui indą ir 30 min. įkišti į vidutiniškai įkaitintą orkaitę.
Puode išlydyti margariną, supilti vaisių sultis ir išmaišyti.
Suberti kukurūzų dribsnius ir maišyti, kol paviršių padengs tirštas padažas.
Taip paruoštais dribsniais aptepti išimtus iš orkaitės vaisius ir vėl įdėti į orkaitę.
Patiekalą nepridengus kepti apie 30 min.
2 stiklinės kukurūzų dribsnių
300 g obuolių
200 g gervuogių arba serbentų
4 šaukštai cukraus
4 šaukštai margarino
2 šaukštai saldžių vaisių sulčių
1/2 citrinos sultys
Obuolius nuplauti, nulupti, išpjauti sėklalizdžius, supjaustyti plonais griežinėliais, pašlakstyti citrinos sultimis ir sudėti į dubenį.
Gervuoges nuvalyti, nuplauti, sumaišyti su obuoliais, suberti cukrų, įpilti vandens (1/2 stiklinės), išmaišyti, po to sudėti į platų atsparų karščiui indą ir 30 min. įkišti į vidutiniškai įkaitintą orkaitę.
Puode išlydyti margariną, supilti vaisių sultis ir išmaišyti.
Suberti kukurūzų dribsnius ir maišyti, kol paviršių padengs tirštas padažas.
Taip paruoštais dribsniais aptepti išimtus iš orkaitės vaisius ir vėl įdėti į orkaitę.
Patiekalą nepridengus kepti apie 30 min.
Greitasis apkepas
1 kg bulvių
600 g įvairios rūkytos mėsos
1 didelis svogūnas
2 kiaušiniai
3/4 stiklinės grietinės
150 g fermentinio sūrio
krapų
mairūno (Kvapusis mairūnas)
druskos
pipirų
Bulves išvirti su lupenomis, nulupti ir supjaustyti ritinėliais.
Rūkytą mėsą ir svogūną supjaustyti ir pakepinti taukuose.
Taukais išteptame atspariame karščiui inde dėti sluoksniais bulves ir rūkytą mėsą su svogūnu.
Kiaušinius išmaišyti su grietine, paskaninti druska ir pipirais.
Tuo padažu užpilti patiekalą, viršų pabarstyti sutarkuotu sūriu ir žiupsneliu mairūno.
Kepinti karštoje orkaitėje 30 min.
Patiekiant pabarstyti sukapotais krapais.
Patiekti su žalių daržovių salotomis.
1 kg bulvių
600 g įvairios rūkytos mėsos
1 didelis svogūnas
2 kiaušiniai
3/4 stiklinės grietinės
150 g fermentinio sūrio
krapų
mairūno (Kvapusis mairūnas)
druskos
pipirų
Bulves išvirti su lupenomis, nulupti ir supjaustyti ritinėliais.
Rūkytą mėsą ir svogūną supjaustyti ir pakepinti taukuose.
Taukais išteptame atspariame karščiui inde dėti sluoksniais bulves ir rūkytą mėsą su svogūnu.
Kiaušinius išmaišyti su grietine, paskaninti druska ir pipirais.
Tuo padažu užpilti patiekalą, viršų pabarstyti sutarkuotu sūriu ir žiupsneliu mairūno.
Kepinti karštoje orkaitėje 30 min.
Patiekiant pabarstyti sukapotais krapais.
Patiekti su žalių daržovių salotomis.
Makaronų, dešrelių ir porų apkepas
200 g makaronų
200 g dešrelių
400 g porų
250 g pomidorų
3 šaukštai aliejaus
3/4 stiklinės grietinės
200 g aštraus fermentinio sūrio
2 šaukštai maltų džiūvėsėlių
taukų formai ištepti
maltos paprikos
pipirų
druskos
Porus nuplauti, žalias dalis nupjauti, o baltas 3 minutes pavirinti truputį pasūdytame verdančiame vandenyje. Nusunkti, supjaustyti storais ritinėliais.
Pašildyti aliejų, sudėti porus, nuluptus ir griežinėliais supjaustytus pomidorus, visus prieskonius ir nuluptas, ritinėliais supjaustytas dešreles, troškinti 10 min.
Per tą laiką išvirti makaronus dideliame vandens kiekyje. Dar ne visai minkštus užpilti šaltu vandeniu ir palikti 10 min. pridengus.
Perkošti, išmaišyti su aliejuje patroškintomis daržovėmis ir dešrelėmis bei su puse sutarkuoto sūrio porcijos.
Patiekalą sudėti į taukais išteptą ir maltais džiūvėsėliais pabarstytą atsparų karščiui indą, apipilti grietine, išmaišyta su likusiu sūriu ir prieskoniais.
Įkišti į labai karštą orkaitę ir kepinti, kol apskrus.
Patiekti su žalių daržovių salotomis.
200 g makaronų
200 g dešrelių
400 g porų
250 g pomidorų
3 šaukštai aliejaus
3/4 stiklinės grietinės
200 g aštraus fermentinio sūrio
2 šaukštai maltų džiūvėsėlių
taukų formai ištepti
maltos paprikos
pipirų
druskos
Porus nuplauti, žalias dalis nupjauti, o baltas 3 minutes pavirinti truputį pasūdytame verdančiame vandenyje. Nusunkti, supjaustyti storais ritinėliais.
Pašildyti aliejų, sudėti porus, nuluptus ir griežinėliais supjaustytus pomidorus, visus prieskonius ir nuluptas, ritinėliais supjaustytas dešreles, troškinti 10 min.
Per tą laiką išvirti makaronus dideliame vandens kiekyje. Dar ne visai minkštus užpilti šaltu vandeniu ir palikti 10 min. pridengus.
Perkošti, išmaišyti su aliejuje patroškintomis daržovėmis ir dešrelėmis bei su puse sutarkuoto sūrio porcijos.
Patiekalą sudėti į taukais išteptą ir maltais džiūvėsėliais pabarstytą atsparų karščiui indą, apipilti grietine, išmaišyta su likusiu sūriu ir prieskoniais.
Įkišti į labai karštą orkaitę ir kepinti, kol apskrus.
Patiekti su žalių daržovių salotomis.